hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #681 din 22 februarie 2018

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #681 din 22 februarie 2018

In ultimele 7 zile activitatea Soarelui si propagarea au avut caracteristicile perioadelor de minim solar. Numarul de pete a redevenit zero si suntem in cea de-a cincea zi consecutiva fara pete solare. Fluxul a scazut simtitor, valoarea la aceasta ora fiind extrem de scazuta - 68. Campul geomagnetic a fost in general linistit, insa din pacate perturbatia solara care s-a lasat asteptata a sosit abia in weekend si a elevat indicele Kp pe durata concursului pana la valoarea 4, afectand negativ propagarea.

Participantii din concursul ARRL DX International din ultimul weekend au avut parte de conditii satisfacatoare de propagare. Banda de 10 metri nu a prezentat nicio deschidere spre America de Nord, cum era de asteptat, insa pe scurte durate de timp banda de 15 metri a fost utilizabila. Comparativ cu anul trecut, banda de 15 metri a fost cu mult mai capricioasa. Din nefericire la fluxul solar precar s-a adaugat si instabilitatea geomagnetica amintita anterior. Pe banda de 20 de metri propagarea a fost acceptabila. Foarte intresante au fost conditiile de propagare pe 40 de metri. Banda a fost in general linistita, zgmotul fiind redus, insa in prima noapte de concurs conditiile nu au fost ideale, semnalele europene fiind destul de slabe pe coasta de est a SUA. A doua noapte a fost mai generoasa. Semnalele nu au fost foarte puternice, insa deschiderea a fost de foarte lunga durata. De la NR4M s-au putut realiza legaturi cu statii europene care foloseau 100W pana la orele pranzului (in Europa). Statiile cu putere mare din Europa au putut fi lucrate continuu, zi sau noapte pe aceasta banda. Desi propagarea pe 160 si 80 de metri a fost buna, aceste benzi nu s-au remarcat in mod deosebit.

Pentru urmatoarele zile nu se anticipeaza schimbari in activitatea solara, aceasta urmand sa atinga cote foarte reduse. Se pronozeaza continuarea sirului zilelor consecutive fara pete solare, iar fluxul nu va depasi valoarea 70. Campul geomagnetic va fi in general linistit.

In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
======================
02/15 73 15
02/16 72 12
02/17 69 12
02/18 70 0
02/19 69 0
02/20 68 0
02/21 68 0


Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 25 feb, 16-18 mar
Perioade linistite: 26 feb-15 mar, 19-23 mar


La aceasta ora:

Flux solar = 68
Ap-index = 4 LINISTIT
Kp-index = 2
(masurat la 22 februarie 15:00 UTC)

Comentarii despre conditiile de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro


RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml


73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #681 din 22 februarie 2018"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact