hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #559 din 22 octombrie 2015

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #559 din 22 octombrie 2015

In ciuda prognozelor privind recent aparuta pata solara 2434 si bresa in coroana solara descoperita, Soarele nu a prezentat o activitate diferita fata de saptamana precedenta. Fluxul a continuat sa creasca usor, ca raspuns la numarul crescut de pete solare, astazi valoarea acestuia fiind 129. Nu s-au inregistrat explozii solare majore, insa in dimineata zilei de 22 octombrie a avut loc o explozie solara de mica intensitate, dar neobisnuit de lunga, ca durata. In mod normal durata unei explozii este de aproximativ 3-5 minute, uneori mai putin. De aceasta data explozia de clasa C4, produsa in vecinatatea petei 2434 a durat mai multe ore. Efectele acesteia asupra vantului solar si campului magnetic interplanetar nu se anticiepaza ca vor fi semnificative, deoarece pozitia petei 2434 in acel moment era undeva in extremitatea vestica a discului solar vizibil. O noua pata se dezvolta in acest moment. Aceasta este catalogata cu numarul 2436 si prezinta un camp magnetic beta-delta. Sunt posibile explozii solare de clasa M din acea regiune. Campul geomagnetic a fost in general linistit in ultima saptamana.

Propagarea pe unde scurte capata din ce in ce mai multe dintre caracteristicile sezonului de toamna si s-a imbunatatit semnificativ in toate benzile. O contributie importanta a avut-o si fluxul solar in crestere, dar si campul geomagnetic linistit. Dupa o indelungata asteptare, banda de 10 metri s-a deschis din nou, mai cu seama pe durata concursului Worked All Germany (WAG) din weekendul precedent. De asemenea, banda de 15 metri s-a prezentat in conditii excelente pentru legaturi DX. Aceste semne sunt indicatii importante pentru concursul din weekendul urmator, CQ WW DX SSB. Avand in vedere valoarea fluxului solar, luna in care ne aflam si prognoza referitoare la campul geomagnetic, care este favorabila, sunt sanse mari ca in acest concurs participantii sa se bucure de conditii de propagare foarte bune in toate benzile.

Pentru urmatoarea saptamana se anticipeaza ca fluxul solar va scadea usor pana la valoarea 115 peste 7 zile. Campul geomagnetic se anunta a fi linistit.

In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
======================
10/15 107 49
10/16 109 68
10/17 117 83
10/18 120 81
10/19 124 94
10/20 123 77
10/21 129 73

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 1 nov, 4 nov, 8 nov
Perioade linistite: 24-27 oct

La aceasta ora:

Flux solar = 129
A-index = 12 INSTABIL
K-index = 1

(masurat la 22 octombrie 12:00 UTC)

Comentarii despre acest buletin si despre conditiile locale de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro
RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml



73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #559 din 22 octombrie 2015"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact