hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Tastatura multifunctionala pentru echipamentele YAESU FT897 - FT857

Versiunea 1.0

Constantin Badican, YO7FWS si Mihai Pagurschi, YO9BLY

Din setul de accesorii necesare la statia radio nu trebuie sa lipseasca dispozitivul urmator. Acesta se adreseaza tuturor posesorilor de echipamente YAESU modelele FT897 si FT857. Realizat cu deosebita atentie, dispozitivul va functiona din prima si va fi un accesoriu extem de util si usor de utilizat. Au fost construite doua exemplare si ambele au functionat fara probleme. Proiectul este rezultatul colaborarii mele cu bunul meu prieten Mihai, YO9BLY, fiecare avind rolul sau in realizarea practica a acestuia. Dar hai sa vedem despre ce este vorba !

 

                 

 

1.       Caracteristici

 

Gama de frecventa acoperita                                           100 KHz – 56 MHz

                                                                                    76 MHz – 108 MHz

                                                                                    118 MHz – 164 MHz

                                                                                    420 MHz – 470 MHz

Ecartul folosit la programare                                            1 KHz

Numarul de digiti programabili                                         3 – 6 digiti

Numarul de memorii ( interne )                                        10

Tipuri de modulatie                                                         LSB, USB, CW, CWR,

AM, FM, PKT, DIG

Viteze de comunicatie CAT                                             4800, 9600, 38400 bps

Alimentare                                                                     13.8V

Dimensiuni                                                                    130 x 65 x 25 mm

 

2.       Descriere si functionare

 

Proiectul a fost construit in jurul microcontrolerului de la firma ATMEL, respectiv ATMEGA8. Arhitectura  interna, capacitatea, modul simplu de programare si de elaborare a programului l-a facut a fi componenta cea mai indicata la realizarea acestui proiect. Microcontrolerul comunica cu transceiverul prin intermediul pinilor de date RxD  si TxD, pini dedicati pentru comunicatii seriale. Alimentarea microcontrolerului cu o tensiune de 5V face ca nivelurile logice din microcontroller sa fie perfect compatibile cu cele din transceiver nefiind necesara interfatarea acestora. Pentru o comunicatie corecta cu transceiverul, microcontrolerul a fost setat si echipat sa functioneze cu un cuart de 3.6864 MHz care asigura comunicatii cu vitezele standard ale transceiverului, avind o rata de erori zero.  Tastatura folosita la proiect este de tip lamelara, 3 x 4 taste si este necesara pentru introducerea comenzilor la nivelul microcontrolerului. Pentru semnalizarea diferitelor comenzi sau apasarii tastelor, montajul este dotat cu indicatoare optice si acustice. Alimentarea montajului se face din interiorul transceiverului cu o tensiune de 13.8V culeasa de pe pinul 1 al mufei CAT. Aceasta tensiune este apoi coborita si stabilizata la 5V cu ajutorul unui stabilizator de tensiune de tip LM7805. Conexiunea cu cablul de date ce duce la CAT se face prin intermediul conectorului CON1. La conectorul CON2 se va conecta panglica flexibila de la tastatura, iar la conectorul CON3, optional  cablul de programare sau indicatorul optic LED1. Schema de principiu  se gaseste in figura 1.

 

              

                                                Figura 1. Schema de principiu Varianta marita

 

Programul cu care va fi programat microcontrolerul, a fost scris in limbaj BASIC si compilat cu ajutorul programului BASCOM-AVR. Pentru programare se va confectiona un cablu de date conform schemei din figura 2 si se va conecta la calculator la portul paralel LPT, iar in montaj la conectorul CON3. Programarea se va face cu ajutorul programului PONYPROG, program freeware ce se va descarca de pe internet. Modul de programare si setarile necesare sint date explicit in continuare.

                                                                

 Figura 2. Cablul de programare Varianta marita         Figura 3. Cablul de conectare la CAT Varianta marita

 

Montajul se va executa pe o bucata de cablaj imprimat simplu placata cu dimensiunile 60 x 50 mm. Cablajului imprimat si modul de asezare a componentelor se gasesc in figurile 4 si 5 . Dupa realizarea practica a montajului, acesta se va monta intr-o carcasa din material plastic, model  HM-1599BSGY-K de la firma HAMMOND. Aceasta carcasa se gaseste in magazinele de profil impreuna cu tastatura autoadeziva. Pe panoul frontal al carcasei se va monta dupa gaurire indicatorul optic LED1, iar pe capacul inferior difuzorul piezoelectric PIEZO.

                

                                          

 

               Figura 4. Cablajul imprimat             Figura 5. Dispunerea componentelor             

                      Varianta marita                              Varianta marita

 

Confectionarea cablului de legatura intre montaj si mufa CAT se va face coform conexiunilor din figura 3. Pentru confectionare se va folosii un cablu cu patru fire si o mufa tata miniDIN. Pentru reducerea perturbatiilor pe timpul receptiei si emisiei transceiverului, pe cablul de legatura se insereaza un tor de ferita pe care se vor bobina citeva spire.

Cablajul imprimat, documentatia si fisierul keyboard.hex se pot descarca de aici:

 

                          

 

3.       Lista de componente

 


IC1                   ATMEGA8L-PU

IC2                   LM7805

LED1                LED5-AQUA

CR1                  3.6864 MHz – HC49

C1                    10 uF

C2                    100 nF

C3                    10 uF

C4                    100 nF

C5                    100 nF

C6                    100 nF

C7                    22 pF

C8                    22 Pf

R1                    330 R

R2                    10 KR

R3                    330 R

R4                    330 R

R5                    330 R

R6                    330 R

R7                    330 R

R8                    330 R

F1                    Siguranta 0.25A

PIEZO               BPT1705H07

CON1               TB-3.5-P-3P 2 BUC

CON2               -

CON3               TB-3.5-P-3P 2 BUC

MiniDIN             MDC-008

DB25M             DSC-025

3x4 KBD           HM-1599BSGY-K


 

4.       Programarea microcontrolerului

 

Dupa realizarea practica a montajului urmatorul pas consta in scrierea in microcontroler a programului. Pentru ca acest proces sa nu complice realizarea practica a proiectului, montajul a fost proiectat astfel incit programarea sa fie realizata de catre fiecare constructor in parte, fara necesitatea unui programator extern.

Procesul de programare a microcontrolerului se va face cu usurinta daca se vor respecta in continuare urmatorii pasi:

 

1)       Se monteaza in carcasa montajul fara nici o alta conexiune

2)       Se confectioneaza un cablu de programare ca cel descries in figura 2. La realizarea lui se va utiliza o mufa DB25 tata si un cablu flexibil cu cinci conductori.

3)       Se conecteaza cablul de programare la montaj prin intermediul conectorului CON3 conform schitei din figurea 6. Tot acum se va conecta la conectorul CON1 intre pinii 1 si 2 o tensiune de 12V furnizata de un alimentator extern si difuzorul piezoelectric.

Atentie, nu folositi in acest moment pentru alimentarea montajului tensiunea de 13.8V furnizata de mufa CAT de la transceiver !

        

Figura 6. Schema conexiunilor in vederea programarii Varianta marita

 

4)       Se descarca de pe internet programul PonyProg si se va instala in calculator. Adresa de unde poate fi descarcat programul este:  http://downloads.sourceforge.net/ponyprog/PonyProg_V207c.zip 

5)       Dupa deschiderea programului se va alege tipul dispozitivului de programat (Fig. 7) prin comenzile din  menu:

      Device - AVR micro - ATmega8.

 

    

                            

Figura 7. Selectarea dispozitivului programat

 

6)       Se seteaza tipul programatorului (Fig.8) cu ajutorul comenzilor:

SetupInterface setup si se va alege: Parallel, AVR ISP I/O si LPT1OK

 

                             

 

                          Figura 8. Selectarea interfetei de programare

 

7)       Se conecteaza cablul de programare la portul paralel al calculatorului si se alimenteaza montajul cu tensiune de la alimentatorul extern. Daca totul este in regula pe pinii 7, 20 si 21 ai microcontrolerului se va putea masura o tensiune continua de 5V.

8)       Din tastatura calculatorului se va tasta combinatia de taste CTRL+S dupa care programul va afisa pe ecran fereastra: Configuration and Security bits. Aceasta fereastra se va seta de identic cu cea din figura 9.

Atentie, setati cu multa grija aceasta fereastra! Orice setare gresita va duce la blocarea din functionare a microcontrolerului.

Dupa setarea corecta a ferestrei se va da comanda Write urmata de scrierea de catre program a setarilor in microcontroler.

 

 

                                       

                                           Figura 9. Configuration and Security bits

 

9)       Cu ajutorul menu-ul din program se va da comanda: File – Open Device File si din fereastra de dialog deschisa se va da calea catre fisierul keyboard.hex.

10)   Odata cu incarcarea in program a acestui fisier, microcontrolerul poate fi scris cu ajutorul comenzilor: Command – Write all sau a combinatiei de taste CTRL+W..

11)   Daca procesul de scriere a programului in microcontroler a functionat corect, atunci la sfirsitul procesului de scriere, programul va afisa mesajul “Write successfull” urmat de un semnal acustic lung in difuzorul piezoelectric al montajului, indicind ca programul a fost incarcat corect in microcontroler si a pornit funtionarea acestuia.

La finalizarea procesului, se opreste alimentarea externa, se deconecteaza cablul de programare de la calculator si tastatura, iar montajul se va conecta conform schitei din figura 1.

           

5.       Modul de utilizare

 

Tastatura multifunctionala este compusa din 12 taste dispuse intr-o matrice de 3 coloane x 4 rinduri. Fiecare tasta poate functiona la rindul ei in doua moduri: DIRECT si EXTINS. Trecerea dintr-un mod in celalalt si invers se va face prin apasarea tastei SHIFT. Semnalizarea trecerii in modul EXTINS se face prin iluminarea indicatorului optic LED1. La apasarea oricarei taste, indiferent de modul in care se afla tastatura, semnalizatorul acustic PIEZO genereaza un bip scurt care confirma apasarea ferma a tastei. Revenirea din modul EXTINS se poate face manual prin apasarea tastei SHIFT sau automat dupa cca 10 secunde de la ultima comanda data in modul EXTINS si este semnalizata acustic printr-un semnal scurt.

 

5.1   Setarea frecventelor

 

Pentru  a seta transceiverul pe o anumita frecventa se introduce din tastatura valoarea frecventei in KHz urmata de tasta ENTER.

 

                    Figura 11. Setarea frecventei din tastatura

 

            Orice frecventa introdusa poate avea minim 3 digiti si maxim 6. Cind numarul de digiti introdusi este maxim, respectiv 6, atunci apasarea tastei ENTER nu mai este necesara, frecventa fiind setata automat.

 

5.2   Modul inteligent

 

Acesta facilitate a fost creata pentru a simplifica numarul de operatiuni necesare atunci cind se navigheaza din tastatura de pe o frecventa pe alta. Modul inteligent consta in setarea automata a tipului de modulatie specific frecventei respective. Setarea automata se face prin consultarea unei baze de date existente in memoria microcontrolerului, identificarea tipului de modulatie specific frecventei respective si transmiterea acesteia concomitent cu comanda de setarea frecventei. Iata trei exemple:

-    daca se seteaza din tastatura frecventa 3505 KHz, tastatura va seta automat si tipul de modulatie CW, specific portiunii 3500…3580 KHz

-    daca frecventa setata este 855 KHz, tipul de modulatie setat automat este AM, deoarece acesta se gaseste in gama 525…1605KHz, respective radiodifuziune AM

-    pentru 144300 KHz se va seta automat USB, conform portiunii de banda 144150…144400 kHz

 

5.3   Setarea si utilizarea memoriilor

 

Pentru o navigare cit mai rapida de pe o frecventa pe alta, tastatura multifunctionala a fost dotata cu zece memorii interne, altele decit cele aflate in interiorul transceiverului. Aceste memorii sint non-volatile si sint stocate numai in interiorul microcontrolerului. Fiecare memorie stocheaza doar frecventa si tipul de modulatie setat in momentul memorarii. Memoriile pot fi chemate sau rescrise cu usurinta  ori de cite ori se doreste folosind urmatorul algoritm.

 

5.3.1          Setarea memoriilor

 

Pentru memorarea frecventei 3705 KHz, modul LSB pe tasta 3 se procedeaza in felul urmator:

-          se trece tastatura in modul DIRECT, respectiv LED1 stins

-          se acorda transceiverul pe frecventa 3705 KHz si tipul de modulatie LSB

-          se apasa tasta 3 si se mentine apasata pina cind in semnalizatorul acustic al montajului se va auzii un semnal acustic lung, semnal care indica terminarea procesului de memorare

-          se elibereaza tasta si se continua utilizarea tastaturii

 

5.3.2          Chemarea memoriilor

 

            Pentru setarea transceiverului pe frecventa memorata la tasta 3 se procedeaza in felul urmator:

-          se trece tastatura in modul DIRECT, respectiv LED1 stins

-          se apasa scurt tasta 3 si apoi tasta ENTER

-          dupa executarea comenzii se continua utilizarea tastaturii

Procesul de memorare sau de chemare a memoriilor poate fi repetat pentru orice tasta de la 0 la 9 cit si pentru orice frecventa sau tip de modulatie ales.

 

                                

 

5.4   Modul EXTINS

 

Pentru extinderea numarului de comenzi date cu ajutorul tastaturii, aceasta a fost dotata cu un al doilea set de comenzi pe fiecare tasta in parte. Aceste comenzi pot fi selectate cu ajutorul tastei SHIFT, tasta care schimba semnificatia tastelor. Singura tasta care nu isi schimba semnificatie indiferent de mod este tasta SHIFT. Activarea modului EXTINS este semnalizata prin aprinderea indicatorului optic LED1. Setul de comenzi ce pot fi date in modul EXTINS pot fi vazute in tabelul 1, dupa cum urmeaza:

 

Combinatia de taste

Semnificatie

Descriere

SHIFT + 0

Sound ON / OFF

Activeaza / Dezactiveaza sunetul pe taste

SHIFT + 1

Split ON / OFF

Activeaza / Dezactiveaza modul split

SHIFT + 2

RPT -

Comuta functionarea pe repetor

SHIFT + 3

Simplex

Comuta functionarea pe simplex

SHIFT + 4

VFO A = B

Copiaza frecventa actuala in ambele VFO

SHIFT + 5

Memory DOWN

Schimba memoriile in sens descrescator

SHIFT + 6

Memory UP

Schimba memoriile in sens crescator

SHIFT + 7

VFO A / B

Comuta intre ele VFO-urile

SHIFT + 8

Mode DOWN

Schimba modul in sens descrescator

SHIFT + 9

Mode UP

Schimba modul in sens crescator

 

                     Tabelul 1. Setul de comenzi din modul EXTINS

 

5.5   Activarea si dezactivarea functionarii a modului EXTINS

 

Daca din anumite motive se doreste ca tastatura sa nu mai functioneze in modul EXTINS  acesta poate fi dezactivat. Dezactivarea sau activarea functionarii modului EXTINS este identica si se executa in felul urmator:

-          se opreste transceiverul si se asteapta cca 15 secunde

-          se apasa tasta zero si se mentine apasata

-          se porneste transceiverul

-          se elibereaza tasta si se continua utilzarea tastaturii

Daca in momentul dezactivarii functionarii modului EXTINS, sunetul pe taste era dezactivat, acesta va ramine in continuare dezactivat.

 

6.       Masuri de protectie

 

Atentie !

Nu interveniti asupra montajului atunci cind acesta este alimentat. Orice interventie se face numai dupa oprirea transceiverului, deconectarea alimentarii si apoi a montajului de la mufa CAT a transceiverului.

Verificati cu atentie montajul inainte de a trece la pasul urmator. Este bine sa verificati starea lipiturilor, a cablurilor de legatura si modul cum acestea sint conectate

Este interzisa alimentarea montajului cu tensiune de la transceiver atunci cind se face programarea montajului. Dupa programare intrerupeti alimentarea externa a montajului si apoi deconectati conectorul de la portul paralel al calculatorului. Respectati cu strictete toti pasii enumerati la Capitolul 2 si nu veti avea surprize neplacute la programarea microcontrolerului.

Nu conectati sau deconectati la transceiver tastatura, atit timp cit acesta este in functiune. Aceasta operatiune se face intotdeauna cu transceiverul oprit.

 

Atentie !

Nerespectarea masurilor de protectia muncii cit si a celor de protectie sus mentionate poate duce la accidente, la defectarea iremediabila a componentelor folosite, a calculatorului  sau chiar a transceiverului in sine. Nu-mi asum nici o raspundere pentru aceasta, vina apartindu-va cu desavirsire.

 

Va doresc mult success in realizarea proiectului si satisfactii pe masura!

 

Bibliografie:

FT-897 Operating Manual - Yaesu UK Ltd

Service Manual FT-897

CAT Commands - The Unofficial FT-897 Wiki

BASCOM-AVR - MCS Electronics

ATmega8/L Datasheet

PonyProg - Serial Device Programmer

FCC Frequency Band Plan

IARU REGION 1 HF BAND PLAN

IARU REGION 1 VHF/UHF/Microwaves Bandplans - IRTS

 

Constantin Badican        YO7FWS          ywar2@yahoo.com

Mihai Pagurschi             YO9BLY            mihaipag@yahoo.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Constantin Badican, YO7FWS si Mihai Pagurschi, YO9BLY 

Articol aparut la 5-6-2012

13071

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (13)  

  • Postat de Cosma Somesan Edmond - YO5VAE la 2012-06-06 09:59:43 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru realizarea acestui proiect, o tastatura deosebit de utila. Realizarea practica si foarte bine documentata va veni in ajutorul multor posesori de 857/897. Toate cele bune. 73!

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2012-06-06 14:08:24 (ora Romaniei)
  • In sfarsit un proiect deosebit care - chiar daca nu este in intregime original* - vine sa demonstreze ca suntem in stare si de progres! Felicitari! 73 de yo3hjv
    *: http://www.w4rt.com/BHI/Radio%20Mate.htm

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2012-06-07 07:33:50 (ora Romaniei)
  • Felicitari ptr articol, detalii si info. 73!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2012-06-07 12:20:54 (ora Romaniei)
  • Felicitari! dAR..."Cu ajutorul meniu-ul din program se va da comanda: File – Open Device File si din fereastra de dialog deschisa se va da calea catre fisierul keyboard.hex."...
    de unde obtinem acest "keyboard.HEX"?

  • Postat de Cosma Somesan Edmond - YO5VAE la 2012-06-07 13:20:53 (ora Romaniei)
  • Sub pozele cablajelor, exista 2 linkuri catre arhive...
    "Cablajul imprimat, documentatia si fisierul keyboard.hex se pot descarca de aici:
    Varianta ATMEGA8 capsula DIP24
    Varianta ATMEGA8 capsula TQFP"

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2012-06-07 23:22:54 (ora Romaniei)
  • Tks!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2012-06-07 23:24:26 (ora Romaniei)
  • Tks& 73!

  • Postat de Dan - YO3GGX la 2012-06-08 09:57:12 (ora Romaniei)
  • Este un articol model, bine scris, cu detalii clare si prezentare concisa, in care pot spune ca nici un cuvant nu este "de umplutura".
    Este genul de articol pe care il citesc intotdeauna cu placere.

    Cred ca doar printr-o mica extensie de software, dispozitivul ar putea fi facut compatibil si cu popularul FT-817, asta daca tot a fost adus in discutie ceva mai sus un produs (oarecum) similar dar la un pret prohibitiv.

    Felicitari mele autorilor.

    Cu prietenie,
    Dan YO3GGX

  • Postat de Cosma Somesan Edmond - YO5VAE la 2012-06-08 12:17:30 (ora Romaniei)
  • Nu v-ati gandit sa incercati comercializarea lui sub forma de kit sau chiar sub forma finita? Probabil ar fi doritori care nu au timp/rabdare sa mai construiasca...

  • Postat de Constantin - YO7FWS la 2012-06-09 15:26:20 (ora Romaniei)
  • Salutare tuturor si multumim ptr lecturarea si interesul acordat acestui articol. Nu ne-am gindit niciodata la multiplicarea acestui proiect sub forma unui kit sau forma finita si nici nu intentionam in acest moment sa o facem. Este atit de simplu incit nu se justifica. Daca cineva doreste construirea lui putem sa il ajutam cu microcontrolere gata scrise, astfel incit lucrurile sa devina si mai simple.
    Conform manualelor de instructiuni de la FT897, pag.62 si FT817, pag.72 setul de comenzi CAT la ambele echipamente sint identice. Si noi am anticipat posibilitatea functionarii tastaturii pe echipamentele FT817, dar nu am avut posibilitatea sa testam. Daca cineva pe viitor are rezultate, il rugam sa le comunice.
    Tastatura este limitata ca numar de comenzi numai datorita manualului de instructiuni, in realitate putindu-se completa si cu altele, dar acestea sint comenzi nedocumentate si presupune un anumit risc. Deasemenea ea poate fi conceputa sau completata si ptr alte echipamente Yaesu, Icom, etc, dar neavindu-le in dotare nu putem testa ceea ce construim. Succes tuturor si asteptam cu interes primele rezultate concrete. 73!!!

  • Postat de Stanescu Florentin - YO3FEW la 2012-06-10 14:58:56 (ora Romaniei)
  • Ma alatur si eu celor care va apreciaza articolul. Felicitari atata pt eleganta materialului, cat si pt frumuseta cablajului, pe care l-am si reprodus deja. Maine, luni o sa imi cumpar restul de piese pe care nu le am, cutia, etc. Asa e posibil ca foarte rapid sa ma pot folosii de montajul dvoastra. Va voi trimite observatiile mele.

  • Postat de Delfi - YO2LGX la 2012-06-20 16:24:32 (ora Romaniei)
  • Felicitari pt realizare! Ma bucur sa vad ca mai sunt amatori (a se citi hami radio) care fac optionale "custom made" pt seria 857/897. Din ce am priceput conectarea la trx se face la mufa CAT... eu as incerca conectarea pe mufa de microfon (pinii 7 si 8)unde e disponibila o conexiune CAT daca se face setarea coresunzatoare in meniu, astfel mufa din spate poate capata o alta destinatie (conectare la PC, ATU FC-40 etc). In final...exista pe piata microfoanele MH-59 cu functie de remote control si DTMF, care fac acelasi lucru, ba chiar mai mult si nu costa o avere...... :) Succes in continuare!

  • Postat de Stanescu Florentin - YO3FEW la 2013-11-29 13:30:42 (ora Romaniei)
  • Desi a durat prea mult, din lipsa de timp, intr-un final am reusit sa finalizez montajul. A mers aproape din prima, si face (bine) tot ce e descris. Singurul "repros" , hi, hi, e pretul cutiei, care e cam mare. Dar altfel merita, pt ca e "fatoasa". Recomand montajul celor care nu au microfonul MH-59, pt ca astfel vor butona mai putin statia.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Tastatura multifunctionala pentru echipamentele YAESU FT897 - FT857"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact