hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #866 din 2 septembrie 2021

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #866 din 2 septembrie 2021

In ultima satpamana a fost remarcata o ameliorare a activitatii solare. Numarul petelor solare a crescut, una dintre acestea (2860) avand chiar dimensiuni considerabile. Au fost observate o serie de explozii solare de clasa C si una chiar de clasa M. Valoarea fluxului solar a crescut corespunzator, asa incat s-a atins chiar si valoarea 91 la data de 30 august. Pete observate de-a lungul saptamanii sunt pe cale sa dispara si nu sunt inlocuite de altele noi, de unde rezulta tendinta descrescatoare a fluxului solar. Campul geomagnetic a fost in general linistit, exceptie fiind zilele 26-27 august premergatoare concursului YO DX HF in care indicele Kp a atins chiar si valoarea 5.

Referitor la propagarea in YO DX HF Contest, in ciuda valorii relativ ridicate a fluxului solar, aceasta a fost mult sub asteptari. Semnalele europene pe banda de 20 de metri au fost foarte slabe be durata zilei, banda fiind de asemenea afectata de descarcari elestrostatice cauzate de furtuni locale. Propagarea s-a ameliorat pe durata serii, insa majoritatea participantilor migrasera deja pe 40 si 80 de metri, eficienta benzii fiind astfel redusa. In schimb in ultimele 2-3 ore de concurs (dimineata pe coasta de est a SUA) propagarea pe banda de 20 de metri a fost excelenta. Banda de 15 metri a avut o deschidere EU de aproximativ doua ore (in jurul orei 14 UTC), dupa care nu si-a mai revenit decat dimineata catre sfarsitul concursului. Pe banda de 10 metri au fost auzite cateva statii europene in cursul diminetii de sambata, insa nu le-am putut lucra. Propagarea pe banda de 40 de metri ar fi fost buna daca nu ar fi existat acel puternic QRN de la furtunile locale. Aceeasi problema a prezentat si banda de 80 de metri. Banda de 160 de metri a fost inutilizabila, asa cum era si de asteptat.

Au fost generate si publicate diagramele de propagare pentru luna septembrie. In calcule s-a folosit numarul mediu echivalent de pete solare 25,6. Graficele pot fi accesate ca de obicei la aceasta adresa: http://www.radioamator.ro/misc/grafice_propagare.php

Pentru urmatoarele 7 zile activitatea solara pare sa fie in descrestere si este posibil ca discul solar sa nu aiba peste cateva zile nicio pata solara. Fluxul solar urmeaza din nou sa scada progresiv pana la valoarea 75. Campul geomagnetic va fi in general linistit.

Data Flux Pete
======================
08/26 89 47
08/27 90 73
08/28 90 77
08/29 89 44
08/30 91 41
08/31 84 37
09/01 84 35

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 23-24 sep
Perioade linistite: 5-10 sep, 15-19 sep

La aceasta ora:

Flux solar = 84
Ap-index = 4 LINISTIT
Kp-index = 1
(masurat la 2 septembrie 03:00 UTC)

Comentarii despre conditiile de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro

RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml


73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Weather Prediction Center https://www.swpc.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw-bulletins-archive-propagation
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com



Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #866 din 2 septembrie 2021"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact