hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #103 din 21 decembrie 2006

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #103 din 21 decembrie 2006

Dupa doua saptamani de agitatie solara, materializate prin pete cauzatoare de explozii si furtuni geomagnetice, Soarele revine la starea sa tipica de acalmie cu care ne obisnuise in ultimele luni. Iata, numarul de pete raportate in utimele trei zile este zero. Fluxul solar se afla si el in declin. Mai asistam inca la efectele intarziate ale eruptiilor din ultima saptamana. Este anticipata pentru urmatoarele 48 de ore o instabilitate geomagnetica echivalenta nivelului de furtuna minora. Aurora a fost frecvent raportata in ultimele saptamani. Fenomenul nu este numai unul spectaculos vizual, dar el ofera si interesante oportunitati pentru legaturi VHF la mare distanta. Au fost raportate deschideri foarte interesante in banda de 50 MHz efectuate prin reflexie pe aurora (la o altitudine caracteristaica stratului ionosferic E).
Pentru urmatoarele zile se anticipeaza ca Soarele sa fie foarte linistit, in timp ce fluxul solar va fi foarte coborat. Dupa data de 23 decembrie anticipam revenirea campului geomagnetic la conditii linistite.
Astazi are loc solstitiul de iarna, acesta fiind si semnalul inceperii iernii astronomice in emisfera nordica. Radioamatorii trebuie asadar sa observe caracteristici tipic de iarna pentru propagarea undelor scurte. Cu aceasta activitate scazuta si durata minima a zilelor sansele unor deschideri in benzile superioare, mai ales 10m si 15m sunt foarte reduse. In schimb sezonul este ideal pentru amatorii legaturilor in benzile inferioare acestea trebuind sa fie tinta preponderenta a celor interesati de legaturi DX.

Fluxul solar si numarul de pete in ultima saptamana:

Data Flux Pete
========================
12/14 93 23
12/15 87 19
12/16 82 20
12/17 81 11
12/18 75 0
12/19 73 0
12/20 72 0


Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 21-22 dec, 2-4 ian

Perioade linistite: 24-26 dec, 28 dec - 1 ian, 5-7 ian, 9 ian, 11 ian, 13 ian, 15 ian


La aceasta ora:

Flux solar = 72
A-index = 21 ACTIV
K-index = 4
(masurat la 21 decembrie 03:00 UTC)


Radioamator.ro doreste tuturor celor care citesc acest buletin saptamanal Sarbatori Fericite si implinirea tuturor dorintelor!

RSS: http://www.radioamator.ro/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:
Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com



Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #103 din 21 decembrie 2006"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact