hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Dayton Hamvention 2010

Daniel Sandu VE3GNO

Ca de fiecare data la mijlocul lunii mai, un eveniment ravnit de fiecare radioamator se intampla in mijlocul Americii... Dayton Hamfest. Situat cam la 700 Km sud de Toronto, Dayton este situat intr-o zona de ses destul de salbatica si nepopulata. In drum spre Mecca radioamatorilor anul asta am avut surpriza de a auzi pe frecventa nationala o alerta de tornada in zona Columbus-Dayton insa slava Domnului nu a fost nimic deosebit, doar o zdravana ploaie de primavara-vara.

Spre seara am fost la aeroportul local unde m-am intalnit cu Costel KG6NK, urmand sa petrecem 3 zile in ham spirit mood.

Anul asta Hamfestul a fost destul de bogat in noutati cu multe aparitii spectaculoase. Sa o luam metodic... Vedeta anului a fost Kenwood care in sfarsit dupa multi ani a anuntat ca va veni cu un nou transceiver de HF – TS590.

Ca pozitionare de piata este un urmas a lui TS570 cu IF DSP 32 bits care dupa spusele celor de la Kenwood s-ar dori o concurenta la Elecraft K3 atat ca pret cat si ca functionalitati. Dupa parerea mea va fi cam greu insa nu imposibil, din cate am inteles Elecraft au angajat niste designeri japonezi sa le dea o fata mai comerciala la noul lor transceiver in pregatire, fiind stiut design-ul destul de auster al K3-ului. Ca design Kenwood a ales sa pastreze linia anterioara cu un display simplu monocrom si butoanele binecunoscute de la statiile anterioare. Din discutia cu cei de la Kenwood a rezultat ca intentioneaza ca anul viitor sa vina si cu un high end, un urmas a lui TS950SDX, insa deocamdata sunt doar la stadiul de intentie. Interesant ca prototipul expus anul acesta la Dayton nu era functional in totalitate, dupa parerea mea partea software de DSP nefiind inca terminata.

La Icom pe langa binecunoscutele IC 7700/7600 si evident IC7800- din linia de lux, a fost expus sub un panou de sicla si urmasul lui IC910H, IC9100, construit pe platforma digitala a lui IC7600 dar cu functionalitati si optionale interesante, HF+VHF+UHF si ca optional modul de 1296 MHz, roofing filtere optionale de 3Khz si 6Khz precum si modul optional de D-STAR - sistemul digital a lui Icom. Din cate am inteles undeva prin septembrie vor iesi cu el pe piata la un pret estimat de cca 3500 USD fara optionale. Ca functionalitati va fi in linia lui IC7600 oferind si functiile de VHF/UHF/SHF din IC910H, de ex sat tracking, Doppler etc.

Yaesu a venit anul acesta la Dayton cu o sumedenie de noutati, pe langa recentul aparut transceiver FTDX-5000 au expus in premiera noul linar Quadra VL2000, un urmas al legendarului VL1000, cu putere dubla (2KW keydown). Ca design mie personal mi s-a parut mai auster decat VL1000, Yaesu optand pentru eliminarea generosului display existent la VL1000. Din cate am inteles sursa e la 24V deci probabil folosesc module sinfazate pentru a obtine de 2KW, un design usor depasit dupa parerea mea, la ora actuala se folosesc intens tranzistoare LDMOS cu tensiuni de alimentare de 100V (de ex Tokyo High Power in finalul lor de 2KW, mult mai compact si mai usor).

Pretul din cate se zvonea va fi pe masura, undeva pe la $7000, prohibitiv avand in vedere ca e totusi un liniar, iar cei de la Tokyo High Power tot la puterea asta THP2.5K il vand la $6000. Tot ca titlu de noutate la capitolul portabile pe platforma existenta de la VX8R, Yaesu a introdus VX8DR, un Quadband 6m/2m/1.25m/70cm cu functiuni de APRS (GPS extern) precum si VX8GR, un dual bander cu GPS incorporat.

Pe langa noutatile prezentate, Yaesu a venit si cu o solida delegatie din Japonia. Am avut placerea sa ma intalnesc cu Ogi si echipa lui, arhitectul si designerul noului FT5000 cu care am discutat despre buguri si feature enhancements, ca proaspat posesor de FTDX-5000 am avut multe subiecte tehnice pe marginea noii platforme DSP, noise canceling, noise reduction etc. Ca orice produs cu mult software incorporat aparitia bug-urilor este inevitabila insa de data asta timpii de raspuns si solutionare s-au redus substantial fata de generatia FT2000/FT9000, semn ca Yaesu incearca sa recucereasca piata care in ultimii ani s-a dispersat intre Elecraft K3 si IC7700, performantele conform celor de la RSGB plasandu-l in topul listei la Dynamic Range si IP3.

Un suport semnificativ a venit si din partea lui Miky WA6F, VP of Engineering la filiala Yaesu din Cypress California, multe din discutiile si problemele intampinate de utilizatori sunt monitorizate in forumul dedicat de pe Yahoo de catre inginerii si dezvoltatorii de la Yaesu.

O alta prezenta interesanta si inedita anul asta a fost a celor de la Telepost (LP-PAN), o firma mica care produce SDR radio specializate pe integrarea spectrum scope la un computer obisnuit.

O idee excelenta avand in vedere posibilitatile oferite de noua era digitala. Larry, patronul firmei si chief engineer au iesit cu o suita de produse bazate pe technologia SDR. Din experienta mea pot spune ca integrarea statiei cu o platform de vizualizare real time a spectrum-ului impreuna cu alte software-uri ca CW Skimmer este o idee excelenta in special in concursuri sau DX hunting.

O prezenta constanta si interesanta este a celor de la Array Solution care acopera o zona de accesorii si produse de nisa, interesant mi s-au parut switchurile de antenna SO2R cu 6 si 8 porturi, controllerele SO2R si analizoarele de spectrum cuplate la PC.

In ultima vreme au aparut pe piata o serie de analizoare de antena destul de puternice cu analiza Smith, impedanta, rezonanta, echipamente extreme de utile in casa oricarui radioamator, la care doar visam acum cativa ani. Ca o remarca generala in ultimii ani constat o serie de produse integrate cu PC-ul care extend functionalitatile clasicelor statii radio cu o serie de informatii suplimentare: spectrum scope, monitorizari de parametrii de transmisie (IP3, distorsiuni, banda ocupata) sau solutii de remote peste Ethernet. Mi-aduc aminte acum cateva zile am lucrat cu Marty OH2BH care comanda o statie din Azores Is din QTH-ul sau din Finlanda. Poate pe viitor o descriere detaliata a solutiilor existente ar prezenta interes.

Pentru prima data de la infiintare Societatea Radio Astronomilor Amatori (SARA) a avut la Dayton propriul stand. Atractia principala a fost reprezentata de proiectul Radio Jove (legat de analizarea semnalelor radio naturale emise de Jupiter, Soare si galaxia noastra). Reprezentantul acestui proiect a fost Jim Sky (KH6SKY). La stand au mai fost prezenti Stephen Biggs (secretar), Paul Schou (reprezentant al proiectului Inspire, KC0KMK), Bill Lord (vice-presedinte) si Melinda Lord (trezorier, KJ4SKK).

In zona de procesari audio Heil Sound au venit anul asta cu o noutate, o noua capsula de microfon care doteaza castile din seria Pro, capsula HC6 care acopera o zona de mijloc intre HC5 si HC4 recomandat atat la DX cat si la lucrul normal si destinat in general echipamentelor cu procesare digitala.

La capitolul zvonuri se pare ca Julius-W2IHY are in pregatire si el un system SO2R care sa-l integreze cu linia existenta EQplus, Iplus si 8 band Equalizer.

La capitolul antene si anul acesta producatorii au venit cu ceva noutati. Atat Cushcraft cat si Hy-Gain s-au integrat in portofoliul MFJ Enterprises, din punct de vedere al distributiei alianta (achizitia) beneficind de canalele de distributie ale MFJ. Ca modele noi la Cushcraft si Hy-Gain nu am vazut nimic nou. Binecunoscutii Force 12 au trecut si ei de anul trecut la un nou patron venind cu ceva diversificari din seria Interlace beams, ramane sa vedem suportul tehnic deficitar din trecut daca se va corecta. Interesant mi s-a parut la Optibeam un dipol rotativ pentru 80m care "mi-a cam facut cu ochiul" avand posibilitatea de a comuta lucrul in 3500Khz sau 3800 Khz permitand lucrul DX atat in CW cat si in SSB fara a apela la antenna tuner.

O alta noutate au prezentat si cei de la Steppir, un nou beam compact DB-11 20m-6m, construit pe ideea DB18 insa fara banda de 40m. Fiind extreme de compacta se preteaza excelent pentru cei cu restrictii de spatiu, acoperind o zona de utilizatori care in conditii normale nu pot sa treaca la un beam. De remarcat de asemenea si prezentarea facuta de K7IR- patronal de la Steppir la forumul de antene. Ca utilizator de SteppIR pot spune ca au evoluat mult de la primele modele aparute acum vreo 10 ani. Imi aduc aminte ca am avut ocazia sa vad "site-ul" lor de productie acum 10 ani in Bellevue WA, era un garaj mai mare, acum au o hala de productie iar calitatea si fiabilitatea mecanica au crescut mult de la lansarea primele lor produse.

Chiar si in conditiile ostile ale iernilor canadiene utilizatorii de Steppir nu au avut probleme majore, ba chiar din Alaska am primit rapoarte pozitive legate de fiabilitate si stabilitate mecanica. Ca performante RF, antenna fiind monoband pe langa diagrama de radiatie excelenta mai are si avantajul schimbarii parametrilor de directivitate (normal/180/bi-directional) de la un controller situate in shack.

Revenind la antenna tunnere si amplificatoare de circa un an compania Palstar a achizitionat binecunoscuta firma de amplificatoare Commander Technologies. Am stat nitel la taclale cu reprezentatii lor care pe langa bogata gama de antenna tunere cu puteri de la 600W la 10KW au venit si cu varianta modernizata Commander HF2500 la care au schimbat tancul de iesire pentru 160m/80m si ceva automatizari in sursa HV spunand ca au crescut puterea de iesire in benzile de jos cu 10%. Tot despre linare vorbind au venit si australienii de la Emtron care au inceput sa faca productie si in US, o initiativa laudabila avand in vedere costurile si taxele de export pentru gama lor de amplificatoare.

Flea market (talciocul) ca in fiecare an a fost bogat cu tot felul de echipamente de la cele din al doilea razboi mondial pana la cele moderne. Am petrecut ore bune cu Costel si N9CC (tot Costel) admirand frumusetea si designul deosebit al echipamentelor Collins sau Halicrafters, oftand ca au trecut acele vremuri de pionierat.

Extrem de interesante au fost prezentarile de la forumurile de DX, Antenna, Contest. Odata ce vor fi postate pe internet o sa public si prezentarile de anul asta ale forumurilor.

O alta actiune deosebita a fost Contest Dinner, o seara organizata de K3LR la care se strange crema statiilor contest si DX. Anul asta am avut surpriza sa ma vad pe langa cei contestmanii consacrati si cu VU2PAI venit tocmai din India.

De asemenea m-am reintalnit cu Krassi K1LZ care ne promite o megaexpeditie in primavera intr-una din most "5 most wanted countries".

Ca in fiecare a fost o delegatie romaneasca bine inchegata, N2YO-Ciprian, KG6NK-Costel si eu.

Am stat pana noaptea tarziu la povesti, activitate tare placuta.

Duminica 16 mai am strans echipamentele si am plecat spre casa in Canada.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Daniel Sandu VE3GNO

Articol aparut la 13-6-2010

10032

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2010-06-14 08:04:11 (ora Romaniei)
  • Excelenta prezentare din "Mecca" radioamatorismului, multumim mult!

  • Postat de andy - YO2LXB la 2010-06-14 21:07:52 (ora Romaniei)
  • DA.ce za mai zic ...dupa o zi de munca asidua a urmat relaxul.Asta in fata calculatorului si a site-ului acesta unde daca nu intru zilnic parca cineva mi-a luat o zi din viata...Hi...De toate ptr toti,asta daca iti permiti si poti...Hi!Excelenta prezentarea...texte,poze,pareri,idei,lume multa si selecta din radioham..etc.....73!de yo2lxb!

  • Postat de Valerica COSTIN - YO7AYH la 2010-06-18 10:32:20 (ora Romaniei)
  • O prezentare foarte frumoasa si bine structurata. Cel putzin sa stiu ce exista in lume in acest domeniu. Multzumesc Daniel!

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2010-06-20 19:50:30 (ora Romaniei)
  • Am avut asa un text ,,in cap'',dar prietenul meu YO2BPZ, a spus TOTUL PRIN CELE CATEVA RANDURI.73's,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de SANDY - YO3ND (yo3nd) la 2010-06-21 21:33:45 (ora Romaniei)
  • Daniel,frumoasa prezentare ai facut,parca am fost cu tine acolo !Ca de obicei, nume mari prezente la acest hamfest.Il stiu de multa vreme pe Pai[VU2PAI] dar nu stiam cum arata..hi.Imi pare rau ca nu am fost cu voi acolo nici anul acesta..Poate o vom face anul care vine.Multumiri pentru tot,pozele sunt f. bune,prin tine am fost si noi acolo! 73' 88' YO3ND Sandy

  • Postat de Marcel - YO4ATW la 2010-06-22 22:57:02 (ora Romaniei)
  • Superb Daniel! Ca intotdeauna vii cu vesti importante si interesante! O parte ni le-a detaliat si Costel KG6NK! Cel de al doilea Costel cred ca a fost N9CC si nu K9CC!Dar nu conteaza! Pozele sunt excelente! Multam de info! 73!

  • Postat de Daniel - VE3GNO la 2010-06-24 03:03:30 (ora Romaniei)
  • Gata Marcel, s-a corectat indicativul lui Costel N9CC, cred ca trebuie sa-i dau un miel la Paste :-)

  • Postat de Ion - YO3JF la 2010-07-07 16:17:07 (ora Romaniei)
  • Excelent Daniel! Articolul tau si pozele sunt o relaxare si o deconectare formidabila. Mii de multumiri! 73 Ion, YO3JF

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Dayton Hamvention 2010"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact