hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Corespondenta din Budapesta

Software defined radio transceiver

László Hadnagy YO5AEX

Sambata, 2 aprilie 2005, Universitatea Tehnica din Budapesta a fost gazda "Zilei Tehnicii" organizat de Radioclubul Universitatii - HA5MRC. Aceste intalniri trimestriale sunt asteptate cu mult interes de iubitorii sportului radio. Tema propusa: SDR-1000 software radio pentru unde scurte 100 W, moderator Rusvai László (Laci) DL2JTE (HA7HN) si Váry Albert HG7VAL. Prezentarea a inceput cu o jumatate de ora intarziere, deoarece radioamatorii din capitala si provincie nu au incaput in amfiteatru, motiv pentru care organizatorii ne-au mutat intr-o sala cu o capacitate mult mai mare.

Dr András Gschwindt HA5WH, secretarul radioclubului HA5MRC a salutat participantii si a facut cateva aprecieri privind aceasta tehnologie de varf, care a inceput sa fie folosit pentru traficul de radioamator.

Colegul Rusvai László (Laci) DL2JTE (HA7HN) a adus din Branderbisdorf, Germania, echipamentul si accesoriile aferente expunerii si unei demonstratii in banda de unde scurte. S-a folosit antena pentru unde scurte a HA5MRC.

Ne pregatim pentru o noua aventura in radioamatorism.

SDR-1000 (Software Defined Radio) este un transceiver conceput pentru uzul curent al radioamatorilor in viitor. Transceiverul a fost conceput de electronisti impreuna cu programul radio al informaticianului pentru a functiona, in toate modurile de lucru, pentru receptie in domeniul 11 KHz pana la 65 MHz si emisie in benzile de amatori de 160 M-10M 100 W PEP w/optional PA, 500mW - 6 M.

La receptie, SDR-1000 transforma o parte din semnalul de IF (HF) intr-un semnal audio utilizat de cartela de sunet a calculatorului si toate functiile transceiverului sunt definite prin program. Cu o cartela de sunet Sound Blaster: Audigy2 ZS este impresionata sensibilitatea si calitatea receptiei in ansamblu. La emisie, SDR-1000 utilizeaza acelasi principiu dar in ordine inversa si produce 1 W PEP. VFO-urile includ o rezolutie de 1 Hz. Daca aceasta putere este convenabila traficului QRP ori pentru experimentari, este insuficienta pentru o utilizare traditionala si necesita un amplificator HF.

Calculatorul folosit trebuie sa aiba instalat cel putin, sistemul de operare Windows 2000 ori XP, procesorul minimum 800 MHz. si o memorie de minimum 256 MB-RAM.

Gestionarea parametrilor, reglarea modulatiei ori a parametrilor pentru CW, memoriile si comutarea filtrelor se realizeaza prin utilizarea ferestrelor.

Pentru detalii legate de SDR-1000, se poate consulta seria de articole si schemele publicate de Gerard Youngblood AC5OG, cu titlul: "A Software Defined for the Masses, Part 1-4" in QEX Magazine, din Jul/Aug 2002, Sept/Oct 2002, Nov/Dec 2002 si Mar/Apr 2003.

Pentru demonstratii in banda de 3,5 si 14 MHz s-a folosit, in trafic, modul de lucru CW si SSB, echipamentul SDR-1000 in comparatie cu un transceiver clasic de fabrica si unul home made. Diferentele sunt evidente.

Pe marginea prezentarii si a demonstratiei practice Laci, DL2JTE (HA7HN), s-a straduit sa raspunda la intrebarile celor prezenti. M-am interesat asupra pretului de achizitionare si raspandirea aplicatiei. Despre pret s-a vehiculat suma de 700 USD si faptul ca in Germania, in prezent, folosesc aceasta tehnica de varf in mod curent cam 20 de radioamatori. In concursuri utilizarea este mai greoaie intrucat mana dreapta a operatorului este ocupata cu folosirea mouseului. Deasemenea am aflat ca echipamentul se poate achizitiona in stare asamblata si testata, in 2 variante ori kituri, accesorii la cerere si manualul de operare. Aplicatia se poate extinde si pentru banda de 2 metri.

Cred ca aceasta scurta prezentare a DSR-1000 cu ocazia "Zilei tehnicii" la HA5MRC a captat interesul Dvs. Societatea care comercializeaza si distribuie SDR-1000 este FlexRadio Systems, motiv pentru care Va invit sa vizitati siteul acesteia www.flex-radio.com unde gasiti informatii si detalii asupra acestui produs in limba engleza.

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 5-4-2005

11069

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (1)  

  • Postat de Morel 4X1AD - 4X1AD (4x1ad) la 2005-04-05 14:12:58 (ora Romaniei)
  • Pentru completarea documentarii: articolele citate de YO5AEX precum si o serie suplimentara de informatii tehnice despre Software Defined Radios se pot cobori ca fisiere pdf de pe pagina WEB a ARRL-ului http://www.arrl.org/TIS. Sau, pe aceiasi pagina, pe fereastara "Search site" se scrie fraza "Software Defined Radios".
    De asemeni, in ultimul numar al revistei QST (Mai 2005), figureaza o analiza tehnica (Product review) a transceiverului SDR-1000. Cine doreste poate primi acest articol de la mine. _

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Software defined radio transceiver"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact