Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
In actualitate

BPL - un iminent pericol

Traducere si adaptare: Daniel Motronea YO9CWY

Aceste informatii au fost preluate de la American Radio Relay League (ARRL)

De ce radioamatorii sunt preocupati de BPL

Radioamatorii nu se opun serviciilor de banda larga. Din contra, ei tind sa fie printre primii care adera la aceasta noua tehnologie. Totusi, exista si alte cai de distributie a acestor transmisii, care nu polueaza spectrul radio precum BPL. Aceastea includ: fibra optica adusa acasa, cablul, linii digitale de abonat, cat si radio. ARRL sprijina accesul tuturor americanilor la transmisiile de banda larga, dar se opune atingerii acestui scop prin BPL din cauza potentialului ridicat de risc de interferenta asupra comunicatiilor radio.

Ce este BPL

BPL consta in distribirea semnalelor de internet de banda larga folosind liniile electrice pentru transportul semnalelor digitale de mare viteza acasa si la serviciu. Sistemele BPL sunt destinate distribuirii serviciilor de internet folosind liniile electrice de medie tensiune si folosind, in general, o banda de frecventa intre 1,7 si 80 MHz.

Ingrijorarea: broadband + linii electrice = interferenta

Deoarece liniile electrice nu sunt special construite pentru a impiedica radiatia energiei RF, BPL reprezinta o sursa semnificativa de potentiale interferente radio pentru toate serviciile radio ce folosesc aceasta gama de frecventa, inclusiv serviciile de amatori. Liniile electrice aeriene de transport si cele de residenta actioneaza ca antene ce radiaza neintentionat semnale de banda larga, ca semnale radio in zonele invecinate: zone locuite cat si cai de comunicatie.

Care este statutul BPL

Din punct de vedere legal, BPL este un emitator neintentionat si neautorizat de energie RF si este subiect al Federal Communications Commission (FCC) Part 15. Regulile FCC prevad ca sistemele BPL pot opera numai in anumite conditii, fara a cauza interferente asupra serviciilor radio autorizate. BPL nu este indreptatit sa beneficieze de protectie fata de interferente. Pana in prezent, BPL a fost implementat in numeroase zone de testare, insa in putine instalatii comerciale. In ciuda implementarii foarte limitate, au fost constatate interferente considerabile.

In octombrie 2004, FCC a adoptat reguli noi privind BPL. Aceste reguli impun noi restrictii asupra sistemelor BPL, ca recunoastere a faptului ca ele pozeaza ca o mai mare amenintare de interferente radio decat dispozitivele prevazute in FCC Part 15, precum telecomanda deschiderii usilor de la garaje. Totusi, aceste reguli nu sunt suficiente pentru a reduce probabilitatea unor interferente la nivele acceptabile. Sunt posibile apeluri administrative si conflicte in instanta.

De ce aceste prevederi sunt inadecvate

Actul de Comunicatii din 1943 si prevederile FCC au cerut de mult timp ca emitatoarele neautorizate precum BPL sa protejeze de interferente serviciile radio autorizate si ca primele trebuie sa accepte interferentele produse de catre serviciile autorizate ca produs normal a activitatii lor. Totusi, in practica, adesea este dificil a rezolva astfel de probleme de interferenta in teren. Intr-un caz in Iowa, inginerii BPL au petrecut 12 saptamani incercand sa rezolve o problema de interferenta, dar fara succes. Interferentele nu au incetat decat atunci cand testele au fost stopate.

Studiile National Telecommunications and Information Administration (NTIA) arata ca probabilitatea de interferenta de la un sistem BPL ce lucreaza in limitele de radiatie impuse de FCC pentru aceeasi frecventa cu a unei statii de comunicatie radio, este esentiala 100% la o distanta de 200 - 400 m fata de linia de elctricitate, in functie de frecventa.

Contrar acestor probe clare ca limitele sunt prea permisive, FCC nu a impus masuri mai severe in banda de frecventa folosita de serviciile aeronautice. Aceasta inseamna ca daca nu se vor lua din start masuri de constructie a sistemelor BPL in vederea reducerii radiatiilor, atunci operatorii BPL vor trebui sa treca la masuri complicate de reducere a interferentelor pentru fiecare caz in parte. Acest fapt ar putea sa nu fie posibil decat prin inchiderea acestor sisteme. Desigur, ei vor opune rezistenta. Iata de ce operatorii radio sunt atat de ingrijorati si de ce operatorii BPL nu pot primi asigurarea de a avea un serviciu fiabil de BPL.

A fost probata interferenta?

Laboratoarele ARRL au facut observatii asupra radiatiilor BPL in zonele de testare. Rezultatele si informatiile privind interferentele ce includ inregistrari video si audio sunt disponibile pe pagina www.arrl.org.bpl. Acestea si alte observatii privind interferenta de radiofrecventa a BPL in locurile de testare sunt o chestiune publica in SUA prin prisma FCC. Un raport din octombrie 2004 al NTIA confirma ca semnalele BPL sunt sunt radiate neintentionat de liniile electrice. NTIA afirma ca actualele tehnici de masurare prevazute de FCC Part 15 pot "subestima semnificativ" intensitatea la varf a campului radiat de BPL si ca riscul de interferenta este mai mare in conditiile actualelor reguli. Exista deci o disputa privind plangerile de interferenta asupra serviciilor radio autorizate, modul de calcul sau masuratorile nivelelor de radiatie a BPL au fost probate, dar ce a fost probat a fost denaturat de erori de masura.

Alte riscuri

  • Undele scurte sunt singura parte a spectrului radio care permite comunicarea la mare distanta cat si legaturi radio intercontinentale. Undele scurte sunt folosite de posturile de radio de broadcasting internationale, de statiile radio aeronautice, marine, de interventie la dezastre cat si de alte servicii inclusiv militare.
  • Benzile joase ale VHF sunt folosite intens de catre pompieri, politie si alte organizatii de interventie rapida.
  • In functie de distanta fata de sistemele BPL, unele sisteme de comunicatii guvernamentale federale pot fi afectate de aceste interferente.

    Material preluat pe data de 03 oct 2005 de pe pagina ARRL

    ***

    Comentariile unor organizatii sporesc alarma privind BPL

    Doua organizatii au venit cu comentarii la Federal Communications Commission (FCC) care cresc ingrijorarea referitoare la potentiale interferente de la si asupra sistemelor Broadband over Power Line (BPL - transmisii de banda larga pe liniile de electricitate). Autosesizandu-se referitor la aceste "grave probleme", Federal Emergency Management Agency (FEMA) si organizatia nonprofit Disaster Preparedness and Emergency Response Association (DERA) au cerut FCC sa solicite teste de camp (radiatie) impartiale asupra BPL, comentarii si audieri publice.

    DERA a ajuns la concluzia ca implementarea BPL va duce la perturbarea si intreruperea comunicatiilor de urgenta in toata America de Nord. Ca raspuns la remarcile FEMA, DERA a afirmat ca BPL nu reprezinta doar "un posibil risc", ci chiar s-a dovedit ca produce interferente grave asupra serviciilor radio autorizate. Intre timp, Amateur Radio Research an Development Corporation (AMRAD) a realizat teste suplimentare de camp impreuna cu FCC, aratand ca BPL sunt susceptibile la interferente chiar de la semnalele radio HF modeste ale amatorilor. AMRAD a spus ca, cel mai nou, s-a demonstrat ca lucrul radio in zona va face ca multe locuinte sa-si piarda serviciile internet (prin BPL). Pe o raza de cel putin 700m fata de emitator, conexiunile internet pot fi intrerupte. In imediata apropiere, aproape sigur vor fi intrerupte. Pentru un experiement de susceptibilitate RF, AMRAD a folosit o zona de testare a companiei Potomac Electric Power. Testul s-a executat la mijlocul anilor '60, intr-o casa cu o instalatie elctrica ne-ecranata si folosita BPL. La 7-800 m distanta, transferul de date a fost blocat de un emitator de 100w pe frecventa de 3980 Khz. Testul a avut rezultate asemanatoare in diferite conditii, cu exceptia unui emitator de 4w in banda de 4 - 21 MHz.

    Se asteapta ca ARRL sa-si desfasoare propriile ei teste asupra BPL in scopul de a se edifica de felul cum acesta afecteaza lucrul HF si VHF banda joasa, dar si cum transmisiile radioamatorilor pot afecta sistemul BPL.

    Trei relatari cu BPL

    1. O comunitate din Virginia este pe cale sa implementeze BPL. Amatorii au fost impotriva citand opozitia japonezilor fata de BPL cat si un studiu al BBC care descrie interferentele BPL asupra HF.
    2. In Lompoc / California, Consiliul orasului a respins introducerea BPL, in favoarea comunicatiilor radio si prin fibra optica.
    3. In Austria, Crucea Rosie a raportat ca intr-un exercitiu de interventie la dezastre, comunicatiile radio "au fost victima unor masive interferente radio" din partea BPL.

    (QST 2004)

    Daniel Motronea YO9CWY

    Articol aparut la 14-10-2005

    11474

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (11)  

  • Postat de gheorghe andrei radulescu - YO4AUP la 2005-10-14 08:31:18 (ora Romaniei)
  • poate face federatia o interpelare adresata autoritatii in materie pentru a afla si noi ce se intentioneaza a se aproba in tara noastra? gura lumii spune ca bpl-ul vine repede si la noi!!!

  • Postat de Liviu - YO3DLL la 2005-10-14 08:43:38 (ora Romaniei)
  • O plaga de 100 de ori mai mare decat dezastrul facut de retelele internet de cartier mai mult sau mai putin autorizate !Astora nu li s-a intamplat nimic pina acum !
    Bun , dar acum ce este de facut ??? Ce masuri de preintampinare se pot lua ??? Oare oficialii nostrii , care sunt cel mai in masura sa actioneze , stiu de acest lucru ?
    In orasul Marasesti urma ca la inceputul acestui an sa se implementeze experimental acest sistem..Stie cineva la ce concluzii si rezultate s-a ajuns ?!
    Multumesc...Liviu

  • Postat de Pit YO3JW - la 2005-10-14 10:02:50 (ora Romaniei)
  • Cei de la IGCTI dau vina pe cei de la Minister Acolo trebuie facut tam-tam. Tot acolo trebuie cerut modificarea largimi de banda in 40 m dela 7100 la 7200 kHz. Trebuie madificat acel TNABF care zice ce si cum. Tot acolo s-a dat acces la alte servicii in banda de 70 cm si altele. Cat priveste retelele de cartier. Aici consider ca de vina sunt furnizorii de astfel de servicii pe cablu TV. Ei tin la pret asa ca oamenii se orienteza...Daca ar scadea preturile, ar avea mai multi clienti si incasarile ar fi tot alea. Da ei sunt cu ochi pe cat maui mult. Oare nu le ajunge? 73 Pit

  • Postat de Cornel - YO9BXZ la 2005-10-14 10:32:26 (ora Romaniei)
  • Daca nu exista o pozitie clara a organismelor statului or sa faca ce vor.Conditiile tehnice de furnizare a acestor servicii cine le stabilesc daca nu aceste organisme?Daca americanii se plang de interferente la noi o sa fie jale mai ales ca si liniile electrice sunt suficient de zgomotoase.Este de ajuns ca undeva o siguranta sa nu faca contact.Sa nu mai vorbim de iluminatul public, de televiziunea prin cablu, retelele de internet, si cine stie ce mai apare neautorizat. Si peste astea BPL-ul!!!!

  • Postat de guralumii - NOPE la 2005-10-14 11:19:41 (ora Romaniei)
  • http://www.radioamator.ro/forum/forum_entry.php?id=639&page=4&category=all&order=time>Un subiect pe acceasi tema in Forum

  • Postat de vasile - YO5DAR la 2005-10-14 14:14:41 (ora Romaniei)
  • In domeniul comunicatiilor electronice exista norme si standarde reglementate de organismele internationale, la noi zicese se tinde spre armonizarea legislatiei cu cea comunitara.
    Poate cineva crede ca vom putea fi "originali" si in privinta armonizarii legislatiei ca in cazul democratiei.Poate cineva sa specifice vreun articol de legislatie comunitara unde sa se vorbeasca de BPL?
    Se fac studii, se fac cercetari ca fara astea nu exista progres tehnologic.
    Si apoi trecind peste orice aspect legal, cei care au studiat transmiterea semnalelor pe linii lungi pot sa isi dea seama de ce se impiedica "cercetatorii" firmelor vestite.
    Dupa ce isi termina bugetul alocat pentru acesta gaselnita se vor orienta spre altceva.
    La noi se vor gasi "artisti" care sa incerce sa convinga anumite organe din conducerea societatilor de distributie a energiei ce "minuni"se pot realiza pe cele 2(3) sirme.
    Mai bine ar muncii sa rezolve problema distributiei energiei electrice la 50 Hz, care in multe locuri din tara este dezastruoasa.

  • Postat de Florin - YO9GJX la 2005-10-19 09:35:23 (ora Romaniei)
  • BPL necesita echipamente scumpe si investitii mari.
    Cel putin la noi nu e cazul pentru urmatorii, cred 50 de ani. Hi
    Daca cititi documentatia o sa vedeti ca si randamentul unui astfel de sistem e mizerabil. Inclusiv in SUA. Asa ca ramane de vazut.

  • Postat de Adrian Arghiropol - YO9FRJ (ex YO4FRJ) - YO9FRJ la 2005-11-05 20:16:37 (ora Romaniei)
  • Undeva la sfarsit de Sept. 2004 scriam urmatoarele:

    BPL ... iata o amenintare serioasa pentru benzile de radioamatori din undele scurte si nu numai. Oricum, cred ca este greu de facut in acest moment o predictie pe termen mediu a modului cum se va trata problema in YO ... Fiind o tehnologie conceputa peste ocean, norocul nostru este ca UE a fost ca intotdeauna destul de sceptica in promovarea tehnologiilor ce vin din acea directie, lucru care cred eu ca va intarzia oarecum initierea unui astfel de proiect la o scara mai larga in Europa.
    O alta implicatie importanta ce trebuie mentionata este de asemenea si lovitura pe care ar primi-o domeniul telecom aflat acum intr-o recuperare lenta dupa o recesiune accentuata in UE. State puternice Vest Europene sunt co-actionare la aceste societati nationale de telecomunicatii aflate in situatii financiare destul de complicate ( de exemplu France Telecom, British Telecom, Deutsche Telecom, KPN Olanda-Belgia, Telefonica Espania , etc ). Iata un motiv serios ca in viitor, CE sa fie deosebit de atenta la implicatiile acestei probleme la nivelul industriei de profil. In general, Marea Britanie este laboratorul de testare pentru tehnologii noi in domeniul telecom, asa ca va trebui sa urmarim cu atentie ce se petrece si acolo. Stiu ca s-a cerut deja autoritatile britanice de profil o aprobare temporara pentru studiul si testarea BPL, dar inca nu au primit autorizatia.

    Pentru o tara ca YO, cu o infrastructura inca in dezvoltare, ne putem trezi si maine cu un astfel de proiect gata aprobat, din considerente politice, de altfel exact cum s-a intamplat in USA ...

    Ce este de facut in YO impotriva acestei posibile amenintari, adica BPL, sau transmisii de date pe liniile electrice?!... greu de spus. Personal consider ca omologarea unui serviciu gen BPL in UE va conduce la omologarea sa viitoare si in YO, fara nici un drept de apel si/sau schimbare posibila viitoare. Pe moment insa, sansele sunt mai mici ca in USA. In cazul omologarii acestui serviciu in YO inainte de omologarea in UE, situatia este aceeasi, adica mai mult ca sigur ca autoritatile vor ignora pagubele colaterale gen perturbarea emisiunilor de radioamatori. Cred ca singura noastra sansa este ca acest serviciu BPL sa bruieze in perioada de testare ceva comunicatii guvernamentale si/sau speciale, suficient ca problema sa fie luata serios in consideratie. Iar daca acest lucru nu se va intampla din diverse motive, sa incercam noi sa-i ajutam ... hi hi.

    Ce s-a petrecut dupa un an:
    - ARRL a castigat in foarte multe districte contestatia facuta la FCC impotriva folosirii sistemului BPL datorita perturbatiilor radio ce insotesc aceasta tehnologie! ARRL a facut un efort admirabil logistic si tehnic. Ulterior, aportul radioamatorilor la mentinerea sistemului de comunicatii de urgenta in cazul dezastrelor naturale din 2005 generate de uraganele ce au devastat SE continentului nord american a determinat cresterea prestigiului si importantei acestora. Problema nu este transata definitiv, insa FCC-ul american are deja are un istoric reprezentativ al perturbatiilor radio ce sunt generate de aceasta tehnologie si nu poate sa nu tina cont de acestea in evaluarea licentelor temporare de BPL acordate.
    - UE nu s-a grabit sa extinda testarea si implementarea definitiva a acestei tehnologii - cu mici exceptii desigur - insa exista destule companii mari care urmaresc cu mult interes testele din USA.
    - domeniul "telecom via cable" in toata lumea este tot intr-o refacere lenta, iar concurenta cu retelele mobile se inaspreste. Guvernele UE ce inca detin actiuni la operatori nationali de telefonie fixa nu au interes primar sa promoveze si sa sustina legislativ tehnologii noi, daca nu au legatura cu proprietatea lor, datorita implicatiilor economice si desigur politice. Ce-i ramane de facut unui posibil investitor in aceasta tehnologie in UE: sa-si asume in primul rand cheltuielile enorme si riscul deschiderii unei ere noi in domeniul furnizarii energiei electrice impreuna cu serviciul broadband, misiune nobila de altfel, dar ce va genera imediat o avalansa de reclamatii privind perturbatiile radio ce vor pune multe semne de intrebare institutiilor financiare ce vor finanta aceasta noua tehnologie ... complicat.
    - revenind cu picioarele pe pamant mioritic, adica in YO, IGCTI-ul negociaza cu FRR un nou regulament al Radioamatorilor care dupa finalizare va trebui respectat de ambele parti. Daca in mod practic trebuie sa ne facem griji de ceva este de cum IGCTI va raspunde reclamatiilor noastre privind perturbatiile care exista de mult timp si sunt in crestere in benzile noastre. In cazul cel mai defavorabil, daca va aparea BPL in YO, operatorul va trebui sa-si omologheze echipamentele si cei de la MCTI vor trebui sa-i accepte proiectele. Dupa depasirea acestui lant birocratic destul de costisitor (hi...hi), in opinia mea nu va mai sta nimic in fata companiei care va dori sa faca BPL ... poate doar sursa de finantare. Deocamdata, nici urma de teste BPL in YO, dar nu trebuie subestimat interesul posibililor investitori, deoarece privatizarea CONEL pe zone de distributie va genera interese zonale diferite specifice noilor proprietari, iar testarea intr-o tara cu multe ambiguitati legislative ar putea deveni o cruda realitate ... Sa fim pe faza si orice informatie locala de genul "BPL - marete investitii in YO" sa fie facuta public pe aceasta pagina cat mai rapid pentru a stabili o strategie comuna de raspuns.

    La final subliniez importanta parerilor Dvs. legate de acest caz si mai ales importanta implicarii si sustinerii pe moment a demersului FRR pe langa IGCTI de a finaliza noul Regulament. Vy 73's de Adrian

  • Postat de Nic - YO3GNO la 2006-01-08 13:08:10 (ora Romaniei)
  • ...in afara de BPL mai sunt acele transmisiuni domestice peste reteaua "home" cu diverse device-uri made in china (homeLAN over power line) despre care ma indoiesc ca pot fi stavilite mai usor decat retelele de cartier si cablurile aeriene de date care au distrus eterul...

  • Postat de Petrus - YO4HCU la 2006-02-16 19:54:54 (ora Romaniei)
  • Eu propun sa bagam KW in antene sa vedem daca le mai merge BPL-ul lor.

  • Postat de Incognito - la 2007-02-01 21:21:38 (ora Romaniei)
  • Deja este implementat sistemul BPL , urmeaza bazele legale...in RO este nevoie mare de bani..mai conteaza ce ziceti voi???

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "BPL - un iminent pericol"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact