hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #175 din 22 mai 2008

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #175 din 22 mai 2008

Fluxul solar in ultima saptamana a crescut cu cateva unitati, efect al unor pete recent aparute, insa de mici dimensiuni. Pe masura ce acest pete dispar, fluxul solar tinde sa scada la valorile minime cu care suntem obisnuiti. Campul geomagnetic a fost linistit, exceptie facand doar ultimele 2 zile in care vantul solar s-a intensificat, acesta afectand intr-o oarecare masura si campul magnetic terestru. De altfel aceasta perturbatie fusese anticipata de buletinele anterioare.
In acest weekend are loc popularul concurs CQ WPX CW. Este de asteptat ca marimile K si A sa revina la valori din domeniul "linistit", ceea ce ar putea permite specularea unor posibile deschideri in benzile superioare. Fara indoiala ca tinta numarul unu va fi banda de 20 de metri. Ultimele editii indica statistic realizarea cu aproximativ 25% mai multe legaturi in aceasta banda fata de cea de 40 de metri, cu toate ca suntem in punctul cel mai coborat al minimului solar. Urmatoarea banda care va duce greul va fi cea de 40 de metri. Deoarece acesta nu este un concurs DX, este de asteptat ca aceasta banda sa fie productiva timp de 48 de ore, in mod continuu. Benzile de 160 si 80 de metri sunt din ce in ce mai dificil de exploatat datorita noptilor scurte si descarcarilor atmosferice. Atentie insa, se ofera puncte mai multe pe aceste benzi! Benzile de 15 si 10 m vor fi probabil utilizate sporadic, functie de posibilele deschideri din cursul zilei.
In urmatoarea saptamana nu se anticipeaza aparitia de noi pete si fenomene solare deosebite. Campul geomagnetic va fi cu precadere linistit.

Fluxul solar si numarul de pete in ultima saptamana:

Data Flux Pete
========================
05/15 71 0
05/16 72 34
05/17 71 23
05/18 72 30
05/19 69 28
05/20 69 23
05/21 69 0


Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 17 iun
Perioade linistite: 3-14 iun


La aceasta ora:

Flux solar = 69
A-index = 15 ACTIV
K-index = 3
(masurat la 22 mai 03:00 UTC)


Succes participantilor in CQ WPX CW!



RSS: http://www.radioamator.ro/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:
Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #175 din 22 mai 2008"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact