hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #151 din 6 decembrie 2007

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #151 din 6 decembrie 2007

In sfarsit dupa o lunga perioada in care Soarele nu a avut pete, iata ca in ultimele zile observam o schimbare. Numarul de pete este in continuare foarte mic si valorile sunt total nesemnificative pentru a fi evaluate statistic, insa nu putem sa nu observam ca ieri fluxul solar a atins valoarea 75, iar tendinta este de crestere. O noua pata (978) tocmai a aparut la extremitatea vestica a Soarelui, in timp ce diagramele holografice indica prezenta unor pete de proportii semnificative pe fata solara opusa Pamantului. Toate acestea sunt vesti bune, pentru ca ne putem astepta in viitorul apropiat la intensificarea fluxului solar, cu directe implicatii asupra ionosferei si evident, cu beneficii in propagarea in benzile de unde scurte.
Radioamator.ro propune in aceasta saptamana un sondaj de opinie cu tema "Cand anticipati ca se vor imbunatati conditiile de propagare in benzile de unde scurte ca urmare a debutului ciclului solar 24?". Intrebarea si optiunile de raspuns au fost preluate de la ARRL si este interesant de urmarit daca radioamatorii YO sunt mai optimisti sau nu fata de radioamatorii americani. Daca nu ati raspuns inca la sondaj, nu e inca prea tarziu.
De asemenea, la Radioamator.ro au fost actualizate graficele de propagare pentru luna in curs (decembrie). http://www.radioamator.ro/misc/grafice_propagare.php O mentiune speciala trebuie acordata valorii medii a numarului de pete solare anticipate pentru luna decembrie (3.8). Aceasta valoare a fost preluata din prognozele NOAA pentru luna in curs, insa este foarte posibil ca numarul de pete sa fie totusi subestimat, caz in care graficele ar trebui sa sufere modificari.
Campul geomagnetic a fost foarte linisit, cu mai multe zile consecutive raportate avand K=0 la latitudini temperate. Campul geomagnetic nu va prezenta fluctuatii majore pana in jurul datei de 17 decembrie. Avand in vedere si ca fluxul solar este in crestere, exista sanse ca propagarea sa se amelioreze in urmatoarele zile. O atentie speciala trebuie acordata acestui weekend in care are loc un concurs important, ARRL 10 m. Desi nu se astepta legaturi la mare distanta, banda de 10 m poate oferi ca de obicei surprize placute.


Fluxul solar si numarul de pete in ultimele doua saptamani:

Data Flux Pete
========================
11/29 71 0
11/30 71 0
12/01 72 13
12/02 73 26
12/03 73 13
12/04 74 13
12/05 75 13



Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 17-19 dec
Perioade linistite: 6-9 dec, 15-dec, 24 dec - 1 ian



La aceasta ora:

Flux solar = 74
A-index = 1 LINISTIT
K-index = 1
(masurat la 5 decembrie 06:00 UTC)



RSS: http://www.radioamator.ro/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:
Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #151 din 6 decembrie 2007"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact