hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
În amintirea celui ce a fost YO3AAJ

Cum am cunoscut radioamatorismul si am devenit radioamator

Vasile Capraru YO3AAJ

Acest articol despre cel ce a fost Vasile Capraru - YO3AAJ, membru de onoare al clubului C.S. Silver Fox - YO2KAR ne-a fost trimis de Ovidiu Suta YO2OS.

In primavara anului 1954, fiind militar in termen intr-o unitate de transmisiuni, am receptionat pe statia de la care lucram un text in clar, cu un continut diferit fata de cel al statiilor NAVROM, TAROM sau POSTA.

Dupa mai multe receptii, am retinut mesaje de genul “ne intalnim la restaurantul Dobrogea” sau “sediul nostru este in piata Ovidiu langa cazinou”.

Intr-o discutie cu un coleg care lucra si el la statia noastra i-am spus ce am receptionat, iar el m-a lamurit ca am receptionat o statie de radiomator din zona.

Ascultand si alta data, am aflat ca statia cu indicativul YO4KCA apartine de Radioclubul Regional Constanta.

La prima invoire am iesit in oras si am cautat radioclubul, usor de identificat dupa antenele instalate si dupa firma de pe usa. Am gasit o sala mare aproape plina cu oameni de diferite varste care invatau alfabetul MORSE.

In alta camera ceva mai mica se afla statia radio de emisie-receptie, la care un radioamator era in emisie cu indicativul G4TP.

Am ramas placut impresionat de modul in care schimbau informatii in limba Engleza combinata cu multe expresii, unele cunoscute si de mine, ceea ce mi-a confirmat cele spuse de colegul meu, ca radioamatorii sunt mai bine pregatiti decat unii profesionisti.

Telul meu era sa ajung radiotelegrafist profesionist si sa ma angajez la Sovrom Transport, ceva mai tarziu NAVROM, asa ca m-am pus pe treaba ca sa ajung la nivelul de pregatire care se cerea atunci, atat la radiotelegrafie cat si la radiotehnica, meteorologie, navigatie, etc.

In toamna anului 1955 am dat examen la Bucuresti si am obtinut Brevetul de radiotelegrafist clasa a III-a in serviciu maritim si fluvial.

Dupa ce m-am lasat la vatra am fost angajat la NAVROM fiinnd repartizat mai intai la radiocoasta (YQI) unde am fost initiat in traficul radio, apoi imbarcat pe remorcherul “FILIMON SARBU” si apoi pe altul “POARTA ALBA”.

Pana in anul 1960 am lucrat pe mai multe nave maritime si fluviale.

La Turnu Severin am cunoscut un radioamator (regretatul) Nelu Jiple –YO7EF care era tehnician la NAVROM. Devenind prieteni, am invatat de la el multe lucruri interesante, m-a ajutat cu materiale dar si cu cunostinte tehnice, astfel ca am instalat pe nave antene mai performante decat cele existente.

Intre timp, m-am casatorit, a venit si primul copil in anul 1959, iar in anul 1960, m-am debarcat si am schimbat locul de munca.

Mi-a veni greu despartirea de navele pe care am lucrat, dar am descoperit radioamatorii din Bucuresti, mai intai Radioclubul Central. Acolo l-am cunoscut pe YO3RD – Macoveanu Liviu; YO3RI – Ionel Pantea; YO3RF – George Craiu; YO3CM – Mircea Constantinescu si alti radioamatori. De la acestia am aflat ca exista in Bucuresti un nou radioclub cu indicativul YO3KSD care apartinea de M.I. Aici am cunoscut alti radioamatori precum YO3FF – Petre Cezar; YO3RK – Mastu Octavian; YO3CR – Vasile Ilias; YO3FK – Firu Constantin si altii.

In aprilie 1963 am dat examenul pentru obtinerea certificatului de radioamator si dupa cateva luni am primit indicativul YO3AAJ.

La inceput am activat la radioclubul YO3KSD participand la cateva concursuri mari cum erau REF, CQWW, ARRL, WAE si altele.

In anul 1963 am participat pentru prima data la campionatele de telegrafie sala la care am obtinul locuri modeste. Acest fapt mi-a dat de gandit, eu fiind si radiotelegrafist profesionist. M-am apucat serios de antrenamente, iar in anul urmator am cucerit primul titlu de campion national la receptie viteza si un loc 3 la regularitate. Am participat la campionatele de telegrafie sala timp de 13 ani cucerind mai multe titluri de campion national. Pe baza acestor rezultate am devenit Maestru al sportului, in anul 1970.

In aceasta perioada l-am cunoscut pe regretatul Dem Dascalu – YO8DD care era un excelent telegrafist, participa la concursuri, dar pregatea pentru concursuri copii de la Casa Pionierilor din Suceava. Acest lucru m-a ambitionat, astfel ca am infiintat un curs de telegrafie la o scoala generala la care invatau si copii mei. Am inceput sa lucrez cu elevi din clasele –V-; – VI- si – VII-, iar apoi si cu elevi din clasele mai mici.

Cercul nostru s-a afirmat foarte repede avand cativa elevi buni cum au fost Manea Janeta, Ilie Maria, Hera Alexandru si altii care dupa un an au participat si la campionatele nationale.

In anul 1977 am obtinut un spatiu si am primit autorizatie pentru radioclubul scolii nr 175, respectiv indicativul YO3KWF. Infiintarea radioclubului a fost necesara deoarece eu am pregatit copiii si pentru traficul radio, facand acest lucru la statia personala, unde veneau prin rotatie si invatau sa opereze in traficul radio. Pentru a intra in legalitate, am luat statia personala de acasa si am mutat-o la scoala unde aveam indicativul acordat.

La Scoala nr. 175 am lucrat cu elevii timp de 29 de ani, din care 20 de ani neretribuit (adica voluntariat). Iar timp de 9 ani, dupa pensionare, am fost angajat la Clubul Copiilor din sectorul –I-. In cursul acestor ani am pregatit circa 800 de copii din care aproape 150 au fost performanti. Dintre acestia, au obtinut autorizatie de emisie – recetie peste 50, unii foarte activi.

Acesti copii pregatiti de mine au obtinut peste 100 de titluri de campioni nationali iar 16 au cucerit titlul de “maestru al sportului”.

Multe locuri –I- si alte medalii au cucerit la concursul international “Cupa Dunarii” organizat annual de catre FRR., precum si la concursuri internationale din RDG., Cehoslovacia, Polonia, URSS, Bulgaria, Italia, Belgia, etc. Din pacate, din cate am auzit, Federatia noastra nu mai are o arhiva care sa dovedeasca rezultatele sportivilor, nu numai la RTG ci si la alte activitati.

Am incercat sa initiez copii si la radiogoniometrie dar nu am reusit sa ne afirmam decat la nivel de capitala si la cateva concursuri organizate in taberele pionierilor.

Am facut parte din biroul federal (cum era atunci) si am raspuns de Comisia Centrala a Arbitrilor si Antrenorilor timp de doi ani. Atunci s-a infiintat Comisia Centrala de Telegrafie Sala al carui presedinte am fost pana m-am retras la varsta de 68 de ani.

Am ramas simplu radioamator si inca doi ani cu activitatea de la cercul din scoala. Am predat cercul pe mainile maestre ale Janetei Manea. Mi-a venit foarte greu sa ma despart de copiii de care m-am atasat ani de zile, uneori, i-i mai visez si acum dupa 12 ani.

Inca de la 18 ani mi-a placut sa fac voluntariat, sa-mi ajut colegii de serviciu sau de pasiune, cum a fost pentru mine radioamatorismul.

Sunt inca activ in benzile de U.S., in traficul obisnuit, dar si in competitiile interne si internationale. Particip la aproape toate simpozioanele nationale sau organizate de alte cluburi. De cativa ani merg cu placere la intalnirea radioamatorilor organizata de Clubul Sportiv Silver Fox in Parang.

Cu dragoste si respect pentru toti!
Vasile Capraru – YO3AAJ


Nu am rezistat ispitei de a face o excursie- Parang 2013


Aici la inaltime, ma simt ca in anii tineretii. Ce splendoare. Megeti si voi sa vedeti – Parang 2013


La refugiu inainte de Varful Carja – Parang 2013


Un popas bine venit-Parang 2013


Poza de grup – Parang 2013


Daca vreti s-ai cunoasteti pe acesti inimosi radioamatori, mergeti la intalnirile din Parang


La Simpo Buzias 2013 cu vechi prieteni- YO2CGV Doina, YO2BBB George si YO2LQI Cornel.
Ce reintalniri placute si de neuitat


Viitorii telegrafisti pregatiti de mine


Alaturi de radioamatorii Clubului Silver Fox - YO2KAR


SILVER FOX 2019

Vasile Capraru YO3AAJ

Articol aparut la 2-12-2020

4167

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (13)  

  • Postat de Dan - YO6BLM (yo6blm) la 2020-12-02 09:36:03 (ora Romaniei)
  • Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! pe nea Vasile. A fost un om si un radioamator de care trebuie sa ne amintim cu placere.

  • Postat de Cristi - YO8CT (yo8ct) la 2020-12-02 09:52:58 (ora Romaniei)
  • Un om modest , cu respect pentru cei din jurul sau , care va ramane vesnic in amintirea celor care au avut onoarea sa-l cunoasca . Un om cu un caracter deosebit a carui nume va ramane vesnic in istoria radioamatorismului romanesc . Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ... !
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Dani - YO8RQP (yo8rqp) la 2020-12-02 10:11:39 (ora Romaniei)
  • Dumnezeu să-l odihnească în pace! Un om bun, care avea o vorbă bună pentru toată lumea. Stau si mă întreb, cum o fi reușit nea Vasile să facă radioamatorism de performanță având sufix din trei litere? RIP, nea Vasile!

  • Postat de Adrian Petrila - YO3GFH (yo3gfh) la 2020-12-02 15:25:05 (ora Romaniei)
  • Un om deosebit, cu o inalta tinuta morala. Nu l-am auzit niciodata barfind pe cineva, lucru intalnit destul de rar in ziua de azi. L-am auzit in schimb cand si-a facut un vertical pt. 17m, era trecut de 80 de ani...

    O sa pastrez cu drag QSL-urile pentru legaturile in CW de pe vremea cand activa la YO3KWF.

    Dumnezeu să-l odihnească!

  • Postat de Sandy - YO3ND (yo3nd) la 2020-12-02 17:57:04 (ora Romaniei)
  • Sile,cum ii spuneau prietenii,a fost in primul rand un OM si un radioamator excelent!Telegrafist de clasa,a pregatit multe generatii de tineri,facand totul voluntar,neremunerat.Un om cu respect fata de toti,cu onoare si inima larga.Il cunosc de peste 45 de ani si am facut echipa in cateva concursuri,in taberele de pionieri era in echipa de arbitrii.Il vom pastra in amintire mereu ! Dumnezeu sa-l odihneasca !

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2020-12-02 18:38:13 (ora Romaniei)
  • A disparut OMUL care a fost un exemplu de daruire, abnegatie intre radioamatori. Mereu ne bucuram la intalnirile de la FRR, depaneam amintiri din istoria noastra a radioamatorilor. pana la sfarsit a fost un voluntar dand o mana de ajutor la multe radiocluburi in a opera cu indicative diferite. Cred ca acolo unde s-a dus se vor intalni cu multi, suparator de multi dintre noi in ultima vreme.
    Dumnezeu sa te odihneasca draga Vasile.

  • Postat de Viorel Georgescu - YO2MHJ (yo2mhj) la 2020-12-02 21:14:00 (ora Romaniei)
  • Dumnezeu sa-l odihnesca ,ma bucur ca am avut onoarea sa-l cunosc ,sa discutam.
    Um OM.extraordinar,foarte modest ,cu multa abnegatie...lumea ar fii mult mai buna cu oameni ca el/
    R.I.P.

  • Postat de Vlad-THeodor - YO3VTH (yo3vth) la 2020-12-02 21:27:54 (ora Romaniei)
  • R.I.P.

  • Postat de Popa Gheorghe - YO2MTG (yo2mtg) la 2020-12-03 00:02:42 (ora Romaniei)
  • A plecat dintre noi un mare OM.
    Am avut multe ocazii in care am reusit sa ne vedem, la Simpozionul de la Buzias, Deva, Pecica, la ceva nationale, si chiar cand mai ajungeam in capitala. Ani de zile imi pregatea si trimitea cutii cu QSL pt districtul 2, ce sa mai zic, nici acum nu imi vine sa accept ca nea Sile nu imi va mai raspunde la telefon.
    Odinhneste-te in pace nea Sile....

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2020-12-03 15:57:40 (ora Romaniei)
  • Dumnezeu sa il odihneasca! Mare OM. https://www.youtube.com/watch?v=ImRH7oKUZuM&ab_channel=ik5yojjoe

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2020-12-03 21:56:05 (ora Romaniei)
  • Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  • Postat de Mircea - YO3XX (yo3xx) la 2020-12-22 15:41:30 (ora Romaniei)
  • Am asteptat ceva pana sa pot sa scriu cateva randuri despre Dom' Profesor Capraru...
    Il cunosc din 1992 (aveam 9 ani), cand am inceput radio la YO3KWF (Scoala 175 Bucuresti, str. Lainici), unde am fost si elev, iar acum, peste ani, fiul meu e elev.
    Am fost cu dumnealui in toate taberele de RTG/RGA (Nucsoara, Agafton, Bucsoaia, cate si mai cate), am invatat telegrafie de viteza si trafic radio de la dumnealui (intai cu texte scrise pe cartoane mari...). Am fost multiplu campion de RTG si am castigat o gramada de concursuri interne de HF de la YO3KWF tot sub indrumarea dumnealui.
    Toata activitatea mea de dinainte de a merge la YO3KPA (la YO3ND) a fost legata de "mana" lui YO3AAJ, de stilul sau unic de a te apropia.
    Nu uit cum ne incuraja sa venim sa lucram la statie (era un FT-250, delta loop de 40m care rupea bine la DX si in 80m), veneam sambetele si duminicile de la 3-4 dimineata, sa prindem DX-urile in 7 si 3.5 hi, intai cu dumnealui, apoi ne lasa pe Mihai (YO3GEC) si pe mine singuri, cu o sticla de bautura il imbunam pe portarul pe care il trezeam din somn :)
    Multe amintiri frumoase.

    Odihneste-te in pace, Dom' Profesor!

    Mircea
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Virgil Cucos - YO8OY (yo8oy) la 2021-02-04 16:17:38 (ora Romaniei)
  • Lumea radioamatorilor este cu adevarat mai saraca!
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Cum am cunoscut radioamatorismul si am devenit radioamator"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact