hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #720 din 22 noiembrie 2018

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #720 din 22 noiembrie 2018

Soarele continua sa prezinte caracteristici tipice minimului solar. Numarul de pete solare a redevenit zero, iar fluxul a scazut din nou sub valoarea 70. In ultimele zile am observat totusi o crestere anemica a fluxului solar pana la nivelul 73 (la data de 17 noiembrie). Campul geomagnetic a fost in general linistit, iar in ultimele 24 de ore a fost chiar extrem de linistit, valoarea 0 fiind frecvent atribuita indicelui Kp.

Exista din belsug semne ca propagarea pe durata concursului international CQ WW DX CW care va avea loc in acest weekend va fi foarte precara. Banda de 10 metri va fi probabil neutilizabila, dar merita a fi testata pe timpul zilei. Au existat rapoarte recente de legaturi transatlantice pe aceasta banda in modul de lucru FT8 (vezi buletinul de propagare ARRL ARLP046). Pe banda de 15 metri conditiile de propagare au fost neasteptat de bune la editia SSB de acum o luna. Desi propagarea pare sa se fi deteriorat pe aceasta banda, cu siguranta vor aparea cateva deschideri care nu trebuie ratate. Banda cea mai prolifica pentru legaturi DX continua sa fie cea de 20 de metri, insa numai pe timpul zilei, banda urmand sa fie inchisa pe timpul noptii. Desi ar fi de asteptat ca banda de 40 de metri sa fie vedeta acestui concurs in anii de minim solar, potrivit participantilor in concursul WAE RTTY de acum doua saptamani, aceasta banda a dezamagit, semnalele europene receptionate pe coasta de est a SUA fiind foarte slabe pe timpul noptii, cand de obicei banda este larg deschisa pentru DX. Trebuie insa sa luam in considerare indicii geomagnetici foarte favorabili in acest weekend, ceea ce ar putea creste frecventa maxima utilizabila pe timpul noptii, ducand la animarea acestei benzi. Mult mai promitatoare este banda de 80 de metri, care ar putea sa ofere ocazia realizarii unui numar mare de lagaturi. Banda de 160 de metri se prezinta si ea in conditii bune, asa incat cei cu dotati cu antene pentru 1,8 MHz pot realiza multe legaturi interesante pe timpul noptii.

Potrivit prognozei solare, numarul de pete va continua sa fie zero, iar fluxul solar se va situa la valoarea 70. Campul geomagnetic continua sa ramana calm si neperturbat pe durata intregii saptamani.

Succes tuturor participantilor YO in CW WW DX CW!

Radioamatorii YO care planuiesc sa fie prezenti in concursul international CQ WW DX CW sunt invitati sa-si anunte intentia de participare in aceasta competitie la aceasta adresa:
https://www.radioamator.ro/contest/participari-in-concursuri.php?c=21


În ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
======================
11/15 68 13
11/16 71 14
11/17 73 13
11/18 72 14
11/19 71 12
11/20 71 0
11/21 69 0

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 2 dec
Perioade linistite: 23-30 nov, 3-6 dec, 10-20 dec


La aceasta ora:

Flux solar = 69
Ap-index = 5 LINISTIT
Kp-index = 1
(masurat la 22 noiembrie 03:00 UTC)


Comentarii despre conditiile de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro


RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml


73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #720 din 22 noiembrie 2018"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact