hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #595 din 30 iunie 2016

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #595 din 30 iunie 2016

Intreaga saptamana care s-a scurs a fost caracterizata de activitate solara foarte scazuta si de un numar de pete solare zero. Fluxul solar a oscilat in jurul valorii 75, cea mai scazuta valoare fiind 73, la data de 28 iunie. Cum era de anticipat, se consemneaza tot mai multe zile fara pete solare, pe masura ce ciclul solar se apropie de valoarea minima. Cat de scazut poate fi fluxul solar, totusi? Valorea minima este 67, Soarele nu ar trebui niciodata sa indice mai putin de aceasta valoare minima. Cu toate acestea, valoarea minima absoluta inregistrata vreodata a fost 64.2 la data de 16 iulie 2008. Cauza acestei valori sub pragul minim teoretic a fost faptul ca la momentul masuratorii Pamantul se afla la apogeu (distanta maxima fata de Soare), fluxul radio pe 10.7 cm fiind astfel in mod natural mai mic datorita distantei mai mari. Dupa aplicarea corectiei de distanta, valoarea recalculata a fost 67. Prin urmare in lunile de vara masuratorile fluxului solar ar trebui sa fie mai mici decat cele din cursul iernii. In ultimele 7 zile campul geomagnetic a fost linistit.

O stire de interes pentru cei care monitorizeaza in permanenta starea campului magnetic interplanetar si a furtunilor solare este aceea ca satelitul DSCOVR (Deep Space Climate ObserVatoRy) lansat in cursul lunii februarie a ajuns in punctul in care urmeaza sa fie functional, la aproximativ 1,5 milione km si a devenit functional la data de 29 iunie. Acest satelit ofera masuratori solare cu o mai mare precizie si poate transmite avertismente despre furtuni geomagnetice iminente.

Pentru zilele urmatoare Soarele continua sa fie inactiv. Fluxul solar urmeaza sa varieze usor in jurul valorii 80 si nu se anticipeaza aparitia de noi pete. Campul geomagnetic va fi linistit.

In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
======================
06/23 78 0
06/24 76 0
06/25 77 0
06/26 77 0
06/27 75 0
06/28 73 0
06/29 74 0

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 2-3 iul, 21 iul
Perioade linistite: 5-6 iul, 17-19 iul, 22-27 iul

La aceasta ora:

Flux solar = 74
Ap-index = 4 LINISTIT
Kp-index = 1
(masurat la 30 iunie 12:00 UTC)

Comentarii despre acest buletin si despre conditiile locale de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro
RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml



73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com



Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #595 din 30 iunie 2016"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact