hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Noi provocari

Alex Panoiu YO9HP

Undele scurte - dragostea de o viata

Au trecut aproape 4 ani de cand am prezentat in aceasta pagina instalarea primei mele antene "serioase" pentru unde scurte: Optibeam OB17-4. Dupa circa un an, in luna August 2006, am instalat o a doua antena directiva (Optibeam OB11-5), care sa imi permita lucrul in benzile WARC de 17 si 24 m, precum si operarea SO2R in concursuri (in 20, 15 si 10 m), in combinatie cu OB17-4. Chiar daca nu am rezolvat satisfacator problema antenelor pentru 80 si 160 m (unde deocamdata lucrez cu antene Inv-V), rezultatele in marile concursuri internationale s-au imbunatatit considerabil. Iata cateva rezultate competitionale extrase din pagina de profil: http://www.radioamator.ro/contest/rezultate/

  • YR9P - SOAHPAs - locul 5 in Europa in CQ WW SSB 2005
  • YO9HP - SORTTY - locul 6 in World Top (locul 4 EU) in ARI-DX-Contest 2006
  • YO9HP - SODXAs - locul 7 World (locul 2 EU) in ARRL-DX-Phone 2006
  • YR9P - SOAHPAs - locul 10 World (locul 5 EU) in CQ WPX SSB 2006
  • YO9HP - SOAHP - locul 7 World in CQ WW RTTY DX Contest 2006
  • YO9HP - SOAHP - locul 7 World (locul 4 EU) in CQ-WW-RTTY 2006
  • YR9P - SODXAs - locul 5 World (locul 3 EU) in ARRL DX Contest Phone 2007

2m EME - totul este sa vrei

Recunosc ca traficul in unde scurte (DX si de concurs) mi-a adus satisfactii deosebite in cei 32 ani, de cand am obtinut autorizatia de radioamator. Insa in toti acesti ani a existat un alt domeniu, traficul DX in unde ultrascurte, catre care am tras mereu cu ochiul si spre care am avut tentative neconvingatoare de apropiere.

Asta pana in toamna anului 2007, cand am hotarat sa fac un pas major si sa devin activ in banda de 2m via EME (pentru neinitiati, termenul EME - Earth Moon Earth, se refera la legaturi radio prin reflexie pe suprafata lunii). Primele receptii EME in 2m le realizasem in anii '90, din amplasamentul lui Aurel, YO9AFY, care in acei ani (1989-1992), a construit un sistem de 4 antene yagi pentru 2 m si un altul format din 32 antene pentru banda de 70 cm. Imi amintesc si acum semnalele EME CW din 2m, ale lui W5UN si KB8RQ, comparabile cu semnalele statiilor W din unde scurte, din banda de 160m.

In materie de 2m EME nu a fost nevoie sa "reinventez roata", intrucat in acesti ani ai exploziei informationale facilitate de internet, exista bibiografie bogata si comentarii de specialitate usor de gasit in spatial virtual. Bineinteles ca am "exploatat" din plin experienta lui YO9AFY, care a supervizat instalarea antenelor mele.

Din cauza spatiului redus pe care il am la dispozitie in amplasamentul de la Pleasa, precum si a conditiei autoimpuse, ca lungimea cablului coaxial sa fie cat mai mica, am decis sa instalez un sistem de 2 antene long yagi, pe terasa laterala a casei, pe un stalp din teava, cu inaltime suficienta, astfel incat sa depasesc cu cca 1m punctul cel mai inalt al acoperisului casei. Aceasta solutie constructiva urma sa imi permita atat accesul in azimut si elevatie catre directiile pe care luna este "vazuta" din emisfera nordica (est-sud-vest), cat si traficul VHF DX si Meteor Scatter, cu antenele in pozitie orizontala.

Antenele
Pentru cei care au timp si materiale sa isi construiasca singuri antenele, exista diverse solutii constructive (DJ9BV, F9FT, DK7ZB, K1FO, YU7EF, etc), testate in trafic de alti radioamatori. Intrucat eu nu indeplineam niciuna din cele doua conditii mentionate mai sus, am decis sa cumpar 2 antene16JXX2, proiectate si construite de I0JXX (www.i0jxx.it). Pretul fiecarei antene este de cca 207 Euro, iar specificatiile tehnice sunt urmatoarele:


Nota: in fotografia de mai sus (din Octombrie 2007), inca se poate observa sistemul de 4 x loop yagi pentru 1296 MHz, langa sistemul pentru 2 m EME. In acest moment antenele pentru 1296 MHz sunt inlocuite de antena pentru banda de 6 m.

Rotorul
Nu am avut ezitari in alegerea rotorului AZ/EL pentru sistemul EME. Multumit de fiabilitatea rotorului AlfaSpid, pe care il folosesc de 3 ani la rotirea "monstrului" OB17-4, am achizitionat rotorul Spid RAS, pentru controlul in azimut si elevatie.

Cablul coaxial folosit este LMR400, iar lungimea cablului, de la sumator pana la mufa de antena a amplificatorului liniar, este de cca 14 m. Sumatorul este produs de Directive Systems http://www.directivesystems.com/

Amplificatorul de putere
Element indispensabil in traficul EME, amplificatorul de putere pentru banda de 2 m, este construit de LZ2US si foloseste 2 tuburi metaloceramice, GU74B. Sunt tuburi robuste, pe care eu le folosesc si in amplificatoarele HF si din care am deja un stoc de rezerva. In ceea ce priveste alegerea modelului, nu am fost atras de idea folosirii unui amplificator tranzistorizat, iar dintre amplificatoarele cu tuburi, oferta lui LZ2US mi s-a parut cea mai atragatoare.

Marko (LZ2US) are deja o carte de vizita impresionanta in printer pasionatii de EME din 2 m si 70 cm. Puteti gasi detalii despre amplificatoarele LZ2US, in pagina http://www.qsl.net/lz2us/ Singurul inconvenient este ca ventilatorul de racire a tetrodelor este foarte zgomotos, asa ca am mutat amplificatorul intr-o debara alaturata. Am scapat de zgomot fara a compromite racirea tuburilor.

Transceiverul
Primele QSO-uri EME le-am realizat cu transceiverul ICOM 746PRO. Problema principala a acestui transceiver este alunecarea permanenta a frecventei (drifting), lucru frustrant in JT65B, intrucat semnalul corespondentului este vizibil pe display, dar programul nu reuseste sa il decodifice. Recunosc ca eram avertizat in legatura cu instabilitatea acestui transceiver, totusi nu am instalat modulul optional termostatat.

Am reluat traficul, folosind IC-910H, care sufera de aceeasi problema, ca si IC-746PRO. Este drept ca la o scara redusa, dar inca erau semnale consistente, care nu puteau fi decodificate in JT65B, din cauza drifting-ului receptorului propriu.

In aceste conditii, am fost nevoit sa achizitionez modulul de stabilizare a frecventei, pentru IC-910H si am scapat de probleme. Ocazional am mai testat IC-7000 si IC-756PRO2 + transverter, variante care functioneaza foarte bine. Sunt transceivere foarte sensibile si stabile dar, intrucat nu am observat diferente notabile in sensibilitate intre cele 3-4 variante testate, am decis ca nu este cazul sa blochez un transceiver multiband care contine si benzile HF, numai pentru traficul VHF. Asa ca solutia finala este IC-910H.

Exista si un preamplificator SSB Electronics (MHP145, 0.5 db NF, 20 db gain), montat pe mast, la cca 2 m sub antene, dar nu il folosesc permanent, in primul rand pentru ca releele coaxiale impun o limitare a puterii output si in al doilea rand pentru ca rezultatele sunt satisfacatoare chiar si fara preamplificator. Nu detaliez faptul ca am fost nevoit sa inlocuiesc de 3 ori tranzistorul amplificator, din motive de operator neatent. Informatii la http://www.ssbusa.com/gaasfet.html

Rezultatele in trafic
Am reusit prima receptie EME la doar cateva minute dupa instalarea antenelor si conectarea cablului coaxial la receptor. Este vorba de JH5FOQ, care "intra" in JT65B, cu -19db (audibil in difuzor), cu antenele pozitionate vizual pe directia lunii, pentru ca nu am avut rabdarea sa setez corect controlul AZ/EL. A fost un moment de satisfactie deosebita pentru echipa care s-a ocupat de instalare: YO9AFY, YO9HKK si YO9PH.

La cateva zile, pe data de 3 octombrie 2007, a urmat si primul QSO, realizat cu UA4AQL.

In cele 10 luni de trafic EME in 2 m, am realizat 220 QSO-uri cu cca 185 indicative diferite din 52 entitati DXCC. Indicative deosebite lucrate: JD1BMP (Ogasawara), A61Q, 9H1TX, WP4G, PJ4NX, LU7DZ, ZS2GK, ZL3TY, XE2AT, etc. Mentionez ca inca nu am participat in cel mai mare eveniment EME al anului, concursul ARRL EME. Motivul este foarte simplu: cele doua etape ARRL EME se desfasoara in fiecare an, in ultimul week-end al lunilor Octombrie si Noiembrie. Va suna cunoscut? Da, se suprapun perfect peste marile concursuri CQWW din unde scurte. Grea alegere, dar inca optez pentru CQWW.

Ce se poate lucra in 2m EME? Imi era teama ca voi atinge un punct de saturatie, in care nu vor mai fi statii noi, sau statii pe care sa le pot receptiona. Totusi, gratie programului WSJT, creat de K1JT (http://physics.princeton.edu/pulsar/K1JT/), in fiecare saptamana apar statii noi. Cele mai multe din noile indicative aparute lucreaza cu o singura antena yagi, cu 100-160W output. Inca nu pot receptiona aceste semnale, dar am efectuat QSO-uri cu statii cu o singura antena Yagi si 600 W output, sau cu sistem de 2 antene Yagi si 400 W.

Daca totusi voi atinge acel punct de saturatie, nu imi ramane decat sa fac pasul spre un sistem de 4 antene.

Ce nu am reusit sa lucrez? Destul de multe indicative exotice din: 9K2, UK, UN, JW, T6, KG6, KL7, PY, CX, HB0, OX, OY, etc.

Nu as vrea ca randurile de mai sus sa duca la concluzia ca abordarea traficului EME implica neaparat cheltuieli mari. Eu am ales solutia convenabila mie. Insa in mod sigur exista radioamatori YO care isi pot construi singuri antenele cu materiale pe care deja le au, sau le pot procura. Rotirea antenei se poate face manual (multe din expeditiile EME aleg aceasta varianta simpla si economica), iar tuburi finale si variante de amplificatoare accesibile constructorilor exista in YO. Totul este sa apara factorul mobilizator. De fapt, unul din elementele care m-au mobilizat spre EME, a fost pagina WEB a unei statii din Franta (SRI, i-am uitat indicativul), in care radioamatorul respectiv prezenta performantele sale EME, in banda de 2 m, folosind o singura antena yagi, montata pe o teava sprijinita pe balcon si folosind un amplificator de 400W. Nu avea deschidere spre luna decat cateva ore pe zi, datorita propriei case, dar erau acolo inregistrari ale QSO-rilor sale (unele chiar cu statii YO), care te impingeau spre o singura concluzie: se poate face usor EME, daca doresti acest lucru.

6m EME - greu, dar posibil

Odata ce microbul EME mi-a fost inoculat, a aparut intrebarea: ce alta banda as putea aborda pentru traficul EME? Am fost tentat sa incerc banda de 1296 MHz, unde am deja un sistem de 4 antene loop yagi. Ar fi trebuit sa mai lucrez la capitolul putere si preamplificator pentru receptie. Insa am amanat actiunile, cand am observat ca una din furtunile din luna Mai 2008, a distrus sistemul de prindere al uneia din cele patru antene. In aceste conditii am decis sa indepartez complet antenele respective (urmand sa le repar si sa le fixez pe alt pilon) si sa folosesc stalpul respectiv pentru a instala o antena yagi pentru banda de 6 m. Decizia era justificata de faptul ca in aceasta banda aveam deja un amplificator decent (ACOM-1000).

Asa ca echipa cu care am lucrat in ultimii 4 ani, la instalarea tuturor antenelor mele (YO9AFY, YO9HKK, YO9BPX si YO9PH) a trecut la treaba.

Dupa procurarea celor necesare, in luna Iulie 2008, am instalat o antena cu 6 elemente, produsa de I0JXX. A trebuit sa ma limitez la modelul cu lungimea boom-ului de 7.3 m, dictata de distanta maxima pana la care pot roti antena, fara sa lovesc sistemul pentru 2m EME.

Bineinteles ca am testat imediat antena in trafic ES. Printre statiile receptionate au fost statii JA (JA7NI) si W (K1TOL), in conditiile in care propagarea ES nu a fost foarte favorabila pentru YO.

Totusi ramanea intrebarea daca cei 10.2 dbd si puterea debitata de un singur tub GU74B sunt suficiente pentru QSO-uri EME in banda de 6m. Literatura de specialitate si "calculele economice" ale sistemului meu spun ca am nevoie de o antena cu minimum 14 dbd pentru a lucra EME. Dar mai exista si celebrul "ground gain", castigul datorat reflexiei solului, care in conditii ideale poate ajunge pana la 6db. Nu am teren plat, asa cum ar fi de dorit dar, pe baza experientei din traficul EME in 2m, stiam ca pot conta pe ground gain.

Prima incercare am avut-o cu JR6EXN, statie "big gun" in 6m (4 x 8 el, 10 m boom, preamp, 1000W out). Dupa 30 minute de TX/RX, am renuntat. Banda a fost foarte linistita, dar nu am putut receptiona absolut niciun semnal.

Pe data de 24 iulie 2008, l-am gasit pe Mike - K6MYC, QRV in banda de 2 m si i-am solicitat QSY in banda de 6 m, pentru un QSO EME. Dupa cca 5 minute, cand luna se afla la 19 grade, am inceput emisia si receptia in frecventa de 50.190 Mhz. Am reusit sa decodific semnalele lui K6MYC cu luna la 17 grade si am finalizat primul meu QSO EME in banda de 6 m cand luna a ajuns la 15.9 grade. Am receptionat semnalele lui K6MYC (nivelul maxim) cu -23 db, iar K6MYC m-a receptionat cu -27 db.

Conditiile de lucru ale lui K6MYC sunt: 4 x 6M9KHW, 15 m boom, QRO.

Se poate multumi cineva cu un singur QSO, fie el in 6m via EME? Stiti raspunsul, asa ca la doar cateva zile, pe 27 iulie, stabilisem deja sked cu W7GJ (Lance) si W1JJ (Mick), alte doua statii "big gun" din banda de 6m.

Conditiile radio si astronomice erau favorabile (factorul de degradare -2.8), asa ca am inceput traficul (1 min TX / 1 min RX) cand luna se afla la 15 grade deasupra orizontului. La 12 grade am decodificat primele semnale de la W7GJ si am continuat pana cand luna a ajuns la 9 grade si am reusit sa finalizez QSO-ul. Lance m-a receptionat cu semnalul maxim de -23db, iar eu l-am receptionat cu -26 db. Se pare ca Lance era chiar mai fericit decat mine, pentru noua entitate DXCC (total 132 tari in 6m si 81 numai in 6 m/EME). Conditiile sale de lucru: 4 x 6M9KHW,amp lificator cu 8877...

Imediat dupa incheierea QSO-lui cu W7GJ, am fost chemat de W1JJ, schimbul de controale fiind prompt, fara nicio repetare a mesajelor. Legatura s-a incheiat cu luna la cca 7 grade. Conditiile sale de lucru sunt identice cu ale lui W7GJ.

Deocamdata agenda pentru 6 m EME este foarte incarcata. Am primit deja solicitari de sked de la statii big gun, dar si de la statii QRP. ZL3NW imi spunea ca are o singura antena long Yagi (10 el / 13.2 m boom) si 1 KW, dar pana acum a lucrat in 6m EME cu 27 statii avand conditii de lucru similare. Suna incurajator si se pare ca ma asteapta multe nopti albe.

Ce urmeaza? Probabil voi relua subiectul EME in 1296 MHz. Sau poate voi pregati un sistem portabil de 2 antene pentru 2 m EME, pe care sa il montez in Oman, la A45WD. Ar fi o premiera absoluta: A4 QRV in EME.

Sunt realizari si proiecte care ne tin permanent "in priza", unele soldate cu esecuri, altele incheiate cu succese si satisfactii. Totul este sa perseveram si sa nu renuntam usor.

Alex Panoiu YO9HP

Articol aparut la 13-8-2008

13036

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (19)  

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2008-08-14 07:32:55 (ora Romaniei)
  • Impresionant! Categoric ca aici nu e vorba numai de "a avea bani"!

  • Postat de Virgil Butarascu - YO4BTB la 2008-08-14 07:45:30 (ora Romaniei)
  • Felicitari.Rezultatele sunt pe masura echipei.Va propun sa va propuneti si realizarea inscrierii in sistemul LOTW.Succes in continuare intregii echipe.

  • Postat de Emil - YO5DND (yo5dnd) la 2008-08-14 12:38:00 (ora Romaniei)
  • Frumosa activitate de radioamator facuta de un...radioprofesionist!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-08-14 14:26:05 (ora Romaniei)
  • Felicitari Alex!
    In sfarsit o adevarata "ferma de antene" in YO9.
    Astept cu nerabdare observatiile tale cu privire la 1296MHz.
    Succes si cele bune tuturor cunoscutilor nostrii!
    Multe DX-uri!

  • Postat de Georgescu Viorel - YO2MHJ la 2008-08-14 17:16:30 (ora Romaniei)
  • Felicitari,exemple demne de urmat.
    Toate cele bune de la un incepator-73 de YO2MHJ.

  • Postat de panait robert - YO7LFV la 2008-08-14 18:57:25 (ora Romaniei)
  • Aveti tot ce e frumos si rivnit in radio. Sincere felicitari. Interesant traficul in EME.
    73 robert

  • Postat de Marcel Faraudo - YV6QD la 2008-08-14 22:19:31 (ora Romaniei)
  • Nu te-am mai auzit in 40 de metri, era prima data ca auzeam o statie Europeana cu 5/9 40. Felicitari pentru antene. La reauzire 73 Marcel YV6QD

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2008-08-15 20:51:07 (ora Romaniei)
  • Pentru YO4BTB: Virgil, multumesc pentru invitatia de a adera la sistemul LOTW. Pentru un radioamator care acum incepe vanatoarea de confirmari DX si realizarea conditiilor pentru diplomele eliberate de ARRL (DXCC, 5BDXCC, etc), LOTW este solutia perfecta. Poti obtine diplomele cu efort financiar minim, concentrandu-te numai pe traficul DX. Insa pentru mine, dupa peste 32 ani de vanatoare DX, de efort financiar deloc neglijabil (mii de IRC si “greenstamp” expediate inca din perioada cand eram elev de liceu si student), soldate cu aproape toate entitatile DXCC confirmate (totusi imi mai lipsesc 3 bucati) si peste 2100 entitati confirmate la categoria HF multi-band (cumulat 1.8 – 28 MHz), consider ca LOTW a venit prea tarziu. Asa ca inca mai reflectez daca este cazul sa fac cadou comunitatii radioamatoricesti, cele peste 400 mii QSO-uri din log-ul meu (sub diverse indicative: YO9HP, YR9P, 9K2/YO9HP, A45WD), sau sa ii las pe cei interesati de QSL-ul meu sa procedeze asa cum am facut si eu: sa expedieze QSL (prin birou sau direct) si sa astepte raspunsul pe aceeasi cale. 73, Alex YO9HP

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2008-08-15 20:56:41 (ora Romaniei)
  • Pentru F/YO9CHO: Florentin, termenul “ferma de antene” este putin exagerat, dar sper sa ma apropii.. Cu noul pilon, pe care tocmai il finalizeaza YO9HKK, plus proiectele de instalare in toamna aceasta a unui sistem 4Sq pentru 80m, putem redeschide subiectul in viitorul apropiat.
    Pentru 1296MHz, nu prea mai am spatiu convenabil, fara sa induc pierderi mari cauzate de lungimea cablului coaxial... 73! Alex

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2008-08-15 20:59:07 (ora Romaniei)
  • Pentru YV6QD: Marcel, asa este, nu am mai aparut de mult in 40m, SSB. Dar ai observat de ce: traficul EME este mare consumator de timp. De multe ori petrec ore bune in fata statiei de 2m, fara a reusi sa inscriu macar o legatura in log. Este mare diferenta intre eficienta traficului din HF (in care se pot inscrie lejer 3 QSO-uri/minut in pile-up de JA sau W) si traficul “weak signals” din 2m sau 6m EME. Insa sunt sigur ca ne vom reauzi curand.. 73! Alex

  • Postat de Borislav Marincovici - YO7BSU la 2008-08-16 06:48:22 (ora Romaniei)
  • In sfarsit,se vede performanta in u.u.s.
    lucru care este imbucurator si de natura sa ne mobilizeze.Traficul EME este intr-adevar mai dificil.Succes,Alex!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-08-16 12:17:05 (ora Romaniei)
  • Solutie la 1296MHz:
    Parabola "de Brasov" TVSat-are 3m diam. (recuperata de la o statie de cablu) cu az-el (comanda PC) la nivelul solului.
    Sau, deportata emisia-receptia si transverterul, excitatia la 144 unde pierderile sunt mici pe cablu (chestia asta necesita insa termostatare la osc local transverter).
    Dar, in fine, tu cunosti mai bine situatia.Astept oricum si alte articole de la un DX-man adevarat.
    73!

  • Postat de Boby - YO5OEF la 2008-08-17 11:06:20 (ora Romaniei)
  • Felicitari Alex din partea mea si a colegilor de la yo5kad pentru tot ce faci si realizezi.Ciste si onoare pentru toti cei care fac ceva pentru renumele radioamatorismului Romanesc. YO9HP,YO3CTK,YO3ND,YO6BHN,YO4NA,YO9WF,YO2LDC,YO2DFA modele de conduita si angajare pentru toti cei care practica acest sport nobil.

  • Postat de Adrian - YO9FRJ la 2008-09-03 13:25:44 (ora Romaniei)
  • Felicitari Alex pentru legaturile EME in benzile de 6m si 2m. Merita incercata o legatura EME in cw in banda de 6m cu una din statiile mari americane. Dupa stiinta mea, daca nu a reusit deja acest lucru regretatul YO7VS, s-ar putea sa fie prima legatura YO via EME in cw. Din pacate suntem prea aproape pentru o legatura YO - YO macar in 2m ... Succes si 73

  • Postat de C.Renato Lupulescu - ZL4CR la 2008-09-06 00:00:00 (ora Romaniei)
  • Excelent articol!!

  • Postat de negrut nicolae - YO2IC la 2008-12-03 11:31:28 (ora Romaniei)
  • Felicitari si multe legaturi in viitor.
    73. Nicu.

  • Postat de vasile - YO9FEH la 2009-12-18 04:23:29 (ora Romaniei)
  • Articolul aparut m-a incitat sa abordez si eu traficul EME in 2 m cu o singura antena deocamdata si o putere modesta la emisie.Sper sa pot realiza acest lucru cu cheltuieli minime:rotire manuala, vizare directa,constructie proprie a antenei.Sper sa mai incerce acest lucru si alti radioamatori din PH.

  • Postat de vasile - YO9FEH la 2009-12-18 04:24:16 (ora Romaniei)
  • Articolul aparut m-a incitat sa abordez si eu traficul EME in 2 m cu o singura antena deocamdata si o putere modesta la emisie.Sper sa pot realiza acest lucru cu cheltuieli minime:rotire manuala, vizare directa,constructie proprie a antenei.Sper sa mai incerce acest lucru si alti radioamatori din PH.

  • Postat de Ghita Denis - (neradioamator) la 2011-08-05 11:39:28 (ora Romaniei)
  • Domnul Rusu Aurel (YO9AFY)a fost proferorul tatalui meu. si i-ar face placere sa mai vorbeasca cu dansul dar din pacate nu reusim sa gasim niciun numar de telefon. ati putea sa ne dati un numar de telefon sau email al dansului?? puteti trimite un email la adresa denisghita@libero.it
    multumesc mult

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Noi provocari"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact