hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Un nod RoLink pe orbita si un radioamator roman in spatiu

Pacalela de 1 Aprilie

Ciprian Sufitchi N2YO

Neobositul Adrian KO8SCA (YO8SCA) ne-a obisnuit sa fie prezent in cele mai exotice locatii, operand in DXpeditii sau pe cont propriu, oferindu-ne tuturor sansa de a pune o noua entitate DXCC in log. Activitatea neobosita din ultimii ani i-a fost recunoscuta anul trecut prin includerea sa in randul celor mai faimosi DX-peditionari in CQ DX Hall of Fame. Mai multe despre aceasta exceptionala realizare intr-un articol care va aparea in curand la Radioamator.ro.

O impresionanta aventura va fi anuntata DXpeditie pe insula Petru I in anul 2026 in care Adrian KO8SCA va fi co-leader, impreuna cu Ken LA7GIA, Cezar VE3LYC si Dave WD5COV. Dar pana atunci se pare ca Adrian continua sa ne pregateasca surprize! Una dintre acestea este activitatea pe care o va avea in curand pe o orbita in jurul Pamantului.

Adrian KO8SCA (YO8SCA)
Adrian KO8SCA (YO8SCA) la antrenament pe capsula spatiala Dragon

In cadrul programului CubeSat Launch Initiative (CSLI) NASA permite lansarea de sateliti de mici dimensiuni construiti in general in scopuri educationale de catre diverse instututii, licee, universitati. Acesti sateliti sunt plasati pe orbita chiar de la Statia Spatiala Internationala (ISS). Acest program permite insa si testarea de echipamente radio folosite cu titlu experimental chiar de la bordul Statei Spatiale, fara a mai fi necesara lansarea lor in spatiu. Avand in vedere aceasa posibilitate, Adrian KO8SCA impreuna cu echipa care a pus bazele retelei RoLink in Romania au contactat acum cateva luni NASA pentru a explora oportunitatea plasarii in scop experimental a unui nod RoLink la bordul Statiei Spatiale. Raspunsul a venit neasteptat de repede - cererea lor a fost aprobata la sfarsitul lunii ianuarie.

Instalarea unui asemenea echipament, oricat de simpla ar parea, este un proiect foarte elaborat cand e vorba de Statia Spatiala Internationala si prin urmare s-a pus problema cine va fi insarcinat cu montarea acestui nod, cu conectarea la sistemul de energie electrica de la bordul ISS si mai ales, cu montarea unei antene adecvate pe exteriorul Statiei Spatiale? Intrucat Adrian KO8SCA era calificat la toate criteriile necesare pentru o astfel de operatie, aprobarea deplasarii sale pe ISS intr-o misiune viitoare a fost doar o formalitate.

Statia Spatiala Internationala
Statia Spatiala Internationala

Prin urmare, vom avea in curand cel de-al doilea cosmonaut roman in spatiu. Dupa Dumitru Prunariu, este acum randul lui Adrian Ciuperca sa devina astronaut. Data exacta a lansarii nu a fost stabilita cu exactitate, ce se stie pana acum (31 martie) este ca misiunea va avea loc in a doua jumatate a lunii august, racheta va fi Falcon 9 (SpaceX) si o capsula Dragon il va transporta pe Adrian impreuna cu alti 2 astronauti la bordul Statiei Spatiale Internationale.

La aceasta ora repetorul RoLink pentru a fi montat in spatiu a fost finalizat si testat de echipa RoLink, avand fireste un design special care sa permita functionarea fara probleme in conditii de imponderabilitate, fiind dotat cu circuite redundante etc. El urmeaza a fi expediat catre NASA, care vor pregati un pachet special care va fi livrat prin capsula Dragon in aceeasi misiune. Avend in vedere necesitatea instalarii antenei pentru repetor pe exteriorul ISS, Adrian KO8SCA va fi implicat intr-o activitate EVA (Extra Vehicular Activity) care ar putea dura 1-2 ore si din acest motiv este necesar ca el sa ia parte la un antrenament intens inaintea misiunii. Antrenamentul a inceput acum doua saptamani. Vom afla mai multe de la KO8SCA in curand, probabil.

Adrian KO8SCA (YO8SCA) in cadrul programului de antrenament NASA pentru misiunea EVA
Adrian KO8SCA (YO8SCA) in cadrul programului de antrenament NASA pentru misiunea EVA

Din cate a relatat Adrian KO8SCA, data la care este planificata misiunea ar putea permite operarea in cadrul concursului YO DX HF Contest care are loc la sfarsitul lunii august (24-25). Ar fi pentru prima data cand de la bordul ISS se opereaza intr-un concurs pe unde scurte. In mod sigur KO8SCA ar avea un avantaj considerabil in ce priveste propagarea, avand in vedere ca Statia Spatiala da ocol Pamantului o data la circa 90 de minute. Nu a fost stabilita cu exactitate categoria de participare, intrucat la bordul Statiei Spatiale mai exista si alti radioamatori, de pilda Jasmin Moghbeli (KI5WSL) sau Satoshi Furukawa (KE5DAW), asadar este posibila o participare la categoria multi-operator. Ramane de vazut.

Un lucru este cert insa - in curand se vor putea realiza legaturi RoLink direct prin radio cu orice statie portabila din orice punct al Pamantului, atunci cand Statia Spatiala este in aria de vizibilitate radio. Frecventele uplink/downlink nu au fost inca stabilite, insa probabil uplink va fi UHF, iar downlink VHF. Sa ii dorim lui Adrian KO8SCA succes in aceasta misiune (care poate fi considerata si activitate DX) si sa speram ca echipamentul RoLink se va defecta destul de des astfel incat si alti radioamatori YO sa aiba oportunitatea sa devina cosmonauti pentru a pune in functiune din nou nodul radio.

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 1-4-2024

2536

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Ilie - YO6OCT (yo6oct) la 2024-04-01 06:18:53 (ora Romaniei)
  • Buna gluma! 73 de yo6oct!

  • Postat de Corneliu - YO3BZF (yo3bzf) la 2024-04-01 07:35:18 (ora Romaniei)
  • O EXTRAORDINARA PLACUTA SURPRIZA! Voi fi numai urechi! Ar fi pacat sa pierdem o asemenea ocazie..
    Tnx de info OM CIPRIAN 73!; 55! de YO3BZF op. DORU

  • Postat de Silviu - YO8TK (yo8tk) la 2024-04-01 08:07:19 (ora Romaniei)
  • PD1A va ureaza succes.....intregii echipe. Sper ca Adrian stie de misiunea EVA. Hi!

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2024-04-01 08:54:56 (ora Romaniei)
  • Frumos ne mai innodași, monșer!
    GL & 73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Mircea Bochis - YO5AXB (yo5axb) la 2024-04-01 10:01:50 (ora Romaniei)
  • Pacat ca e 1 aprilie..... 73,Mircea,YO5AXB.

  • Postat de Corneliu - YO3BZF (yo3bzf) la 2024-04-01 10:05:01 (ora Romaniei)
  • TOTUSI, AR FI FOARTE PLACUT,NU ? Si asa nu prea mai avem cu ce ne mai mandri. Succes celor care mai au chemarea sa se gandeasca la viitotor, nu credeti ?

  • Postat de Miron - YO3ITI (yo3iti) la 2024-04-01 12:17:58 (ora Romaniei)
  • Încă una la fel de haioasă: https://www.youtube.com/watch?v=AJpcXA-bzD4

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Un nod RoLink pe orbita si un radioamator roman in spatiu"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact