hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Nu am avut mult de asteptat

BPL, acum si in Romania

Radioamator.ro

Comunitatea radioamatorilor din intreaga lume se straduieste sa lupte impotriva tehnologiei BPL (Broadband over Power Line) care reprezinta o sursa semnificativa de potentiale interferente radio pentru toate serviciile radio, inclusiv cele de radioamator. Un valoros articol pe aceasta tema poate fi gasit si la Radioamator.ro: BPL - un iminent pericol.

Pericolul a aparut recent si in tara noastra. Acronimul sub care aceasta tehnologie este cunoscuta in Romania este PLC (Power Line Telecommunications). Ministerul Comunicatiilor a initiat un proiect pilot care preconizeaza implementarea in scurt timp a sistemului PLC in Romania.

Din pacate la noi in tara aceasta tehnologie avanseaza fara a inalni barierele pe care le are de infruntat in alte tari care constientizeaza ravagiile pe care PLC (BPL) le poate face in spectrul unelor radio, mai ales in benzile de unde scurte. ARRL (asociatia radioamatorilor din Statele Unite) este un model in lupta impotriva acestei tehnologii. Pentru cunoscatorii limbii engleze acest link este un punct de plecare pentru a afla ce este BPL si ce intreprinde ARRL pentru a impiedica implementarea acestuia in SUA. Foarte didactic este si acest scurt film produs de ARRL (aproximativ 20MB, format MPG).

In iulie 2005, MCTI a lansat licitatia pentru proiectul-pilot de implementare a sistemului PLC in zona rurala. Acesta consta in realizarea unei retele de tip PLC la care sa fie conectate 50 de terminale telefonice si 10 PC-uri. Licitatia a fost castigata de BIT Telecom, iar MCTI a suportat costul modemurilor si al computerelor.

O mentiune speciala este aceea ca firma BIT Telecom este detinuta de d-nul Cornel Petreanu (YO8TU), vicepresedinte al Federatiei Romane de Radioamatorism.

Sistemul pilot PLC a fost inaugurat in seara zilei de 10 februarie 2006 in localitatea mureseana Band. Proiectul "Internet la priza" are o durata experimentala de sase luni. In acest timp va fi realizat un studiu de fezabilitate si unul de impact privind oportunitatea adoptarii sistemelor PLC si, eventual, se va elabora o strategie de implementare la nivel national a acestei tehnologii. Costul echipamentelor distribuite Band-ului este de aproximativ 700 milioane de lei vechi.

Aceasta localitate a fost probabil aleasa din cauza penetrarii reduse a sistemelor moderne de comunicatii, dar se pare si pentru ca in Band nu exista nici un radioamator autorizat care ar putea inregistra zgomotul produs de sistemul de banda larga si ar putea raporta concluziile trase.

Aparent Federatia Romana de Radioamatorism nu a fost invitata la aceasta inaugurare si nici la monitorizarea activitatilor din cadrul acestui proiect. Speram ca organizatia care reprezinta radioamatorii romani si le apara interesele sa apara in scurt timp cu o pozitie oficiala fata de proiectul pilot de la Band, judetul Mures.

Radioamator.ro 

Articol aparut la 15-2-2006

12142

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (35)  

  • Postat de Mihai - YO3CTK la 2006-02-15 19:55:25 (ora Romaniei)
  • Informatizarea rurala este o directiva europeana, deci un element politic. Deoarece constructia unei retele dedicate costa mult si e total nerentabila economic, toata lumea incepe sa se uite la firele de la priza care ajung in
    orice casa. Noroc ca inca nu le-a dat prin cap ca se poate transporta pe internet si telefonie IP, asta ar fi intr-adevar o aplicatie mortala (killer application) care ar justifica pe deplin
    adoptarea solutiei BPL.

    Pe de alta parte nu cred ca ne putem astepta in mod rezonabil sa fie prezervate drepturile radioamatorilor, care folosesc o resursa rara
    si limitata (spectrul) esentialmente fara plata. Nu in epoca mercantilista in care traim.

    P.S. Si in SUA unul din aparatorii inversunati ai BPL este radioamator. Ceea ce demonstreaza ce scriam mai sus.

  • Postat de TU-i BPL..... - la 2006-02-15 20:00:35 (ora Romaniei)
  • Pe de o parte ne dam mari sponsori ai FRR si pe de alta parte le "bagam mortu in casa "!! Iar cind conduce sedintele CA sustine ca, citez"Crede cã nu este corect ca unele cluburi sau persoane care nu au nici o contribuþie în activitate, sã aibã acelaºi drept de vot în Adunarea Generalã. Crede cã numãrul de voturi ar trebui sã fie proporþional cu contribuþia financiarã, dar aceasta contravine cu statutul actual". E bine si frumos ,nu-i asa ??

  • Postat de Adrian - YO9FRJ la 2006-02-15 20:39:16 (ora Romaniei)
  • Mihai, in toata lumea se stie ce ravagii face BPL. Daca se va petrece ceva dubos pana in 2006, nu-mi fac griji deoarece se poate ataca orice "aranjament" contrar pozitiei EU dupa integrare. In Europa Centrala si de Est se fac subventii de catre statele respective (Cehia, Slovacia, etc) pentru conexiuni internet direct la abonat, nu la firmele din domeniu!!! Ce se intampla in YO pe moment nu poate avea decat o turnura politica. Daca suntem in stare sa facem un protest comun pe langa IGCTI despre BPL si perturbatiile induse de CATV (am arhivat o multime de materiale, stiind ca va veni vremea sa le folosesc) atunci MCTI-ul va deveni un pic mai atent. In final trebuie sa procedam la fel ca in USA, un avocat care sa reprezinte interesele noastre, daca sistemul se va omologa, intr-un proces contra IGCTI si MCTI ... sustinut financiar prin radiocluburile locale. Ce ne facem insa ca FRR este sponsorizata de un VP care are insa interese comerciale contrarii ?! ... iata un conflict de interese ce se concretizeaza ca un aspect important pe lista FRR de probleme "delicate", chestiune ce trebuie pus la punct cat mai repede. O atitudine transanta se impune, mai ales ca exista o cazuistica de profil foarte bine documentata de ARRL de exemplu, ce nimeni nu o poate combate, iar FCC american ( adica IGCTI-ul ...) a oprit marea majoritate a testelor BPL in USA pe motiv de perturbatii. Problema ramane deschisa, ma ofer voluntar sa sustin cauza din pdv tehnic impotriva omologarii acestui sistem in YO pe langa autoritati ( imi pare rau Peco)si oricine are ceva de discutat pe aceasta tema il astept via e-mail. 73 si fara BPL si CATV in benzile de radioamatori YO

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2006-02-15 21:17:20 (ora Romaniei)
  • Cu tot respectul pentru Adrian si mai ales pentru Mihai ( pe care il cunosc cam de multishor, hi! ) Procesul cu IGCTI sau MCTI este o utopie . BPL-ul a fost studiat , testat si implementat si in alte tari. Asa este , in politica oricarei tari , culturalizarea este mai importanta decat pasiunea unor grupuri mici , asa cum suntem noi radioamatorii . Nu cred ca putem face mare lucru : am discutat si cu multi radioamatori din … IGCTI sau MCTI ( nici nu stiti ce multi sunt in aceste institutii – unii chiar activi ! dar convinsi ca nu se poate face nimic) . Asa cum sunt si multi radioamatori , chiar profesionisti , in domeniul …. CATV !! si stiti ce perturbatii sunt si datorita distributiei pe cablu a televiziunii . De mult , si CATV-ul produce perturbatii si nimeni nu face nimic si nici nu o sa faca .
    Problema pe care eu cred ca trebuie sa ne-o punem este minimizarea / suprimarea perturbatiilor si realizarea dispozitivele necesare.
    Mihai , s-a pus problema transportului IP a telefoniei utilizand aceste noi « gaselnitze « ….. Ce este insa imbucurator este faptul ca se foloseste in prezent reteau electrica doar pentru partea de acces , datorita aspectului economic – asa este Mihai , in orice casa , oriunde , ajung 2 fire pentru energie electrica , ieftine si …. bune la transportul altor informatii ! Partea de transport de capacitate mare , backbone,este asigurata de alte suporturi si tehnologii : wireless, fibra cu SDH , etc….. si probabil asa va ramane . ( considerente de tehnologie ) . Cu respect , ’73 de YO3GH , Dan.

  • Postat de DEmultiplicatoru - la 2006-02-15 21:46:17 (ora Romaniei)
  • oricine este in spatele BIT Telecom trebuie mentionat ca pana la aparitia telefoniei mobile facea afaceri foarte ,,cinstite" importand echipamente comerciale radio drept echipamente de radioamatori asta fiind in perioada cand de exemplu antenele de radioamatori erau scutite de taxe vamale si binefacatorul radioamatorilor din yo importa antene vhf banda trei cu talpa magnetica drept banale antene de radioamatori cat de strain este oare yo3apg de acest lucru este greu de apreciat dar poate sensibilizeaza cineva autoritatile sa ne dea o mana de ajutor in evacuarea lor fortata.

  • Postat de YOnano - la 2006-02-16 01:18:06 (ora Romaniei)
  • Intamplator sunt abonat la newslatter-ul "Scotland is the place" si am remarcat ca, in ciuda densitatii foarte mici a populatiei, nu vorbesc de BPL. Pentru ca de cativa ani Scotia are mai multa libertate in decizii administrative fata de Regat, se implementeaza o vasta structura de comunicatii broadband pe fibra optica. Personal am instalat asemenea retele, care au avantaje evidente. Unu: largimea de banda, capitol la care este invincibila. Doi: Fiabilitatea si mentenanta, pur si simplu proiectezi, cablezi si uiti de infrastructura (daca nu se trezeste vreo natiune conlocuitoare sa creada ca acolo se afla Cu). Trei: In aparenta este o tehnologie mai scumpa decat cuprul, dar la o analiza detaliata costurile totale sunt doar ceva mai mari. Patru: Total ecologica si fara absolut nici un BCI, TVI, CATVI, video, neuro, bebe, etc. - Interf... Probabil ca oamenii care sunt pe "sus" (mcti, FRR?, guvern) nu au auzit de aceasta tehnologie desi este prezentata (vag, e drept) in celebrul curs de radiotehnica al lui Edmond Nicolau, carte aparuta acum 5 secole :) . Cinci: Daca nici aia din Scotia nu sunt zgarciti....Doar noi avem bani de bagat in echipamente si proiecte tampite. Nu mi-o luati in nume de rau, dar la 1 Euro / metru se cumpara cam 15 km de fibra optica si restul echipamentelor. O fi Band-ul mai lung? Si-apoi toti platim din buzunarul nostru mai mult sau mai putin.

  • Postat de Adrian - YO9FRJ la 2006-02-16 01:18:38 (ora Romaniei)
  • Salut Dan, voi incepe direct, cu tot respectul ... poti sa-mi dai exemplul macar al unui proiect de BPL omologat si cu autorizatie definitiva de functionare in UE? Chiar daca ce voi scrie eu mai departe seamana a film SF, te asigur ca ETSI deja are pe masa de lucru problema procedurilor de masuratori pentru perturbatiile radio in general, incluzand atat cele necesare pentru omologarea corecta a testelor BPL, idem pentru CATV, idem pentru sistemul de pozitionare GALILEO din 23cm, etc. Sunt de acor cu tine ca la modul general, arhitecturile cu backbone, SDH, etc raman cele cunoscute, apoi se vor concentra pe posturile de distributie, samd pana la last mile BPL, adica banala priza de 220Vca. Pana atunci insa, sa nu uitam ca exista deja in 3.5 milioane de locuinte o pereche de twisted pairs activa de la defuncta societate comunista, pereche pe care se poate face azi orice in materie de broadband, apoi ADSL-ul de mare viteza va conduce la aparitia IPTV si in YO probabil dupa 2007 cand deja se anunta o competitie foarte dura in domeniu. Cat despre suportul pentru BPL, adica retelele de distributie electrica, acestea se vor privatiza inainte de orice generalizare BPL in YO. Sa ne dorim sa fie cumparate de catre companii serioase. Te asigur draga Dan ca nici un investitor public occidental, cotat la bursa, nu-si va permite sa incalce legea, iar reglementarile elaborate de ETSI ce vor tine cont de natura perturbatiilor radio, etc si aria lor de raspandire inclusiv in cazul CATV, BPL, hamradio, etc sunt lege pentru acestia. Certificatul de conformitate BPL, daca va aparea in YO masluit sau elaborat politic, se va putea contesta la organismele europene chiar foarte curand si nici chiar MCTI nu va putea sustine ceva ireal. Eu personal am experienta unei contestatii de conformitate ce a aparut concurential la un proiect mare telecom al lui Vivendi din Polonia ... respectivii au dat faliment. Se vor agita "putin" apele pe aici si aiurea ca de obicei, vor disparea in urma scandalului dinozaurii amatori de spaga care "ipotetic" mai exista in MCTI & IGCTI si lucrurile in 3 - 5 ani vor ajunge sa fie usor controlabile si supuse reglementarilor. Din experienta proprie iti pot spune ca nimic nu este vesnic pe pamant, indiferent de bani si chiar si in YO ... pana mai ieri numita tara tuturor posibilitatilor ... Licentele de operare se dau si se ridica. Pana atunci insa, cu putina inteligenta, noi radioamatorii ne vom putea face simtita prezenta prin rapoarte individuale de perturbatie cu sau fara implicarea FRR, ce ar genera o strategie eficienta si unitara, lucru de dorit. Daca FRR nu va dori sa se implice real, o sa mai apara inca o federatie, care tot va reusi sa ne reprezinte cauza pana la urma, ajutand la disparitia primei cu bune si rele. Scenariul acesta l-am vazut toti de prea multe ori in YO sa ne mai fie frica si eu am o incredere deplina in cei care citesc aceste randuri ca au inteles ce au de facut, mai ales ca noul Regulament al Serviciului de Amator in YO, realizat cu concursul FRR, a fost publicat in Monitorul Oficial si a devenit lege. Astfel, benzile de HF pentru serviciul de amator au un statut de utilizare primara. Concluzia: radioamatori YO, nu-i asa ca toti am sesizat deja o perturbatie extrema radio in HF atunci cand intoarcem beam-urile undeva catre jud. Mures? Va ajut sa le scrieti, doar sa-mi trimiteti pe e-mail detaliile, eu va intocmesc raportul si va ajut chiar sa-l tipariti daca este cazul. Cu ce echipamente, cat de des si in ce frecvente? ... iata detaliile necesare pentru primele rapoarte de perturbatie. Simplu. Cei de la IGCTI sunt obligati de lege sa verifice fiecare raport de perturbatie ... asa ca frecventele trebuiesc scrise cu acuratete. (va urma) ... 73 de Adrian

  • Postat de YOnano - la 2006-02-16 01:25:32 (ora Romaniei)
  • P.S. Daca nu va e teama sa va luptati putin cu limba engleza, uitati aici un model respect al unui stat fata de cetatenii sai: http://www.broadbandforscotland.co.uk

  • Postat de Adrian - YO9FRJ la 2006-02-16 02:20:02 (ora Romaniei)
  • YOnano, corect ... Iti pare aberant ca cineva sa promoveze ceva gen BPL ... cand poate intinde relativ ieftin cata fibra doreste, apoi mai pune ceva banuti si face un backbone cu SDH si DWDM si obtine o capacitate de transfer respectabila. Sa-ti povestesc ceva, in YO autoritatile nu promoveaza decat lucrurile greu de inteles si "inca" se fac si se schimba legile dupa interesele politice si de grup. Te mai mira un astfel de proiect ... insa bate vant de schimbare, aste este ghinionul lor, ca de altfel si soarta proiectelor nascute moarte pe bani publici ... tks de opinie. 73 de Adrian

  • Postat de Gabi - YO3CEN la 2006-02-16 03:27:18 (ora Romaniei)
  • PENTRU DAN, YO3GH: ai afirmat ca: "Problema pe care eu cred ca trebuie sa ne-o punem este minimizarea / suprimarea perturbatiilor si realizarea dispozitivele necesare filtre pentru receptia benzilor de radioamator"...
    HW? ...sa citim impreuna niste info's:
    -----------
    Ce stim ...de pe pagina IGCTI despre IGCTI:
    "este o institutie publica ce administreaza spectrul de frecvente radioelectrice, supravegheaza si controleaza activitatile din domeniul comunicatiilor si opereaza, la nivel national, trei proiecte de Guvernare Electronica (www.e-guvernare.ro, http://www.e-licitatie.ro si http://www.autorizatiiauto.ro). La cele trei sisteme au acces peste 7.000 de utilizatori, persoane fizice sau juridice."
    ------------
    Ce citim...pe pagina de "intro" de la http://www.igcti.ro/:

    "Misiune...
    Spectrul de frecvente este o resursa limitata care are nevoie de un bun manager.
    Noi, prima generatie de manageri care accepta aceasta provocare, suntem aici pentru a dezvolta industria IT&C ca parteneri ai operatorilor de telecomunicatii pentru ca dumneavoastra sa beneficiati de servicii accesibile si de calitate.
    Noi deschidem portile Societatii Informationale prin administrarea si dezvoltarea proiectelor eGuvernare.
    Telul nostru este sa devenim o organizatie competitiva cu un nivel ridicat de profesionalism.
    Viziune
    Cetatenii Romaniei sa beneficieze de servicii de Radiocomunicatii sigure si usor de utilizat, iar Guvernarea Electronica sa fie la indemana oricui..."

    --------------
    Ce citim de la IARU :http://www.iaru.org/...
    Ce citim de la CEPT: http://www.cept.org/...
    -------------

    DAN
    Problema nu este realizarea unor "filtre" pentru minimizarea si/sau suprimarea perturbatilor produse de alte servicii in benzile de radioamatori - chiar ma intereseaza (daca ai disponibila) o schema de filtru "dop" care rejecteaza BCI-ul produs din 60 in 60 KHZ de retzele de bloc internet...& RDS pe HF si VHF.

    Radioamatorii din Romania folosesc xcvr-uri (homemade bine realizate) sau din JA.
    Am avut si eu probleme de TVI cu vecinii de bloc prin anul 197x dar le-am rezolvat cu un filtru "trece-jos".
    Acum tu zici ca trebuie sa ne facem NOI, RADIOAMATORII, filtre pe RX!!!?
    Afirmi ca sunt angajati ai IGCTI sau MCTI care, in plus, sunt si radioamatori resemnatzi - nu se poate face nimic...
    Sa citesca directivele CEPT si IARU...este vorba de legislatie internationala la care Romania este parte semnatara(IARU) si/sau fondatoare (CEPT).

    Eu am sesizat IGCTI despre BCI-ul de m-ai sus si nu am primit nici un raspuns (le-am trimis si fisere audio cu pertubatia cu "step" de 60khz receptionata in benzile de radioamatori).
    In plus, de la Costel, YO3ACX, am aflat ca:" Federatia Romana de Radioamatorism la cererea mai multor radioamatori
    a facut o sesizare catre IGC si Tehnologia Informatiei cu numarul de inregistrare, NR.401/28962 din 07 Dec.2004.
    In urma acestei sesizari sa pornit o ancheta ,care la ora actuala stagneaza" - continuarea sesizarii o pot trimite prin mail.

    DAN, daca cunosti radioamatori care lucreaza pe la igcti...poate afla in ce stadiu este sesizarea si ancheta.
    Eu am fost la IGCTI - Buc. - Vitan si nimeni nu stie nimic...
    HW abt "misiune", pagina intro de la igcti.ro?

    YO3CEN
    Gabi
    P.S.: scuze pentru textul caustic sau "out off topic - BPL" - este si BCI in YO ham bands.

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2006-02-16 07:55:26 (ora Romaniei)
  • Ati ridicat niste probleme foarte grave. Sa le luam punctual. Eu locuiesc in Botosani unde -am mai spus-o pe acest forum este un singur operator CATV. Acum cativa ani Directia Zonala Iasi a primit o sesizare ca pe reteaua de CATV se aud convorbirile radioamatorilor. La verificarile celor de la IGCTI s-a dovedit ca operatorii CATV aveau in zona respectiva o retea de proasta calitate, care permitea captarea unor semnale parazite. Asta vara daca nu ma insel, in timpul Simpo YO a aparut pe forum discutia legata de folosirea ilegala a unor canale in 144 de catre cei de la AQUA Magic. S-a rezolvat cumva. Dar tot atunci s-a ridicat problema perturbatiilor CATV in canalele din 144. S-au intocmit liste si.... Atat! Aceleasi canale sunt perturbate, in Botosani nu putem monta sau accesa un repetor pe R6 din cauza sunetului de la Eurosport. Nimeni nu face nimic la sesizarile noastre. Referitor la BPL, este o problema. Dar uitati un amanunt important. Multe din Sucursalele Electrica (8 in total) au fost cumparate de investitori care nu cred ca au chef de investitii majore in echipamente. Eu as merge mai departe si as spune ca Band nu a fost ales intamplator.Tot in vara cand pe acest forum s-a mai scris despre BPL era vorba de doua locatii. Despre a doua, cred ca prin Bucuresti nu se mai aude nimic. Oare fiindca Electrica Muntenia este propusa la privatizare si scapa de sub controlul unora? Nu am raspuns la aceasta intrebare, poate dumneavoastra aveti. Cred ca oricum, in afara de Band care este un caz sper izolat sa nu avem in viitor probleme. Cat de curand toate sucursalele Electrica vor fi scoase la privatizare si atunci aceasta problema va fi oarecum indepartata, dat fiind faptul ca statul prin organismele sale este cel care doreste implementarea acestui sistem. Cu scuze pentru timpul rapit, 73's de YO8DHD

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2006-02-16 07:59:04 (ora Romaniei)
  • Ok, Adrian sa luptam , hi! ... o sa-ti trimit si eu pe e-mail ce perturbatii observ legat de BPL. ( ca istoric , am 4 sesizari legate de CATV trimise la IGCTI , dar afara raspuns : cu zona, data, ora si frecventa . O sa fac si inregistrari ). Legat de CATV am o singura satisfactie , telefonia fixa.
    Am o observatie , vechile " cablari " din blocuri nu prea mai exista , cel putin pe la mine prin zona ... in schimb sunt paianjeni de fire ale companiilor de distributie Internet de cartier si distributiile CATV ... a propos , ai vazut pe stalpii publici din orase cum stau colace intregi de fibra sau alt tip de cablu , o sa darame la un moment dat stalpii, hi! .... sa te uiti de curiozitate cum arata o intersectie cu acesti stalpi hi! .... Adrian , ce adresa de e-mail sa folosesc pentru a trimite perturbatiile observate BPL : ai indicativul cu districtul 4 sau cu 9 ? .. in adresa apare cu 4 ? ..Cu respect, '73.

  • Postat de Sorin - la 2006-02-16 09:09:32 (ora Romaniei)
  • Stati linistiti, a fost o simpla mincatorie de bani publici dupa care nu o sa se mai auda nimic
    despre asta. Si prin alte tari se manica bani aiurea-n tramvai ca si pe la noi pe tot felu de proiecte futuristice dupa care nu se mai aude nimic despre ele.

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2006-02-16 09:45:43 (ora Romaniei)
  • Apropo de stalpii pe care sunt retele de fibra va pot trimite niste poze cu stalpi rupti de masini in accidente si care "stau" in picioare sustinuti de fibre

  • Postat de Florin - YO9GJX la 2006-02-16 10:28:29 (ora Romaniei)
  • Cred ca e doar un mare fas. Transmisiile BPL au pierderi enorme (cel putin asa am citit) ceea ce o sa duca odata cu aglomerarea si la incetinirea vitezei.
    Cred ca are viata cam cat a avut telefonia celulara tip analog.
    In benzile de US lucreaza si alte multe servicii,nu doar radioamatori asa ca nu suntem singuri pe baricade. Sper sa iasa bine.

  • Postat de ghita - YO5CLN la 2006-02-16 11:15:13 (ora Romaniei)
  • Ca la noi la nimeni!. Prin 1965, cind aveam o oferta buna de la VW, am cunparat de la Renault si am facut fabrica pt. Dacia(model depasit moral in acel moment in EU). Acum, cind toata lumea este contra, noi facem experiente cu BPL!.Eu cu BPL-ul de la Band nu sint lamurit de loc?!. Sa duci internet prin Radcom pina in sat, sa cumperi o "badoaca"(puct de injectie) de 4000 usd, sa o pui pe stilp si sa injectezi RF in sirmele de curent, iar pe urma sa pui modem-uri de 600 usd(nu 200 cum scrie), ca sa ai internet la 68 kB/s, mi se pare o mare timpenie!!.Se vorbeste de informatizare rurala,dar nimeni nu intreaba daca acei oameni au asiatenta medicala corespunzatoare de exemplu, pt. ca tot vorbim de bani publici!.Band-ul este la 18 Km de Tg.Mures si eu sint convins ca multi locuitori au telefoane mobile, asa ca povestea cu localitati izolate pica.Sustin idea de a sensibiliza institutiile abilitate asupra ilegalitatii folosirii acestui sistem(BPL),inaite de a se extinde, altfel patim ca si cu Dacia defilam 50 de ani cu ea pina sa dispara, HI! 73! si la reauzire din Band.

  • Postat de Pit, YO3JW - la 2006-02-16 11:47:48 (ora Romaniei)
  • De la inceput asi dori sa mentionez ca nu sunt specialist in domeniu dar,.... In Bucuresti ingros numarul celor care exploateaza un punct de conectare la internet intr-o retea de bloc facut de un flacau cu initiativa. Am ~150kb/s ceea ce este pentru nevoile mele, arhisuficient. Platesc ~ 7 Euro. M-am tot intrebat dece cei abilitati sa ofere internet nu coboara pretul pentru a avea cat mai multi utilizatori. Cu acelasi pret,in UE se asigura viteze de peste 1Mb/s fara limitari. Banuiala mea este ca la noi cei implicati vor sa scoata banii repede si nu-i intereseaza de ce vrem noi. Asta va oferim. Va place, bine, daca nu, altceva nu aveti de ales.
    Zonele de distributie sunt bine delimitate intre cei mari si nu se calca pe picioare, de fapt este un monopol al distribuiri acestor servicii. Nu ai de unde alege! Preturile sunt concertate, abateri de +/- 10%. Cand se va ajunge ca firmele respective sa se calce pe picioare si intr-adevar va fi concurenta, atunci intr-adevar preturile vor ajunge la valori reale. Daca este adevarat ce se intampla la Band unde unicul furnizar este linia electrica si astfel esti pus in a alege de a avea sau a nu avea fara alte forme de acces, apoi joci cum ti se canta....
    Daca ar fi existat si alte variante, fibra, radio si preturile ar fi fost in competitie, fiecare ar fi putut sa aleaga ceea ce doreste. Asa este monocultura....
    Pana la urma tot la ban se ajunge si vazut din unghiul fiecaruia, ca furnizor sa incaseze cat mai mult pentru cat mai putin, iar ca utilizator cat mai putin pentru cat mai mult! Iar cine are bani isi poate impune anumite favoruri. Normative permisibile, evitarea controalelor si altele. Eu tot nu inteleg! Dece trebuie sa sesizezi ceva pentru a se face verificarea. Cand se pune in functiune ceva undeva ar trebui sa vina o echipa de receptie si sa verifice. E in parametri sau ba. Da, ii da drumul, nu, se opreste pana la aducerea in parametrii. Si iar control! .....ca la metrologie, periodic verificare.....Dar la noi ca peste tot. In toate magazinele e pus un afis(et). "Pana la parasirea magazinului pastrati bonul fiscal". Dar cate magazine elibereaza bon fiscal? ...........

  • Postat de Adrian - YO9FRJ la 2006-02-16 12:57:32 (ora Romaniei)
  • Dan - YO3GH te rog sa-mi trimiti pe mail (este corect cum scrie cu 4 ... YO4FRJ fiind fostul meu indicativ) numarul de inregistrare al rapoartelor de perturbatie la IGCTI. De asemenea si ceilalti daca au astfel de documente inregistrate la serviciile zonale ale IGCTI, ramase fara raspuns. Le voi depune personal la un director la MCTI si la unul la IGCTI si daca nu se petrece nimic, le voi lasa la ITU si apoi la ETSI cu primul meu drum pe acolo, drept studiu de caz al implicarii autoritatilor din YO. Cat despre retelele de cartier trebuie sa cerem o reglementare la IGCTI, in sensul initial al autorizarii retelei si sa foloseasca cabluri si conectica din clasa de protectie 6 (cabluri UTP ecranate) si pariez ca macar 50% din perturbatii vor disparea. Cu cablurile pe stalpi poate nu stiti, dar fiecare primarie - inclusiv YO3 - a hotarat un termen limita privind trecerea lor in subteran, dar nimeni nu respecta hotararile respective. Noroc ca tot ce inseamna fibra optica nu prezinta un pericol de perturbatii radio, problema in HF si VHF venind de la orice cablu coaxial CATV si desigur UTP neecranat. 73 de Adrian

  • Postat de Mihai - YO3CTK la 2006-02-16 15:56:03 (ora Romaniei)
  • As dori sa clarific un punct important: costul major al unei retele de fibra optica nu se regaseste in costul cablului, ci in manopera de instalare. Sapatura de santuri, respectiv instalarea de stilpi, suduri, canale de vizitare unde se fac derivatiile si altele asemenea. Din acest motiv costul unei instalatii rurale este prohibitiv economic, dat fiind si procentul mic de preluare a serviciului. Tocmai de aceea tehnologii de tipul BPL sint interesante economic, deoarece permit lansarea serviciului cu costuri esentialmente zero.

  • Postat de Cornel Olteanu - YO9BXZ la 2006-02-16 21:46:36 (ora Romaniei)
  • Dupa parerea mea acest sistem este sortit disparitiei.Nu poate face fata concurentei "tehnice" a unor sisteme serioase cum sunt cele pe fibra optica sau ADSL-ul sau ce mai vreti dumneavoastra.Nu inteleg insa de ce la nivelul unui minister asa de important se cheltuiesc bani aiurea.Poate ca peste niste ani sistemul va evolua si va deveni bun,neperturbant si ieftin.
    Se pot pune 10 posturi ADSL prin telefonia fixa in Band cu sa zicem 1000 Euro cu conditia unui contract pe 1-2 ani.BPL-ul este ceva de genul: ce-i trebuie chelului.In legatura cu BITTELECOM-ul vreau sa remarc ca fiind o firma comerciala trebuie sa scoata bani.Din afaceri.Asta este scopul pentru care a fost creeata.Si asta face. Daca cineva vrea modemuri BPL de ce sa nu le furnizeze.Nu acelasi este scopul FRR.Si nu cred ca voturile vor fi dupa banii adusi. Denaturam scopul unei asociatii sportive care are in statut alte obiective.
    S-auzim de bine si sa NU auzim perturbatii !!!!

  • Postat de YOnano - la 2006-02-17 00:10:46 (ora Romaniei)
  • Pentru Mihai YO3CTK: Problema cu fibra optica nu se pune in termeni FTTH (Fiber to the Home) ci ca metoda ieftina pentru transport la distante mari. Pentru ultima mila (cu referire la Band) cu pretul unui modem se cableaza tot satul pe cupru si nu doar primaria, scoala si casa d-lui Rusu.

  • Postat de NO_QRM_stand by - la 2006-02-18 03:57:20 (ora Romaniei)

  • TEORETIC,IN 2007 O SA FIM RECUNOSCUTI CA FACEM PARTE DIN CONTINENTUL EUROPA -geografic vorbind.

    STIATZI CA:?
    Pana atunci...cf. legislatiei celor care sunt acum in Europa (no HI)trebuie sa dispara toate cablurile aeriene de la retele TV prin cablu si de la retzele de cartier - internet.

    Aveti putzintica rabdarae...

    Cu agn si QRX, apoi QRO pe CATV si internet de bloc

    73






  • Postat de GREU DE CAP - la 2006-02-19 20:46:24 (ora Romaniei)
  • Nu stiu daca PLC va fi operational dar avand in vedere ca suntem in Romania orice este posibil...Oricum este un confict evident intre activitatea BIT Telecom si demersurile impotriva PLC...fi va oare YO8TU mazilit din functia pe care o detine in F.R.R? Ce zici nea Vasile??? Stii vorba - si popa si hot, cu doua...

  • Postat de numãrul de voturi ar trebui sã fie proportional cu - la 2006-02-19 22:58:57 (ora Romaniei)
  • Cind am atras mai demult atentia asupra anomaliei ,a sarit imediat un clantzau sa ma faca comunist ,ca ce am eu cu sponsorii etc...Ei, uite ca mai sunt oameni de bun simt si de caracter care au simtit ce se ascunde sub genul asta de formulari, gen Gigi Becali al Radioamatorismului YO.Chiar mai sus sunt unii care au spus lucrurilor pe nume si le multumesc.Propunere: Sa nu fie mazilit ,ci inaintat in functie !! Asa se intimpla la noi !!

  • Postat de GREU DE CAP - la 2006-02-21 20:36:53 (ora Romaniei)
  • Faptul ca ne baga cutitul in spate unul dintre cei delegati sa ne apere interesele se inscrie in sfera de normalitate cu specific pur romanesc. Astept o declaratie oficiala care sa aduca lumina in cazul de fata. Statutul de cotizant mi se pare greu de suportat in situatia cand nu mi se apara interesele ci dimpotriva...

  • Postat de un ham - la 2006-02-22 16:45:35 (ora Romaniei)
  • Gasit pe http://www.yo8kga.org o parere oficiala despre bpl.

  • Postat de mircea bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2006-02-23 05:32:42 (ora Romaniei)
  • Ma alatur cu mare placere protestului inutil...singura noastra sansa reala este sa fie doar un ''moft'' de moment,daca nu , ''la revedere'' ne vedem respectiv ne auzim in portabil din Africa. Exista si un avantaj al sistemului pe care vad ca inca nu-l apreciaza nimeni,vom ajunge sa cumparam echipamente radio super sofisticate pe doi bani pentru ca oricum vor fi inutile.Pentru ca vreau sa beneficiez primul de acest avantaj dau urmatorul anunt: ''Vind IC-781 in stare perfecta de functionare cu 180$ [negociabi].Astept numai oferte serioase" 73'Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Florin - YO7LHE la 2006-02-23 10:46:57 (ora Romaniei)
  • Noul regulament prevede pentru majoritatea benzilor pentru serviciul de radioamator ca avand statut "primar partajat cu alte servicii".
    Am intrebat ce se intelege, mai pe larg, prin aceata, pentru ca in aceasta formulare am vazut posibilitatea de a deschide benzile noastre uzului comercial. Nimeni nu a vrut sa raspunda.
    De asemenea diverse firme-fara nume, ca sa nu le fac reclama- vand de ceva vreme mici echipamente ce folosesc tehnologia BPL pentru retele mici.
    Intra in benzile de radioamatori? Nu-i nimic, e regulamentar, sa-si protejeze receptia!
    Haideti sa facem noi ceva, direct.
    In primul rand sa cerem eliminarea perturbatiilor CATV din banda de 2 m.
    Cred ca niste scrisori semnate de cat mai multi trimise presei si Guvernului, la OPC si pe unde se mai poate sa sensibilizeze IGCTI.
    Suntem toti contribuabili si avem drept de vot, deci trebuie sa ne asculte, chestia e sa cerem suficient de tare ca sa auda.
    Eu unul nu vreau sa platesc din impozitele mele aventuri BPL.

  • Postat de Feri - YO6OWN la 2006-02-23 13:35:54 (ora Romaniei)
  • EU aproba BPL?

    http://www.networkworld.com/news/2006/022206-europe-powerline-specification.html

  • Postat de Adrian - YO9FRJ la 2006-02-28 12:57:42 (ora Romaniei)
  • Feri, de ceva timp EU a incercat sa adopte o specificatie tehnica pentru o varianta de PLC, fiind subiectul unui proiect complex, inclusiv de incercare de standardizare a protocolului de comunicatie la care face referire articolul din link-ul postat de tine. Faptul ca in Germania s-a considerat a fii ineficient acest serviciu ne permite sa speram intr-o renuntare pe termen mediu. Procesele civile din USA facute de ARRL pentru a-si reprezenta radioamatorii afiliati iata ca au ecou pe termen lung la nivel global si sunt luate in consideratie de serviciile de consultanta tehnica si juridica ale companiilor interesate de acest sistem. Cele trei nivele de implementare mie imi par de asemenea foarte complicate si costisitoare, iar rezultatele pentru Broadband sunt limitate in viteza. Cred ca tot mai simplu este utilizarea fibrei optice si a sistemelor de multiplexare a gen DWDM, etc. Ce se aude din zona Targu Mures? Ceva semne de perturbatii? Cine are nevoie de materiale suplimentare despre BPL (PLC) sunt rugati sa-mi trimita un e-mail si sa fie pregatiti sa receptioneze un mesaj de aprox. 4Mb ce contine cateva fisiere cu detalii de caz si masuratori (materialul in lb. engleza). 73 de Adrian - YO9FRJ

  • Postat de Vasile Giurgiu - YO6EX (yo6ex) la 2006-03-07 13:03:21 (ora Romaniei)
  • Referitor la pretentia d.lui Petreanu YO8TU = daca doreste mai multre voturi propun sa.si faca o federatie sau o asociatie personala unde poate sa retina pentru uzul personal toate voturile. Faptul ca un vice al FRR face ce face in materie de BPL nu este nici o mirare= majoritatea afaceristilor seamana cu asa zisul radioamator YO8TU... Privind voturile in cauza nu este decat o chestiune de bun simtz... Oare cunoaste cuvantul DEMISIE ??? Nu cred. Acest lucru este destinat oamenilor care au ONOARE...

  • Postat de cristi, Tg-Mures - YO6PFL la 2006-03-07 22:11:49 (ora Romaniei)
  • am citit cu mare atentie comentariile... sunt pertinente si de bun simt.
    ... nu va faceti probleme... in aceasta comuna, nu exista suficienti potentiali clienti ai internetului "la priza"....asa ca se va "stinge" singur din lipsa de clienti...
    intreba cineva de ce s-a ales aceasta localitate din Romania...ei bine este situata relativ ecranat de perturbatii radioaelectrice, deoarece localitatea este inconjurata de dealuri, ca si cum ar fi intr-o caldare...si mai este ceva... din ce am citit despre BPL, orice emisiune radio, in apropierea retelelor BPL, chiar si cu 5 w, poate afecta buna functionare a internetului.deci CRED CA VA FI UN ESEC TOTAL.

  • Postat de Vasile GIURGIU - YO6EX (yo6ex) la 2006-03-16 13:08:08 (ora Romaniei)
  • Ma intreb daca utilizatorii de US guvernamentali (armata sri mai) sau marina si aviatia stiu ce pericol presupune utilizarea pe scara larga a BPL. Cred ca nici_unul din aceste servicii nu au fost informate despre acest aspect. Datoria radioamatorilor este de proteja spectrul de unde electromagnetice de asemenea inovatii. In Anglia utlizarea acestui sistem a fost interzisa.

  • Postat de Nic - YO3GNO la 2006-10-09 09:20:45 (ora Romaniei)
  • Sa traduc: "radioamatorii? ce naiba e cu astia si ce fac ei bun si util pentru societate?" - cam asta este viziunea celor care introduc aceste tehnologii revolutionare. Si evident a celora care isi dau girul ca ele sa fie implementate. La asta se mai adauga si uriasul potential financiar din care atatia se pot infrupta...NU stiu cum...dar simt ca FRR nu detine o pozitie radicala vis a vis de situatie...

  • Postat de Cyber - la 2006-11-14 10:59:53 (ora Romaniei)
  • Man da stiu ca va agitati atata din cauza unui proiect care probabil ca nici nu va fi realizat vreodata, uitati un lucru esential care se regaseste doar la noi in tara, acea reatea de care vorbeste toata lumea "reteaua electrica" este la pamant, eu sunt din judetul Gorj si aici nici nu se poate pune problema implementarii unei astfel de tehnologii deoarece toata reteaua este la pamant, cabluri sunt intepate, rupte din greseala, taiate furate si pe langa asta electrica are grija ca odata pe luna sau cand tie lumea mai draga se intrerupe curentul, acum 6 luni a fost o problema pe care au "rezolvato" in 2 luni, becurile fluctuau cu erau pe vreamea lui Ceasca la tara cand suda vecinul, nu am nu am putut sa pornes calculatorul din cauza UPS-ul care nu vroia sa porneasca, si seara era dezastru total parca eram in razboi,... Concluzia este urmatoarea daca vror sa introduca aceasta tehnologie vor trebui sa inlocuiasca mai intai reteaua si bage cabluri noi care sunt cat de cat mai ecranate decat cele vechi, dar dupa cum toti cunoasteti aceasta entitate "monstru" numita Electrica nu vor face nimic. I-mi pare rau daca am suparat pe cineva dar asta este la noi, si in loc sa fim reticenti la tot ce e nou si se incearca de ce daca va pricepeti atat de mult nu faceti ceva sa incercati sa rezolvati aceasta problema, stiu este mult mai comod sa stau pe scaun si sa comentam, daca ne vom ghida dupa zicala "igoranta este o binecuvantare" nu vom ajunge nicaieri. Scuze inca o data ......
    Si mai lasati demonstratiile sau cam dus vremurile cand ca sa fii important trebuia sa fii impotriva sistemului.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "BPL, acum si in Romania"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact