hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #259 din 7 ianuarie 2010

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #259 din 7 ianuarie 2010

Pata 1039 tocmai a disparut datorita rotatiei Soarelui in jurul propriei axe. Nu exista nici o alta pata solara in acest moment. Fluxul solar a fost relativ constant in primele zile ale anului 2010, valoarea inregistrata astazi fiind 77. Masuratorile helioseismice indica prezenta uneia sau mai multor pete pe fata nevazuta a Soarelui. Aceste masuratori sunt confirmate de detectia efectelor secundare ale unei explozii solare inregistrate ieri avand originea pe fata opusa a Soarelui. In plus, o regiune activa a fost observata in extremitatea nord-estica a discului solar, existand posibilitatea ca aceasta sa devina pata. Campul geomagnetic a fost foarte linistit, dupa cum se anticipase.
Amatorii benzilor inferioare au constatat ca in ultimele zile conditiile de propagare pe top-band (160 de metri) au fost foarte bune. Marturie stau si semnalarile frecvente pe DX Cluster pe aceasta banda. In schimb benzile de 40 si 80 de metri nu au excelat pe timpul noptii in ultima vreme, asa cum ne obisnuisera. Spre aducere aminte, cele mai interesante semnale in benzile inferioare, mai cu seama in benzile de 40 si 80 de metri se pot receptiona in orele rasaritului si apusului Soarelui, de-a lungul asa numitei linii cenusii (gray line). In cursul diminetii imediat dupa rasaritul Soarelui si in cursul serii cu putin inainte de apusul Soarelui semnalele in benzile inferioare inregistreaza doua varfuri care merita a fi exploatate mai ales in aceasta perioada a anului. Tinand cont ca maximul de propagare la rasarit si apus dureaza cel mult cateva zeci de minute, este recomandabila calcularea apusului si rasaritului Soarelui pentru fiecare locatie. Desi ora oficiala este aceeasi de-a lungul intregului fus orar, Soarele apune si rasare la ore diferite. Acest calcul poate fi facut cu usurinta in diverse aplicatii pe internet, de pilda la http://aa.usno.navy.mil/data/docs/RS_OneDay.php. Latitudinea si longitudinea se considera a fi cunoscute.
Pentru urmatoarele zile nu se anticipeaza modificari in activitatea solara, care se anunta a fi foarte redusa. Este posibila reaparitia petei 1035, sursa unor evenimente energetice solare acum cateva saptamani. Campul geomagnetic va fi linistit.


In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
========================
12/31 80 16
01/01 75 16
01/02 78 22
01/03 76 20
01/04 73 15
01/05 77 13
01/06 77 0


Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 9-19 ian
Perioade linistite: 7 ian - 2 feb

La aceasta ora:

Flux solar = 77
A-index = 0 LINISTIT
K-index = 0
(masurat la 7 ianuarie 00:00 UTC)


RSS: http://www.radioamator.ro/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:
Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #259 din 7 ianuarie 2010"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact