hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #147 din 1 noiembrie 2007

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #147 din 1 noiembrie 2007

Luna octombrie s-a incheiat cu un bilant uimitor referitor la activitatea solara: din cele 31 de zile, numai in doua (6 si 7 oct) au putut fi observate pete solare. Fuxul solar a variat intre 66 si 69, indicand valori extrem de reduse. Astazi ne aflam in cea de-a 25-a zi consecutiva cu un numar de pete solare egal cu zero. Observatiile conduc la concluzia ca minimul ciclului solar nu a fost inregistrat in martie, potrivit predictiilor. De asemena, se mai poate stabili ca actualul minim solar este mai profund decat cel al ciclului anterior.
Desi activitatea solara este foarte redusa, la editia de fonie a popularului concurs CQWW desfasurat in ultimul weekend nu putine au fost momentele in care banda de 10 m s-a intrecut pe ea insasi (desigur, tinand cont de minimul solar in care ne aflam). S-au inregistrat chiar si deschideri peste Oceanul Atlantic, fenomen care a devenit in ultima vreme o adevarata raritate. De asemenea tot raritati in luna octombrie sunt si deschiderile E-sporadic pentru frecvente din banda de 6 m. Si totusi asemenea deschideri au ocazionat numeroase contacte in ultimele zile.
De mentionat un interesant instrument pentru aprecierea propagarii in benzile scurte. YO4PX ne semnaleaza ZoneProp in rubrica Mozaic DX pe care o intretine la Radioamator.ro. Articolul poate fi accesat la aceasta adresa: http://www.radioamator.ro/dxcc/mozaic.php?id=122 Pentru cei care vor particpa in CQWW editia CW ZoneProp poate fi o valoroasa unealta.
Pentru urmatoarele zile nu asteptam modificari in activitatea solara, deci principalul element care vor influenta propagarea in unde scurte va fi scurtarea zilei, ceea ce da din ce in ce mai mult ocazia benzilor inferioare sa fructifice potentialul lor pentru DX.

Fluxul solar si numarul de pete in ultima saptamana:

Data Flux Pete
========================
10/25 67 0
10/26 68 0
10/27 67 0
10/28 68 0
10/29 67 0
10/30 67 0
10/31 67 0



Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 15 nov, 21 nov
Perioade linistite: 6-14 nov, 17-20 nov, 22-25 nov, 27 nov - 1 dec


La aceasta ora:

Flux solar = 67
A-index = 4 LINISTIT
K-index = 1
(masurat la 23 octombrie 15:00 UTC)




RSS: http://www.radioamator.ro/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:
Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #147 din 1 noiembrie 2007"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact