hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

BURABU - 2008

Liviu Murgu YO2CC

Având asigurată pensiunea totală (cazare si masă) la cca 25 km de capitala Ungariei, am considerat că putem să participăm la intâlnirea amatorilor din HA. organizată in perioada 14-15 iunie 2008, respectiv la BURABU (BUdapesti RÁdioamator BUgi) în calitate de membri ai Radioclubului YOHD ANTENA DX GRUP din Deva, respectiv YO2LPB, YO2CC si XYL.

După cum se ştie această întâlnire este organizată de Radioclubul " Csurgay Árpád", o filială Budapestană a MRÁSZ (Federaţia Radioamatorilor Maghiari) şi a fost sprijinită prin mai multe sponsorizări ale unor organizaţii locale.

Intâlnirea s-a desfăşurat în incinta unei tabere de tineret de pe insula Csepel pe strada Hollandi nr. 8, şi în paralel cu activităţile specifice radioamatorilor a fost organizat si un talcioc unde au fost oferite foarte multe produse atât vechi cât si noi.

Unii participanţi au sosit cu mijloace de transport proprii (cu sau fără GPS) având asigurate posibilităţi de parcare corespunzătoare chiar în incinta taberei. Alţii- printre care şi noi- au folosit mijloacele de transport în comun, durata si preţul fiind corespunzătoare.

Astfel, pe lângă trenul de rigoare utilizat de noi, de la gara Nyugati (gara de vest) am folosit 3 mijloace de transport, un tramvai până la piaţa "Boráros" de unde un alt tramvai (3 opriri) chiar pe insulă ne-a dus până la o autobază de unde cu un autobus (nr 71) după 7 staţii am ajuns chiar in faţa taberei respective. Toată această deplasare a durat cca o oră şi jumătate. Cu titlu informativ un bilet de călătorie valabil pe toate mijloacele de transport costă 270 Ft. de persoană. Pentru întoarcere de asemenea am folosit tot 3 mijloace de transport dar in ordinea inversă. (1 Ft. cca 145 lei vechi).

La intrare am avut parte de o mică surpriză deoarece până in acest an taxa de intrare era de 250 Ft de persoană pe zi sau 300 Ft. pentru două zile (sâmbata si duminica) dar de această dată s-au simplificat lucrurile taxa fiind unică respectiv de 400 Ft pentru cele două zile. (noi am fost trei persoane).

Odată cu plata taxei am primit si câte un talon de participare la o tombolă ce a fost programată pentru ora 18 pm, având posibilitatea câstigării unor aparate de masură sau alte produse. Nu am depus taloanele deoarece la ora respectivă noi eram deja la locul de cazare si după cină.

Ca intindere, talciocul a avut asigurat un spaţiu destul de mare cu posibilitatea instalării şi a unor corturi. De asemenea unii ofertanţi au beneficiat de un cort de cca 25/6 m cu mese pentru etalarea produselor, alţii le expuneau chiar pe iarbă.

Pentru demonstraţii practice sau pentru încercarea diferitelor aparate a fost asigurată energia electrică necesară. Erau în funcţiune staţii pe US sau UUS controlate de calculatoare, semnalele fiind recepţionale la un cort alăturat.

Cei mai flămânzi au avut la dispoziţie un cort suficient de mare unde au găsit mai multe feluri de mâncare, bere şi mai ales cafea (80 Ft.) O porţie de tocăniţă cu specific local era 750 Ft.

In privinţa produselor oferite spre vânzare am găsit o varietate foarte mare, de la aparate de radio din perioada 1950- 1955 sau la un receptor telegrafic cu banda de hârtie din cel utilizat si la noi la CFR încă din timpul războiului dar modernizat, releul fiind acţionat prin circuite integrate iar pentru scris era o rezervă de pix. Se ofereau aparate de masură de tip vechi sau digitale, staţii de emisie recepţie pentru US si UUS, antene diferite pentru US si UUS. De exemplu o staţie FT 250 era 52.000 FT, iar una mai modernă 68.000 Ft. , o antenă pentru 2 m costa 3.500 Ft. fiind asemănătoare unui GP.

Existau si hărţi pentru radioamatori cu 1.000 Ft. bucata precum şi produse cu numai 100 Ft (un afişaj cu 2 rânduri si 16 caractere, sau reductor de turaţie, etc.)

Într-un cort era organizat un birou pentru QSL uri , pt. informaţii şi de relaţii între radioamatori.

Aici am fost informaţi de existenţa unui club internaţional al radioamatorilor maghiari (NMARK sau International Hungarian Amateur Radio Club) având ca scop printre altele asigurarea unor mai bune contacte între radioamatorii unguri ce locuiesc în afara graniţelor si cei din patria mamă. Acest club editează trimestrial un Buletin Informativ (şi noi am primit un exemplar) ce are următorul colectiv redacţional:

- N6MV Lukács Pál preşedinte,
- W1PL Radnay Lászlo preéedinte de onoare permanent,
- N8HHE Szüle Robert casier si editor,
- HA5FQ Emmer Márta redactor pentru Europa,
- WA6YPP Károlyi Lajos colaborator,
- KE8J Miskey J. Steven membru,
- VE2ZAM Zambo Lajos membru
- PU2KER Henyei Győrgy redactor buletin.

Buletinul din iunie 2008 mai prezintă şi programul QSO NET pentru ascest club şi anume:

Pentru partea de est al SUA: 7162 Khz in fiecare duminică la 14,00 GMT; marţi şi joi la 01.00 GMT coordonator N1MPZ si KE8J,

Pentru partea de vest (California): pe 7280 khz la 14.00 GMT

Pentru QSO internaţional maghiar: 28660 khz la 15.00 GMT; 21373 khz la 15.00 GMT,

Pentru Brazilia pe 21373 khz. La 23.00 GMT.

Tot in acest buletin s-a publicat şi o listă cu participanţii la un concurs organizat de acest club. Am remarcat si mai mulţi radioamatori YO ca de exemplu: YO2AAG, YO5QBY, YO6OEK, YO6OHS, YO6ODP, YO6PTM, YO6UO, YO6OAF (pe care l-am cunoscut şi personal) YO6DN, YO6PMM, etc.

Deasemenea se prezintă o antenă pentru US foarte interesantă.

Am avut plăcerea sa o cunoaştem personal pe HA5FQ Dna Emmer Márta, foarte documentată în toate problemele legate de activitatea acestui club, precum şi a simpozionului respectiv, informându-ne ca FRR nu are de această dată reprezentanţi la BURABU fiind ocupaţi cu intânirea din Germania. Am aflat că sunt şi alţi radioamatori din YO cazaţi în căsuţe chiar în incinta taberei.

Colectivul revistelor de specialitate Rádiotechnika si Hobby Electronika au avut un stand propriu de unde se puteau cumpăra revistele respective şi unde se predau taloanele pentru participare la tombolă.

Am lăsat la sfârşit plăcerea de a aminti intâlnirea cu un prieten mai vechi şi anume YO2LOH - Szente Béla, colegul nostru din Bretea (langa Calan). L-am zărit in timp ce studia ceva condensatoare variabile mari (probabil militare) şi având o plasă destul de bine dotată cu diverse cumpărături.

Pe la orele 14, topiţi de căldură şi foame am părăsit tabăra de tineret plecând spre casă unde ne aştepta o masă bună pregătită din timp şi cu speranţa ca şi anul viitor să revenim (dacă sănăatatea ne va permite acest lucru)

Pentru o mai bună documentare ataşăm şi unele fotografii realizate cu această ocazie. Pe unele fotografii apar inevitabil YO2LPB, YO2CC precum si YO2LOH. Deasemenea pe o fotografie apare si Dna Emmer Márta, HA5FQ şi Dl ing. Szük Zoltán HA5SZ responsabilul cu organizarea concursurilor de RGA pe UUS, care din motive independente de voinţa lui nu a putut participa la simpozionul de la Deva, deşi ştia de această acţiune.

Această scurtă vizită la BURABU a fost interesantă , am avut din nou ocazia sa constatăm modul de organizare precum si sprijinul destul de substanţial asigurat de organele locale (primăria, societăţi particulare, etc.) pentru activitatea de radioamatorism.

Deva, 22 iunie 2008.

73 din partea celor doi participanţi, YO2LPB si YO2CC.


Aspect general


"Radionostalgia"


Chei de manipulare


Autorii: YO2CC si YO2LPB


Imprimatorul Morse pe banda


YO2CC impreuna cu doamna Marta


Si "armata e cu noi"!


Bela YO2LOH si Liviu YO2CC


Din nou "radionostalgia"!

Liviu Murgu YO2CC

Articol aparut la 8-7-2008

9919

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (4)  

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2008-07-08 18:42:17 (ora Romaniei)
  • Ii multumim domnului Murgu (YO2CC) pentru concisul si bine ilustratul "reportaj" de la BURABU, precum si pentru faptul ca impreuna cu Viorica, YO2LPB si xyl-ul ne-a reprezentat la aceasta manifestare. Ii dorim multa sanatate si puterea de a participa in continuare cu acelasi entuziasm la actiunile Radioclubului YO HD DX.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-07-08 20:19:31 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru excursie.Remarc cu multa placere curatenia din jur.Am vizitat Budapesta si recunosc ca m-a impresionat in mod placut;Un mic Paris dunarean.
    Sanatate si multe astfel de placute vizite!
    73!

  • Postat de Kiss Vasile - YO5ODU la 2008-07-10 10:40:39 (ora Romaniei)
  • Ami pare rau ca nu am putut participa si EU.,la aceasta intalnire.Dupa preturile descrise,[400.ft= 4cafele simple],nu erau prea" piperate".Daca se mai si gaseai piese pentru constructii,partial din "demolari",sau noi,era si rentabil .Pacat ca pretul combustibilului pentru masini sunt in crestere cu ceva mai mult de cat pensia.Mii de multumiri pentru YO2CC,pentru prezentare.
    Cu nostalgia Vasile.73'.

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2008-07-12 12:41:40 (ora Romaniei)
  • Sper sa vina ziua cand voi putea sa particip si eu la intalnirile de acest gen,acum platesc anii lungi de burlacie cu obligatii familiale si de job cu tot ceea ce decurge de aici……………hi !!!
    FELICITARI DOMNULE PENTRU PARTICIPARE SI MULTUMIM PENTRU STIRILE TRANSMISE DE LA BURABU 2008.Cu stima,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "BURABU - 2008"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact