hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #285 din 16 iulie 2010

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #285 din 16 iulie 2010

In ultimele 7 zile, dupa cum se anticioase, o pata mai mare si activa decat de obicei a devenit vizibila pe discul solar. Pata, cu numarul 1087, se gasste in acest moment aproape de centrul discului solar. Activitatea ocazionata de aceasta pata a fost mai mica decat se asteptase. Cu toate acestea, exista conditii favorabile producerii de explozii solare de clasa C.
Tot in aceasta saptamana a avut loc si Capmionatul mondial IARU HF. Propagarea a fost relativ buna. Indicele K a fost scazut, iar fluxul solar in crestere. Cei doi factori cauzeaza impreuna conditii de propagare favoriabile, indiferent in ce pozitie din ciclul solar ne-am afla. In concursurile de vara valoarea fluxului soar nu este intotdeauna covarsitoare. Pe timul verii Soarele actioneaza foarte eficient in emisfera nordica, producand ionizare aproape 24 de ore pe zi. Noaptea este in general prea scurta pentru a definitiva procesul de recombinare ionosferica. Intr-adevar, banda de 20 de metri a stat deschisa aproape non-stop, spre satisfactia participantilor in concurs. Un factor covarsitor vara este jucat ca de obicei de nivelul zgomotului atmosferic cauzat de fenomenele electrice. Furtunile din aceasta perioada au creat pe alocuri, mai ales participantilor YO, numeroase probleme. Propagarea pe banda de 10 metri a fost precara, semn ca stratul fenomenul E-sporadic nu a fost prea frecvent in ultimul weekend.
Pentru urmatoarele zile flxulul solar continua sa ramana constant si foarte coborat. Sunt posibile explozii solare, pata 1087 avand in continuare acest potenital. Acestea insa vor avea intensitate mica. Nu se asteapta activitate speciala din partea campului geomagnetic. Acesta urmeaza sa fie relativ linistit in urmatoarele zile.


In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
========================
07/09 80 12
07/10 80 18
07/11 83 25
07/12 80 22
07/13 79 28
07/14 78 16
07/15 76 15


Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 23-24 iul, 26-27 iul, 11 aug

Perioade linistite: 8-11 iul, 15-21 iul, 25 iul, 30 iul - 3 aug

La aceasta ora:

Flux solar = 76
A-index = 14 INSTABIL
K-index = 1
(masurat la 16 iulie 10:00 UTC)


RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml

===

Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com


Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #285 din 16 iulie 2010"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact