hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scurte recenzii din literatura de radioamatori

Partea a XVI-a

George Pataki WB2AQC

Designing and Building Electronic Filters

Designing and Building Electronic Filters Cartea a fost publicata in 1992 de TAB Books, o divizie a lui McGraw-Hill, Blue Ridge Summit, PA 17294-0850, USA. Autorul este Delton T. Horn. Dimensiunea cartii este de 19.3 x 24.2 cm; greutatea este 0.76 kg; numarul de pagini 307. Pretul este dat prin cod de bare, nu pot sa-l citesc.

Lucrarea are o prefata, 11 capitole mari, fiecare cu subcapitole, precum si un index.

Capitolele sunt:
1. Filtre pasive trece-jos.
2. Alte tipuri de filtre pasive.
3. Filtre active trece-jos.
4. Filtre active trece-sus.
5. Filtre active trece-banda.
6. Filtre active de rejectie de banda.
7. Filtre variabile cu 3 iesiri: trece-jos, trece-sus si trece banda; filtre trece-tot.
8. Filtre controlate prin tensiune.
9. Filtre egalizoare.
10. Filtre digitale.
11. Proiecte de filtre care cuprind crearea a 12 filtre diferite:

1. Filtru trece-jos de ordinul al 3-lea.
2. Filtru trece-sus de ordinul al 4-lea.
3 Filtru trece-banda cu Q mare.
4. Filtru trece-banda cu Q variabil.
5. Filtru pentru eliminarea interferentei de la reteaua de 60 Hz.
6. Filtru variabil cu 3 iesiri.
7. Filtru audio.
8. Filtru trece-jos controlat prin tensiune.
9. Filtru trece-sus controlat prin tensiune.
10. Egalizor grafic de banda simplu.
11. Egalizor parametric de banda simplu.
12. Filtru digital.

Interesant este ca pe coperta cartii scrie "Includes 13 projects" dar lucrarea prezinta numai 12 filtre. Unde o fi si nr. 13? Cartea este foarte usor de folosit. Contine multe scheme, formule si calcule simple lesne de inteles si aplicat.


Introductory Circuit Analysis

Introductory Circuit Analysis Acest manual se intituleaza modest "de introducere", dar de fapt este o lucrare de dimensiuni si calitate mult superioara multor altora de acelas gen. Este editia a 8-a si a fost publicata in 1997 de Prentiss-Hall, o divizie a lui Macmillan Publishing Company. In 2010 a ajuns deja la editia 12-a, este deci o lucrare apreciata si cautata. Autorul este Robert L. Boylestad.

Cartea are dimensiunea de 21.5 x 28.2 cm; are coperti tari si hartie velina, greutatea este de 2.6 kg si are 1152 de pagini. Lucrarea contine o prefata, 26 capitole mari, fiecare cu subcapitole, 9 apendice si un index. Pretul, ca la majoritatea manualelor universitare, este dat in barcod pe care nu il pot citi.

Capitolele sunt:
1. Introducere: Unitati de masura, Conversii intre sisteme de unitati, Simboluri, etc.
2. Curentul si tensiunea: Conductori si Izolatori, Semiconductori, Ampermetre si Voltmetre, etc.
3. Rezistente: Unitati metrice, Superconductori, Tipuri de rezistente, Conductanta, Ohmmetre, Termistoare, Varistoare, etc.
4. Legea lui Ohm, Putere si energie: Putere, Wattmetre, Eficienta, Energie, Intrerupatoare, etc.
5. Circuite serie: Legea lui Kirchoff pentru tensiune, Rezistente interne, Regulatoare de tensiune, Metode de masurare, etc.
6. Circuite paralele: Elemente paralele, Retele paralele, Legea lui Kirchoff pentru curent, Circuite deschise si inchise, Voltmetre, Metode de depanare, etc.
7. Retele serie-parale: Retele in scara, Tipuri de ampermetre, voltmetre si ohmmetre, Impamantare, etc.
8. Metode de analiza si subiecte speciale: Surse de alimentare, Surse de curent in paralel, Surse de curent in serie, etc.
9. Teoreme de retea: Legea lui Thevenin, Legea lui Norton, Transferul maxim de putere, Teoria Millman, Teoria substitutiei, Teoria reciprocitatii, etc.
10. Condensatori: Capacitanta, Taria dielectricului, Curentul de scurgere, Fazele descarcarilor, Condensatori in serie si in paralel, Capacitati parazite, etc.
11. Circuite magnetice: Campuri magnetice, Permeabilitate, Legea lui Ohm la circuite magnetice, Histerezis, Fluxul magnetic, Golul de aer, Circuite magnetice in serie, etc.
12. Inductante: Legea lui Faraday, Legea lui Lenz, Autoinductanta, Tipuri de inductori, Tensiune indusa, Inductante in serie si in paralel, etc.
13. Forme de unde sinusoidale: Unda sinusoidala, Relatii de faza, Valoarea medie, Valoarea efectiva, Instrumente de masura, etc.
14. Elemente de baza cu fazori: Raspunsul de frecventa elementelor de baza, Numere complexe, Forma rectangulara, Forma polara, Conversia intre forme, Fazori, etc.
15. Circuite serie si paralel in curent alternativ: Raspunsul la frecventa al circuitului R-C, Admitanta si susceptanta, Retele AC in paralel, Circuite echivalente, Masurarea fazei, etc.
16. Retele serie-paralele in curent alternativ: Introducere, Exemple ilustrative, Retele in scara etc.
17. Metode de analiza si subiecte speciale in curent alternativ: Surse dependente si independente, Conversia sursei, etc.
18. Teoreme de retea de curent alternativ: Legea lui Thevenin, Legea lui Norton, Teoria transferului maxim de putere, Substitutia, reciprocitatea si legea lui Millman, etc.
19. Puterea in curent alternativ: Circuite rezistive, Putere aparenta, Circuit inductiv si putere reactiva, Circuit capacitiv, Wattmetre si masurarea factorului de putere, etc.
20. Rezonanta: Circuite rezonante serie, Factorul de calitate, Selectivitatea, Circuite rezonante paralel, Curbe de selectivitate pentru circuite paralel rezonante, etc.
21. Decibeli, filtre si diagrame Bode: Logaritmi, Filtre R-C trece-joc, Filtre R-C trece-sus, Filtre trece banda, Filtre stop banda, Filtre dublu acordate, etc.
22. Formele inpulsurilor si raspunsurile R-C: Ideal comparat cu real, Valoare medie, Retele transiente R-C, Atenuarea osciloscopului si compensarea probei, etc.
23. Sisteme polifazate: Generatorul trifazat, Generator conectat Y, Generator conectat Delta, Putere, Metoda cu 3 wattmetre, Metoda cu 2 wattmetre, etc.
24. Circuite nesinusoidale: Seriile Fourier, Raspunsul unui circuit la un input nesinusoidal, etc.
25. Transformatoare: Inductanta mutuala, Consideratii de frecventa, Circuitul echivalent, Transformator cu miez de fier, Impedanta reflectata si putere, Tipuri de transformatoare, etc.
26. Introducere in analiza sistemelor: Parametrii impedantelor Zi si Zo, Castigul tensiunilor, Castigul curentilor, Parametrii impedantei. Parametrii admitantei, Impedantele de intrarea si de iesire, etc.

La Appendix gasim:
A. Softuri PSpice, C++, MathCAD.
B. Factori de conversie.
C. Determinanti.
D. Codul de culori al condensatorilor cu mica.
E. Codul de culori al condensatorilor tubulari.
F. Alfabetul grecesc.
G. Conversia parametrilor magnetici.
H. Conditiile transferului de putere maxima.
I. Raspunsuri la unele probleme selectate.

Capitolele contin o serie de probleme si cate un glosar. Cartea este foarte bogat ilustrata cu scheme, desene, tabele si fotografii. Formulele si matematica folosita sunt usor de inteles si de aplicat. Lucrarea este bine organizata si foarte utila pentru studiul circuitelor electronice.


THE BEGINNER'S HANDBOOK OF AMATEUR RADIO

THE BEGINNER'S HANDBOOK OF AMATEUR RADIO Aceasta lucrare este editia a 4-a, a fost publicata in 2001 de McGraw-Hill, Two Penn Plaza, New York, NY 10121-2298. Cartea are dimensiunea de 18.5 x 23.3 cm; greutatea este de 1.07 kg, numarul de pagini este 508. Autorul este Clay Laster, W5ZPV. Pretul a fost $34.95.

Cartea contine o prefata, o introducere, o lista de multumiri adresate celor care ajutat autorul in munca, de obicei sotia, editura, etc, toate 3 puteau fi combinate intr-una fara sa dauneze valorii lucrarii.

Materialul este prezentat in 11 capitole, fiecare cu o serie de subcapitole, 2 anexe si un index. Capitolele sunt:
1. Introducere in radioamatorism.
2. Cum sa te pregatesti pentru examenul FCC, categoria Tehnician (incepator).
3. Teoria radiocomunicatiilor.
4. Elemente de electricitate si magnetism.
5. Tuburi electronice si semiconductori.
6. Redresoare.
7. Circuite electronice.
8. Emitatoare.
9. Receptoare.
10. Linii de transmisie si antene.
11. Siguranta radiatiilor RF, practici si proceduri in radiocomunicatii.

Anexa A este foarte utila dand intrebarile la examenul pentru categoria Tehnician precum si raspunsurile.

Anexa B prezinta tabelele de siguranta RF stabilite de Federal Communications Commission.

Cartea este voluminoasa, prezinta tot ce trebuie stiut la examenul pentru categoria incepator si in activitatea curenta acestori radioamatori. Materialul este foarte bine prezentat si este usor de asimilat.


TAB ENCYCLOPEDIA OF ELECTRONICS FOR TECHNICIANS AND HOBBYISTS

TAB ENCYCLOPEDIA OF ELECTRONICS FOR TECHNICIANS AND HOBBYISTS Inca o enciclopedie explicand expresiile electronice noi si vechi. Asta ne-a mai trebuit pentru fericirea deplina a "hobistilor" cum numeste autorul radioamatorii. Poate a gasit acest cuvant intr-o... enciclopedie.

Cartea, denumiti-o cum doriti d-voastra, a fost publicata in 1997 de McGraw-Hill, 11 West 19th Street, New York, NY 10011, USA, cred insa ca aceasta adresa nu mai este actuala. Autorul este Stan Gibilisco.

Marimea este de 19.5 x 24.2 cm; greutatea 1.7 kg, coperti tari, 964 pagini. Pretul este dat in barcod si nu il pot citi.

Recunosc insa ca aceste enciclopedii, dictionare, glosare, vocabulare, etc. sunt unelte utile in descifrarea textelor cu subiecte electronice in continua complexitate. Exceptie face aceasta carte, explica putini termeni si ii grupeaza fara sa aiba legaturi intre ei. Am cumparat-o second hand cu $10.19 si cred ca am dat cu $10.00 mai mult decat merita (sic).

Aceasta lucrare este diferita de un glosar obisnuit in care se dau doar echivalentele unor cuvinte. Fiecare notiune se explica pe larg cu texte detailate, desene intuitive, scheme si diagrame, daca vreun "hobist" tot nu intelege ce citeste, ar trebui sa se apuce de pescuit.

Prezentarea materialelor este neobisnuita, in loc sa aibe capitole cu subiecte apropiate, temele sunt aranjate in ordine alfabetica.

Capitolul A contine notiuni de Acustica, Antena, Atenuator, Atom, etc.
B are Baterii, largime de Banda, Barcod, transistor Bipolar, sistem Binar de numere, etc.
C are Cabluri, Capacitanta, Condensator, CD-ROM, tub Catodic, impedanta Caracteristica, etc.
D are Decibel, Detectie, Dielectric, Digitale, Diode, antena Disc, Distorsiune, efect Doppler, etc.
E are EME, unitati Electrice si magnetice, camp Electric, interferenta Electromagnetica, etc.
F are FAX, Flip-flop, Frecventa, conversie de Frecventa, multiplicare de Frecventa, etc.
G are Galvanometru, GPS, Grounding (inpamantare), Guying (ancorare), etc.
H are Hard disk, Harmonics, Hertz, calculator Hibrid, antena Helicoidala, Headset (casca), etc.
I are Impedanta, Inductanta, circuite Integrate, Internet, Ionosfera, etc.
J are operatorul J, legea lui Joule, capacitate tip Junctiune, etc.
K are legea lui Kirchhoff, Klystron, Keyboard (taster), etc.
L are Laptop, Laser, amplificator Linear, filtru de Linie, retea Locala, Logic, Log periodic, satelit LEO, cristal Lichid, etc.
M are camp Magnetic, Magnetron, benzi Magnetice, amplificator Maser, Memorie capacitiva, Microfon, Microunde, Mixer, Modem, Modulatie, codul Morse, Motor, Mouse, Multimedia, etc.
N are tehnologie Nano, rezistenta Negativa, Neutralizare, Nod, Noise (zgomot), Circuit Nelinear, memorie Nevolatila, etc.
O are sistem numeric Octal, Ohmmetru, legea lui Ohm, amplificator Operational, codare Optica, Oscar, Oscilatoare Armstrong, Hartley, Colpitts, Clapp, Osciloscoape, etc.
P are comunicatii Packet, Protocol, conexiune Paralel, transponder Pasiv, Permabilitate, calculator Personal, robot Personal, Phototranzistor, Pixel, Polarizare,
Potentiometre, etc.
Q are semnale Q, antena Quad, sunet Quadrafonic, calculator Quantum, cristale Quartz, etc.
R are Radar, rezistenta de Radiatie, Radio astronomie, receptor de Radiocomunicatie, emitator de Radiocomunicatie, Radiolocatie, RTTY, propagarea undelor Radio,
Reactanta, Redresare, Rezistente, Rezonanta, etc.
S are Sateliti, sisteme de Securitate, filtre Selective, Semiconductoare, Sensitivitate, conexiuni in Serie, Servo mecanisme, redresoare cu Siliciu, SINAD, diagrama Smith, energie Solara, Sonar, analiza Spectrala, SWR, echipament Stereo, comunicatii Sincronizate, etc.
T are Telecomanda, Teleconferinta, sistem Telefonic, Televiziune, interferente la si dela Televizoare, control de Ton, Transformator, Transmatch, Transmisie, calul Troian, etc.
U are detector Ultrasonic, Unbalanced input/output, redresor Uniterruptibile (neinterruptibil), etc.
V are tuburi Vacuum, Varactor, Video caseta, Vidicon, realitate Virtuala, Virus, sisteme Video, memorie Volatila, sistemul Voice-mail, Voltmetre, etc.
W are Wattmetru, Watt-ore-metru, Wavelength (lungime de unda), Wetware, etc.
XYZ are modem X/Y/Z, antena Yagi, dioda Zener, instrument de masura cu Zero la centru, etc.

Manualul contine si 4 apendici:
A - Semnale Q si semnificatia lor.
B - Simbolele schematice.
C - Codul 10 folosit pe "Citizens' band".
D - Carti recomandate pentru citire si referinta; natural parte din acestea sunt cele scrise de autor.

Indexul incheie lucrarea care desi este executat la un inalt nivel tehnic, are continutul sub asteptari.


THE AMATEUR RADIO OPERATING MANUAL

THE AMATEUR RADIO OPERATING MANUAL Acest manual este editia a 5-a si a fost publicata in 2000 de Radio Society of Great Britain, Cranborne Road, Potters Bar, Herts, EN6 3JE, Great Britain. A fost editata de Ray Eckerslay, G4FTJ, cu un grup de 22 colaboratori.

Cartea are dimensiunea de 20.0 x 27.1 cm; greutatea de 0.657 kg, numarul de pagini 257.

Lucrarea are o prefata, 10 capitole, fiecare cu o serie de sectiuni, 10 anexe si un index. Capitolele sunt:
1. Serviciul de radioamator.
2. Instalarea unei statii.
3. Metode de operare.
4. DX.
5. Concursuri.
6. Operatiuni mobile si portabile.
7. Sateliti de amator si comunicatii spatiale.
8. Transmisii de date.
9. Comunicatii de imagini.
10. Statiuni pentru evenimente speciale.

Apendicii sunt:
1. Harti continentale si regionale.
2. Prefixele indicativelor internationale, unele cu harti si informatii aditionale.
3. Prefixele indicativelor cu continente, zone CQ, ITU si unghiul de orientare de la Londra, Anglia catre tara respectiva.
4. Lista entitatilor DX cu prefixe si locatia lor pe hartile date in apendicele 1.
5. Frecventele alocate serviciului de radioamator.
6. Expresii in limbi straine pentru legaturi in fonie.
7. Benzile si subbenzile folosite de radioamatori pe diferite frecvente si moduri.
8. Balize.
9. Repetoare.
10. Cutii postale (Mail boxes) pentru packet radio.

Cartea este utila si informativa desi este jumatatea din volumul similar editata de American Radio Relay League.


BEST OF THE NEW HAM COMPANION

BEST OF THE NEW HAM COMPANION Aceasta carte a fost publicata in 1997 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA, telefon: 1-860-594-0200, e-mail: hq@arrl.org, Websait: http://www.arrl.org. Editorul este Steve Ford, WB8IMY; redactorul este Richard Roznoy, K1OF. Pretul a fost de $12.00. Marimea este de 20.7 x 27.2 cm, greutatea 0.556 kg. Paginile sunt notate cu numerele capitolelor si a subcapitolelor, sa aflu numarul lor ar trebui sa iau pagina cu pagina, ceace chiar ca nu sunt inclinat sa fac.

Lucrarea este o colectie de articole aparute in revista QST in cursul anilor 1993-1996 si este destinata incepatorilor dar chiar si cei avansati pot gasi in ele lucruri interesante de care nu prea au stiut.

Cartea incepe cu "lista de bucate", apoi o prefata caci parca exista o lege care o cere, 3 paragrafe in care se multumeste contributiile multora dar nici unuia in particular si o pagina care explica ce este American Radio Relay League.

Cele 5 capitole contin articolele selectate, fiecare cu numele, indicativul si adresa autorului care insa azi poate nu mai este corecta.

Articolele sunt:
1. OPERARE:
DX pe 2 metri FM.
Nimeni nu vorbeste cu mine!
Am luat examenul de CW, ce fac acum?
Debutul cu RS-10.
Conversatii in eter in afara rutinei.
Poti copia 30 de cuvinte pe minut!
Metoda ieftina pentru vanatoare de vulpi.
Imi este necesar un amplificator?
Incepe sa lucrezi pe Banda Magica ... si altele.
2. CONSTRUCTII:
Instalarea unui "handy" pe masina.
Un circuit de protectie pentru transiver cand pornesti masina.
Cum sa cumperi surplus militar?
Construieste un emitator de 1 Watt intr-un cutie de film Kodak ... si altele.
3. ANTENE:
Obsesia cu SWR.
Este nevoie de un adaptor de antena?
O antena ascunsa practica.
Antena pentru 10 metri greu vizibila.
Antena pentru 28 MHz cu castig mare.
Dipol indestructibil pentru 10 metri.
SWR/Putere-metru cu LEDuri.
Antena "universala" pentru VHF/UHF.
Construeste un Yagi pentru 2 metri.
Antena Quad cu 5 elemente pentru 2 metri.
Doua antene pentru 2 metri.
4. MODURI DIGITALE:
Packet fara calculator.
Telegrafie cu calculator.
Indentificator programabil.
DX Packet-cluster.
Packet pentru avioane ... si altele.
5. INTERES GENERAL:
Intelegand taria de semnal.
Ecou cu intarziere lunga - un mister.
GPS.
Bateria NiCd nu uita niciodata sau chiar uita?
Ascultand pe banda VHF a aviatiei.
World Wide Web ... si altele.

Cartea este deci ca mai multe reviste QST legate impreuna.


THE ARRL HANDBOOK 2005

THE ARRL HANDBOOK 2005 Aceasta este a 3-a recenzie a handbookului publicata anual de Amarican Radio Relay League, 225 Main Street, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hq@arrl.org; Websait: http://www.arrl.org. Redactorul Dana G. Reed, W1LC, a coordonat o grupa mare de editori si colaboratori. Marimea manualului este de 21.0 x 27.5 cm, greutatea editiei "usoare" cu coperti moi este de 2.45 kg, numarul de pagini 1085.

Primele 2 handbookuri aparute aici au fost publicate in 1999 si in 2001; acum acesta este cel din 2005. Am vrut sa vad care sunt diferentele de care ARRL se lauda cu fiecare noua editie. Primul lucru observat este ca se folosesc alte fotografii, dar sunt si multe schimbari in continut. Ca si editiile premergatoare si aceasta este produsa atat in versiunea cu coperti tari, cat si moi, care in acest caz este putin mai ieftina, $39.95, chilipir curat ... daca o gasesti de ocazie. Ca o nouate binevenita mentionez ca ambele editii vin cu cate un CD continand intreaga carte si pe care radioamatorii le pirateaza cu devotament si abnegatie.

Cartea incepe cu cuprinsul, o prefata, caci nu se poate fara ea, codul radioamatorului pe care fiecare il stie pe de rost dar aproape nimeni nu il respecta, o pagina cu simboluri electronice si o pagina despre ARRL.

Manualul are 26 capitole mari, fiecare cu subcapitole, pagini cu reclame ceea ce este ceva nou, menite sa informeze si mai ales sa creeze venituri, tabla de materii si inca o pagina despre ARRL pentru cei care au uitat ce au citit la inceputul cartii.

Capitolele sunt:
1. Ce este radioamatorismul?
2. Activitatile in radioamatorism.
3. Masuri de precautie si siguranta.
4. Bazele electricitatii.
5. Semnale electrice si componente.
6. Caracteristicele componentelor.
7. Datele componentelor.
8. Construirea circuitelor.
9. Moduri si surse de modulatie.
10. Oscilatoare si sintetizoare.
11. Mixere, modulatoare si detectoare.
12. Filtre RF si AF.
13. EMI si determinarea directiei.
14. Receptoare si emitatoare.
15. Transivere, transvertere si repetoare.
16. DSP si proiectarea de radio softuri.
17. Redresoare.
18. Amplificatoare RF de putere.
19. Amplasarea statiei si accesoriile.
20. Propagarea semnalelor RF.
21. Linii de transmisie.
22. Antene.
23. Comunicatii spatiale.
24. Web, Wi-Fi, calculatoare.
25. Metode de verificare si masurare.
26. Determinarea problemelor si reparatii.

Manualul contine foarte multe informatii si "indrumari pretioase", sa folosesc expresia unuia care le repeta mereu dar pe care nu stia nici el.


AM RADIO HORIZONS: The BOOK

AM RADIO HORIZONS: The BOOK Aceasta carticica este o coproductie a lui CQ Publications, 25 Newbridge Road, Hicksville, NY 11801, telefon: 1-516-681-2922, email: cq@cq-amateur-radio.com, Websait: www.cq-amateur-radio.com si American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington CT 06111-1494, telefon: 1-860-594-0200, email: hq@arrl.org, Websait: http://www.arrl.org, ambele in SUA.

Lucrarea a fost publicata in 1993, autorul fiind Peter O'Dell, WB2D. S-ar putea intreba dece au trebuit doua companii mari sa produca o carte atat de mica, dar intrebarea fiind retorica, eu nu insist.

Dimensiunea cartii este de 17.4 x 22.8 cm, greutatea de 0.43 kg, paginile fiind notate doar cu numerele capitolelor, sa aflu numarul paginilor ar trebui sa stau sa le numar, ceea ce chiar acum nu sunt dispus sa fac, dar credeti-ma ca nu sunt prea multe. Lucrarea contine insa numeroase fotografii.

Cartea incepe cu o prefata dovedind ca se poate umple o pagina fara sa spui nimic.

Subtitlul lucrarii este: Ce este radioamatorismul si cum a inceput. Raspunsurile se gasesc in 8 capitole cu obisnuitele subcapitole.

1. Radioamatorismul: Ce este, cu ce se ocupa?
2. Ce fac radioamatorii: DX, Concursuri, Diplome, Serviciu public, Radioamatorism spatial, etc.
3. Radioamatorismul ca factor social: Radiocluburi, Field Day.
4. Noutati in comunicatii: Comunicatii digitale, Packet radio, Comunicatii spatiale, TV de amator, etc. (Astea sunt "noutati" ?).
5. Bazele radiocomunicatiilor; intr-un singur subcapitol de 7 pagini autorul a incercat sa includa toata baza pe care altii s-au straduit sa explice in carti voluminoase cu sute de pagini.
6. Statia de radio: VHF si UHF, FM, HF, Aparat nou sau folosit? Antene, etc.
7. Autorizatia: Diferite clase, Obtinerea autorizatiei, Examenul, etc.
8. In eter: Asculta, Ce sa faci si ce sa nu faci, Prima legatura, etc.

Urmeaza o lista de surse de informatii si alta lunga de 16 pagini, destul de utila, cu firme oferind produse pentru radioamatori, apoi un glosar si un index. Autorul a incercat sa raspunda la intrebarea pusa in subtitlul "Ce este radioamatorismul..." dar a reusit sa nu scrie mai nimic.


AMATEUR RADIO FOR BEGINNERS

AMATEUR RADIO FOR BEGINNERS Lucrarea, cu un subtitlu de "Cum sa descoperi pasiunea" a fost publicata in 1991 de Royal Society of Great Britain, Cranborne Road, Potters Bar, Herts EN6 3J2, England. Autorul este Victor Brand, G3JNB. Pretul a fost 3.50 lire sterline.

Dimensiunea este de 14.5 x 20.7 cm, greutatea este 0.22 kg, numarul de pagini, incluzand niste reclame si informatii despre RSGB este 80. Daca ar fi dublu, deci cam de grosimea revistei QST, as putea sa o chem carticica, dar asa este e numai o brosurica.

Lucrarea incepe cu o prefata de 2 paragrafe si o recunoastere/multumire de 5 linii. Se pare ca autorul nu prea a fost ajutat in munca sa care de altfel era destul de simpla si nepretentioasa.

Continutul se inparte in 13 capitole scurte dar destul de bogat ilustrate:
1. Radioamatorismul azi.
2. Intalnesti persoane interesante.
3. Cum se incepe.
4. Cum sa construesti primul receptor.
5. Limbajul folosit in radio, partea 1.
6. Ascultand pe benzile de unde scurte.
7. Primul tau receptor de unde scurte.
8. Folosirea unui receptor de unde scurte.
9. Indicative, coduri, prescurtari.
10. Cum sa colectionezi QSLuri.
11. Limbajul folosit in radio, partea a 2-a.
12. Obtinerea unei autorizatii de radioamator.
13. Incepi sa transmiti.

Urmeaza 3 paragrafe intitulate "Sfarsitul inceputului" ceea ce suna amuzant dar nu zic nimic.

Sunt si 3 anexe de cate o pagina sau doua, despre executarea lipiturilor, masuri de siguranta si materiale de citit. Urmeaza lista de materii si reclamele RSGB-ului.


WEBSTER'S NEW WORLD COMPUTER DICTIONARY, 10th EDITION

WEBSTER'S NEW WORLD COMPUTER DICTIONARY, 10th EDITION Un alt dictionar, nu este lumea saturata de ele? Aparent nu, caci mereu se publica dictionare noi si chiar editii noi la cele vechi; acesta este editia a 10-a si din 2003 cand aceasta a fost tiparita, foarte probabil ca au mai aparut cateva editii noi "revizuite si completate".

Aceasta lucrare a fost publicata de Wiley Publishing, (asociat cu Webster New World), 10475 Crosspoint Blvd., Indianapolis, IN 46256, USA; telefon: 1-317-572-3993. Autorul: Bryan PFaffenberger.

Dimensiunea este de 15.5 x 23.5 cm; greutatea este 0.56 kg; numarul de pagini 422. Pretul este dat in codul de bare.

Lucrarea contine peste 4750 de termeni; are o introducere, dar ma intreb daca cineva citeste vreodata asa ceva? Unii poate se intreaba ce cauta un dictionar cu terminologia specifica calculatoarelor pe un website dedicata radioamatorismului. Raspunsul este: calculatorul, atasamentele, softurile, etc. apar azi in toate instalatiile radioamatorilor. Pot afirma ca multi amatori nu au o statie pentru HF si o antena corespunzatoare, dar au si folosesc calculatoare chiar si pentru legaturile lor cu alti amatori.

Am consultat diferite dictionare, glosare, enciclopedii, etc. in acest domeniu, publicate de companii ca IBM, McGraw-Hill, Collins, Penguin, Newton, Parker, Pearson (Anglia) dar am gasit aceasta a lui Webster cea mai practica.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 9-9-2012

7404

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact