hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #694 din 24 mai 2018

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #694 din 24 mai 2018

Se pare ca dupa o indelungata acalmie Soarele ia o scurta pauza pe traseul catre minimul sau de activitate. Doua pete active sunt in prezent observabile pe discul solar. Dintre acestea, pata 2711 are o dezvoltare rapida. Au fost detectate frecvente explozii solare de clasa B si C. Acestea nu sunt nici pe departe puternice, dar dupa o atat de lunga acalmie orice explozie solara, cat de mica, reprezinta un eveniment remarcabil. Fluxul solar a crescut usor, valoarea la aceasta ora fiind 73. Campul geomagnetic a fost relativ linistit in ultima saptamana.

In acest weekend are loc popularul concurs international CQ WW WPX CW Contest. Benzile superioare vor fi asa cum este de asteptat foarte capricioase, efectele usoarei cresteri de activitate solara fiind inexistente. Deschideri E-sporadic au fost frecvent raportate in ultimele saptamani, asadar este posibil sa se poata realiza legaturi la mica/medie distanta si pe banda de 10 metri. De altfel distanta sau raritatea entitatilor DXCC nu sunt o problema in acest concurs in care multiplicatorul este reprezentat de prefixul radio. Am ascultat in ultimele zile banda de 40 de metri si am fost impresionat de taria semnalelor europene dimineata devreme (ora Romaniei). In particular, statia YR100R operata de YO3APJ se aude foarte puternic in telegrafie aproape in fiecare dimineata in jurul frecventei de 7020 kHz. Prin urmare aceasta banda ar putea fi cea mai eficienta in acest concurs. Scurtarea duratei noptii si intensificarea descarcarilor electrice vor fi factori negativi in exploatarea benzilor de 160 si 80 de metri.

Activitatea solara va continua sa fie foarte redusa, in ciuda existentei noilor pete solare. Fluxul va creste usor si va atinge valoarea 75, dupa care urmeaza sa scada. Sunt posibile explozii solare, insa de mica si foarte mica intensitate, fara ca aceasta sa antreneze modificari in intensitatea vantului solar. Campul geomagnetic se anunta a fi linistit.

In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
======================
05/17 69 0
05/18 69 0
05/19 70 0
05/20 69 0
05/21 70 12
05/22 71 12
05/23 73 30


Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 24 mai, 1-9 iun, 13 iun, 19-20 iun
Perioade linistite: 25-31 mai, 10-12 iun, 14-18 iun


La aceasta ora:

Flux solar = 73
Ap-index = 9 INSTABIL
Kp-index = 1
(masurat la 24 mai 12:00 UTC)


Comentarii despre conditiile de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro

Mult succes participantilor YO in CQ WW WPX CW!

RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml


73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #694 din 24 mai 2018"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact