hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #684 din 15 martie 2018

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #684 din 15 martie 2018

Singura noutate referitoare la activitatea solara din ultimele 7 zile ar fi aceea ca numarul zilelor consecutive fara pete solare a crescut simtitor. In ultima saptmana nu a fost nicio zi in care sa se inregistreze vreo pata solara. In curand aparitia unor asemenea fenomene va fi o raritate. Dupa cum se anticipase, fluxul solar a inregistrat valori extrem de mici, variind intre 67 si 69. Campul geomagnetic a fost linistit.

O bresa de mari dimensiuni in coroana solara (sub forma unu canion gigantic) ar putea antrena vantul solar in urmatoarele 2-3 zile pe directia Pamantului si afecta campul geomagnetic, insa efectele asteptate nu sunt majore. Din pacate informatiile distribuite de NASA privitoare la activitatea solara nu sunt intotdeauna corect preluate si intelese de presa de larg consum, care este mai ales dornica de senzational. Iata de pilda sub ce titlu a publicat Daily Mail la data de 13 martie stirea referitoare la degradarea minora a stabilitatii campului magnetic terestru: "O furtuna solara masiva ca afecta maine Pamantul putand cauza intreruperi de energie electrica, defecta sateliti si produce impresionante aurore polare. Massive solar storm that will slam Earth TOMORROW could knock out power supplies, damage satellites and trigger stunning auroras)" - http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5494489/Huge-solar-storm-set-slam-Earth-TOMORROW.html. Publicul neavizat ar trebui sa fie mai circumspect la lecturarea unor asemenea stiri si sa verifice corectitudinea informatiilor din mai multe surse.

Activitatea solara va continua sa fie foarte scazuta si in urmatoarea saptamana. Nu se anticipeaza aparitia de noi pete solare, iar declansarea de explozii solare este exclusa cu desavarsire. Fluxul urmeaza sa ramana stabil in jurul valorii 69. Cu exceptia instabilitatii mentionate anterior pentru perioada 15-18 martie, campul geomagnetic urmeaza sa fie linistit in restul zilelor.

In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
======================
03/08 67 0
03/09 68 0
03/10 68 0
03/11 68 0
03/12 68 0
03/13 69 0
03/14 68 0

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 15-18 mar
Perioade linistite: 19-20 mar, 22 mar, 24-25 mar, 27 mar to 4 apr, 7-10 apr


La aceasta ora:

Flux solar = 68
Ap-index = 9 INSTABIL
Kp-index = 3
(masurat la 15 martie 12:00 UTC)

Comentarii despre conditiile de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro


RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml


73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #684 din 15 martie 2018"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact