hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #591 din 2 iunie 2016

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #591 din 2 iunie 2016

Activitatea solara a continuat sa fie redusa. Fluxul solar a avut valori sub pragul de 90, cea mai mica valoare fiind atinsa la data de 29 iunie - 83. Pete solare au fost putine si inactive. La aceasta ora singurele pete vizibile - 2550 si 2551 se afla pe punctul de a disparea de pe discul solar si astfel Soarele va ramane fara nicio pata. Campul geomagnetic a fost linistit.

Desi propagarea a fost mult sub nivelul celei de anul trecut, editia din acest an a concursului CQ WW WPX CW a fost competitiva si a oferit multe ore de trafic copios. Banda de 10 metri a fost din pacate lipsita de propagare la distanta si foarte putine legaturi cu statii europene au fost puse in log, acestea fiind realizate prin "skewed path". Banda de 15 metri a avut unele momente bune, dar nu s-a ridicat la nivelul dorit. De altfel fluxul a fost foarte redus, sub 90, iar indicele Kp nu a fost prea mic (din cate am vazut cea mai mare parte a timpului a atins valoarea 3). Banda de 20 de metri a fost deschisa aproape tot timpul cu exceptia catorva ore pe timpul noptii si poate cu putin mai mult efort s-ar fi realizat peste 2000 de legaturi pe aceasta banda. Banda de 40 de metri, pe care am operat in cea mai mare parte a timpului cat am fost la statie s-a prezentat in conditii mai mult decat decente. Conditii ideale de propagare au fost in prima noapte in W (dimineata in YO). In cea de-a doua noapte statiile europene se auzeau foarte bine, insa acestea nu auzeau aproape deloc. Dupa ce am verificat harta meteo m-am lamurit de ce: toata Europa avea probleme cu zgomotul electrostatic cauzat de furtuni extinse care se deplasau de la vestul catre estul continentului. In ultimele ore de concurs in care propagarea peste Altantic ar fi trebuit sa se deschida in aceasta banda, situatia se inversase: furtuna tropicala Bonnie care trecea prin apropiere a facut ca zgomotul pe benzile inferioare sa fie foarte puternic si sa nu poata fi copiate decat semnale europene foarte puternice. Banda de 80 de metri a avut un comportament similar. Pe 160 de metri activitatea a fost foarte redusa, asa cum se intampla la fiecare editie.

Diagramele de propagare lunare la Radioamator.ro au fost actualizate cu graficele pentru luna iunie. In calcule s-a utilizat valoarea recomandata 36,8 pentru numarul echivalent de pete solare. Pagina poate fi accesata la aceasta adresa http://www.radioamator.ro/misc/grafice_propagare.php

Pentru saptamana viitoare conditiile solare vor fi similare. Lipsa petelor solare va contribui la scaderea fluxului la valori chiar sub 80. Nu se asteapta explozii solare. Campul geomagnetic se anticipeaza a fi perturbat in peerioada 4-5 iunie datorita unei brese recurente in coroana solara. In restul zilelor acesta va fi in general linistit.


In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
======================
05/26 92 30
05/27 90 19
05/28 88 31
05/29 83 25
05/30 86 56
05/31 87 40
06/01 86 30

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 4-6 iun
Perioade linistite: 2 iun, 8-11 iun, 15-16 iun, 19-23 iun, 25-28 iun

La aceasta ora:

Flux solar = 86
Ap-index = 6 LINISTIT
Kp-index = 1
(masurat la 2 iunie 12:00 UTC)

Comentarii despre acest buletin si despre conditiile locale de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro
RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml



73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #591 din 2 iunie 2016"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact