hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #292 din 2 septembrie 2010

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #292 din 2 septembrie 2010

Trei pete solare sunt acum vizibile in zona nord vestica a discului solar. Ele nu au potentialul producerii unor explozii solare si de altfel vor "apune" in scurt timp lasand Soarele "imaculat". De altfel fluxul solar are in continuare valori foarte scazute, la data de 28 august atingand chiar valoarea 72. Campul geomagnetic a fost in general limistit.
De semnalat este si faptul ca emisiunea Info DX transmisa de YO3APJ in fiecare joi seara in banda de 80 de metri este acum inregistrata si se poate asculta in direct sau in reluare prin bunavointa lui YO3IBW. Aceasta se poate asculta la adresa http://www.buz.ro/category/radio-links/emisiunea-info-dx. In cadrul emisiunii este citit si acest buletin.
Parerea generala relativ la conditiile de propagare in concursul YO DX HF este ca aceasta a fost mai slaba decat se astepta. Experienta mea personala in concurs confirma aceasta constatare generala. Nu am auzit nimic in banda de 10 metri, iar pe 15 metri am lucrat numai vreo 30-40 de statii, majoritatea europene. Nici banda de 20 de metri nu a fost prea ospitaliera, insa in orele de propagare buna au fost multi participanti, cei mau multi cu 1-20 de legaturi in log catre sfarsitul concursului. Banda de 40 de metri mi s-a parut buna, semnalele din YO si Europa fiind consistente timp de mai multe ore. Desi banda de 80 de metri parea sa promita mai mult, a fost neobisnuit de zgomotoasa, in ciuda absentei furtunilor locale. Cred ca mi-au raspuns mai multe statii decat am putut lucra.
Desi nu se observa activitate solara pe partea vizibila a Soarelui, observatorul solar Solar-A a detectat doua puternice explozii pe suprafata solara opusa Pamantului. Fireste, acestea nu vor afecta campul geomagnetic si propagarea. Este insa o indicatie ca Soarele nu este inert si ciclul 24 progreseaza.
Pentru urmatoarea saptamana nu se asteapta modificari in activitatea solara. Fluxul va continua sa aiba valori mici, iar campul geomagnetic va fi foarte linistit.

In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
========================
08/26 73 23
08/27 73 11
08/28 72 11
08/29 74 25
08/30 75 28
08/31 75 27
09/01 76 51


Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 5-7 sep, 20-23 sep

Perioade linistite: 2-4 sep, 8-19 sep, 24-28 sep

La aceasta ora:

Flux solar = 76
A-index = 3 LINISTIT
K-index = 2
(masurat la 2 septembrie 10:00 UTC)


RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml

===

Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #292 din 2 septembrie 2010"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact