hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #221 din 16 aprilie 2009

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #221 din 16 aprilie 2009

Procentul de zile din anul curent in care nu s-au inregistrat pete solare este in crestere, in conditiile in care si in ultima saptamana Soarele a fost din nou total inactiv. Aceasta valoare este acum 88%! Campul geomagnetic a fost in general linistit. Observatii recente indica faptul ca rarele fenomene CME (Coronal Mass Ejection) care in general produc cantitati enorme de particule accelerate la peste 1000 km/s, in acest neobisnuit de lung minim solar abia reusesc sa accelereze particulele la 240 km/s. Vantul solar care are o viteza constanta de 300 km/s si care in mod normal este antrenat ocazional de CME la viteze de 2-3 ori mai mari pare a fi acum o frana cand se produc astfel de evenimente. Fenomentul CME este in general cauzator de perturbatii geomagnetice pentru ca vantul solar asociat poate interactiona cu campul magnetic terestru afectand ionosfera si reducand dramatic frecventa maxima utilizabila. La vitezele reduse ocazionate de CME in ultimele luni, sansele ca aceste evenimente sa aiba un efect semnificativ asupra ionosferei se reduc considerabil.
Pentru perioada urmatoare prognoza ramane neschimbata. Nu se anticipeaza aparitia de noi pete solare, fluxul solar va inregistra din nou valori minime, iar campul geomagnetic va fi predominant linistit. Banda cea mai potrivita, deschisa partial ziua si ideala noaptea, adecvata pentru legaturi la mare distanta ramane cea de 40 de metri.

Data Flux Pete
========================
04/09 70 0
04/10 69 0
04/11 69 0
04/12 69 0
04/13 68 0
04/14 69 0
04/15 69 0


Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 17 apr, 20-21 apr, 6-9 mai
Perioade linistite: 13 apr - 5 mai

La aceasta ora:

Flux solar = 69
A-index = 3 LINISTIT
K-index = 1
(masurat la 16 aprilie 00:00 UTC)


RSS: http://www.radioamator.ro/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:
Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #221 din 16 aprilie 2009"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact