hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Modificari importante ale Regulamentului IARU HF Contest

Alex Panoiu YO9HP

Editia 2009 a Campionatului Mondial IARU (IARU HF World Championship) a fost subiectul unui conflict deschis intre asociatiile radioamatorilor din Spania si Germania. URE a acuzat oficial fraudarea concursului de catre echipa DARC, DA0HQ. Informatii despre acest subiect pot fi gasite in pagina http://www.radio-sport.net/iaru_scoring09b.htm

Dupa cateva luni de "tacere" ARRL (desemnat de IARU sa managerieze acest concurs) a luat pozitie oficiala. Puteti citi raspunsul complet al ARRL Contest Branch in pagina http://kx9x.wordpress.com/

Ceea ce consider important pentru viitoarele participari ale YR0HQ (si ale altor echipe nationale) este modificarea regulamentului concursului, dupa cum urmeaza:

ARRL Awards Committee a decis ca, pentru Campionatul Mondial IARU HF 2009, nicio diploma de concurs sa nu fie acordata pentru scorurile de top obtinute de statiile HQ, reprezentand societatile membre IARU. Diplome vor fi acordate pentru fiecare castigator continental si diplome de apreciere pentru participare vor fi acordate tuturor statiilor HQ.

Cu aplicare de la editia 2010 a Campionatului Mondial IARU HF, ARRL nu va mai executa nicio arbitrare (verificare) a logurilor statiilor HQ. O diploma de participare va fi acordata fiecarei statii HQ participante, reprezentand societatile membre IARU. De asemenea, cu aplicare de la editia 2010, prin expedierea logului, participantul accepta automat ca logul sau sa poata fi facut public, la dispozitia organizatorului concursului.

ARRL exprima recunostinta pentru contributia operatorilor statiilor HQ ale societatilor membre IARU la desfasurarea Campionatului Mondial IARU HF. ARRL nu se va implica in alte discutii pe tema IARU HF 2009, dar apreciaza sugestiile pentru imbunatatirea concursurilor viitoare.

Mesajul este semnat de Dave Patton, NN1N (Manager ARRL Membership and Volunteer Programs).

Practic categoria Statii HQ este desfiintata, chiar daca respectivele statii vor constitui multiplicator, ca si pana acum.

Comentarii? Considerati ca, in lumina noilor prevederi ale regulamentului, mai este justificat efortul de a activa statiile nationale HQ?

N.R. Discutii pe aceasta tema se pot purta si pe Forum la adresa http://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=18&t=25

Alex Panoiu YO9HP

Articol aparut la 9-6-2010

8410

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (16)  

  • Postat de Ely - YO3AAS la 2010-06-10 11:40:57 (ora Romaniei)
  • Nu am participat in acest concurs, dar practica echipei din DL nu este "fair-play" (si exista si alte antecedente), in conditiile in care este vorba de o competitie internationala. S-a mers pe pirncipiul "noi si ai nostrii", care poate fi tolerat la un concurs national, unde apar si ceva statii din strainatate. Se pare ca "spiritul radioamatoricesc" se uzeaza si prin tari cu civilizatie avansata, asa ca despre "Balcani" ce pretentii sa mai avem.... e trist.

  • Postat de Vali - YO2LDC la 2010-06-10 13:22:23 (ora Romaniei)
  • De multi ani IARU contest(sectiunea HQ) a devenit apanajul ,,baietilor destepti" din tarile nu tocmai cu traditie in hamradio. Consider ca datorita neregulilor stiute de mai toti,rezultatul competitiei nu reflecta intensele eforturi sustinute de membrii echipelor nationale. Ceea ce s-a hotarat acum in privinta jurizarii este un fel de lucru ,,curvesc" care loveste puternic in echipele nationale ale tarilor mici, care chiar lucrau (aproape) cinstit. Este un mod elegant al ARRL de a se spala pe maini fara a deranja (prea tare) si fara a-si asuma responsabilitatea arbitrului. Pacat ca americanii nu fac acelasi lucru de fiecare data cand sunt solicitati in jurizarea diferendumurilor internationale.

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2010-06-10 17:53:52 (ora Romaniei)
  • OK. Germanii au facut ce au facut dar nici altii nu s-au lasat si au profitat de regulament. E cazul Rusiei si al Spaniei prin locatiile alese, au facut ca qso-urile cu europeni (zic eu majoritari in acest concurs) sa fie punctate ca dx-uri. Fiecare a punctat pe segmentul care i-a avantajat.

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2010-06-10 20:40:10 (ora Romaniei)
  • Deseori uitam ca practicarea acestui hobby nu este de natura sa ne aduca avantaje materiale. In plus, concursurile de radioamatori sunt inechitabile prin definitie, ele nu pot fi concursuri sportive si ierarhia rezultata in urma publicarii unui clasament nu reflecta intotdeauna performanta, indemanarea, maiestria operatorilor. Atunci cand in joc intra interese straine de radioamatorism ca hobby, rezultatele pot fi mult viciate si pot conduce la conflicte. Asemenea interese pot fi cel national, foarte bine conturat in IARU HF Contest, sau cel material, cand se obtin foloase din obtinerea de titluri si certificate. Cand asemenea scopuri sunt urmarite, participantii vor fi intotdeauna tentati sa sa faca rabat de la comportamentul etic si sa profite fie de slabiciuni ale regulamentului, fie de avantaje care nu au legatura cu spiritul competitional. Echipa Spaniei de pilda a profitat de faptul ca poate folosi un indicativ african, ceea ce a acordat din start un avantaj inechitabil la punctarea legaturilor. Echipa Germaniei profita in fiecare an de faptul ca numarul radioamatorilor in Germania este cu mult mai mare decat orice alta tara europeana. Fara indoiala amplasarea geografica e principalul (dez)avantaj pentru cei care participa si acesta va fi intotdeauna speculat cand se urmareste obtinerea unui scor mare cu orice pret. Acest lucru a facut ca IARU HF sa ajunga mai degraba un concurs european decat unul mondial, indiferent cum se numeste el oficial.


    Pe linia denaturarii scopului unui asemenea concurs si masurarii performantei se inscrie si campania obsesiva pe care FRR o face an de an pentru promovarea "campionatului mondial HF" pentru a demonstra implicarea intr-o competitie care sa justifice noua si altora existenta radioamatorismului YO ca ramura sportiva. Exagerand importanta CM IARU HF, FRR nu face decat sa transmita un mesaj eronat radioamatorilor YO cu privire la performanta si valoarea rezultatelor din alte mari concursuri internationale. In fiecare an de pilda concursurile WW organizate de CQ Magazine (mai ales cel DX) sunt amintite in treacat la emisiunile QTC, sau chiar omise, ele fiind doar "bune ocazii de antrenament pentru IARU".


    Sunt de aceea de acord ceea ce spune comunicatul ARRL, anume ca s-a pus prea multa patima in acest concurs si ca s-a ajuns in alt loc decat cel urmarit de o competitie de radioamatori. Nu trebuie uitat scopul concursului, asa cum a fost definit de organizatori: "To contact as many other amateurs, especially IARU member society HQ stations, around the world as possible using the 160, 80, 40, 20, 15 and 10 meter bands" (Contactarea cat mai multor radioamatori, in special statii HQ ale societatilor membre IARU, din intreaga lume in bezile de 160, 80, 40, 20, 15 si 10 metri). Nu s-a intentionat, dupa cum se vede, stabilirea unei ierarhii mondiale a tarilor reprezentate de statii HQ. Chiar daca s-ar urmari un asemenea obiectiv, nici o ajustare a prezentului regulament nu ar conduce la obtinerea acestuia.


    73s de Ciprian N2YO

  • Postat de Nelu Branga - YO2RR la 2010-06-11 06:22:26 (ora Romaniei)
  • Tinand cont de aceste modificari ale regulamentului IARU daca se mai intentioneaza sa se participe cu echipa nationala cred ca a sosit momentul ca aceasta sa fie formata numai din tineri talentati care sa ne reprezinte in anii viitori cand lucrurile se vor mai linisti (Daca se va mai intampla acest lucru ).Credeam ca in radioamatorism nu se va ajunge aici tinand cont de faptul ca nu prea exista interese materiale dar se pare ca m-am inselat) .

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2010-06-11 13:51:04 (ora Romaniei)
  • Bravo ARRL, felicitari NN1N. Cu riscul de a strica vechi prietenii. Mereu mi-am pus intrebarea cat timp se vor mai bloca valorile individuale ale unei tari, pentru a face sa rasune in eter un singur indicativ. Statia HQ sa fie statia (una singura) reprezentativa a federatiei respective. Sa intre in clasamentul statiilor ECHIPE. Deci CLUBURI si INDIVIDUAL. Un singur semnal intr-o banda. Zece minute (sau cinci) in banda respectiva. Pentru a vana multiplicatori. Sa se faca clasament pe natiuni (federatii), adunand punctajul primelor zece statii din tara respectiva, indiferent de categorie. Cred ca se vor descatusa energii nebanuite. Concursul va fi mai animat. Este singurul concurs in care fac, din elan patriotic, ce nu imi place: adica lucru preferential. O vanatoare acerba sa loghez YR0HQ in tote benzile. In concursurile interne am criticat mereu acest lucru. Deci sunt om cu doua fetze. Omul nou ! Poate ma va ajuta cineva cu traducerea si trimiterea sugestiilor mele la Secretariatul IARU, care am inteles ca este ARRL-UL. 73 !

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2010-06-11 15:09:30 (ora Romaniei)
  • Desi am avut diferente in opinii cu Ciprian, trebuie sa recunosc faptul ca a realizat o interpretare pertinenta a atitudinii ARRL, prin prisma evolutiei "concursurilor" intre statiile de radioamatori.
    Intr-adevar, "competitia" radioamatoriceasca poate naste "monstri", in sensul ca stimuleaza tocmai ceea ce radioamatorismul isi propune sa nu devina. As propune realizarea unui concurs de "cine o are mai mare"-cu accent pe marimea antenei; "cine o are mai scumpa"-cu accent pe factura platita pe statia de pe masa si lista poate continua.
    Este un exemplu a formelor fara fond, in opinia mea. S-a pierdut relaxarea in fata statiei, s-a pierdut curtoazia fata de un operator aflat la inceput, se vaneaza prea mult titluri de campioni si, dupa ce ele au fost obtinute, se pune prea mult pret pe ele, de parca ar reprezenta un "summum" al persoanei respective si toti ar trebui sa ii acorde onoruri militare.
    Dar asta tine e firea omului si face parte dintr-un alt film. 73.

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2010-06-12 00:34:08 (ora Romaniei)
  • Aici puteti citi cum se fac eforturi pentru a se oferi conditii egale concurentilor. Am inteles eu bine ? Fara final, doar cu 100 watti ?http://www.wrtc2010.ru/?id=20

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2010-06-12 00:39:12 (ora Romaniei)
  • http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=353 Iar aici puteti citi cat de egale au fost conditiile oferite baietilor nostri la Florianapolis. 73s.

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2010-06-12 00:45:51 (ora Romaniei)
  • Asa ar trebui arbitrata fiecare statie pretendenta la un loc fruntas. Dumnezeu sa-l odihneasca pe Mihai - YO3CTK. Va amintiti un comentariu al lui de pe patul de spital ?http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=351

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2010-06-12 10:58:17 (ora Romaniei)
  • Stimati prieteni,
    Va prezint scuzele mele pentru intarzierea cu care exprim propriile opinii la subiectul IARU HF 2010. Imediat dupa postarea primului mesaj am plecat intr-un scurt concediu si abia acum am reusit sa accesez internetul.
    In legatura cu comparatia dintre CQWW si IARU HF, sunt unul din cei care au sustinut public ca adevaratul Campionat Mondial al undelor scurte este concursul CQWW. Am ironizat in trecut pozitia FRR care considera CQWW ca un bun prilej de a ne pregati pentru IARU HF. Totusi din punct de vedere strict sportiv inteleg si abordarea FRR.
    Fiecare concurs are specificul sau, iar intamplator sau nu, IARU HF chiar se numeste Campionatul Mondial IARU HF (IARU HF World Championship) si contine o categorie pentru statiile reprezentand asociatiile nationale. Asa ca pana cand CQWW va infiinta o categorie tip HQ, eu zic sa ne uitam mai bine ce s-a intamplat cu IARU HF.
    De ce se pune atata patima si care sunt motivele implicarii atator forte pozitive sau negative (aici ma refer la metode aflate la limita prevederilor regulamentare) pentru ocuparea unui loc fruntas la categoria HQ? Raspunsul este simplu. Pentru ca echipa HQ inseamna echipa nationala, iar pentru reprezentarea echipei nationale dai tot ce este mai bun, atat la nivel de operator cat si la nivel de dotare tehhnica. Este adevarat ca de-a lungul anilor participarea unor echipe HQ a fost suspectata de exces de zel si incalcarea regulamentului, dar totul a ramas la nivel de zvonuri si presupuneri. Nu am auzit nicio critica la adresa concursului in perioada cand echipa YR0HQ ocupa locuri pe podium.
    Ce s-a intamplat la editia 2009? Cum a reactionat administratorul concursului la conflictul deschis dintre URE si DARC?
    Este evident pentru mine ca prima decizie a ARRL Contest Branch a fost pripita si luata fara consultarea membrilor IARU, adica tocmai pe cei carora intr-un alt paragraf li se transmiteau multumiri pentru promovarea acestei competitii.
    In cel mai bun caz, ARRL (care nu este organizatorul concursului, ci doar desemnat de IARU sa administreze concursul) putea fie sa propuna imbunatatirea regulamentului, pentru a evita situatii de genul celor aparute la editia 2009 (mentionez aici ca de-a lungul anilor au existat propuneri de modificari, unele facute chiar de YO3APJ la prima intalnire a echipelor HQ din Europa, din 2009), fie sa se retraga din pozitia de Contest Manager si sa lase IARU sa desemneze un alt administrator.
    Mai spune ARRL ca “aceasta categorie HQ, a fost introdusa doar pentru a face societatile membre IARU mai vizibile printre radioamatorii activi si sa faca concursul mai interesant pentru participanti, prin oferirea de multiplicatoare suplimentare.” Totusi sa ne uitam la regulament. Statiile HQ sunt mai mult decat clasicele Multi-Multi de la CQWW. Statiile HQ pot avea acoperire nationala (chiar daca “national” inseamna continente diferite sau zone ITU diferite), incurajate sa opereze in cele 6 benzi de HF cu 12 puncte de lucru, precum si cu statii vanator, singura restrictie fiind aceea ca statia vanator sa nu transmita simultan cu statia principala.
    In aceste conditii chiar putem condamna ambitia multor echipe HQ de a aborda serios concursul? Daca luam echipele DARC sau SRR, asociatii cu numar mare de membri, ii inteleg perfect ca au simtit nevoia sa dovedeasca ca reprezinta o forta in radioamatorismul mondial. Pe de alta parte echipele unor asociatii cu numar mai mic de membrii (de exemplu din Slovenia , Cehia, etc) au dorit si au reusit sa dovedeasca ca au un cuvant de spus in aceasta competitie.
    Nu contest faptul ca, in desfasurarea de forte care inseamna Radiosport Championship, au aparut si derapaje. Din pacate admistratorul concursului (ARRL) a neglijat semnalele aparute cu multi ani in urma, nu a fost receptiv la propunerile de modificare a regulamentului, iar acum, cand un conflict deschis a aparut la nivelul a doi importanti participanti, a decis sa pedepseasca toate echipele.
    Ceea ce este scapat din vedere prin aceasta sanctiune a fost bine subliniat de Adrian, YO3APJ. Aceasta competitie a intarit legaturile la nivel national intre grupurile de contestmani, iar pe de alta parte, a reusit sa activeze, sub forma de echipa, statii din entitati mai putin active, care altfel apareau sporadic in concursuri, sau mai ales activate de expeditii (vezi participarea unor echipe din Orientul Mijlociu, din Asia de Sud-Est, sau din Insulelele Caraibe). Multi radioamatori recunosc ca IARU HF a fost evenimentul prin care au luat contact cu fenomenul "contesting" si ca au devenit participanti activi ai altor concursuri. Nu trebuie neglijat faptul ca IARU HF este concursul traditional care, datorita participarii masive, alimenteaza periodic cu QSO-uri o alta competitie prestigioasa: WRTC.
    Incontestabil IARU HF devenise unul din concursurile cele mai populate ale anului. Este nevoie sa mai amintesc ca chiar in conditii de propagare defavorabila, echipe de valoare medie au stabilit 12000-14000 QSO-uri in cele 24 ore ale concursului? Sa mai compar aceste cifre cu alte concursuri chiar de 48 ore (vezi All Asia, BARTG, etc), in care statiile de top abia reusesc sa depaseasca 1000 QSO-uri?
    Recunosc ca prima reactie a fost sa propun boicotarea concursului, nu numai la nivel HQ, ci chiar si la nivelul participarii individuale. Totusi se pare ca ARRL isi reconsidera pozitia si a venit cu propuneri constructive. In aceste conditii nu pot decat sa aprob imbunatatirea regulamentului si sustinerea echipei nationale YR0HQ, in cazul in care YO3APJ va lua decizia de participare la editia 2010.
    Din ecourile pe plan international ale deciziei ARRL, as vrea sa mentionez cateva:
    --- unele echipe HQ investesc timp si bani cu pana la 6 luni inainte de concurs. Este o lipsa crasa de respect desfiintarea categoriei cu o luna inainte de concurs.
    --- se propune pastrarea aceluiasi regulament la editia 2010, urmand ca pentru anul viitor sa se modifice regulamentul.
    --- se propune catre IARU eliberarea ARRL din pozitia de administrator al concursului, etc.
    73, Alex YO9HP

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-06-13 01:05:37 (ora Romaniei)
  • Mda........

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2010-06-13 13:52:48 (ora Romaniei)
  • HQ-ul reprezinta o federatie. De ce sa se blocheze elitele unei tari ca sa se lucreze pe un singur indicativ ? Poate un indicativ individual ar putea ocupa un loc in top ten ! HQ sa lucreze ca o statie normala de club. Punctajul acestei federatii sa fie suma punctelor primelor zece statii din acea federatie. Indiferent de categorie. Vor fi mult mai multe statii in eter. 73

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2010-06-14 14:06:50 (ora Romaniei)
  • Mircea (YO4SI), Se pare ca participarea echipelor HQ in actuala forma prevazuta de regulament este chiar agreata de multe asociatii nationale, membre IARU. Intr-adevar este necesar un efort deosebit sa mobilizezi 12 puncte de lucru, plus un numar semnificativ de statii vanator. Dar rezultatul acestui efort reflecta nivelul activitatii din contesting-ul HF din fiecare tara participanta, care de multe ori difera de ierarhiile de la categoriile individuale.
    Conducatorii multor echipe discuta acum pe alte forum-uri masurile ce trebuie luate pentru salvarea si imbunatatirea acestui concurs. Indiscutabil, succesul la care IARU HF a ajuns se datoreaza si abordarii serioase (uneori chiar prea serioase…) pe care multe asociatii membre IARU le-au dedicat acestui concurs de-a lungul anilor. Au fost ani in care si eu am crezut ca o participare masiva a statiilor YO in acest concurs ne-ar fi putut ajuta la cresterea scorului. Practica a dovedit ca pozitia noastra in clasament nu s-a schimbat prea mult. Adica, din acest punct de vedere, nu ne puteam compara cu efortul (de multe ori in afara regulamentului) depus de radioamatorii din DL, SP, RA, OK, G, F.
    Asa ca, fara a avea pretentia ca eu sa am decizia finala, iti pot spune ca nu este cazul sa lucrezi preferential anumite indicative. Poti lucra dupa cum ai placere, fara ca scorul YR0HQ sa fie afectat in mod serios. Ceea ce ma nelinisteste in fiecare an, este abordarea politicii de DX-spot de catre radioamatorii YO. In conflictul dintre URE si DARC, una din acuzatiile la adresa DARC a fost numarul mare de “postari prietenesti” pe DX cluster avand ca subiect DA0HQ. Insa daca verificam arhivele DX-cluster din perioada concursurilor IARU HF vom observa ca aproape fiecare echipa HF (inclusiv YR0HQ) a fost favorizata de “spot-uri prietenesti” sau chiar spot-uri de la operatorii echipelor HQ. In acest din urma caz regulamentul concursului prevede sanctiuni dure la adresa respectivei echipe. Revenind la cazul echipei nationale, nu pot sa nu imi amintesc abundenta de spot-uri generate de statii YO (unele chiar de la operatori ai echipei) avand ca subiect indicativul YR0HQ. As dori ca acest fenomen sa nu se mai repete la editia 2010. Eu sunt convins ca echipa noastra va fi suficient de vizibila pe cluster prin spot-urile generate de statii straine. Asteptam dezvoltari noi ale acestui subiect, precum si decizia conducatorului echipei. 73, Alex YO9HP

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2010-06-16 16:13:52 (ora Romaniei)
  • Alex ! Multumesc pentru atentie. Eu continui sa cred cu incapatanare
    in puterea individului. De altfel istoria a aratat ca societatile cele
    mai puternice au fost si sunt cele care au respectat si sprijinit individul.
    Si nu l-au lasat sa se piarda intr-o masa amorfa. In cazul nostru:
    CAMPIONAT MONDIAL IARU. Se suna goarna si fiecare vine cu ce are mai bun.
    Ideal 12 puncte de lucru. Ideal alte 12 de vanatoare. Se emite simultan CW si SSB in toate cele sase benzi.
    Doar vanatorul sa nu emita simultan cu statia de baza !!
    (?? cine controleaza??). Multi sau chiar toti s-au adaptat la
    acest regulament.
    S-au pregatit conform regulamentului si... Au aparut discutiile !!
    Societati prestigioase s-au balacarit. ARRL-ul, (arbitrul) s-a scarbit.
    E drept, a venit tarziu cu reactia, dar nu stim cat de indelungat a fost
    tirul indreptat impotriva lui.
    Anul acesta se merge tot asa. Dar se vorbeste de schimbarea regulamentului.
    Se asteapta SUGESTII. Iata sugestii:
    Nu s-ar putea ca SCORUL Societatilor Nationale sa fie
    SUMA SCORURILOR PRIMELOR ZECE statii apartinand Societatii respective?
    Indiferent de categorie. Statiile reprezentative HQ sa nu se desfiinteze.
    Dar ele sa poata emite simultan doar in doua benzi diferite.
    Asta pentru a folosi acele amplasamente in care INDIVIDUL pasionat
    de o singura banda a adus echipamentul la un inalt grad de performanta.
    Sa se stea intr-o banda minim 10 minute. A merge in alta banda doar pentru
    multiplicator permite cu usurinta frauda.
    Patriotism ? Pai ce poate fi mai patriotic decat sa doresti sa ai un scor
    ridicat, sa intri in TOP TEN al tarii tale ? Si apoi sa primesti tricoul
    cu YR0HQ ?
    Alex draga, eu cand te aud intr-un
    concurs, intai aud YO si abia apoi HP. Importanta COORDONATORULUI de echipa
    nu scade cu nimic. Va avea in continuare multa bataie de cap.
    Inchei lansand rugamintea organizatorilor IARU: LASATI LIBERI IN CONCURS
    PE CEI CARE AU INVESTIT TIMP, MUNCA, BANI SI MULT SUFLET in dotarea
    statiilor lor. Ajutati-i !
    73s Mircea YO4SI, outsider (din nefericire).

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2010-06-24 05:07:37 (ora Romaniei)
  • Discutii pe aceasta tema se pot purta si la Forum, la adresa: http://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=18&t=25">http://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=18&t=25

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Modificari importante ale Regulamentului IARU HF Contest"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact