hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #799 din 28 mai 2020

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #799 din 28 mai 2020

Nimic surprinzator nici in ultimele 7 zile, Soarele a continuat sa aiba o activitate foarte redusa. Fluxul solar a variat intre 68 si 71, iar sirul zilelor fara pete solare a fost prelungit cu inca 7 zile. Campul geomagnetic continua si acesta sa fie foarte linistit, ceea ce reprezinta un avantaj pentru legaturile pe benzile superioare, puternic afectate in ultimele luni de lipsa de activitate solara. O explozie solara de clasa B1 si de lunga durata a fost identificata pe partea nevazuta a Soarelui, indicand existenta unei pete sau a unui grup de pete active. In aproximativ 2 zile Soarele se va roti suficient incat sa putem vizuliaza pata cu pricina si probabil vom observa si alte explozii solare. Sa speram ca aceasta pata face parte din viitorul ciclu 25.

Activitatea E-sporadic a continuat si in ultima saptamana, radioamatorii raportand numeroase legaturi pe benzile de 10, 6 si chiar 2 metri in acest mod de propagare. Cele mai frecvente rapoarte pe DX Cluster sunt in modul de lucru digital FT8. Stratul E-sporadic este anticipat a fi observabil si in urmatoarele zile, ceea ce reprezinta un avantaj substantial pentru participantii in popularul concurs CQ WW WPX CW care va avea loc in urmatorul weekend. Lipsa de propagare F2 va fi compensata pe banda de 10 metri si chiar 15 metri prin legaturi la mica si medie distanta prin reflexie pe stratul E-sporadic, mai cu seama pe timpul zilei. Benzile inferioare se prezinta in conditii bune, insa conditiile atmosferice (furtuni, descarcari electrice) pot afecta local receptia pe aceste benzi. Cea mai prolifica banda in acest concurs ramane probabil sa fie cea de 20 de metri, care va fi deschisa pe timpul zilei si partial pe timpul noptii.

Activitatea solara continua sa fie foarte redusa si in urmatoarea saptamana. O posibila pata este anticipata a rasari in extremitatea estica a discului solar. Fluxul se anticipeaza a avea aceleasi valori apropiate de 70. Campul geomagnetic se anunta a fi linistit.

Data Flux Pete
======================
05/21 70 0
05/22 71 0
05/23 69 0
05/24 69 0
05/25 70 0
05/26 70 0
05/27 68 0

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: -
Perioade linistite: 28 mai, 1-24 iun

La aceasta ora:

Flux solar = 68
Ap-index = 3 LINISTIT
Kp-index = 1
(masurat la 28 mai 12:00 UTC)

Comentarii despre conditiile de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro


RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml




73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com


Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #799 din 28 mai 2020"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact