hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #212 din 12 februarie 2009

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #212 din 12 ianuarie 2009

Caracteristica principala a propagarii in ultima saptamana a fost acalmia campului geomagnetic. Indicele K a atins timp de mai multe ore consecutiv valoarea zero. Chiar si indicele A a fost zero de cateva ori. In combinatie cu fluxul solar scazut, un camp geomagnetic calm ofera sanse mai bune propagarii in benzile inferioare, in mod special avantajate si de sezonul hibernal. Dupa o lunga perioada de acalmie, iata in sfarsit ca are loc o explozie solara. Aceasta s-a petrecut la data de 10 februarie, ora 23:10 UTC. In mod normal in anii de activitate solara explozii de asemenea magnitudine (B1) trec fara sa fie remarcate, dar acum un asemenea eveniment nu poate trece neobservat. Eruptia nu pare sa fi produs o intensificare a vantului solar pe directia Pamantului si probabil nu vom asista la deteriorarea propagarii in urmatoarele zile. Un alt element de noutate il reprezinta si aparitia unei pete "antice" care apartine de ciclul solar 23. Aceasta (avand numarul 1012) a tocmai a aparut in regiunea estica a discului solar.
Pentru urmatoarele zile ne dorim ca propagarea sa fie cat mai buna, pentru ca astazi este asteptata sa apara in eter statia K5D de pe insula Desecheo. In Asia insula Desecheo se situeaza pe locul 2 în lista celor mai dorite entitati DXCC, iar in Europa se afla pe locul 3.
Contributia petei 1012 va fi probabil minora la cresterea fluxului solar. In lipsa unor efecte secundare ale recentei explozii si ale unor eventuale noi eruptii, campul geomagnetic se anticipeaza a fi foarte linistit. Din Romania K5D se va putea auzi probabil fara eforturi deosebite in toate benzile (mai putin cea de 10 metri) ca o statie normala din zona Caraibelor. Succes celor care vor incerca sa contacteze acest DX!


Data Flux Pete
========================
02/05 70 0
02/06 70 0
02/07 71 0
02/08 71 0
02/09 71 0
02/10 68 0
02/11 70 11



Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 15 feb, 22 feb
Perioade linistite: 12-14 feb, 16-21 feb, 23 feb - 10 mar

La aceasta ora:

Flux solar = 70
A-index = 4 LINISTIT
K-index = 1
(masurat la 12 februarie 06:00 UTC)





RSS: http://www.radioamator.ro/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:
Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com


Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #212 din 12 februarie 2009"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact