|
Scurte recenzii din literatura de radioamatoriPartea a II-a
Catalogul are dimensiunile de 21.0 x 27.5 cm, este foarte bine executat, are 152 de pagini de hartie velina si ilustratii in culori. Aceasta firma nu comercializeaza aparate, ci numai carti si piese detasate, in special tuburi electronice, dar si intrerupatoare, butoane, socluri de lampi, rezistente, potentiometre, condensatori, transformatoare, difuzoare, unelte si substante chimice pentru electronisti constructori, piese pentru chitari si amplificatoare de chitara, precum si alte piese folosite in domeniul electro-acusticii. Cartile prezentate pe 18 pagini sunt din domeniul audio, receptoare cu cristal, chitari si amplificatoare pentru chitari electrice, acustica, difuzoare, tuburi electronice, circuite de amplificatoare, radiouri antice, cataloage de tuburi electronice. Se ofera si diferite bluze cu imagini de tuburi, circuite, chitari etc. pentru cei care vor sa poarte cu mandrie simboluri ale pasiunii lor.
Recent am cautat niste butoane si in acest catalog am gasit acelasi tip in 13 culori diferite, toate foarte frumoase. Mi-am amintit de o veche anecdota despre primele modele ale automobilelor Ford care toate erau negre. Cumparatorii si chiar si comerciantii au cerut lui Henry Ford sa mai faca masini si de alta culoare. Ford a raspuns laconic: "Clientii pot sa aleaga automobile Ford de orice culoare, cu conditia sa fie negru". Noroc ca acele zile monotone au trecut!
Se accepta comenzi si din afara Statelor Unite. Pentru colectia mea de tuburi am achizitionat de la aceasta firma sute de lampi electronice, toate noi in cutii originale, la preturi acceptibile de 1-2 dolari bucata.
Lucrarea a fost publicata de Kluwer Academic Publishers, 101 Philip Drive, Assinippi Park, Norwell, MA 02061, USA, telefon: 1-781-871-6600, email: kluwer@wkap.com. Lucrarea are coperti tari, 676 pagini, dimensiunile sunt 16.0 x 24.0 cm, iar greutatea este 1 kg. Editorii sunt Jean-Jacques Levy, Ernst W. Mayr si John C. Mitchel. Printre cei peste 120 de autori am gasit un nume romanesc dar era de la o universitate din Marea Britanie. Restul colaboratorilor sunt din Japonia, Germania, Statele Unite, Canada, Anglia, Franta, Italia, India, Israel, Elvetia, Belgia, Grecia, Egipt, Republica Ceha, China si alte tari.
Cum as putea scrie o recenzie daca eu nu inteleg nici o propozitie din aceasta vasta lucrare? Observ ca textul este in limba engleza, totusi nu o inteleg deloc. In matematica eu m-am oprit imediat dupa tabla inmultirii. Toata viata am considerat algebra un atentat nemilos la fericirea mea si am fost alergic chiar si la semnul integralei. Sper insa ca se va gasi cineva care va avea interes in aceasta materie, o va intelege si ii va fi de folos.
Catalogul frumos executat pe hartie velina are 136 de pagini, iar dimensiunea este de 20.5 x 26.7 cm. La Dayton aceasta firma este generoasa cu cataloage si le pune pe tejgheaua standurilor, vizitatorii pot sa se auto-aproviozioneze fiecare putand lua cate 1-2 exemplare. Modestia nefiind una din virtutile mele, eu cand am trecut in fata lor am luat cate 10. Apoi avand memoria slabita din cauza varstei, am uitat ca am mai fost pe la ei si am revenit de multe ori, totdeauna pentru 10 bucati.
Marcile prezente in acest ARS catalog sunt cele obisnuite: ARRL, Alinco, Ameritron, Astron, Belden, Bencher, Butternut, Cable-Xperts, Comet, Cushcraft, Diamond, Heil, Hustler, Hy-Gain, Icom, Kenwood, Maha, MFJ, Mirage, Polyphaser, US Tower, Unadilla, Vectronix, Vibroplex, West Mountain Radio, Yaesu si multe altele.
Produsele din catalog includ antene, acordoare de antene, cabluri coaxiale si de tip scarita, carti pentru radioamatori, casti, o varietate ce ceasuri de masa si de perete, comutatoare, conectoare, emitatoare, filtre trece jos, trece sus si de ferita, instrumente de masura, interfete pentru comunicatiile digitale, microfoane, panouri solare, receptoare, redresoare, rotoare pentru antene, transceivere, unelte pentru electronisti constructori, si multe alte bunatati.
Nu am cumparat nimic de la aceasta firma, dar catalogul lor mi-a fost util cand m-am interesat de un anumit produs, caci mi-a oferit o perspectiva mai larga despre ce se gaseste pe piata. Recent, de exemplu, inainte de a cumpara niste cablu coaxial, am putut compara caracteristicile si preturile diferitelor marci, fiecare sursa de informatie mi-a fost folositoare.
Marimea cartii este de 21.0 x 27.5 cm, greutatea de 0.63 kg. Volumul are 272 de pagini si poarta subtitlul: "Sute de idei bune, proiecte si tehnici sa te ajute". Lucrarea contine: Prefata, Unitati de masura si echivalente, Simboluri folosite in scheme, urmeaza niste capitole mari cu sute de subcapitole: Sugestii pentru folosirea si modificarea echipamentelor; Baterii si generatoare; Statii Mobile; Statii portabile; Constructii si intretinere; Aparate de masura; Sisteme de antene; Operarea statiei; In camera de radio; Interferente; Lista de prescurtari; Surse de piese si Tabla de materii.
Lucrarea este foarte folositoare constructorilor pentru numarul foarte mare de indrumari pentru constructia, inbunatatirea si utilizarea diferitelor aparate si subansamble. Articolele sunt bine redactate, sugestiile recomandate sunt simple si clare, suportate cu desene si fotografii, toate provenite din experienta radioamatorilor. Fiecare cititor poate gasi cateva indrumari pentru modificarea si perfectionarea statiunii lor, mai ales a aparaturii proiectate si construite "in casa", precum si a feluritelor accesorii folosite cu toate echipamentele.
Am gasit foarte util capitolul despre multe feluri de antene, metode de masura, reparatii si intretinere, interferentele atat cele care intra cat si cele care ies din echipamentul meu, asamblarea, constructia si folosirea unor accesorii simple care imbunatatesc diferite operatii ale statiei mele.
In introducere sunt prezentate grupurile de clasificare ca diode, triode, triple triode, diode-triode, triode-pentode, pentode amplificatoare de tensiune, pentode amplificatoare de putere, triode cu fascicol, diode-pentode, pentode cu comanda dubla, heptode, tipuri speciale ca cele folosite pe vremuri in calculatoare, cele cu microfonie redusa, thyratroane, planare si ceramice, ignitroane, vidicone, etc.
Urmeaza pe 252 de pagini o lista lunga de tuburi cu denumire (ca 6L6), clasificare (amplificatoare de putere cu fascicol), conexiuni la baza, desenul tubului, tensiunea la filament in volti, curentul la filament in amperi, puterea maxima a anodului in watti, tensiunea maxima a anodului in volti, tensiunea si puterea maxima a grilei in volti si watti, capacitatea la intrare, iesire si cea de grila-anoda in picofarazi, serviciul (ca amplificatoare de clasa A), tensuinea anodica in volti, tensiunea pe ecran in volti, negativare pe grila in volti, curentul anodic in miliamperi, curentul ecranului in miliamperi, rezistenta anodica in ohmi, transconductanta in ohmi, factorul de amplificare, puterea de iesire in watti, etc.
Urmeaza un tabel de echivalenta pentru tuburile de receptie cu cele fabricate de General Electric, alta cu tuburi de fabricatie straina, tuburi catodice monocrome si in culori, desenele si dimensiunile fizice ale tuburilor, conexiunile la soclu, etc.
General Electric a publicat o serie de cataloage cu tuburi electronice si se pare ca aceasta a fost ultima lor editie.
Articol aparut la 20-3-2011 8529 Inapoi la inceputul articolului |
La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.
Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact