hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #223 din 30 aprilie 2009

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #223 din 30 aprilie 2009

In buletinul anterior anuntam cu entuziasm aparitia si disparitia unei pete solare, durata ei de viata fiimd putin mai mare de o zi. Un eveniment similar este in desfasurare chiar la data aparitiei acestui buletin. Pata cu numarul 1016 a aparut in apropierea extremitatii vestice a discului solar, foarte aproape de ecuator. Din pacate toate indiciile conduc la concluzia ca aceasta pata face parte din vechiul ciclu solar 23 care iata, nu vrea sa se incheie.
Fluxul solar a fost nesemnificativ influentat de aparitia petelor mentionate in ultimele saptamani. Valoarea lui continua sa fluctueze in jurul cifrei 70, adica foarte putin, mult prea putin. Procentul zilelor din anul 2009 in care nu au fost observat pete este in continuare de 88%.
Cresterea duratei zilei in detrimentul noptii permite utilizarea benzilor superioare timp de mai multe ore in fiecare zi, insa inactivitatea solara mentine benzile de 15 si 10 metri practic inutilizabile. In aceleasi timp conditiile geomagnetice foarte linistite favorizeaza legaturile in benzile inferioare, insa noptile fiind din ce in ce mai scurte, iar fenomenele electrice atmosferice din ce in ce mai numeroase, toate acestea fac ca benzile de 160 si 80 de metri sa fie din ce in ce mai dificil de utilizat pentru legaturi la distante mari. Au aparut primele rapoarte de E-sporadic, semn ca sezonul de primavara Es a inceput. In lipsa unui strat ionosferic F2 mai consistent, speram macar sa avem in aceasta vara mai multe ocazii de realizare de legaturi prin reflexie pe stratul E-sporadic.
Prognoza pentru urmatoarele zile nu intrevede nici un fel de schimbari. Pata 1016 va apune in curand datorita rotatiei Soarelui in jurul propriei axe. Fluxul solar va continua sa indice valori foarte coborate, in timp ce campul geomagnetic se anticipeaza a fi foarte linistit.

Data Flux Pete
========================
04/23 71 0
04/24 70 0
04/25 69 0
04/26 69 0
04/27 68 0
04/28 69 0
04/29 70 15


Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 6-9 mai, 15 mai
Perioade linistite: 30 apr - 5 mai, 10-14 mai, 16-26 mai


La aceasta ora:

Flux solar = 70
A-index = 3 LINISTIT
K-index = 1
(masurat la 30 aprilie 03:00 UTC)


RSS: http://www.radioamator.ro/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:
Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #223 din 30 aprilie 2009"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact