hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #228 din 4 iunie 2009

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #228 din 4 iunie 2009

Concursul din ultimul weekend (WPX/CW) a oferit o serie de surprize, cele mai multe din ele placute. Una dintre ele a fost durata neasteptat de lunga pe parcursul careia s-au putut realiza legaturi DX in bada de 20 de metri. Practic aceasta a fost o banda atat de zi, cat si de noapte. Lucrul este un pic neobisnuit, avand in vedere fluxul solar deosebit de precar. In schimb trebuie sa remarcam ca traseele radio intre EU si NA peste Polul Nord au fost iluminate de Soare in cea mai mare parte a timpului, avand in vedere faptul ca ne apropiem de solstitiul de vara. Indicii A si K au fost mici si de aceea influenta instabilitatii campului magnetic terestru a fost redusa. O alta surpriza placuta au fost deschiderile, scurte ce-i drept, intre NA si EU in banda de 10 metri. Sunt multe luni, sau poate ani de cand asemenea deschideri nu au existat in timpul unui concurs international. In special in cursul zilei de sambata, in jurul orei 11 UTC, logurile se puteau umple de statii americane (pentru participantii europeni). Si banda de 15 metri s-a prezentat mai bine decat se anticipase, oferind deschideri de lunga durata. In schimb benzile inferioare au fost sub asteptari. In general participantii s-au plans de prezenta descarcarilor atmosferice in benzile de 160 si 80 de metri.
La data de 31 mai, deci imediat dupa concurs, o noua pata solara (1019) si-a facut apartia. Ea face parte fara nici un dubiu din ciclul solar 24. De fapt este vorba de doua pete situate aproape una fata de cealalta si care se afla in acest moment aproape de mijlocul discului solar, in emisfera nordica. Pata 1019 este sursa unor explozii solare de mica intensitate (A si B), dar destul de frecvente. Urmare a acestui nou eveniment solar, fluxul a inceput sa creasca, astazi atingand valoarea 73.
Este dificil de anticipat ce ne va aduce urmatoarea saptamana, caci evolutia petei 1019 poate determina fenomene solare mai energetice, care pot antrena vantul solar la viteze ridicate pe directia Pamantului, campul geomanetic putand a fi afectat. Ce este sigur este ca vom asista in continuare la o usoara crestere a fluxului solar, urmata de o descrestere, o data cu disparitia petei 1019. Campul geomanetic va fi in general linistit, pe baza datelor avute la dispozitie in acest moment. Benzile superioare trebuie monitorizate din ce in ce mai des, dupa ce am vazut ce surprize ne pot aduce ele intr-un concurs international. Fenomentul E-sporadic este de asteptat sa se produca in continuare, banda de 10 metri fiind cel mai probabil candidat care ar putea specula acest mod de propagare.

In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
========================
05/28 68 0
05/29 68 0
05/30 69 0
05/31 69 15
06/01 73 23
06/02 72 19
06/03 73 17


Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 4 iun, 10 iun, 30 iun - 1 iul

Perioade linistite: 5-9 iun, 11-29 iun, 2-4 iul


La aceasta ora:

Flux solar = 73
A-index = 3 LINISTIT
K-index = 1
(masurat la 4 iunie 00:00 UTC)


RSS: http://www.radioamator.ro/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:
Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #228 din 4 iunie 2009"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact