hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

"In Memoriam" – Calin Rosetti YO3RA

Nini Vasilescu YO3CCC

Despre Calin Rosetti auzisem cate ceva inainte de 1989. Mare mi-a fost surpriza cand pe 16 mai 1992 am primit un plic de la el prin care eram solicitat sa-i sustin candidatura la functia de Presedinte al Romaniei, ceea ce am facut-o eu, sotia si mama; toti trei am completat formularul anexa cu toate date, semnaturile si i le-am expediat. M-am gandit ca poate o sa ma mandresc si eu cu un presedinte provenit din "partidul" nostru al radioamatorilor. Apoi, am avut sansa sa-l intalnesc pentru prima data pe calea undelor pe 14 august 2006, prilej cu care i-am spus ca nu am Sardinia confirmata pe nicio banda cu toate ca am lucrat-o pe mai multe benzi. Mi-a promis ca imi va trimite QSL-ul in cel mai scurt timp. La putin timp dupa, maxim doua saptamani, primesc un plic din Tunisia, prilej de mare mirare pentru mine: "Oare cine mi-o fi trimis acest plic?". Il desfac si spre marea mea surprindere constat ca este un QSL de la Calin Rosetti. Dupa vreun an de zile de la primirea acestui plic, il intalnesc din nou pe calea undelor, tot pe 14 MHz unde era intr-un QSO cu nea Petrica YO3ZR si-i multumesc pentru QSL, dar totodata il si intreb de ce mi l-a trimis tocmai din Tunisia si nu din Sardinia. Mai intai m-a intrebat sa-i spun cand l-a trimis, iar dupa ce i-am comunicat data de pe plic, mi-a spus ca a fost intr-o mica vacanta, dar ca se duce destul de des acolo ca sa-si faca plinul la yahtul personal pentru ca benzina este mult mai ieftina decat in Sardinia.

S-a nascut pe 30 aprilie 1931 la Bucuresti. Descinde dintr-o familie care a dat, in decursul istoriei noastre, multi oameni de seama, care au contribuit la dezvoltarea si modernizarea tarii.

In iunie 1950, cand de-abia implinise 19 ani, Calin Rosetti a obtinut autorizatia cu nr. 38 si indicativul YO3RA. Abia de cateva luni autoritatile aprobasera reluarea activitatii de radioamatorism in tara noastra, cu toate ca razboiul se terminase de mult. Calin a reusit sa treaca examenul dar ca toti pasionatii din aceea perioada a facut si el putina "piraterie". Fiind un indragostit de constructiile radio si dar si de traficul radio in telegrafie, realizeaza intr-un timp foarte scurt mii de legaturi radio. Erau vremuri grele si mai ales pentru un descendent al unei familii celebre, al carei destin in ultimele secole se impletise pana la identificare, cu destinul Tarilor Romane si al Romaniei. Apare AVSAP-ul si radioamatorismul ia un oarecare avant. S-a incercat editarea unei reviste dar a aparut doar un singur numar. Era prea devreme! Abia spre sfarsitul anului 1954, apare brosura Radio, ca supliment al revistei Aripile Patriei.

In septembrie 1955 numarul statiilor autorizate ajunsesera la 67. Erau si 4 statii colective: YO2KAB, YO3RCC, YO4KCA si YO6KBM. Dupa terminarea liceului nu poate intra la facultate deoarece "nu avea origine sanatoasa", fiind obligat sa se angajeze ca tehnician la laboratorul Institutului de Cercetari Geologice. In luna iunie 1957, la 26 de ani, Calin este arestat si cunoaste inchisorile Uranus, Jilava si Chilia Veche din Delta Dunarii. Este eliberat in Decembrie 1959. Va lucra temporar la TAROM si Radiodifuziune pana in 1961, cand reuseste sa se angajeze, ca muncitor, la Tabacaria Minerala Jilava, de unde in anul 1964, pe baza adeverintei de muncitor, se inscrie la Politehnica, urmand pana in 1967 cursurile Facultatii de Electronica "la seral".

Odata cu iesirea din puscarie i se anuleaza autorizatia de radioamator. Cu toate astea se ducea la Radioclubul Central pentru a face receptii sau pentru a lucra, evident ca "pirat" in cateva concursuri.

Reuseste sa paraseasca Romania pe 13 decembrie 1967, iar in 15 decembrie 1967 ajunge in Germania. Ducea atunci cu el un saculet din panza, in care alaturi de cateva acte, cateva pachete de tigari Carpati si 2-3 sandvisuri, avea si adresa prin care era anuntat despre retragerea autorizatiei.

Aici lucreaza ca sofer de TAXI (de noapte), ziua urmand cursurile Universitatii Tehnice din Hanovra (aprilie 1968 – mai 1970). In luna mai 1970 sustine lucrarea de diploma – Sincrodina complexa pentru un radar militar. Din septembrie 1970 pana in aprilie 1971 lucreaza la Institutul de Cercetari Radio - Televiziune din Hamburg.

Destinul, inteligenta si puterea sa de munca, fac ca dupa stabilirea mai tarziu in Franta, sa ajunga, incet-incet unul din personajele importante ale Agentiei Spatiale Europene (European Space Agency) E.S.A. din Paris, contribuind la realizarea sistemului de sateliti TV – geostationari – European Geostationary System (E.G.N.O.S.) si la demararea Sistemului Galileo, concurent al G.P.S. Revolutia din 1989, prefacerile din tara, au permis lui Calin Rosetti, sa revina in tara in 1990, sa organizeze Eutelsatul si sa sprijine modernizarea sistemelor de comunicatii. In 1991 isi reobtine fostul indicatic si reincepe traficul radio. Mentorul lui a fost Liviu Macoveanu YO3RD.

Vineri 17 aprilie 1992, la Hotelul Intercontinental din Bucuresti, la ora 11, in Sala Hora de la etajul 21, Dl. ing. Calin Rosetti a tinut o conferinta de presa; sala era plina de ziaristi, fotoreporteri, redactori si corespondenti de presa de la diferite agentii, posturi de radio si televiziune. Toate privirile se intorc spre el, cand acesta apare in sala. El zambeste discret, saluta asistenta, strange cateva maini. Desi pare putin emotionet, incepe sa vorbeasca cu o voce placuta si catifelata.

Apoi, intrebarile curg, incrucisandu-se, amabile dar si insinuoase. El raspunde calm, ocolind cu abilitate unele mici capcane. Ideile sunt limpezi si raspunsurile par sincere.

O conferinta de presa ca oricare alta, am putea spune; o conferinta de presa asemanatoare in multe privinte cu cele la care in aceea perioada am putut "participa" prin intermediul transmisiilor de radio si TV. Si totusi pentru noi, aceasta conferinta de presa a avut o semnificatie deosebita. Dl. Calin Rosetti, care si-a anuntat aici intentia de a candida pentru functia de Presedinte al Romaniei, nu este altul decat radioamatorul YO3RA. Sunt multi radioamatori YO care au dorit sa devina (unii chiar au reusit) consilieri, primari si parlamentari. Dar... Presedinte al Romaniei! Oare ce ar fi putut deveni radioamatorismul nostru in cazul in care YO3RA ar fi reusit? Conferinta de presa a tinut pana aproape de ora 13. Pe 17 aprilie 1992, un radioamator roman a visat sa devina Presedinte al Romaniei!

In 1993, dupa 36 de ani de activitate, se pensioneaza si face radioamatorism intens din Paris si mai ales din insula Sardinia, folosind indicativul IS0/YO3RA, unde avea o casa de vacanta, alternand cu excursii pe Mediterana cu micul lui yaht, de pe care lucreaza cu indicativul YO3RA/MM. Cu acest yaht a avut numeroase peripetii. A ajuns cu el chiar si in portul Constanta. In Franta obtine indicativul F1VMA. Calin a fost un OM deosebit, care, de tanar s-a luptat cu viata, reusind prin munca si talent sa ajunga la E.S.A. Directorul Departamentului de Comunicatii prin satelit.

A fost si un pasionat pilot, facand ocolul pamantului peste poli, impreuna cu un prieten, pilot american, fiind primii din lume! Au avut un curaj nebunesc, modificand un mic avion si introducand rezervoare suplimentare pentru combustibil, au ales o ruta ce trecea peste cei doi poli si traversa pamantul in lungul unui meridian. Au zburat spre America de Sud - Patagonia, apoi Antarctica, peste Pacific spre Polul Nord cu o aterizare fortata in Alaska. Despre acest zbor - prilejuit de Anul International al Aeronauticii - se pot spune multe: elice reparata, intalniri cu militari, cu ursi polari, etc. Chiar si dupa iesirea sa la pensie continua colaborarea cu ESA, care il trimite in diferite tari pentru a organiza conferinte referitoare la comunicatiile prin satelit. O asemenea conferinta s-a organizat si in Romania la Sala Palatului din Bucuresti. Acolo s-a instalat si o statie de radioamatori lucrand cu indicativ special. In 2011 trebuia sa se deplaseze pentru o noua conferinta la Cape Town, cand o boala nemiloasa l-a doborat dupa trei luni de suferinte; a decedat pe 17 ianuarie 2011 la Paris. A fost un om extraordinar, care ne-a reprezentat pe noi romanii, la cel mai inalt nivel, prin toate tarile unde a trait, a umblat sau a tinut conferinte.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 1-10-2013

7462

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact