Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scurte recenzii din literatura de radioamatori

Partea a XXIII-a

George Pataki WB2AQC

RADIO AMATEUR'S F-M REPEATER HANDBOOK

RADIO AMATEUR'S F-M REPEATER HANDBOOK Aceasta este o carte arhaica in termeni electronici, caci a fost publicata in 1969 de Editors and Engineers, New Augusta, Indiana, USA. Am luat-o caci nu am gasit una mai recenta despre aceste subiect. Autorul este Ken W. Sessions, Jr, K6MVH.

Dimensiunea este de 15.8 x 23.5 cm; greutatea este de 0.5 kg; are 208 pagini si coperte tari. Pretul a fost de $6.95.

Lucrarea incepe cu o prefata si o pagina numind pe cei care a contribuit la crearea acestei carti.

Urmeaza lista de materii cu 6 capitole si subcapitolele sale, 3 apendice si un index.

Capitolele sunt:
1. Introducere in repetoare: Ce este un repetor? Tipurile de repetoare. De ce VHF? De ce FM? Operatie locala versus de la distanta.
2. Controluri tehnice: Releu operat de purtatoare. Control activ functional prin radio. Touchtone. Dublu ton. Singur ton. Ton Continuu. Controlor de timp. Control fuctional activ prin linie. Control functional pasiv.
3. Pregatirea repetorului: Alegerea locatiei. Estimerea zonei acoperite. Alegerea frecventei. Alegerea echipamentului. Statiunea de control. Duplexarea. Autorizarea pentru operarea de la distanta.
4. Construirea repetorului: Montarea echpamentului. Interconectarea. Controlul multifunctional. Desensibilizarea. Optimizarea. Logarea si identificarea.
5. Operarea de la distanta: Optimizarea. Autopatch. Reglarea la distanta a puterii de iesire. Controlarea sistemului de la distanta.
6. Ce trebuie sa stie proprietarii de repetoare.

Apendicele sunt:
I. Repetoarele deschise americane.
II. Corespndenta cu FCC.
III. Regulamente propuse.

Lucrarea descrie in amanunte diferitele aspecte ale construirii, instalarii si functionarii repetoarelor, contine multe ilustratii, dar materialul prezentat este cu mult depasita. Este totusi o introducere in acest subiect si are si o valoare istorica.


THE ARRL OPERATING MANUAL, Ed.3 THE ARRL OPERATING MANUAL, Ed.3

Acest manual este editia a 3-a publicata in 1987 de ARRL, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hqinfo@arrl.org; Websait: www.arrl.org. Seria acestor manuale a inceput in 1966 si pana in anul 2007 s-a ajuns la editia a 7-a. Aici au aparut pana cum recenziile a 5 editii, nu in ordine cronologica ci cum si cand au fost obtinute. Redactorul acestui manual este Robert J. Halprin, K1XA.

Dimensiuna cartii este de 20.9 x 27.2 cm; geutatea este de 1.36 kg; numarul de pagini 684. Pretul a fost de $15.00, inca nu au trecut la sistemul smecheros de a da pretul cu zecimale.

Lucrarea incepe cu tabla de materie apoi urmeaza o prefata si o introducere. Materialul este prezentat in 17 capitole, fiecare scris de catre un radioamator specialist in subiectul respectiv:
1. Receptia pe unde scurte de David Newkirk, AK7M.
2. Spectrul frecventelor radioamatorilor de Paul L. Rinaldo, W4RI.
3. Bazele operatiunilor de Bill Jennings, K1WJ si Carol L. Smith, AJ2I.
4. Orientarea antenei de Jerry Hall, K1TD.
5. DX de Bob Locher, W9KNI.
6. DX la distante mari si DXpeditii de Carl Hanson, WB4ZNH.
7. Concursuri de Clarke Greene, K1JX.
8. Diplome de Robert J. Halprin, K1XA.
9. RTTY de Larry Wolfgang, WA3VIL.
10. Packet radio de Stan Horzepa, WA1LOU.
11. FM si Repetoare de Stan Horzepa, WA1LOU.
12. VHF si UHF de Michael R. Owen, W9IP.
13. Satelitii de Dick Jansson, WD4FAB.
14. Comunicatii de urgenta de Richard Regent, K9GDF.
15. Manuirea mesajelor de Maria L. Evans, KT5Y.
16. Comunicatii de imagini de Bruce Brown, WA9GVK.
17. Referinte, tabele, harti, informatii.

Manualul se termina cu un index. Lucrarea este voluminoasa, contine mult material interesant si util, este presarata cu multe ilustratii, mai ales cu fotografiile radioamatorilor la statiile lor. Diplomele sunt reproduse in culori; am gasit 15 acordate de Federatia Romana de Radioamatorism, unele cu poze mari si atragatoare.


THE BEGINNER'S GUIDE TO AMATEUR RADIO

THE BEGINNER'S GUIDE TO AMATEUR RADIO Carticica a fost publicata in 1982 de Prentice-Hall, Englewood Cliffs, NJ 07632, USA. A fost scrisa de un colectiv de la American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494; telefon: 1-860-594-0200; email: hqinfo@arrl.or; Websait: www.arrl.org.

Marimea cartii este de 13.8 x 20.2 cm; greutatea este de 0.226 kg; numarul de pagini 182. Pretul a fost $8.95.

Lucrarea incepe cu tabla de materii, urmeaza o prefata, apoi subiectul este prezentata in 10 capitole:
1. Introducere cu niste anecdote interesante.
2. Ce este radioamatorismul, bazele si scopul.
3. Bazele radioamatorismului, descrierea unei statii tipice, propagarea semnalelor radio, moduri de operare, codul Morse, SSB, AM, FM, SSTV, sateliti, receptoare, emitatoare si antene.
4. Evolutia radioamatorismului, ceva istorie, serviciul public.
5. Prima autorizatie de emisie arata cum se obtine o licenta Novice (care nu mai exista in SUA), invatarea codului Morse, examenul scris, codul Q, sistemul RST, prefixele tarilor, QSLuri si birouri de QSL.
6. Instalarea unei statiuni arata organizarea, montarea, acordarea emitatorului, instalarea unor antene simple, accesorii.
7. Diversele activitati ca Field Day, manuirea mesajelor, VHF/UHF, comunicare prin sateliti, radiocluburi.
8. Alte activitati ca concursuri, obtinerea unor diplome, QRP si DX.
9. Radioamatorismul in alte tari, cum se obtine autorizatie.
10. Viitorul radioamatorismului, calculatoare, EME, sateliti, etc.

Manualul se termina cu un glosar si un index.

Cartea prezinta informatii sumare pentru viitori radioamatori. Este usor de urmarit si contine multe fotografii ale radioamatorilor din lumea larga.


SPACE SATELLITE HANDBOOK, 3rd ed.

SPACE SATELLITE HANDBOOK, 3rd ed. Aceasta lucrare a fost publicata in 1994 de Gulf Publishing Company, P.O.Box 2608, Houston, TX 77252-2608, USA. Redactorul este Anthony R. Curtis.

Dimensiunea cartii este de 21.7 x 28.3 cm; greutatea este de 1.27 kg; are coperte tari iar numarul de pagini este 346. Pretul este dat in barcod.

Subtitlul cartii este: "Fapte si data de baza pentru peste 22.000 de sateliti, incarcatura, sisteme si rachete ... totul ce a fost vreodata trimis in spatiu!". Cartea fiind editata de apropare 20 de ani, in materie de sateliti, informatiile sunt cu mult perimate. Interesant este ca aceste date pe care consideram ca erau secrete, au fost publicate.

Lucrarea incepe cu tabla de materie prezentand 10 capitole cu subcapitolele lor, apoi o prefata.

Capitolele sunt:
1. Satelitii si epoca spatiului.
2. Sateliti pentru comunicatie.
3. Sateliti pentru depistare si salvare.
4. Sateliti meteorologici.
5. Sateliti pentru observarea globului terestru.
6. Sateliti pentru navigatie.
7. Sateliti militari.
8. Sateliti pentru stiinta si tehnologie.
9. Sateliti cu personal.
10. Sateliti extraterestrial.

Urmeaza un glosar si lista satelitilor trimisi vreodata in orbite, separat cele care inca circulau in 1994, si cele care nu mai zburau sau nu mai functionau. Acesta lista ocupa aproape jumatate din carte. De atunci numarul satelitiilor a crescut enorm si desi spatiul este imens, este chiar aglomerat.


COMPLETE GUIDE TO AMATEUR RADIO

COMPLETE GUIDE TO AMATEUR RADIO

Aceasta carte in epoca eletronicii este foarte veche, a fost publicata in 1979 de Parker Publishing Company, West Nyack, NY, USA. Autorul este Joseph DuBovy, W2TCC. Nu este o comparatie fericita dar o fac: Biblia este mult mai veche si totusi sunt multi interesati sa o studieze.

Dimensiunea cartii este de 16.0 x 23.4 cm; greutatea este de 0.567 kg; are coperti tari si 264 pagini. Pretul nu este mentionat. Cartea incepe cu o prefata caci toate cartile obligatoriu incep asa. Titlul acestei prefate este: "Un cuvant din parte autorului si cum va va ajuta aceasta carte". Cuvantul autorului se prelungeste la 3 pagini.

Urmeaza tabla de materii prezentand 15 capitole, fiecare cu subcapitole:
1. Minunata lume a radioamatorismului.
2. Benzile radioamatorilor si propagarea.
3. Vorbind cu Europa cu un walkie-talkie.
4. Ghid de baza practic pentru circuitele radioamatorilor.
5. Cum sa intelegem antenele.
6. Ghid practic pentru diagrame si bazele de teorie electronica.
7. Lucrand cu semiconductori si alte componente.
8. Ghid simplificat pentru circuite amatoricesti in detalii. (Ma intrebam cum poate fi atat simplificat cat si in detalii, dar asa a vrut autorul sa scrie. In fond este cartea lui...)
9. Intrebari tipice la examenul pentru autorizatia Novice (care nu mai exista in SUA).
10. Cum se beneficeaza de codul Navy.
11. Cum sa construiesti propriul aparat.
12. Ghid pentru antene bune pe care poti sa le construiesti.
13. Pregatirea pentru examenul Tehnician si General.
14. Repetoare si cum trebuesc intelese.
15. Aparate de masura pentru radioamatori.

Lucrarea se incheie cu un index. Cartea contine multe ilustratii, textul este usor de urmarit. Incepatorii au ce invata din ea.


ARRL'S LOW POWER COMMUNICATION, 2nd Edition

ARRL'S LOW POWER COMMUNICATION, 2nd Edition Cartea este la editia a 2-a, completata si inbunatatita fata de prima editie, chiar si pretul a fost "optimizat". A fost publicata in 2004 de ARRL, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hqinfo@arrl.org; websait: www.arrl.org. Autorul este Richard Arland, K7SZ.

Dimensiunea cartii este de 18.2 x 22.8 cm; greutatea este de 0.41 kg; numarul de pagini este 238. Pretul a fost $19.95. Manualul incepe cu tabla de materie, apoi la o pagina dedicata lui Mike W3IRZ, un prieten QRPist decedat recent; urmeaza o prefata scrisa de un alt QRPist activ Mike, WB8VGE; apoi o pagina cu mentionarea celor care au ajutat la producerea acestei lucrari; o pagina despre autorul cartii si in fine un prolog lung, un fel de istorie a QRPului.

De obicei cartile sunt prevazute cu 1-2 introduceri dar 5 bucati mi se pare un exces de zel.

Capitolele sunt:
1. Introducere in operarea cu putere mica.
2. Avantajele QRPului.
3. Inceputul. Generalitati interesante.
4. Echipamentul pentru QRP.
5. Strategiile la operarea QRP.
6. Antene pentru QRB.
7. Propagarea HF pentru QRP.
8. Accesoriile unei statiuni QRP.
9. Moduri speciale pentru QRP.
10. Comunicatiile de urgenta si QRP.
11. Aparate de epoca si QRP.

La sfarsit este un Epilog (probabil sa balansese Prologul de la inceput) si 3 apendice:
A. Frecventele de chemare folosite la QRP.
B. O lista de surse si producatori.
C. Despre ARRL.

Cartea este presata cu fotografii de aparate si operatori, desene, indicatii si date pentru constructii. Este o lucrare buna, utila si pentru cei care folosesc cate un "California kilowatt".


THE TAB HANDBOOK OF RADIO COMMUNICATIONS

THE TAB HANDBOOK OF RADIO COMMUNICATIONS Acest manual voluminos, a fost publicata in 1984 de TAB Books, Blue Ridge Summit, PA 17214, USA. Autorul este Joseph J. Carr, K4IPV.

Dimensiunea lucrarii este de 19.0 x 24.2 cm; greutatea este de 1.59 kg; are coperti tari si 1048 pagini. Pretul a fost $48.00.

Cartea incepe cu o introducere, continua cu lista celor 58 de capitole si se termina cu un index. Iata cateva capitole:
1. Introducere in radiocomunicatii.
2. Bazele electricitatii.
3. Circuite de curent continuu.
4. Condensatori si capacitatea.
5. Magnetismul si electromagnetismul.
6. Inductante si inductori.
7. Circuite de curent alternativ.
8. Filtre pasive.
9. Tuburi electronice.
10. Teoria semiconductorilor.
11. Teoria tranzistorilor.
12. Tranzistori cu efect de camp.
13. Basele amplificarii.
14. Retele de cuplare.
15. Amplificatoare operationale.
16. Electronica digitala.
17. Oscilatoare.
18. Filtre active.
19. Circuite de amplificare RF pentru semnale slabe.
20. Redresoare.
21. Receptoare RF.
22. Receptoare VHF/UHF.
23. Emitatoare.
24. Amplificatoare de putere HF.
25. Neutralizarea.
26. Modulatia in amplitudine.
27. Banda laterala unica si dubla.
28. Modulatia in frecventa.

In continuare mai sunt inca 30 de capitole, prea multe sa fie insirate. Textul foarte clar si usor de urmarit este insotit de foarte multe scheme, desene, fotografii. Montajele si constructiile sunt prezentate cu date concrete, gata pentru executare. Este o lucrare mare, bine intocmita si folositoare.


HOW TO BE A HAM, 3rd ed.

HOW TO BE A HAM, 3rd ed.

Lucrarea a fost publicata in 1986 de TAB Books, Blue Ridge Summit, PA 17214, USA. Autorul este W. Edmund Hood, W2FEZ.

Dimensiunea cartii este de 13.0 x 20.9 cm; greutatea este de 0.363 kg; numarul de pagini este 304. Pretul a fost de $12.95.

Manualul incepe cu lista continutului, apoi o prefata si o introducere, fara mare diferenta intre aceste doua, apoi urmeaza 11 capitole cu subcapitole, 3 apendice si un index. Capitolele sunt:
1. Cine suntem si de unde am venit.
2. De ce existam.
3. Autorizatia si activitatea.
4. Inceputul in radioamatorism.
5. Benzile de amatori si cum sa ne comportam.
6. Eticheta si modurile de operare.
7. Interferente in vecinatate.
8. Bazele radiocomunicatiilor.
9. Propagarea undelor si acordarea electronica.
10. Antene si exemple.
11. Radioamatorismul mobil.

Apendicele sunt:
A. Ghid de studiu pentru examen, cu intrebarile dar fara raspunsuri, pentru diferite categorii de autorizatii.
B. Partea 97 a regulamentului FCC.
C. Adresele birourilor FCC unde se putea da examenele pentru autorizatii de radioamator. De ani de zile, in SUA examenele se dau la radiocluburi in fata unor amatori autorizati.

Cartea contine o varietate de scheme si desene, dar este modesta si veche de peste 26 de ani, multe s-au schimbat in electronica si radioamatorism, totusi are parti utile care merita de citit.


How to Make Printed Circuit Boards

How to Make Printed Circuit Boards

Manualul a fost publicat in 1988 de TAB Books, Blue Ridge Summit, PA 17294-0214, USA. Autorul este Calvin R. Graf.

Dimensiunea cartii este de 19.1 x 24.1 cm; greutatea este de 0.635 kg; are coperti tari si 210 pagini. Pretul a fost $23.95.

Am luat aceasta carte sa o trimit lui Nini YO3CCC, unicul actionar al celei mai mici fabrici de produse electronice din sud-estul lumii.

Lucrarea incepe cu lista continutului si anume o prefata, indicarea surselor si o introducere. Cartea are 9 capitole, fiecare cu subcapitole:
1. Principii generale in constructii electronice.
2. Teoria electronicii.
3. Componente electronice.
4. Diagrame electronice.
5. Unelte si sudarea.
6. Tipuri de cablaje si placi de circuite.
7. Proiectarea circuitelor si a placilor.
8. Kituri comerciale.
9. Proiecte practice:

Verificare continuitatii si a voltajului.
Verificarea polaritatii si redresor cu LED.
Circuit de alarma la intruziune.
Comutator activat la zgomot.
Semnalizator acustic de intruziune.
Semnalator acustic a descarcarilor atmosferice.
Alarma activata de lumina.
Semnalizator acustic pentru diferite aplicatii.
Verificator acustic de continuitate.
Semnal pentru aprinderea farurilor masinilor cand se face intuneric.
Circuit pentru varierea luminii unei lampi.
Emitator si receptor ultrasonic.
Conectarea automata a unei lampi cand se face intuneric.
Amplificator de sunet de nivel mic.
Inlocuitor de baterii.
Circuit pentru a pune temporar un telefon in repaus.
Anunciator vizual al apelurilor telefonice.

Aceste proiecte practice au putine aplicatii pentru un radioamator. Partea in care se descrie proiectarea si constructia circuitelor imprimate este insa folositoare.


THOSE VINTAGE YEARS OF RADIO

THOSE VINTAGE YEARS OF RADIO Am luat aceasta lucrare din greseala; am crezut ca contine descrierea aparatelor de radio vechi si va fi folositoare celor care colectioneaza "boat anchors" ca unii membrii a asociatiei ProRadioAntic. Am vazut insa ca cuprinde parti din istoria radiodifuziunii, in special a lui British Broadcasting Corporation din Anglia.

A fost publicata in 1972 de Pitman Publishing, Pitman House, Parker Street, Kingsway, London WC2B 5PB, Great Britain.

Marimea cartii este de 14.7 x 22.2 cm; greutatea este de 0.5 kg; are coperte tari iar numarul de pagini este de 247. Autorii sunt John Snagge si Michael Barsley. Pretul a fost 3.00 lire sterline.

Lucrarea incepe ca toate lucrarile similare, cu o prefata. Apoi continua cu obisnuita lista a surselor de ajutor si "inspiratie" pentru autori. Urmeaza o pagina cu continul cartii care se rezuma la enumerarea celor 11 capitole si a indexului. Se continua cu ceace este destul de rar intalnit si anume o lista a celor 45 de fotografii ilustrand textele.

Cartea este captivanta, usor de citit, presarata cu multe anecdote si intamplari interesante, unele chiar foarte interesante, din viata si activitatea celor care au lucrat la BBC, de la infiintare in 14 noembrie 1922 pana prin 1972.

Lucrarea este istorie traita a unei parti a radiocomunicatiilor profesionale care a avut o contributie importanta la informarea si educarea maselor de ascultatori.

Cum am notat, am cumparat-o din greseala dar sunt bucuros ca am luat-o.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 18-7-2013

6177

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact