hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #708 din 30 august 2018

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #708 din 30 august 2018

Desi Soarele continua sa fie caracterizat prin aceeasi lipsa cronica de activitate, o serie de evenimente demne de semnalat s-au petrecut in ultima saptamana. In primul rand timp de cateva zile discul solar a fost traversat de doua pete solare. Dintre acestea, pata cu numarul 2720 a fost nu doar de dimensiuni neobisnuit de mari, dar avea si alte caracteristici interesante. De pilda polaritatea magnetica era inversata fata de alte pete specifice ciclului solar curent. Acest lucru indica faptul ca aceasta este prima pata solara de mari dimensiuni care apartine generatiei urmatorului ciclu solar (25). Procesul de tranzitie continua insa, petele solare fiind aparitii rare in urmatoarele luni sau chiar ani. La aceasta ora Soarele este lipsit de pete din nou, aceasta fiind cea dea 133-a zi fara pete in acest ani. Cautand inapoi in timp, gasim o perioada cu mai multe zile fara pete solare abia in anul 2009. O alta surpriza ne-a adus campul geomagnetic, care a fost pe neasteptate perturbat de o bresa in coroana solara. Astfel, la data de 26 august, in plin concurs YO DX HF Contest indicele Kp a facut un salt de la valoarea 4 (oricum o valoare nedoritde mare pentru un concurs DX) la valoarea 7 si s-a mentinut la nivele ridicate timp de aproape 24 de ore. In aceste conditii indicele Ap a depasit pragul de furtuna geomagnetica majora, afectand propagarea pe unde scurte pe toate benzile.

Ca participant din SUA in YO DX HF Contest, pot spune ca propagarea fusese la inceputul concursului buna, banda de 20 de metri suna mai mult decat satisfacator, zgomotul benzii era redus si semnalele erau EU destul de puternice. Cum era de asteptat, nu s-a auzit nimic pe banda de 10 metri, dar aveam sperante sa realizez cateva legaturi pe banda de 15 metri. Din pacate nu am reusit acest lucru, probabil am ratat scurta perioada cand legaturi transatlantice au fost posibile, desi am tras cu urechea in permanenta la aceasta banda. Banda de 80 de metri s-a prezentat in conditii mediocre, insa cu putin efort se puteau lucra destul de multe indicative europene si YO. Unele statii YO aveau semnale excelente pe aceasta banda. Banda de 40 de metri a dezamagit foarte mult, dar cauza condtiilor proaste de propagare pe aceasta banda se datoreaza exclusiv perturbatiei geomangetice mentionate anterior.

Prognoza solara pentru urmatoarea saptamana indica aceeasi lipsa de activitate, prezenta petelor solare fiind improbabila. Fluxul solar va ramane stationar la valoarea 70. Campul geomagnetic se anticipeaza a fi linistit.


In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
======================
08/23 70 15
08/24 72 29
08/25 72 31
08/26 71 26
08/27 70 12
08/28 70 11
08/29 71 0

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 3 sep, 7 sep, 10-16 sep, 21-24 sep
Perioade linistite: 31 aug - 2 sep, 4-6 sep, 8-9 sep, 17-20 sep, 25-29 sep


La aceasta ora:

Flux solar = 71
Ap-index = 6 LINISTIT
Kp-index = 1
(masurat la 30 august 12:00 UTC)

Comentarii despre conditiile de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro


RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml


73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #708 din 30 august 2018"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact