hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Cubul 2x2x2

Catometrul

Victoria Olaru (Nora), YO4AYL si Gheorghe Andrei Radulescu, YO4AUP

1 Redresorul – pe scurt
2 Redresorul – constructia
3 Panoul XXI
4 Etajul 2 – auxiliare
4.1 Regulatoarele pentru negativare
4.2 Circuite secundare [Fil. Rel. etc]
4.3 Cuplarea redresorului IT cu circuitele auxiliare
5 Etajul amplificator PA - HF
• 5.1 Panoul din spate – tuburile
• 5.2 Catometrul
• 5.3 Corectarea greselilor
• 5.4 Panoul frontal
• 5.5 In loc de incheiere

Cap 5.2 Catometrul

Ca sa vad daca lampile au ramas intregi am improvizat un catometru dintr-un amplificator mai vechi, din care a ramas doar partea de alimentare. Schema a fost gindita sa masoare si sa indice curentul anodic si curentul de ecran. Negativarea este variabila in trepte [schimbate cu un comutator 2 x 12 pozitii] de 15V intre 0 V si minus 190 V si continuu in interiorul fiecarei treapte, reglata cu un potentiometru de 5 kΩ / 5 W. Din pacate potentiometrul este cu variatie logaritmica si deci scala nu este liniara, dar se poate folosi si asa. Citirea exacta atensiunii de negativare trebuie facuta cu un voltmetru. Tensiunea anodica poate fi 1kV sau 2 kV [comutata cu un releu "limba soacrei" alimentat la 48 V] iar tensiunea de ecran poate fi 265V sau 530V. Drept tensiune de filament, catometrul dispune numai de 6,3V sau 12,6 V c.a. la cca 4 A. Ventilatorul ventileaza cutia catometrului. Pentru racirea lampilor, se folosesc ventilatoare separate, montate in cutia pe care este montat soclul.

Sint doua transformatoare:

• unul toroidal cu trei infasurari secundare: 750V pentru dublare care furnizeaza 1kV sau 2kV, la alegere, comutabile la borna de iesire cu releul limba soacrei, si doua tensiuni de 200V ficare, pe care, dupa redresarea in punte, le-am inseriat, pentru tensiunea de ecran.

• Un transformator de Rubin 102 care furnizeaza tensiunea de filament, tensiunea pentru releu si tensiunea de negativare. Pe panou este fixat un sir de cleme de la care se alimenteaza lampa. Tot pe panou sint doua miliampermetre, unul de 350 mA pentru curentul anodic si unul de 100 mA pentru curentul de ecran. Ambele miliampermetre sint legate in circuitul de masura intre minusul redresorilor si masa la care se conecteaza catodul lampii masurate. [asta ca sa nu plimb 2kV prin toata cutia !!!]


Fig. 50 Schema catometrului


Fig. 51 Catometrul – vedere din fata


Fig. 52 Catometrul – panoul frontal


Fig. 53 Catometrul – cutia cu soclul GU74B


Fig. 54 Catometrul – vedere din interior


Fig. 55 Catometrul – releul de comutare IT

Am masurat mai multe lampi si am inregistrat urmatoarele valori:

Pentru GU74B: la Ua = 2100 V, Ug2 = 265 V. am masurat Ia pentru diferite Ug1, astfel:

Aceste masuratori sint transpuse grafic, spre exemplificare, in urmatoarele imagini:


Fig. 56 Diagrama etalon pentru un tub GU74B nou.


Fig. 57 Diagrama pentru un tub GU74B uzat 10 %


Fig. 58 Diagrama pentru un tub GU74B uzat 60 %


Fig. 59 Diagrama pentru un tub GU74B defect.

Gradul de uzura [orientativ ] este calculat, fata de puterea medie debitata, adica fata de un curent Iam = 350 mA, cu relatia: [1] Uz (%) = [1 – ( Iax / Iam)² ] x 100 [ % ]

Pentru a putea decide asupra posibilitatii de imperechere a tuburilor mai este necesara o analiza. Se stie ca doua tuburi montate in paralel si avind aceiasi negativare pot functiona echilibrat, impreuna [ cu incarcare egala ], daca au acelasi grad de uzura [verificabil prin egalitatea curentilor anodici de repaus ]. Dar daca au uzura diferita si daca au curenti de repaus egali stabiliti prin tensiuni de negativare diferite oare pot functiona acceptabil in montaj paralel ? Sa masuram:

Asadar, atita timp cit gradul de uzura al tuburilor se afla in limite rezonabile, daca prin negativare separata la fiecare lampa se stabilesc curentii de repaus egali [ daca se translateaza diagramele de functionare una peste cealalta ] (100 mA la masuratorile de mai sus) tuburile pot functiona in montaj paralel cu incarcare aproximativ egala ( variatia de curent anodic de cca. 250 mA pentru o variatie a tensiunii de negativare de 17 – 19 V). Acesta este raspunsul la intrebarea lui Apostol C. - YO8RGL – "De ce sunt scoase pe panou?? " formulata anterior, cu referire la potentiometrii de reglare a tensiunii de negativare. Iar despre cum se face echilibrarea? Raspunsul este in schema: -cu doua instrumente pentru curent anodic, cite unul pentru fiecare lampa.


Fig. 60 Suprapunerea caracteristicilor cu negativare diferita.

Daca se incearca incarcarea tuburilor uzate la puterea nominala prin marirea excitatiei, se poate obtine sporul de putere scontat dar cu pretul maririi tensiunii de excitatie aplicate tuburilor si cu toate consecintele care decurg din asta. [ trecerea din clasa AB1 in clasa AB2, depasirea disipatiei pe grila 1, etc.] De aceea cind se folosesc tuburi uzate, este obligatorie verificarea periodica si aducerea la egalitate a curentilor de repaus ai tuburilor si bineinteles mentinerea excitatiei la valoarea la care nu se depaseste disipatia admisa pe G1 si nu se pericliteaza integritatea tuburilor. [In cub sint doua miliampermetre pentru Ig1 !]

Din pacate puterea debitata in antena scade pe masura ce tuburile acumuleaza ore de functionare. Consolarea vine din aceea ca acest lucru nu se intimpla numai la tuburi…. ! Deoarece am avut o lampa noua, am putut trasa si o scala de uzura in putere a lampii, masuratorile fiind facute cu tensiunea anodica Ua=2100V si tensiunea pe grila ecran Ug2=265V. Daca se fixeaza tensiunea de negativare de – 30 V, plasarea valorii curentului anodic masurat pe scala verticala, permite citirea directa a uzurii in putere a lampii.


Fig. 61 Uzura in putere a lampii GU - 74 B

Am masurat si alte tipuri de lampi si am inregistrat urmatoarele valori:

Pentru GI7B: la Ua = 2100 V, am masurat Ia pentru diferite Ug1, astfel [ Din pacate nu am avut la dispozitie o lampa CERT noua cu care sa trasez diagrama etalon. Presupun ca prima pozitie din tabel ar corespunde unui tub nou.]


Fig. 62 Catometrul – cutia cu "soclul" si tubul GI7B


Fig. 63 Catometru Conexiuni la GI7B


Fig. 64 Uzura in putere a lampii GI 7B

Pentru urmatoarele tuburi pe care le-am testat a trebuit sa folosesc un transformator de filamente exterior, care sa asigure incalzirea corecta a catozilor [ pentru GU81 = 12,6 V la 11 A, pentru GU13 = 10 V la 5 A si pentru 4 – 400A = 5 V la 15A].

Pentru GU81M: la Ua = 2100 V si Ug2 = 530 V, am masurat Ia si Ig2 pentru diferite Ug1, [Lampile fac parte din serii foarte diferite si nu pot fi comparate unacu alta].


Fig. 65 Catometrul – cutia cu "soclul" si tubul GU81M


Fig. 66 Uzura tubului GU-81M

Toate lampile functioneaza bine in montaj. Se constata ca lampile sint din generatii diferite, fiind una mai zglobie decit alta [lampa B este cea mai linistita, A este zglobie, iar C, care este lampa nefolosita, autooscileaza I catometru la tensiune de negativare mai mica decit -130V [in timp ce lampa A prezinta acest fenomen abea pe la -100V].

Pentru GU13: am avut la dispozitie doua tuburi, un tub 4B13 de fabricatie Toshiba [echivalent RCA 813 ], cu anod din tabla, nou si un batrin ГУ13 fabricat in anul 1955, cu anodul din grafit.

Le-am masurat pe fiecare de doua ori. Prima data la o tensiune anodica de 2100 V cu tensiunea de ecran si de 265V si a doua oara la aceiasi tensiune anodica dar la 530V tensiune de ecran. Rezultatele sint in tabelul urmator si in diagramele urmatoare. [ in dreapta este abaca pentru determinarea uzurii lampii ].


Fig. 67 Catometrul – cutia cu tubul GU13


Fig. 68 Uzura in putere a lampii 813

Pentru 4-400A: la Ua = 2100 V si Ug2 = 265 V, am masurat Ia pentru diferite Ug1, astfel

Nu am avut la dispozitie o lampa in stare de functionare cu care sa trasez diagrama etalon. In plus, lampa avuta la dispozitie are filamentul intreg dar are intrerupta legatura la grila de comanda. Prezint spre informare parametri pentru clasa AB1 si AB2 dati de fabricant.


Fig. 69 Catometrul – cutia cu soclul si tubul 4 -400 A


Fig. 70 Tubul 4-400A in clasa AB1 si AB2 - parametri dati de fabricant

Victoria Olaru (Nora), YO4AYL si Gheorghe Andrei Radulescu, YO4AUP 

Articol aparut la 7-12-2012

10386

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de lucian - YO8RXR la 2012-12-07 12:19:20 (ora Romaniei)
  • Felicitarii.. si sunt palacut surprins, ca mai sunt pasionati in domeniu, car fac "arta" in radioamatorism.(acum in era computerelor).Cati din noi mai fac ceia ce se cheama sport in radio.Si nu uitati ca eraa si categoria radiamator constructor.
    Succes!

  • Postat de Misi - YO6AEI la 2012-12-09 06:10:12 (ora Romaniei)
  • Felicitari,
    si eu visam sa realizez asa ceva,dar de fiecare data m-am multumit sa improvizez un montaj asemanator,pe sasiul PA in lucru pe care dupa masurarea tubului l-am demontat...Pentruca niciodata n-am avut mai mult de 1,5 tubri (1 bun, 1 uzat)pt PA. Acum vad cu adevaratelea,la ce se refera zicala : zgarcitul cheltuie dublu, lenesul munceste in plus,etc...
    Succes la toate, 73,Misi

  • Postat de Cristian - YO4UQ la 2012-12-09 13:23:40 (ora Romaniei)
  • Ca deobicei RADIO adevarat.... teoretic si practic. Felicitari si... adunati prezentarile si realizarile intr-o brosura. Ar fi pacat sa se piarda.

  • Postat de Nicu - YO5ALI la 2012-12-11 00:26:44 (ora Romaniei)
  • Draga Andrei si Nora ! Ca si la Montajele anterioare si acum ma fascineaza ingeniozitatea si meticulozitatea in executie. Intradevar cum scriia si Cristian YO4UQ va trebui publicate intr-o brosura cu sprijinul FRR
    Sarbatori Fericite ! si La Multi Ani 2013

  • Postat de Daroczi Carol - YO2GL la 2012-12-12 12:04:23 (ora Romaniei)
  • Felicitari Nora si Andrei: yo4ayl & yo4aup,
    Aveti un laborator bine utilat si multa passiune si putere de munca.
    Sanatate si SARBATORI FERICITE!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Cubul 2x2x2"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact