hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #263 din 4 februarie 2010

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #263 din 4 februarie 2010

De o buna perioada de timp am semnalat prezenta aproape permanenta a petelor solare, cel putin una fiind vizibila la un moment dat. Si in ultima saptamana am consemnat existenta si aparitia de noi pete. Cea care domina acum discul solar poarta numarul 1043 si este fireste membra a ciclului solar 24. Pata nu prezinta zone de instabilitate si nu este la ora actuala sursa de explozii solare. La sud fata de 1043 pare a lua nastere o noua pata solara, judecand dupa imaginile luate cu putine ore in urma de SOHO in domeniul extrem ultraviolet. Probabul pata va primi numarul 1044.
Concursul CQ-160m CW s-a bucurat si in acest an de o participare consistenta, aceasta banda continuad sa fie dinte cele mai atractive in pozitia ciclului solar in care ne aflam. Dupa opinia celor mai multi participanti, propagarea a fost sub asteptari, fiind considerata in general ca mediocra. In special deschiderile intre America de Nord si Europa au fost scurte si deseori afectate de zgomot.
Grafice de propagare la Radioamator.ro au fost actualizate, ele indicand acum predictiile ionosferice pentru luna februarie. In calcule s-a luat numarul mediu de pete solare 17.4.
La data de 9 februarie NASA urmeaza sa lanseze pe o orbita geosincrona inclinata un observator solar modern, numit SDO (Solar Dynamics Observatory). Acesta urmeaza sa studieze cauzele variabilitatii solare prin observatii optice detaliate intr-un spectru foarte larg. Mai multe detalii despre aceasta misiune la adresa http://sdo.gsfc.nasa.gov/
Pentru urmatoarele zile activitatea solara va fi redusa, fluxul solar stationar, iar campul geomagnetic predominant linistit.

In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
========================
01/28 76 13
01/29 73 12
01/30 75 25
01/31 75 14
02/01 75 16
02/02 75 11
02/03 74 11


Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 7 feb, 8 feb, 11-28 feb
Perioade linistite: 4-5 feb, 11-28 feb

La aceasta ora:

Flux solar = 74
A-index = 11 INSTABIL
K-index = 0
(masurat la 4 februarie 12:00 UTC)



RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:
Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #263 din 4 februarie 2010"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact