hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Avanpremieră Friedrichshafen 2009

Antal Madincea YO2MBA

Se apropie cu paşi repezi data desfăşurării Friedrichshafen 2009. Despre atmosfera ediţiilor trecute am putut citi în articolul scris de Morel Grunberg, 4X1AD şi în fotoreportajul lui Florentin Mărgărit, F/YO9CHO. Articolul de faţă este o încercare de a semnala unele puncte de atracţie ale ediţiei viitoare analizând diverse date, ca de exemplu urmărind tendinţe ale întâlnirilor trecute sau studiind lista cu firmele care au închiriat stand în cadrul expoziţiei şi intenţiile lor când acestea sunt publice pe saiturile oficiale sau din alte surse.

Una din firmele care va avea noutăţi interesante anul acesta este Yaesu. În cadrul întâlnirilor din 2008 a prezentat noul VX-8R, urmaşul popularului VX-7R. Dacă anul trecut această mică bijuterie portabilă a fost doar expus, anul acesta se va afla la vânzare, trecând cu bine de toate formalităţile birocratice. Are dotările deja obişnuite la această serie de portabile de la Yaesu, ca de exemplu senzorul barometric (de data aceasta inclus, nu opţional), ARTS (Automatic Range Transponder System) ş.a. Pe lângă acestea se adaugă noi dotări, unele integrate altele opţionale. Cum noua gamă Yaesu de staţii mobile de UUS a fost dotată cu bluetooth, şi micuţa staţie portabilă poate fi opţional înzestrată cu această facilitate. Modulul de bluetooth se montează într-un locaş uşor accesibil situat sub bateria aparatului. O altă dotare atrăgătoare o reprezintă modului de GPS. Acesta se montează pe carcasa microfonului extern sau, în lipsa acestuia, cu un mic adaptor direct pe mufa de microfon. Este un GPS simplu, afişează coordonatele geografice, altitudinea, viteza, etc. Nu vă aşteptaţi la funcţiile complexe ale aparatelor dedicate, cum ar fi hărţi, trasee, puncte de interes ş.a. dar oferă în schimb altele specifice radioamatorilor, ca de exemplu APRS 1200/9600 bps. Cum însă articolul de faţă nu se doreşte a fi o prezentare a unui aparat ci a unui eveniment, trecem mai departe.

Datorită crizei economice de care am auzit cu toţii, marii producători de echipamente au devenit mult mai atenţi la pieţele de nişă, la clienţi cu nevoi speciale care altădată erau ignoraţi datorită numărului lor redus şi/sau modalităţilor de finanţare mai deosebite. Una din aceste companii mi-a atras atenţia în mod deosebit, având atât stand în hală cât şi prezentare în aer liber. Este vorba despre firma germană Grove, parte a grupului Manitowoc, firmă specializată pe sisteme hidraulice mobile, în special macarale. Firma a fost fondată în 1947, având o experienţă bogată, un renume în domeniu şi aducând de-a lungul timpului mai multe inovaţii tehnice valoroase.

Firma va prezenta la Friedrichshafen una din realizările sale recente, adaptate pentru utilizări în domenii variate, pe care le vom detalia mai jos. Este vorba despre Grove GTK-1100. În principiu este un pilon telescopic mobil. Se instalează simplu şi rapid, de un număr minim de persoane. Nu necesită montarea de ancore în sol, totul fiind gândit pentru mobilitate maximă. În poziţie verticală se extinde în ~20 de minute de la lungimea de transport la cea de folosire, de 76,5 metri. Utilizările posibile ale unui pilon de această înălţime sunt evidente, însă compania oferă o soluţie inedită: montarea pe acest pilon a unui braţ telescopic standard de macara, acesta extinzând înălţimea ansamblului la un total de 143 metri.

Probabil în acest moment vă gândiţi că totul este o glumă, având în vedere preţul unui asemenea echipament. Într-adevăr, ca persoană fizică ar putea fi accesibil cel mult câtorva şeici arabi cu "plantaţii" de sonde petroliere. Dar aici vine poate partea cea mai atractivă, modalităţile de finanţare. Între cele peste 500 de fonduri europene accesabile de către persoane fizice, IMM-uri şi organizaţii nonguvernamentale sunt unele care finanţează cu până la 100% achiziţionarea de către entităţi nonprofit a unor dotări care îndeplinesc următoarele două condiţii: sunt necesare în desfăşurarea obiectului de activitate de bază al organizaţiei ?I pot fi generatoare de venit pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare ale ONG-ului. Dacă asociaţiile cu caracter social îşi pot justifica relativ uşor o gamă largă de investiţii, la cele sportive situaţia nu mai este atât de roză. Dar ca să vorbim numai despre noi, în principiu s-ar putea justifica o macara de orice dimensiune care în competiţii poate susţine sisteme de antene iar în restul timpului poate presta servicii în construcţii, acoperind astfel cheltuielile asociaţiei. Să nu uităm însă că construcţiile sunt cele mai afectate de actuala criză. Sistemul Grove GTK-1100 are însă câteva atuuri. În construcţii rar este nevoie de asemenea înălţime de operare, în schimb poate fi utilizat printre altele şi în industria divertismentului. Datorită mobilităţii se poate deplasa cu uşurinţă în diferite oraşe cu ocazia sărbătorilor locale sau a prezenţei unor trupe de circ nomad. În aceste ocazii poate servi ca o perfectă platformă de bungee jumping (săritura cu coarda elastică). Aceasta este o activitate recreativă cu bună priză la public, însă sunt extrem de rare locurile în care există posibilitatea practicării în siguranţă, iar majoritatea acestora oferă înălţimi de cel mult câteva zeci de metri. Există varianta săriturii din elicopter sau din balon cu aer cald, dar acestea nu sunt accesibile omului de rând datorită costurilor prohibitive. GTK-1100 vine dotată standard cu o cabină specială pentru sărituri cu coarda elastică, cabină vizibilă în imaginea alăturată.

O altă industrie în plin având în care GTK-1100 poate servi ca macara este montarea centralelor electrice eoliene. În Germania acest sector cunoaşte o dezvoltare explozivă, dar şi în România sunt deja planuri în domeniu. Sunt în curs de efectuare măsurători în mai multe puncte din ţară iar proiecte concrete sunt în Dobrogea şi pe Muntele Mic. Modul de utilizare al Grove la asamblarea unei centrale eoliene îl puteţi viziona în filmuleţul de mai jos. Începe cu ridicarea sistemului de la poziţia de transport la cea de lucru, poate cel mai impresionant aspect din film.

În încheiere mai menţionez că la Friedrichshafen specialiştii de la standul Grove vor oferi ONG-urilor interesate consultanţă gratuită cu privire la întocmirea dosarului de accesare a fondurilor UE. Pentru a mări şansele de aprobare a dosarelor, având în vedere valoarea relativ mare implicată în acest caz, este o idee bună întocmirea de proiecte în parteneriat cu alte ONG-uri. De exemplu un radioclub se poate asocia cu un aeroclub din apropriere, care va putea utiliza echipamentul Grove pentru instruirea paraşutiştilor. În ţară sunt doar câteva turnuri de paraşutism, iar înălţimea acestora este pe la jumătate din cea a Grove GTK-1100.

* * *
După cum sunt sigur că v-aţi prins cu toţii, acest articol se doreşte a fi unul în spiritul specific zilei de 1 aprilie. Cum o minciună bună trebuie să fie pe jumătate adevărată şi articolul conţine cel puţin jumătate fapte reale. Începând cu menţionarea excelentelor descrieri anterioare ale evenimentului de la Friedrichshafen şi continuând cu certa prezenţă a noului handy Yaesu la standuri, totul este real. Apoi când ajungem la impresionanta realizare inginerească a celor de la Grove, lucrurile încep să alunece puţin în domeniul fantasticului. Cum spune vorba unui proverb, deştept este cel care crede doar jumătate din ce citeşte, iar înţelept cel care ştie care jumătate să o creadă... Aştept cu nerăbdare o relatare a întâlnirii de anul acesta de la unul din cei care vor avea bucuria de a participa şi plăcerea de a împărtăşi şi nouă, celor "lipiţi de glie", din această bucurie.

P.S. Saitul centralizator al programelor de finanţare europene menţionat în articol este cât se poate de real şi recomand tuturor să arunce o privire, poate găsesc ceva ce li se potriveşte pentru ONG, firmă, comunitate locală, etc. Statul nostru este repetent la capitolul absorţiei fondurilor post-aderare, măcar societatea civilă să fie cel puţin la fel de eficientă ca la accesarea finanţărilor pre-aderare.

Antal Madincea YO2MBA

Articol aparut la 1-4-2009

8778

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2009-04-01 09:19:26 (ora Romaniei)
  • Draga Antal, este o gluma buna! "Grove" suport de antene! Pai, pe langa costul ei, mai exista o serie de aspecte deloc de neglijat! Costul proiectului de finantare, costul certificarilor pentru operatori (Scoala de operator, curs de salvare) pentru semnalizator (cel care ghideaza operatorul) precum si costurile de intretinere. Costurile de operare nu le mai aduc in discutie.
    Deocamdata, la YO, si gratis daca dai statii, nu se gaseste nimeni sa le puna la lucru intr-un club!

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2009-04-01 17:58:45 (ora Romaniei)
  • Am aflat din "surse" ca dl. presedinte YO7FT a adaugat la proiectul dumnealui "casa radio" si achizitionarea unei asemenea instalatii.

  • Postat de Antal - YO2MBA la 2009-04-01 21:07:39 (ora Romaniei)
  • Pãi dl. Vasile, Casa Radio este un proiect ales cu atenþie, el fiind deja realizat în proporþie de 90% de cel împuºcat acum 20 de ani. Cãutaþi pe Google "Casa Radio" din Bucureºti ºi o veþi gãsi. Este suficient de încãpãtoare pentru toþi radioamatorii din þarã împreunã cu rudele pânã la gradul n. Din cei 10% 9 reprezintã finisajele pe care le facem noi prin voluntariat într-o sâmbãtã dupã-amiazã ºi 1% este partea birocraticã prin care trebuiesc convinse autoritãþile ca la Cartea Funciarã sã fie trecut ca proprietar FRR. Deci dl. preºedinte mai are de fãcut doar 1% ca acest proiect sã devinã realitate! Þinând cont cã mai are 3 ani de mandat în faþã, sunt convins cã se va achita de aceastã promisiune :)

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Avanpremieră Friedrichshafen 2009"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact