hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

HA7TM - HG7T - Cea mai dotată statie individuală de radioamator din Ungaria

ing. Hadnagy László YO5AEX

La intalnirea internationala a radioamatorilor de la Debrecen (Debretin) l-am intalnit pe Tibor Németh HA7TM din Érd (JN97KK), localitate situata in apropierea capitalei, Budapesta. In anul 2003 Tibor Németh obtine licenta de radioamator cu indicativul HA7TM si HG7T pentru statia de concurs.

Tibi, in etate de 58 de ani, este cunoscut pentru rezultatele pe care le-a obtinut la diferite competitii nationale si internationale. Pentru rezultatele exceptionale pe care le-a obtinut in competitii, in anul 2008, a primit aprecierea ministrului de resort.

Este interesat in expeditii DX. A organizat numeroase echipe cu care a participat la expeditii.

In urma cu cativa ani, in locatia Haláp (KN07VN) din apropierea Debretinului, o fosta casa de vanatoare, devenita casa de vacanta, a renovat-o, i-a adaugat o anexa, o constructie cu cateva incaperi care este folosita ca statia de concurs HG7T.

Haláp este situata la o altitudine de cca. 340 metri si acolo se gaseste o imensa padure de foioase.


HG7T Hungarian Contest Station in Debrecen - Haláp KN07VN

Statia este dotata pentru activitatea de unde scurte cu transceivere Yaesu FT DX 5000D, Yaesu FT 1000MP si Yaesu FT 2000, iar pentru unde ultrascurte IC-910H, etaje lineare de putere, echipament de calcul si alte anexe. In traficul de radioamator foloseste urmatoarele moduri de lucru: SSB, CW, RTTY, PSK31, Packet si APRS. Sunt 2 incaperi pentru trafic, 2 sali de odihna cu anexe.

Vestea privind statia de concurs a lui Tibor Németh s-a raspandit cu repeziciune. Cu ocazia intalnirilor anuale de la Debretin multi radioamatori din tara si strainatate au dorit sa vada QTH-ul.

Acelasi lucru am dorit sa-l fac si eu, motiv pentru care am convenit cu Tibi ca dupa masa de pranz sa ne deplasam la Haláp, pentru a vedea amplasamentul de concurs HG7T. M-a insotit si Bartha Béla (YO5TP) din Cluj-Napoca, aflat la Debretin. Noua ni s-au alaturat colegii din Baia Mare, Bordás Zoltán (YO5CRQ) si Bughesiu Carol jr. (YO5PBF).

Imediat dupa pranz, cu doua autoturisme plecam de pe platoul reuniunii radioamatorilor de la campingul Dorcas, parasim municipiul Debretin si ne indreptam catre statia de concurs la Haláp.

Pe un drum, prin padure, ajungem la casa de vacanta care adaposteste statia HG7T.

La sosire constatam ca terenul este imprejmuit de un gard inalt. La poarta ne intampina paza canina, iar privirile noastre se atintesc asupra parcului urias de antene. Gazda ne invita in cladire si ne prezinta echipamentul din dotare, conditiile de lucru, cazare si hrana cand o echipa de radioamatori participa la un concurs de 24 ori 48 de ore.

Pentru mai multe detalii si informatii privind statia de concurs vizitati siteul: www.hg7t.hu.

Impreuna cu colegii romani am fost impresionati de ce am vazut si subscriem celor care afirma ca statia este cea mai dotata statie particulara de radioamatori din Ungaria.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

ing. Hadnagy László YO5AEX

Articol aparut la 10-8-2013

7760

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2013-08-10 09:12:46 (ora Romaniei)
  • Totul se reduce la un singur cuvânt: BANI.

  • Postat de Cornel - YO8SKY la 2013-08-10 11:12:13 (ora Romaniei)
  • Se vede ca nu a mai actualizat site-ul sau pentru ca, din pozele facute de dv. are o alta dotare: 2 bucati FT DX 5000 din care una cu station monitor si doua QRO OM Power. Ma duce cu gandul la shack-ul lui OH2BH cu o dotare oarecum asemanatoare http://www.qrz.com/db/OH2BH .
    Altfel, jos palaria!
    E nevoie si de bani si de pasiune ca sa se realizeze asa ceva. 73!

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2013-08-11 12:27:58 (ora Romaniei)
  • Să fie vorba de o masă mare de radioamtori cu bogaţi şi săraci, precum societatea noastră cea de toate zilele, sau să fie o nouă orientare a radioamatorismului? Există ramuri sportive cu cluburi închise sau exclusiviste (golf, yahting, tenis) iar competiţiile sunt în majoritate closed pentru a respecta caracterul de fair play. Dar, cât timp nu se va omologa un sistem de verificare a condiţiilor de emisie la toţi concurenţii, mulţi radioamatori vor concura "open" la LP cu QRO de 1000W sau peste. 72!

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2013-08-11 15:02:52 (ora Romaniei)
  • Saraci si bogati !? Unde se termina saracia si incepe bogatia ? Mi-am adus aminte de un episod din anii 80, cind, un copil de 10 ani a folosit expresia "ce bogati sinteti!"( parintii lui erau in divort). La intrebarea, "de ce spui asta" copilul a raspuns:"la voi in casa se mai si ride".In ce priveste puterea din antene va mai spun inca o data: este greu sa pui 1000 de W intr-o antena! Prezentarea este si buna si reala.Mny tnx, 73! de yo8cln

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2013-08-12 10:17:00 (ora Romaniei)
  • Buna remarca:saraci si bogati !La cele peste 8 rotoare ,antene,PA-uri....apare si un amarat de LEXUS !HI !Avem si la noi in Prahova !
    In rest interesant articolul !
    73 Vasile !

  • Postat de Paul Spitzer - YO5BRZ (yo5brz) la 2013-08-13 15:33:27 (ora Romaniei)
  • Am avut "sansa" sa vizitez locatia si pentru exactitatea informatiilor, trebuie spus ca idea, proprietarul, primul promotor si elaborator al acestei "ferme" radio a fost bine-cunoscutul HA0DU, Kolcsey Istvan "Steve" http://www.qrz.com/db/HA0DU situat in TOP TEN-ul DX-manilor din lume..... vezi site-ul!
    Desigur banul are locul si prioritatea lui in HOBBY-ul nostru, dar nici "inteligenta tehnica" nu strica.... apropos' de bani; desi Steve HA0DU a gindit, proiectat, construit/adaptat, locatia, tocmai insuficienta banilor pentru intretinere l-a facut sa-l "cedeze"........... Printre radioamatorii de pe glob avem un singur lauriat al premiului Nobel, dar foarte multe talente tehnice briliante pe care TOTUSI ii leaga munca in colectiv; Dincolo de egoism poate n-ar fi rau sa nu uitam acest "mic" amanunt din vedere........... Tibor este bancher, dar vorba unui alt geniu tehnic (HA6ND)"radioamatorismul de top incepe atunci si acolo unde iti poti permite sa visezi!" Nu credeti ca este adevarat!??!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "HA7TM - HG7T - Cea mai dotată statie individuală de radioamator din Ungaria"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact