hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

YR1A in CQ WW 160m CW 2006

Valentin Ghita YO2LDC

Am dorit anul acesta sa depasesc cu statia de club YR2I recordul pe YO stabilit in anul trecut. Tot de YR2I. Dar aparitia pe internet a deficientelor de corectare a logurilor acestui concurs m-au facut sa-mi schimb parerea despre valoarea lui. Totusi pregatirile pentru punerea la punct a locatiei de 160m pentru sezonul competitional 2006 m-au facut sa-mi para rau de decizia pe care am luat-o de a nu participa in concurs. Pierdeam o oportunitate de a vedea ce am mai imbunatatit la setup-ul statiei fata de anul trecut.

Nu am putut sa nu ma bucur de dorinta lui Andy, YO3JR, de a-si incerca puterile in acest concurs cu mare participare internationala. Astfel ca joi dimineata l-am recuperat pe Andy din Resita, dupa o friguroasa calatorie cu trenul. Tibi, YO9GZU, companionul de suflet - si de contest- al lui Andy a venit abia a doua noapte din motive de examene la facultate. Pe el l-am recuperat cu masina abia de la Baile Herculane. Tibi nu a putut sa se abtina sa vada cum suna banda de 160m in acest concurs. Cei doi, Andy si Tibi formeaza nucleul de baza al echipei de la YR7M, pastorita cu inalta abilitate si dragoste de Mihai YO3CTK. La echipa s-a adaugat a doua zi si Ovidiu, YO2DFA, companionul meu in toate concursurile facute pentru YR2I. Pot spune ca toata lumea lucratoare si spectatoare in acest concurs a avut ceva de urmarit. Eu, personal, abia asteptam sa-mi aduca Andy analizorul de SWR, MFJ 259B (tks Mihai) cu care sa-mi vad si eu adevarata valoare a antenelor. Ovidiu abia astepta sa vada cum se configureaza WriteLog pentru lucrul in retea. Iar Tibi sa vada diferenta dintre locatiile noastre in benzile inferioare.

Pentru ca am avut o zi la dispozitie am petrecut alaturi de Andy timpul necesar configurarii retelei de calculatoare. Abia a doua zi, vineri, pot spune ca reteaua era configurata corespunzator, dupa gustul amar pe care-l avusem joi seara cand nu reusisem mare lucru. De valoare operei lui Andy ne-am putut bucura abia dupa functionarea fara gres timp de 72 de ore o retelei formate din trei calculatoare.

WriteLogul este un program maret, pe care, daca-l configurezi corespunzator, pe sisteme generoase, nu are cum sa dea gres. Era prima mea placere pe care mi-a oferit-o acest concurs. Tot in ziua de joi pe un frig de -2 grade am masurat si antenele mele de emisie cu MFJ-ul.

Aproape tot ceea ce banuisem se adeverea prin masuratori. Am considerat ca mai este nevoie sa mai adaug cateva radiale la inverted L-ul de emisie. Am mai pus 8 bucati de 40m, astfel ca numarul lor total a fost de 29. Diferenta in masuratoare intre starea initiala si finala a fost mica : cu 21 radiale R=34, X=10 la frecventa de rezonanta de ~ 1,8 MHZ. Cu 29 radiale antena avea R=30 si X=9 la aceeasi frecventa de rezonanta. In schimb SWR-ul a crescut din din pozitia initiala de 1,6 la 1,8. Aceasta se datoreaza clar scaderii in rezistenta a antenei odata cu cresterea numarului de radiale. Am luat hotararea de a scadea cumva SWR-ul, pentru ca intoarcerile de radiofrecventa pe cablu sa nu pericliteze buna functionare a retelei de calculatoare. Am apelat evident la Biblia mea in domeniul antenelor cartea lui ON4UN. Dupa mai putin de 2 ore de lucru alaturi de Ovidiu, am reusit sa reducem SWR-ul la 1,2 printr-o adaptare pusa la baza antenei. Poza adaptarii antenei o puteti vedea mai jos:

Pot spune ca asta este cea mai performanta antena pe care am construit-o vreodata in benzile inferioare. In micile pauze pe care si le-a permis joi Andy, m-a ajutat la masurarea tuturor antenelor din shack. Dar oficiul de fotograf i-a picat cel mai bine in acest scurt rastimp, hi!

Cu o ora inainte de concurs am inceput sa fac CQ DX pentru ocuparea locului in banda care acum se dovedea neincapatoare pentru puzderia de statii. Andy si-a luat locul la statie cu o dezinvoltura tipica unui contestman inrait. Nu s-a speriat nici o clipa de diferenta de valoare intre sculele de aici si cele de la YR7M. Vechiul meu TS 870 nu este insa pe masura unui concurs cu atatea incercari neplacute.


"Viata este prea scurta pentru QRP"

Intermodulatiile atat de nelipsite pe aceasta scula, incercau calitatile de mare operator ale lui Andy. El s-a comportat admirabil in prima noapte astfel ca la incheierea primei zile de concurs avea cu mai bine de o suta de legaturi in plus fata de anul trecut. Toate acestea obtinute de la o propagare slaba, mult sub limita conditiilor specifice anotimpului. Totusi indicii solari aratau ca ar fi trebui sa fie o propagare buna. Toti cei prezenti la acest concurs am stabilit inca o data ca indicii solari si magnetici nu pot decat preconiza ca sunt indeplinite conditiile pentru o buna propagare. Care se va petrece doar atunci cand un alt indice (din pacate neinventat pe Terra, hi!) va permite acest lucru. E un lucru cert: caile propagarii nu for fi cunoscute asa curand!


Andy YO3JR si Vali YO2LDC

A doua noapte de concurs o avut o propagare mai buna catre vest dar mult prea slaba catre rasarit. De fapt rasaritul nu a putut fi atins de noi aproape de loc. Asta si pentru ca datorita asezarii antenei de emisie eram in imposibilitatea de a intinde radiale catre rasarit.

Sper insa ca anul viitor voi avea alte conditii de antena de emisie.

Totusi nici in a doua noapte nu s-a atins in vest statiile pe care anul trecut le lucraseram usor. Totusi numarul de legaturi facute, depaseau bine ceea ce facusem in anul precedent. Andy se intrecea pe sine!

In a treia noapte abia propagarea era cea cu care am fost obisnuit.

Dar din pacate cand au inceput sa ne toace americanii s-a terminat concursul, hi.

Andy a ramas uimit cum se poate lucra in aceasta banda americani pe banda rulanta, hi! Dar cel mai uimit de capabilitatile site-ului a fost Tibi. Acestuia Andy i-a facut succint pregatirea atunci cand a ajuns la Zlatita: "Aici banda de 160m suna cam la fel cum auzim acasa benzile de 80 si 40m"


Andy YO3JR

In acest concurs a fost bine depasit recordul pentru YO de anul trecut. Si aceasta in conditii de propagare mult, mult mai slabe. Fata de anul trecut strategia de concurs si configuratia tuturor antenelor a fost insa mult mai buna. Fiecare din cei prezenti la eveniment a tras concluziile necesare. Am vazut greselile setup-ului statiei si vom incerca sa le amelioram.

In acest concurs au fost facute: QSO=1278, DX=75, SECT=31, Puncte=759.490


Adica cu ~ 200.000 puncte mai mult ca si anul trecut. Pentru YO este o performanta pe care ne dorim sa o imbunatatim anul viitor.

Am constatat insa ca multitudinea antenelor de receptie, prin performantele lor, nu pot echivala pierderile suferite in concurs datorate lipsei de performanta a TCVR-ului. In conditii de receptie mult inferioare alte statii din EU au facut treaba mai buna. Pot spune ca imbunatatirile pe care trebuie sa le aduci de la an la an unei statii de concurs in 160m, nu mai contenesc, hi!

Noi am folosit acum: 8 antene beverage pentru receptie cu lungimi cuprinse intre 190 si 320m, iar la emisie antena Inv L cu 29 de radiale de 40m fiecare. Aceasta antena de emisie e foarte deficitara (asemenea oricarui vertical) la radiatia in camp orizontal. Am fost foarte bine receptionati in afara EU dar slab in interiorul ei. Am fost calariti cu o nonsalanta demna de o cauza mai buna, de multe statii nu chiar puternice. Pe viitor trebuie emis in paralel cu verticalul si pe o antena dipol sau inverted vee care face buana treaba in EU.

In orele de pauza din concurs, Andy si Tibi au facut pile-upuri in 80m SSB. Am fost martorul primei legaturi SSB in 80m cu ZL (care de fapt au fost doua, hi!) pe long path, peste America de Sud. Nu credeam ca o sa ajung sa ma bucur atat de tare. Era ora locala 9 fara un sfert cand doua statii ZL au razbit prin puhoiul de americani de pe ambele coaste. In ziua de sambata Tibi a facut 120 de americani intr- o ora jumatate. De ce oare nu au fost aceleasi conditii si in 160m?

Bucuria tuturor a fost nemasurata. Sunt sigur insa ca acesta este doar inceputul colaborarii dintre cluburile noastre. Chiar se prefigureaza infiintarea unui YO Contest Club de performanta. Am observat ca nu numai eu sunt preocupat de astfel de ganduri.

Detaliile de concurs le veti afla poate de la Andy, care e cel mai indreptatit in a le oferi... sau nu. Eu nu am indeplinit decat oficiul de gazda si m-am straduit ca sederea lor sa fie cat mai placuta. Daca am reusit asta o sa observam acest lucru abia anul viitor cand indicativul noului club se va auzi sau nu in eter.

Valentin Ghita YO2LDC

Articol aparut la 1-2-2006

9121

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

  • Postat de ADRIAN STEFANESCU - YO4RXX la 2006-02-02 09:11:07 (ora Romaniei)
  • VA FELICIT DIN TOT SUFLETU .MA BUCUR ENORM PT. PERFORMANTA VOASTRA.PACAT CA PREA PUTINI INTELEG CE INSEAMNA PERFORMANTA .IAR PT.A O OBTINE TREBUIE SI UN PIC SAU MAI MULT SACRIFICIU.SALUTARI LUI ANDY TIBI OVIDIU SI BINEANTELES SI TIE VALI. 73 ADI GALATI

  • Postat de Daroczi Carol - YO2GL la 2006-02-02 12:02:51 (ora Romaniei)
  • Dr.Valy,
    Am citit cu interes cele relatate de tine.Felicitari pentru performanta!Multumesc pentru QSO.Am facut si eu 100 de legaturi(pentru participare si observarea propagarii).Atita am propus ,atita am facut.In conditiile mele si 100 de QSO reprezinta o performanta.Cred ca planurile voastre,cunoscand ambitia ta si maiestria celor din echipa,vor fi realizate.Sanatate si SUCCES ! 73 Carol

  • Postat de gheorghe andrei radulescu - YO4AUP la 2006-02-02 14:13:58 (ora Romaniei)
  • felicitari pentru performanta. am retinut ca nici-un transceiver nu este mai bun decit antena la care este conectat. as intinde si eu niste antene de 600 de m in patru directii perpendiculare, dar curtea mea n-are decit 6x24m. in lipsa de spatiu imi ramine internetul, aici si la multe alte adrese: http://www.w8ji.com/

  • Postat de Lilian - YO3BL la 2006-02-02 17:57:10 (ora Romaniei)
  • Salut Vali , Ovidiu , Andy , Tibi
    felicitari pentru rezultatul excelent!!!!
    Sanatate si numai bine !
    Lilian

  • Postat de iulian - YO8CRU la 2006-02-03 00:06:03 (ora Romaniei)
  • Ca multe alte articole semnate de tine, Valy, si acesta este cu informatii deosebite! Iti adresez felicitari pentru modul in care reusesti sa-ti faci cunoscuta activitatea. Ceea ce ai facut in benzile joase, cat am putut sa aflu din revista noastra si de pe radioamator.ro, sunt lucruri nemaipomenite! Meriti aprecierile noastre. Ma bucur ca ai inceput sa te gandesti la echipa...Si acesta este un alt lucru deosebit! Felicitari pentru tine si pentru cei care stiu sa-ti aprecieze entuziasmul. Sanatate deplina pentru tine, pentru familie din partea careea iti doresc sa te bucuri de intelegere si pe mai departe...
    Aceleasi ganduri bune si pentru membrii echipei care va sti sa foloseasca amplasamentul si dotarea de care dispui! Toate bune si frumoase si nu in ultimul rand va doresc sa aveti parte de satisfactii deosebite in ceea ce faceti!
    Si nu uita..."in noi, toti avem un vechi hobby:colectionam ani voiajori" (citat dintr-un poet modern)! 73! Poate ca, int-o buna zi, vei reusi sa condensezi toata experienta intr-o singura lucrare...Succes!

  • Postat de george - YO5OVM la 2006-02-03 07:49:59 (ora Romaniei)
  • Valy,te salut si totodata te felicit pentru ceea ce faci in banda de 160m,ca de altfel in toata activitatea de radioamatorism,am avut privilegiul in scurtul timp avut la dispozitie in 10.12 2005 sa pipai cu privirea locatia ta care nu a costat putin si incaodata te felicit pentru realizarile tale,nu este usor si dar cu multa dragoste si daruire pentru acest sport iata ca se poate iar satisfactiile sint pe masura,daca vom traii si vom fi sanatosi ne vom mai vedea in video,pina atunci numai bine tie familiei tale si multe satisfactii,yo5 ovm,George,Oradea.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "YR1A in CQ WW 160m CW 2006"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact