hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #232 din 2 iulie 2009

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #232 din 2 iulie 2009

Relativ la activitatea solara, nici in acest buletin nu exista noutati. In afara de o pata care a supravietuit mai putin de o zi, nu ar fi nimic altceva de semnalat. Fluxul solar continua sa indice valori minime. Campul geomaginetic a fost in general linistit, o usoara instabilitate fiind consemnata la inceputul intervalului.
Prognozele de propagare pentru expeditia din insula Glorioso pregatite pentru acest buletin nu mai nici o valoare, caci DX-peditia anuntata pentru inceputul acestei luni a fost amanata pentru sfarsitul lui august sau inceputul lunii septembrie. Speram ca propagarea va fi chiar mai buna atunci.
O ipoteza interesanta este ca propagarea pe timp de vara pe unele frecvente VHF, in special din banda de 6 metri, poate fi influentata de misteriosii nori noctilucent. In general acesti nori, de mare altitudine (80-90 km), apar cu trei saptamani inaintea solstitiului de vara si dispar la circa 50 de zile dupa acesta. Ei pot fi vazuti dupa apusul Soarelui si in general din locatii situate la latitudini intre 60 si 65 de grade. Se presupune ca acesti nori sunt compusi din cristale de gheata. Radarele VHF receptioneaza ecouri pronuntate atunci cand scaneaza norii noctilucent. Sunt necesare in continuare mai multe dovezi care sa sprijine acest mod de propagare, dar ipoteza este interesanta.
Diagramele de propagare au fost actualizate pentru pentru luma iulie si se gasesc ca de obicei la adresa: http://www.radioamator.ro/misc/grafice_propagare.php
Pentru urmatoarele zile se anticipeaza un flux solar minim, un Soare fara evenimente speciale si un camp geomagnetic linistit.

In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
========================
06/25 68 0
06/26 67 0
06/27 67 0
06/28 67 0
06/29 69 0
06/30 68 0
07/01 68 0


Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 21 iul, 25-26 iul

Perioade linistite: 2-20 iul, 22-24 iul, 27 iul - 1 aug


La aceasta ora:

Flux solar = 68
A-index = 5 LINISTIT
K-index = 1
(masurat la 2 iulie 06:00 UTC)




RSS: http://www.radioamator.ro/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:
Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com


Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #232 din 2 iulie 2009"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact