hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #182 din 10 iulie 2008

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #182 din 10 iulie 2008

Parerea unanima este deja ca ciclul 23 dureaza neobisnuit de mult. Inca nu se stie cat va mai dura si care sunt cauzele acestei lipse de activitate, dar cert este ca am mai consemnat inca o saptamana fara nici o pata solara. Fluxul solar a fost constant la valoarea 66, mult sub ceea ce ar fi trebuit sa fie conform ciclului solar prognosticat. Fara pete solare si fara explozii, vantul solar are doar o contributie minima la perturbarea campului geomagnetic. In ultima saptamana valorile K si A au indicat un camp magnetic foarte linistit. Chiar la aceasta ora valoarea K este 0, ceea ce nu se intampla foarte des.
In urmatorul weekend are loc Campionatul Mondial IARU pe unde scurte. Un flux solar coborat nu va permite ionizarea suficienta pentru folosirea benzilor de 10 si 15 metri pentru legaturi DX, in schimb un camp geomagnetic linistit va imbunatati eficienta benzii de 20 de metri. Rapoartele din ultima saptamana indica dese deschideri asociate cu prezenta stratului E sporadic. S-au realizat chiar legaturi intre Europa si America de Nord via E sporadic. Prin urmare banda de 10 m poate oferi o serie de multiplicatori neasteptati in concursul care urmeaza.
Pentru saptamana viitoare nu se anticipeaza aparitia de noi pete solare. Nici pe fata solara opusa nu exista indicatii helioseismice ca ar exista pete care eventual sa devina vizibile datorita rotatiei Soarelui in jurul propriei axe.
Succes participantilor in Campionatul Mondial IARU pe unde scurte, in special echipei nationale a Romaniei, YR0HQ!


Fluxul solar si numarul de pete in ultima saptamana:

Data Flux Pete
========================
07/03 66 0
07/04 65 0
07/05 66 0
07/06 66 0
07/07 66 0
07/08 66 0
07/09 66 0


Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 13 iul
Perioade linistite: 16 iul, 18-21 iul, 25 iul, 27 iul - 5 aug

La aceasta ora:

Flux solar = 66
A-index = 5 LINISTIT
K-index = 0
(masurat la 10 iulie 06:00 UTC)




RSS: http://www.radioamator.ro/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:
Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com


Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #182 din 10 iulie 2008"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact