hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #680 din 15 februarie 2018

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #680 din 15 februarie 2018

Soarele a continuat sa prezinte activitate foarte scazuta. Cu toate acestea, pata 2699 a si-a continuat deplasarea aparenta pe discul solar si cu putin inainte sa dispara din campul vizual a stat la originea unei noi explozii solare de clasa C1. Aceasta, declansata la data de 12 februarie, ar fi trebuit sa fi accelerat vantul solar pe directia Pamantului, impactul fiind asteptat in zilele de 15 si 16 februarie. Deocamdata nu s-a observat nimic special, insa. Fluxul solar a crescut usor, atingand valoarea maxima 79 la data de 12 februarie. Campul geomagnetic a fost foarte linistit.

In acest weekend are loc concursul international ARRL DX CW, in care participantii YO vor putea lucra numai statii americane si canadiene. Prin urmare sunt importante mai ales conditiile de propagare DX pe directia nord-vest. Cum este de asteptat, banda de 10 metri iese probabil din discutie, insa cei cu antene bune pot face tentative pozitionand pe timpul zilei antena spre vest-sud-vest folosind asa-numita "skewd propagation". Banda de 15 metri ar putea oferi deschideri de scurta durata, deci trebuie verificata constant pe timpul zilei. Banda de 20 de metri va fi eficienta pe durata zilei, insa complet inutilizabila seara si noaptea, in timp ce banda de 40 de metri ar putea fi o banda dechisa non-stop intre America de Nord si Europa. De asemenea, banda de 80 de metri ar putea oferi semnale consistente, multe legaturi putandu-se face si pe 160 de metri. Speranta este ca perturbatia geomagnetica produsa de explozia solara din 12 februarie sa nu ajunga cu intarziere si sa cauzeze cresterea indicilor A si K pe durata acestui concurs.

Pentru saptamana viitore Solarele va continua sa fie inactiv, noi pete solare nefiind anticipate. Fluxul solar urmeaza sa scada pana la valoarea 69 peste o saptamana. Nu se asteapta noi explozii solare. Campul geomagnetic urmeaza sa fie foarte linistit.


In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
======================
02/08 78 22
02/09 78 23
02/10 78 35
02/11 78 24
02/12 79 26
02/13 76 20
02/14 75 18


Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 15-16 feb
Perioade linistite: 20 feb, 22 feb - 13 mar


La aceasta ora:

Flux solar = 75
Ap-index = 3 LINISTIT
Kp-index = 1
(masurat la 15 februarie 12:00 UTC)

Comentarii despre conditiile de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro


RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml


73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #680 din 15 februarie 2018"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact