hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Impresii din provincia spaniola Ceuta

Eliodor Tanislav YO3AAS

Dragii mei,

Zilele trecute, datorita unor probleme profesionale, am avut ocazia sa vizitez Provincia CEUTA, teritoriu spaniol aflat pe coasta de nord a Marocului.

Locatia strategica pe care o prezinta CEUTA, la intersectia multor culturi si religii, dar mai ales pentru faptul ca permite controlarea Stramtorii Gibraltar, a constituit marul discordie intre diferite puteri ale lumii, inca din secol 5 I.C., denumita la aceea vreme ABYLA. In anul 42 D.C., Imperiul Roman a preluat conducerea acestei zone, transformand-o pentru prima data intr-un adevarat port, sub denumirea de SEPTEM, constituit sub forma unui bastion militar. Dupa 400 de ani, zona a fost atacata de vizigoti de origine spaniole, si ulterior de de musulmani proveniti din Imperiul Bizantin. Dupa cucerirea portului de catre musulmani, acesta a fost folosit ca poarta principala de acces spre Peninsula Iberica co ocazia atacurilor indreptate impotriva vizigotilor. Controlul musulman asupra acestei zone a fost inlaturat in 931 D.C. de catre Caliph de Cordoba. Haosul a dominat aceasta provincie spaniola, ca de altfel si partea sudica a Peninsulei Iberice, pana in anul 1249, odata cu instaurarea Regelui Fiz de Granada. In 1640, dupa obtinerea independentei Portugaliei fata de Regatul Spaniei, majoritatea populatie din Ceuta a obtinut cetatenie spaniola. La 1 ianuarie 1668, prin Tratatul de la Lisabona, s-a recunoscut apartenenta acestei provincii la Regatul Spaniei.


Fortificatie militara din secolul XII

Ceuta are o suprafata de 22 km2 , fiind amplasata la aproximativ 20 km de Peninsula Iberica, pe latura sudica a Stramtorii Gibraltar. Din punct de vedere administrativ, Ceuta este considerata o provincie autonoma, beneficiind astfel de unele libertati de autoguvernare. Este despartita de Maroc printr-o puternica "fortificatie" de frontiera, adica un gard de beton si sarma ghimpata inalt de 8 metrii si lung de 6 km. Moneda oficiala este euro, insa in mod curent se foloseste si drahma marocana. Interesant este faptul ca aici convietuiesc de secole, fara nici un fel de probleme, cinci religii: catolica, musulmana, iudaica, hindu si protestanta (!?). In afara de economia bazata in exclusivitate pe turism si activitati portuare (nu se platesc impozite de catre locuitori, si nici TVA), provincia este impanzita de baze militare si institutii oficiale ale guvernului spaniol (Politia Nationala, Garda Civila, Vama, Prefectura, Legiunea Straina, Protectie Civila etc). De fapt, spaniolii "pur sange" provin, in special, din randul militarilor sau functionarilor detasati.

Legatura cu Peninsula Iberica se realizeaza prin intermediul unor ferry-boat-uri imense (unul poate transporta pana la 100 vehicule si 300 pasageri), care pleaca la fiecare 30 minute sau cu elicopterul civil. (nu exista pista de aterizare pentru avioane). Pretul insa, pentru ne-rezidentii din Ceuta, pentru a travesa Stramtoarea Gibraltar cu ferry-boat-ul, inclusiv cu autoturismul, este destul de mare, aproximativ 200 euro/calatorie. Ulterior am constatat ca nu am avut prea multa nevoie de autoturism, distantele intre diferite puncte de interes fiind foarte mici, practic poti sa strabati pe jos, de la un capat la altul provincia, in aproximativ 2 ore. Cei ce locuiesc in aceasta zona au un tarif preferential, la 2/3 din ce platesc ceilalti.

Din punct de vedere radioamatoricesc, desi CEUTA, alaturi de Melilla (tot o colonie spaniola pe continentul nord-african) sunt parte din teritoriul spaniol, lista DXCC le considera entitati separate (prefixul EA9). In aceeasi situatie se afla si Insulele Canarias (prefiz EA8) si Insulele Baleares (prefix EA6).

Inainte de a pleca cu masina spre aceasta destinatie "exotica" am contactat presedintele Uniunii Radioamatorilor din Ceuta, Jose Antonio MENDEZ RIOS (EA9CD), care s-a aratat placut surprins de vizita ce urma sa o efectuez, ulterior dovedindu-se o gazda pe masura.

Calatoria de la Madrid la Algeciras (portul corespondent pe latura de nord a Stramtorii Gibraltar) a durat aproximativ 8 ore, la finalul careia m-au asteptat inca 30 minute cu ferry-boat-ul pana in Ceuta. Timpul frumos, extrem de calduros, mi-a atras atentia inca o data, daca mai era nevoie, ca ma aflu in apropierea Africii (peste 40oC), dar a favorizat admirarea peisajului (Stramtoarea Gibraltar, Insula Gibraltar - teritoriu britanic, Insula Perejil, coasta Marocului).


Insula Gibraltar

Dupa debarcarea in portul Ceuta, am luat legatura cu Jose-Antonio, stabilind o intrevedere la hotelul unde urma sa ma cazez.

Jose Antonio lucreaza ca inginer de telecomunicatii in cadrul prefecturii provinciei Ceuta, fiind responsabil de instalarea si intretinerea sistemelor de comunicatii pentru autoritati (politie, salvare, pompieri, protectie civila etc). De curand a fost numit in calitate de presedinte la Federatiei Radioamatorilor din Ceuta, afiliate la U.R.E.(Union de Radioaficionados Espanoles), predecesorul sau, fost cadru militar, s-a pensionat si a plecat in Peninsula Iberica, iar conform regulamentului, conducerea trebuie asigurata doar de radioamatori rezidenti permanenti in Ceuta.

La intalnire, Jose-Antonio a sosit insotit de un alt radioamator, decanul de varsta al radioclubului din Ceuta, Roberto Cabanillas Moyano, actualmente EA9ZL, de profesie inginer/pensionat. Spun actualmente, pentru ca de-alungul vietii a folosit urmatoarele indicative: LU3HAK, F0CA, CN2CA, LU7Z, CN8UIT si LU0ZD. Acest lucru s-a datorat carierei profesionale ce i-a manat pasii pe toate continentele.

De la acestia am aflat ca in Ceuta si Melilla sunt autorizati 15 radioamatori, insa, din nefericire, doar 8 sunt activi, majoritatea in UUS. Astfel ca traficul in US revine doar in "sarcina" a 3 radioamatori, "vanati" practic ori de cate ori apar in eter. S-au plans ca de multe ori, pile-up-ul este asemanator unei expeditii pe o insula activata o data la 100 de ani, hi,hi,hi!!! Din fericire pentru ei, atat conditiile financiare, cat si cele locative, le permit sa instaleze aparatura si antene de ultima generatie, astfel ca un "beam" cu 6 elementi si un transceiver industrial reprezinta dotarea standard. A fost instalat un retranslator in urma cu ceva timp, insa datorita reliefului, in exclusivitate montan, nu reusea sa acopere intreaga zona, astfel ca le folosesc pe cele amplasate pe partea cealalta a stramtorii, pe care le acceseaza chiar si cu statiile portabile. Functioneaz insa un echo-link in simplex, ce acopera zona centrala a provinciei.

Deasemenea, a fost subliniat aportul moral si financiar prestat de catre autoritatile din Ceuta fata de radioamatori, fiind astfel apreciata importanta lor in situatii de urgenta, dar si pentru a face zona cunoscuta in lumea intreaga. Sediul radioclubului se afla intr-un spatiu pus la dispozitie de prefectura, iar aparatura, partial sponsorizata tot de oficialitati. Totodata, ori de cate ori au nevoie de sprijin, gasesc imediat intelegere, inclusiv pentru a face sejurul mai placut radioamatorilor-oaspeti popositi in zona.


Portul Ceuta, iar in plan indepartat, Marocul

Povestirile radioamatoricesti au continuat simultan cu un tur "per-pedes" al zonei centrale, ocazie cu care am constatat amestecul de culturi si obiceiuri reflectat in arhitectura zonala. Unul din obiectivele turistice ce mi-a atras atentia l-a reprezentat o cladire amplasata in zona pietonala din centru, construita intr-un melanj reusit (dupa pararea mea neavizata, ci de simplu turist) de biserica catolica si moschee.

Tot hoinarind prin centru, am trecut pe langa casa unui alt radioamator, Emilio (EA9IL), care s-a alaturat si el grupului, dovedind inca o data ca locuitorii provinciei stiu sa-si omeneasca oaspetii.

Desi a ramas stabilit pentru a doua zi, sa efectuez o vizita la sediul federatiei, precum si la prefectura, din motive obiective (eram totusi cu probleme profesionale in zona) am fost nevoit sa refuz, nu inainte de a accepta invitatia de reveni in zona, de ce nu, chiar pentru a lucra in conditii de portabil, din Ceuta.

Al dumneavoastra,
EA/YO3AAS Ely ("Globetrotter" de ocazie)

Eliodor Tanislav YO3AAS

Articol aparut la 27-7-2008

12407

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (10)  

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-07-28 00:30:51 (ora Romaniei)
  • Felicitari Ely!
    Placut articol.
    73!
    P.S.Cat mai multe "excursii".

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2008-07-28 07:28:08 (ora Romaniei)
  • Tnx Ely! Am aflat lucruri cu adevarat extraaordinare! .

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2008-07-28 08:47:43 (ora Romaniei)
  • Regret ca QSO-ul nostru din 25 Iulie nu a fost
    din EA9/YO3AAS...hi

  • Postat de Ovidiu Burducea - YO9XC la 2008-07-28 10:35:55 (ora Romaniei)
  • Un articol interesant, care, cred ca, trezeste interesul si mai mult pentru EA9.Felicitari pentru ceea ce faci! 73,s si abia astept sa ne intalnim.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2008-07-28 16:59:29 (ora Romaniei)
  • Super Ely , ce frumos este sa imbini job-ul cu pasiunea si sa cauti sa intalnesti radioamatori oriunde ajungi in lume... '73 Dan

  • Postat de Nelu Ilea - YO5CTZ la 2008-07-30 00:07:04 (ora Romaniei)
  • Felicitari Elisor!Cu mult drag citesc articolele tale,aducandu-mi aminte de zilele frumoase de alta data.Cu toata dragostea,Nelu Ilea-Zalau.

  • Postat de Borislav Marincovici - YO7BSU la 2008-08-01 07:06:43 (ora Romaniei)
  • Nu stiam ca in nordul Maroc-ului exista o provincie spaniola,desi,mai mult ca sigur, am contactat EA9.De unde,utilitatea acestor articole care ne imbunatatesc cultura geografica.Felicitari
    pentru fotografii.73!

  • Postat de Ana-Maria - (neradioamator) la 2010-06-01 17:11:32 (ora Romaniei)
  • foarte frumos!!!intr-adevar Ceuta este perla Spaniei.anul trecut am vizitat si eu aceste meleaguri. impresionante peisaje si nu numai.....oamenii de asemenea.

  • Postat de stefan - (neradioamator) la 2010-12-20 21:07:33 (ora Romaniei)
  • as vrea sa ajung si eu pe acolu sa vad frumusetele locului.

  • Postat de maryeta - (neradioamator) la 2010-12-28 22:33:03 (ora Romaniei)
  • Ceuta ,in aceasta peninsula judecatorii inchid oameni nevinovati,facilitand in acest fel drumul liber al marilor traficanti de droguri si al celor ce racoleaza persoane pentru a fi sageti .Domnii judecatori si anchetatori nu ancheteaza cazurile cu care se confrunta ,ei stau linistiti si trag concluzii total gresite ,fara a lua in calcul probele . Au ceva de castigat ca nu aresteaza si condamna adevaratii traficanti ,si prefera sa arunce in puscarie sagetile care au fost pacalite fara voia lor . Mare pacat ,domnilor anchetatori si judecatori ,o sa va vina randul sa fiti judecati de Dumnezeu ,pentru lacrimile ce le varsam din pricina nedreptatii .

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Impresii din provincia spaniola Ceuta"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact