hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Hamvention 2022 vazut de N2YO

Ciprian Sufitchi N2YO

Editia 2022 a traditionalului eveniment radioamatoricesc Hamvention s-a desfasurat in perioada 20-22 mai 2022 in locatia devenit deja traditionala, Xenia Ohio. S-au aniversat in acest an 70 de ani de la prima organizare, in 1952, la Dayton, insa editiile nu au avut continuitate anuala. Din 2019 Hamvention nu s-a mai desfasurat din cauza pandemiei, asa ca dupa doi ani de pauza radioamatorii rasufla usurati ca lucrurile incep sa intre in normal.

Pentru mine aventura a inceput o zi mai devreme, caci drumul cu masina personala dureaza mai bine de 8 ore si am dorit sa particip si la intalnirea anuala a membrilor CWops club, o asociatie internationala a iubitorilor telegrafiei. Exista aproape 4000 de membri in acest club (cei mai multi din Statele Unite), printre care si cativa radioamatori din Romania: YO3FLR, YO3FRI, YO3LW, YO4AAC, YO5OHO. La intalnirea desfasurata la restaurantul Spaghetti Warehouse din Dayton apreciez ca au fost prezenti peste 100 de membri, care dupa ce au savurat o cina copioasa au ascultat cateva prezentari si au asistat la ceremonia inmanarii unor diplome.

La ora 9 dimineata in ziua de vineri 20 mai coada la casele de bilete arata promitator. Potrivit organizatorilor, aproximativ 30000 de vizitatori erau asteptati la Hamvention 2022. Prognoza meteo anunta vreme deosebit de calda si numai trecatoare averse de ploaie.

Ca de obicei, m-am inscris pe lista de participanti din partea organizatiilor media, cu promisiunea sa culeg cat mai multe informatii pe care sa le fac cunoscute radioamatorilor YO. Cred ca este cea de-a XV-a editie a Hamvention la care port ecusonul Radioamator.ro confectionat de organizatori.

Expozantii au fost aproximativ aceiasi pe care ii stiam de la editia trecuta, ba chiar cei mai multi s-au pastrat in aceleasi locatii ca si in 2019 punctele de prezentare a produselor. In linii mari, conform observatiilor mele, nu am remarcat lansarea de produse majore la aceasta editie, probabil ca producatorii si distribuitorii de echipamente au privit cu prudenta editia din acest an, nefiind siguri daca va fi un succes sau nu.


Standul Icom

Icom a prezentat in acest an doua produse noi, insa ambele se afla in faza de prototip, nefiind stabilita inca data cand acestea vor patrunde pe piata, si nici pretul lor. Primul echipament este liniarul de putere IC-PW2 HF/50 MHz de 1 kW care aduce imbunatatiri fata de IC-PW1 in privinta conectarii la statiile radio, facand posibila operarea SO2R cu un singur liniar. O brosura care prezinta echipamentul se poate descarca la aceasta adresa.


IC-PW2 HF/50 MHz

Cel de-al doilea produs Icom lansat la aceasta editie este un transceiver all-modes SHF care poarta denumirea SHF-P1. Acesta este destinat benzilor de 2,4 si 5,6 GHz. Mai multe informatii despre SHF-P1 si debutul acestuia la Hamvention 2022 puteti citi la aceasta adresa.


SHF-P1

Interesant este ca nu m-am impiedicat de standul Kenwood, se pare ca nu a fost reprezentat la Hamvention, ceea ce cred ca este o premiera si cred ca transmite un mesaj. Exista de catava vreme zvonuri potrivit carora Kenwood ar intentiona sa se retraga de pe piata de echipamente pentru radioamatori. S-ar putea acest lucru chiar sa se intample.

Yaesu a prezentat aceleasi echipamente ca si acum 3 ani, dintre care cred ca cel mai aratos ramane transceiverul FTDx-101MP. Deci nicio noutate Yaesu in acest an. Pana si interesul pentru sepcile Yaesu se pare ca se afla in declin...


Standul Yaesu


Transceiverul FTDx-101MP


Nu mai este coada la sepcile Yaesu (care se distribuie gratuit participantilor la Hamvention)

Nici Elecraft nu a prezentat nimic nou in acest an. Tranceiverul de referinta al firmei Elecraft ramane K4, care a fost lansat la editia 2019 a Hamvention.


Standul Elecraft

DX Engineering a avut o prezenta solida la Hamvention si a prezentat si vandut o sumedenie de echipamente pe care le distribuie in numele altor producatori. Un echipament care a fost lansat in acest an de la ACOM este amplificatorul liniar solid state ACOM 2020S, care poate livra pana la 1500 W in spectrul 1,8-54 MHz. Puteti consulta specificatiile produsului la aceasta adresa. Pretul anuntat a fost $7859.99. Cine plateste acum, va avea de asteptat 2-3 luni pana sa-l primeasca. Pretul, dupa parerea mea, este cam piperat...


Amplificator liniar ACOM 2020S si alte amplificatoare vandute de DX Engineering

FlexRadio a avut acelasi mod de prezentare a produselor ca de fiecare data. Aparatele, in stare de functionare, erau raspandite pe mai multe mese si fiecare se putea aseza sa incerce sa le foloseasca. Nici FlexRadio nu a venit cu un produs nou la Hamvention 2022.


FlexRadio FLEX-6400M


Lista de preturi pentru produsele FlexRadio la Hamvention 2022

Un produs in premiera in acest an a fost pus la dispozitia radioamatorilor de catre firma germana RF-KIT detinuta de Reinhard DH3NAB. Este vorba de un alt amplificator liniar solid state, purtand numele RF2K-S, dar care este mult mai abordabil financiar, desi specificatiile tehnice sunt excelente. RF-KIT producea deja un amplificator foarte similar, daca nu chiar identic cu cel lansat la Hamvention, insa era sub forma de "kit". Cu alte cuvinte, ramanea in sarcina constructorului sa regleze aparatul in asa fel incat sa respecte standardele cerute de FCC. Noul produs se pare ca a primit certificarea FCC si poate fi vandut ca echipament complet, gata de pus in priza. Din cate am inteles, pretul este $5000, un discount de $100 fiind aplicat la Hamvention celor care cumpara. In pret intra si livrarea de la fabrica din Germania la cumparatorul american, care dureaza nu mai mult de 2-3 zile, ceea ce, considerand gabaritul, reprezinta o reducere deloc de neglijat din pret.


Amplificator liniar solid state RF2K-S


Amplificator liniar solid state RF2K-S


Amplificator liniar solid state RF2K-S

Iata si alte imagini luate pe la standurile producatorilor si vanzatorilor de echipamente:

Cat priveste organizatiile reprezentate, acestea au fost cam aceleasi ca de fiecare data. Iata cateva imagini:


DARC


RAC


IARU


ARRL


Carti comercializate de ARRL


WRTC 2022 care se va desfasura in 2023


La standul CWops se fac intreceri RUFZ. In imagine Jim N3JT pune coarne lui Rob K6RB


AMSAT


Model experimental de cubesat la AMSAT

O serie de Forumuri in cadrul Hamvention a prezentat subiecte foarte interesante si diverse. Eu nu am avut ragazul decat sa urmaresc doua prezentari. Prima, la Antenna Forum cu un subiect legat de instalarea si intretinerea pilonilor de antena, iar cel de-a doua, la Contest Forum, despre pasii parcursi, de la alegerea locatiei si pana la instalarea antenelor si punerea in functiune a echipamentelor, pentru operarea unei statii performate de la distanta in concursuri majore.


Antenna Forum


Antenna Forum - audienta


Contest Forum

De o atentie speciala s-a bucurat standul echipei 3Y0J care urmeaza sa fie activa din mult dorita entitate Bouvet in luna ianuarie a anului urmator. Din echipa fac parte si Adrian KO8SCA (YO8SCA), precum si Cezar VE3LYC, ambii cu un bogat palmares de activitati DX. La Hamvention au fost prezenti Adrian KO8SCA, Otis NP4G, Pete N0FW si Dave WD5COV. Desi cea mai mare parte a fondurilor necesare au fost deja obtinute, echipa continua sa depuna eforturi pentru obtinerea tuturor banilor necesari. Echipa a avut mult succes cu vanzarea de bilete la o tombola la care se puteau castiga diverse, printre care un analizor de antena, un transceiver si multe altele. Extragerea premiilor s-a facut la prezentarea de la Forumul DX, desfasurat duminica.


De la stanga: KO8SCA, WD5COV, N0FW, NP4G, N2YO


Sampanie Bouvet si bilete de tombola

Cat priveste talciocul (flea market), acesta a fost destul de diluat, desi vremea a fost cooperanta. Din ce in ce mai putin vanzatori, din ce in ce mai putini interesati sa cumpere de la talcioc. Internetul este o alternativa tot mai puternica la un asemenea negot.


Caoafura la moda la Hamvention 2022


Cand nu mai ai musterii, ce-ti mai ramane de facut?

Pe timpul serilor, diverse alte activitati neasociate cu Hamvention s-au desfasurat in diferite locatii din Dayton. Insa centrul de greutate a fost la hotelul Hope. Timp de multi ani activitati precum Contest University, Top Band Dinner, Contest Dinner, Contest Super Suite si altele au avut loc la hotelul Crowne Plaza, insa datorita degradarii serviciilor la acel hotel, acesta este primul an in care toate aceste activitati au fost organizate la hotelul Hope. Iata cateva imagini sugestive:


Lista activitatilor neafiliate la Hamvention


Socializare pe teme de concursuri


Pizza este gratuita si la discretie. In prim plan NR4M (stanga) si K3LR (dreapta)


Echipa 3Y0J este neobosita. Pe partea dreapta a mesei este Bob K4UEE, un binecunoscut organizator de expeditii DX.


De la stanga: Adrian KO8SCA, Dody N2GM, Ciprian N2YO


Contest Dinner in seara de 21 mai


Este acceptat in CQ Contest Hall of Fame Craig Thompson, K9CT


Este acceptat in CQ Contest Hall of Fame David Pascoe, KM3T

In ultima zi a Hamvention 2022 (duminica) am participat in direct la ora 10 (ora locala) in cadrul emisiunii "QTC duminical" organizata de radioamatorii bistriteni de la YO5KUC. Neavand un nod RoLink la dispozitie, m-am multumit sa transmit prin EchoLink.

Hamvention 2022 s-a incheiat cu foarte reusita si captivanta prezentare a DXpeditiei 3Y0J de la Forumul DX pe care a facut-o Adrian KO8SCA. Prezenta a fost numeroasa, avand in vedere interesul urias pe care comunitatea mondiala de radioamatori o are pentru activarea acestei rare entitati. Tot cu aceasta ocazie, au fost trase la sorti premiile tombolei. Adrian KO8SCA a avut amabilitatea sa acorde pentru Radioamator.ro un interviu despre DXpeditia 3Y0J pe insula Bouvet, acest interviu urmand sa apara in curand.


KO8SCA, un excelent prezentator


Audienta a fost numeroasa, toate locurile au fost ocupate


De la stanga: NP4G, WD5COV, N2YO, KO8SCA

Ca o concluzie, cu totii ne bucuram ca putem participa in carne si oase la asemenea manifestari. Prezenta publicului american a fost numeroasa, cred eu, similara cu cea din 2019. Se vede insa ca au lipsit multi dintre oaspetii internationali, probabil datorita dificulatilor legate de transport si incertitudinilor pandemiei. Nu am vazut niciun radioamator care sa fi calatorit din Romania. De asemenea, au lipsit si multi dintre radioamatorii de origine romana care locuiesc in Statele Unite si Canada. In final, trebuie observat ca foarte putini participanti la Hamvention au purtat masca, as spune in medie doar unul dintr-o suta. Din nefericire dupa intoarcerea acasa zeci, sau poate sute de radioamatori au contractat covid. Acesta a fost si motivul pentru care participarea in CQ WW WPX CW care urma sa aiba loc in urmatorul weekend la categoria Multi/Multi de la NR4M a trebuit sa se anuleze, multi operatori fiind infectati.

Ne revedem la Hamvention 2023!

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 11-6-2022

7862

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (17)  

  • Postat de Lucian DAMIAN - YO8SSB (yo8ssb) la 2022-06-11 12:42:48 (ora Romaniei)
  • Super articol!
    M-am distrat maxim....cand nu ai musafiri! ...HI!

    73 de YO8SSB!

  • Postat de DAROCZI CAROL - YO2GL (yo2gl) la 2022-06-11 13:15:03 (ora Romaniei)
  • Multumesc Ciprian pentru prezentarea documentata a Hamvention 2022. Am citit cu interes tot articolul. Sanatate 73's YO2GL Károly Daróczi

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2022-06-11 14:38:38 (ora Romaniei)
  • Multumiri pentru articol, Ciprian. Ne-ai reintrodus in atmosfera marilor targuri. Mi-am reamintit si de intalnirea noastra de la Dayton de acum multi ani.
    73 Morel 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Dan - YO6BLM (yo6blm) la 2022-06-11 20:18:58 (ora Romaniei)
  • Apreciez noutatile de peste ocean. Multumim pentru informatiile transmise. Multa sanatate! 73! de YO6BLM - Dan

  • Postat de Catalin - YO3YKT (yo3ykt) la 2022-06-12 17:05:39 (ora Romaniei)
  • Salutari si multumiri pentru articol.
    M-ar interesa, daca exista pe undeva in format electronic, prezentarea despre instalarea si intretinerea pilonilor de antena.

    Multumesc
    73 DE YO3YKT

  • Postat de Edy Dermengi - YO3BR (yo3br) la 2022-06-12 18:20:56 (ora Romaniei)
  • Un articol super ! Ma bucur tare mult sa il vad pe Dody N2GM/YO3MS pe care il rog tare mult sa ma contacteze

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2022-06-12 20:10:08 (ora Romaniei)
  • Multumim, super…. alta lume dincolo de ocean :)

  • Postat de Constantin Popescu - KG6NK (kg6nk) la 2022-06-12 23:46:06 (ora Romaniei)
  • Salut Ciprian,
    Well, anul asta nu ne-m vazut la Xenia, si am decis asta din cauza de covid..Dupa ce am citit articolul si am vazut ca de fapt multi s-au imbolnavit ma felicit ca am stat casa.. Poate la anul, daca mai scapam de ciuma asta de covid... 73 de KG6NK
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2022-06-16 00:20:40 (ora Romaniei)
  • Si uite asa am fost la Dayton ! Virtual... Multumesc Ciprian !

  • Postat de Dimitriu Vladimir - YO4EK (yo4ek) la 2022-06-16 22:20:30 (ora Romaniei)
  • Salut Ciprian,frumos! Multumim pentru articol! 73 YO4EK

  • Postat de Stefan - YO7NSP (yo7nsp) la 2022-06-19 07:51:42 (ora Romaniei)
  • Multumim ptr articol...73 YO7NSP Stefan

  • Postat de Sandy - YO3ND (yo3nd) la 2022-06-20 22:00:19 (ora Romaniei)
  • MultumescCiprian,pentru prezentarea facuta cu atata
    talent!Sa stii ca am retrait starea de la Dayton,cand am avut ocazia sa fiu si eu prezent...ce vremuri ! 73' 88'

  • Postat de Csiki Mihail Adalbert Misi - YO6AEI (yo6aei) la 2022-06-30 22:45:12 (ora Romaniei)
  • Mulțumesc, Ciprian pentru articol, un eveniment de un nivel Non plus ultra, și o prezentre pe măsură. Multe indicative lucrate am recunoscut, din cele de aproximativ 4-500 de indicative din LOG.
    Ciprian, m-r interesa dacă la Dayton sunt aduse și aparate Wehrmacht? 73! și toate cele bune,Misi yo6aei

  • Postat de Ciprian Sufitchi - N2YO (n2yo) la 2022-07-06 21:14:04 (ora Romaniei)
  • @YO6AEI - Nu stiu daca cineva aduce a adus aparate Wehrmacht. Este posibil, insa ar trebui sa se gaseasca in zona talciocului.

  • Postat de Stefan - YO7NSP (yo7nsp) la 2022-07-09 00:03:22 (ora Romaniei)
  • F. interesant. Multumesc ptr info si foto.73 d de YO7NSP Ștefan Drobeta...

  • Postat de Constantin Popescu - KG6NK (kg6nk) la 2022-07-16 02:50:42 (ora Romaniei)
  • Salut Ciprian,

    Azi am primit revista "CQ" si ei comfirma ce ai spus si tu in articol. Din pacate multi participanti s-au imbonlavit de Covid la Xenia.

    73 de kg6nk

  • Postat de Teo - YO3CIY (yo3ciy) la 2022-09-02 15:04:15 (ora Romaniei)
  • excelenta prezentarea
    73 de yo3ciy

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Hamvention 2022 vazut de N2YO"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact