hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #699 din 28 iunie 2018

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #699 din 28 iunie 2018

Dupa scurta aparitie a unor pete solare active, semnalata in buletinul de propagare anterior, Soarele a revenit la caracteristicile sale specifice anilor de minim solar. Astazi numarul de pete solare este zero. Fluxul solar a fost in descrestere in ultima saptamana, coborand de la 82 la 70, valoare inregistrata astazi. Campul geomagnetic a fost in general linistit, o scurta instabilitate inregistrandu-se in perioada 25-26 iunie.

Fenomenul E-sporadic este in general cosiderat util pentru legaturi scurte, de cateva sute de kilometri, avand in vedere necesitatea ca pentru traseele multi-hop statul sporadic sa existe simultan de-a lungul comunicatiei, conditie rareori indeplinita. In aceasta vara insa legaturile E-sporadic s-au putut face pe distante foarte mari, mai ales pe banda de 10 metri. Jeff N8II relateaza in ultimul buletin ARRL de propagare (ARLP025) despre legaturile sale transatlantice pe banda de 10 metri. Prin urmare banda de 10 metri poate fi ocazional folosita la DX chiar si in anii de minim solar. Trebuie antene bune si multa rabdare.

DX-peditia KH1/KH7Z in Baker Island capteaza in aceste zile atentia pasionatilor de DX si va incepe in curand traficul. Multi radioamatori YO probabil ca ravnesc sa posede aceasta entitate DXCC printre QSL-uri. Pentru a usura cautarea semnalului optim pe benzile de unde scurte, am alcatuit o pagina cu informatii utile de popagare pentru acest sfarsit de luna, considerand doua statii, una in KH1, iar alta in YO. S-a ales un numar echivalent de pete solare SSN=9. Diagramele de popagare si tabelul cu orele si benzile recomandate se gasesc la aceasta adresa: https://www.radioamator.ro/misc/kh1.php

In urmatoarea saptamana Soarele va continua sa prezinte o activitate foarte scazuta si nu vor exista pete solare. Fluxul va continua sa scada si sa atinga valoare 68 peste 7 zile. Nu se anticipeaza perturbatii geomagnetice.


In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
======================
06/21 82 41
06/22 80 41
06/23 77 34
06/24 75 16
06/25 73 14
06/26 71 12
06/27 70 0

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 15 iul, 20-24 iul
Perioade linistite: 29 iun to 14 iul, 16-19 iul


La aceasta ora:

Flux solar = 70
Ap-index = 7 LINISTIT
Kp-index = 2
(masurat la 28 iunie 03:00 UTC)

Comentarii despre conditiile de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro


RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml


73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #699 din 28 iunie 2018"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact