hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #294 din 16 septembrie 2010

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #294 din 16 septembrie 2010

Nici in ultima saptamana Soarele nu a fost activ. Putinele petele observate nu au produs evenimente solare notabile. La aceasta ora pata 1106, singura etichetata oficial cu un numar nu parea reprezinta sursa unor posibile explozii solare. In schimb o noua pata isi face prezenta in urmatoarele ore in partea de sud-est a discului solar si pare a produce activitate pronuntata in imediata vecintate. Fluxul solar a fost foarte scazut, avand o usoara tendinta de crestere. Campul geomagnetic a fost linistit.
Peste cateva zile are loc echinoctiul de toamna. Evenimentul in acest an are loc la data de 23 septembrie, ora 03:09 UTC. Dupa aceasta data noptile vor deveni mai lungi decat zilele si caracteristicile propagarii vor deveni tot mai pronuntat specifice sezonului de toamna. Primavara si toamna sunt considerate cele mai potrivite sezoane pentru DX, pentru ca permit deschideri interesante atat in benzile superioare, cat si in cele inferioare. Nu intamplator cele mai mari concursuri au loc primavara si toamna.
Datorita faptului ca multi operatori sunt in acelasi timp in trafic intr-un interval scurt de timp, concursurile ofera in general ocazia de a evalua cum stam cu propagarea. Citind compentariile participantilor transmise pe lista 3830 dupa concursul WAE/SSB desfasurat in weekendul trecut, se poate trage concluzia ca din nou banda de 20 de metri a fost cea mai prolifica, asa cum era si de asteptat. Banda de 15 metri a oferit o surpriza placuta in dupa-amiaza zilei de sambata, prezentand o deschidere pronuntata intre Europa si America de Nord. Banda de 10 metri nu a fost prea ospitaliera. De asemenea, participantii in concurs s-au plans de zgomotul benzii de 80 de metri, numarul legaturilor in aceasta banda fiind sub asteptari.
Pentru urmatoarele zile singura schimbare o poate produce regiunea solara activa semnalata anterior. Vom vedea ce se intampla peste cateva zile. Fluxul solar nu are deocamdata motive sa creasca. Campul geomagnetic va fi cu precadere linistit si in urmatoarele zile.

In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
========================
09/09 74 0
09/10 75 11
09/11 78 11
09/12 78 26
09/13 80 17
09/14 81 24
09/15 81 20



Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 20-23 sep, 29 sep, 3-5 oct

Perioade linistite: 16-19 sep, 24-28 sep, 30 sep - 2 oct, 6-10 oct, 12 oct

La aceasta ora:

Flux solar = 81
A-index = 6 LINISTIT
K-index = 1
(masurat la 16 septembrie 19:00 UTC)



RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml

===

Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #294 din 16 septembrie 2010"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact