hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #100 din 30 noiembrie 2006

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #100 din 30 noiembrie 2006

Acest buletin de propagare are numarul 100 si trebuie cumva sarbatorit. Pentru ca sampania si bomboanele nu se pot consuma pe internet, m-am gandit sa profit de aceasta aniversare pentru infiintarea unei noi rubrici dedicate propagarii undelor scurte. Noua pagina se numeste "Grafice de propagare in unde scurte" si se gaseste la adresa http://www.radioamator.ro/misc/grafice_propagare.php
Graficele de propagare in unde scurte scot in evidenta cele mai bune directii pe care propagarea in benzile de de radioamatori este anticipata. Au fost alese 12 directii principale care satisfac nevoile oricarui radioamator. Toate directiile se raporteaza la un punct imaginar situat in centrul Romaniei. Graficele ilustraza taria semnalelor la receptie, considerand ca la ambele capete ale traselului radio se gasesc statii radio care folosesc dipoli si o putere de 100W output. Rezultatele au fost obtinute cu ajutorul programului Voaprop, creat de G4ILO. Calculele se bazeaza pe modelul VOACAP si iau in considerare calea scurta a traseului radio (short path). Comentariile dumneavoastra sunt incurajate si asteptate la adresa n2yo [at] radioamator.ro

Ultimul weekend a demonstrat cat de favorabile pot fi benzile inferioare de unde scurte pentru legaturi la mare distanta. In concursul CQWW banda de 80m de metri a fost printre cele mai prolifice, urmarind logurile participantilor. In acelasi timp benzile superioare au fost si ele rezonabile, tinand cont de minimul solar si de faptul ca de-a lungul weekend-ului indicele K a variat la latitudini temperate intre 2 si 4. Comentariile pe care le-au facut participantiii CQWW CW dupa concurs vorbesc la unison de numarul mare de legaturi in 160m si 80m. Iata numai un exemplu: W3LPL la categoria M/M a reusit in banda de 160m sa realizeze 541 de legaturi, 23 de zone si 101 tari - o perfomanta deosebita.
Fluxul solar in ultimele zile a fost foarte coborat insa se afla intr-o usoara crestere. Motivul principal este aparitia a doua pete solare, 926 si 927. Pata 927 este o potentiala sursa de evenimente energetice, nefiind exclusa asadar producerea unor expozii solare notabile.
Pana una-alta la aceasta ora in mod neasteptat pozitia campului magnetic interplaneter (IMF) are orientare sudica. Atunci cand se petrece un asemenea fenomen Pamantul este expus la vantul solar. In mod normal furtuna geomagnetica este iminenta. Este anuntata si aparitia aurorei, fenomen in general vizibil de la latitudini ridicate. In concluzie, vestile nu sunt foarte bune pentru amatorii legaturilor radio pe unde scrurte, mai cu seama in benzile superioare.
Pentru urmatoarele zile, fluxul solar se astepata sa ramana foarte coborat, dar in usoara crestere. Este probabila o explozie solara de magnitudine M, dar nu se astepata efecte notabile pe care sa le aiba asupra propagarii. Campul magnetic urmeaza sa fie linistit dupa incetarea fenomenului aflat in plina desfasurare, care probabil nu va inceta mai devreme de 36-48 de ore.


Fluxul solar si numarul de pete in ultima saptamana:

Data Flux Pete
========================
11/23 77 0
11/24 77 0
11/25 79 12
11/26 78 12
11/27 82 30
11/28 86 34
11/29 85 33



Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 7-8 dec, 21 dec

Perioade linistite: 3-5 dec, 9-12 dec, 14-19 dec, 24-26 dec

La aceasta ora:

Flux solar = 85
A-index = 6 LINISTIT
K-index = 4
(masurat la 30 noiembrie 06:00 UTC)


RSS: http://www.radioamator.ro/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:
Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com


Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #100 din 30 noiembrie 2006"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact