hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #628 din 16 februarie 2017

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #628 din 16 februarie 2017

Soarele a continuat sa fie deosebit de calm si in ultima saptamana. O caracteristica remarcabila a fost fluxul solar deosebit de constant (si de redus). Acesta a variat lent intre valorile 73 si 76. Petele solare vizibile nu au prezentat configuratia magnetica necesara declansarii de explozii solare. Campul geomagnetic a fost deosebit de linistit, valoarea 0 pentru indicele Kp fiind frecvent observata.

In acest weekend are loc popularul concurs ARRL DX International CW, care atrage in fiecare an numerosi participanti de pe intregul glob. Cei ingrijorati despre propagarea in benzile superioare au motive temeinice sa nu se bazeze prea mult pe benzile de 15 si 10 metri. In calcul ar putea fi luat faptul ca banda de 10 metri a prezentat recent unele deschideri atribuite aparitiei stratului E-sporadic, insa acestea nu pot ajuta prea mult statiile YO in contactarea statiilor americane, distanta fiind prea mare pentru acest tip de propagare. Banda de 15 metri a fost, cum era de asteptat, foarte capricioasa in concursul CQ WW WPX RTTY de saptamana trecuta, totusi au existat deschideri W-EU de scurta durata. Participantii ar trebuie sa urmareasca in mod constant aparitia acestor deschideri pe timpul zilei pentru a le exploata intensiv. Analizand rezultatele si comentariile participantilor in concursul de acum o saptamana, se poate leste observa ca benzile cele mai prolifice au fost cele inferioare, eficienta cea mai buna avand-o banda de 40 de metri. Dintre observatiile citite, se distinge aceea asupra faptului ca benzile inferioare au fost foarte linistite, neafectate de zgomot. Campul geomagnetic se anunta a fi linistit ceea ce este o veste buna.

Activitatea solara in urmatoarea saptamana va continua sa fie foarte redusa, neanticipandu-se explozii solare semnificative. Fluxul urmeaza sa creasca usor spre valoarea 80 peste 7 zile. Activitatea geomagnetica va fi usor intensificata in perioada 16-18 februarie, dupa care campul geomagnetic va redeveni calm.


In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
======================
02/09 73 15
02/10 74 18
02/11 76 18
02/12 76 18
02/13 75 16
02/14 75 15
02/15 75 23

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 17 feb, 27 feb - 1 mar
Perioade linistite: 19-22 feb, 24-26 feb, 4 mar, 6-13 mar

La aceasta ora:

Flux solar = 75
Ap-index = 3 LINISTIT
Kp-index = 3
(masurat la 16 februarie 15:00 UTC)

Comentarii despre acest buletin si despre conditiile locale de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro
RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml


73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #628 din 16 februarie 2017"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact