hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

REFLECTII LA IARU CONTEST 2019

Iuliu Nicolae Nemeth YO5AJR

Cu toate ca raspunsurile la intrebarea saptamanii in privinta preocuparii spre concursuri de catre radioamatorii YO denota o scadere a "contestatarilor", indraznesc sa fac cateva analize sumare despre aportul echipelor YR0HQ la IARU Contest 2019.

Am luat la baza comparatiilor "Claimed Scores" prezentat la 3830 de TM0HQ care se pare ca si in anul acesta ajunge la varf, si aportul nostru YR0HQ. Nadajduiesc ca FRR prin Comisia US va face o analiza si mai pertinenta si temeinica.

Prezint mai jos diferentele la nr. de QSO, nr. de zone si nr. de HQ lucrate in comparatie cu TM0HQ. Daca ne uitam la diferentele de nr. QSO, observam ca diferentele sunt in favoarea TM0HQ, diferentele cele mai mari fiind in 40m SSB, 20m SSB, 15 si 10m SSB. Aici am fost deficitari. Daca analizam nr. de zone si nr. HQ, lucrurile nu sunt asa de dramatice, la 80m chiar e in plus fata de TM0HQ, ce a ce inseamna ca echipa noastra la 80m avea receptie buna. Si la 40m suntem cu nr. HQ la egal, respectiv cu 2 HQ in plus dar aici la SSB la nr. QSO suntem mult inferiori. Situatia identica la 10m CW unde avem cu 3 zone mai mult.

Motivele cred ca le vom afla. Fata de statii care apar in lista 3830, incet-incet ne apropiem mai jos spre "locurile noastre" din anii precedenti. De asemenea, veti putea observa din 3830 ca sunt echipe HQ care fata de anul precedent au facut eforturi serioase si au urcat in clasament. Daca TM0HQ in 2018 a realizat un scor de 22.916.663, in acest an au urcat cu 84.238 mai sus. Noi in 2018 am realizat un loc 13 cu 13.859.058 puncte.

In acest an "claimed Scores" pentru YR0HQ este: 12.053.048, cu 1.806.010 mai putin! Aportul cel mai bun in acest an se pare ca a realizat echipa YR0HQ la 80m CW. Nu este nici o indoiala ca toate echipele noastre au depus eforturi considerabile dar fara o analiza pragmatica nu vom putea urca in clasament IARU HF in urmatorii ani.

Dar poate ca la nivel FRR nu avem nici interes in acest sens... cine stie? Pentru alte ramuri ca vanatorie de vulpi, etc. unde se mai sprijina si financiar activitatea, si CW sala lucrurile mai merg ca...deh,... este mai bine vazut la MTS. Oare suntem chiar asa de dependenti de MTS?

Apoi legitimitatea "Lotului National" YR0HQ in mod juridic oare mai este legal? Nu cumva FRR numai detine unicitatea radioamatorismului, din moment ca mai sant ARR, SRR si poate si altii? Nu cumva echipele reprezentative al Romaniei ar trebui sa fie compuse si reprezentate din toate entitatile de radioamatorism?

Se vorbeste pe la colturi ca ARR prin YO9RIJ a oferit colaborare la FRR pentru concursul IARU HF si ca intr-o forma ne eleganta a fost refuzata oferta. Intr-o societate normala si deschisa Presedintii celor doua entitati (FRR si ARR) ar avea obligatie morala sa iasa si sa lamureasca aceasta "beligeranta" (in care s-a nascut si replica YP0HQ!) si sa curme otrava care se extinde in continuu prin aceste dezbinari intre noi!

Noi - octogenarii care am mai ramas, ne amagim cu zicala ca "speranta moare ultima" - dar oare asa o fi ordinea?... Hm.

COMPARATII INTRE ECHIPE YR0HQ SI TM0HQ LA IARU HF CONTEST 2019

160m 80m 40m 20m 15m 10m
CW SSB CW SSB CW SSB CW SSB CW SSB CW SSB
116 +3 33 240 179 1277 533 905 608 469 345 753
Zone HQ
8 2 +1 +5 0 +2 2 1 2 3 +3 5

Va iubesc. 73 de Miki

Iuliu Nicolae Nemeth YO5AJR

Articol aparut la 21-7-2019

3503

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (14)  

  • Postat de Pit - YO3JW (yo3jw) la 2019-07-22 09:29:10 (ora Romaniei)
  • Miki
    Intai as dori sa multumesc celor care au realizat participarea din 2019!

    Inca in urma cu mai multi ani am avut o initiativa de modificare a regulamentului de la C IARU.
    Propuneam sa se foloseasca sistemul din UUS unde se dau puncte in functie de distanta.
    Cei care s-au opus "vehement" au fost cei din F si EA.
    Ei au alte conditii decat noi cei din ZOna ITU 28. Daca vei ncerca sa vezi repartitia numarului de statii pe zone ITU vei observa ca zona ITU 28 are cei mai multi participanti Aici YO primeste numai un punct/QSO
    Din acest punct de vedere cei din zona ITU 28 sunt dezavantajati!
    Ne mai vorbind de punctele date pentru DX!

    Acum referitor la YO.
    Aici este loc pentru ceva mai bun, dar totul depind de cei care poseda echipamente si antene.
    Eu am incercat sa lucrez cu cei de la YR0HQ. La un moment dat chemand in 20m pe YR0HQ am fost chemat de YP0HQ !
    Pentru a incerca sa gasesc statiile in 20,15,10m ma uitam pe DX Cluster. Din pacate aici postarile cu echpa YO erau foarte sarace!
    Sa fim sanatosi si sa apucam 2020 cu o formula imbunatatita, in masura in care este posibil.
    Altfel vom fi la categoria "participanti" mereu
    Propagarea sa fie cu voi!
    Pit
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2019-07-22 10:09:00 (ora Romaniei)
  • Ieri, la QTC Duminical YO5KUC am dialogat cu N2YO. Ciprian, si am ajuns la un "conses" ca da - trebuie schimbat ceva in ":cartea de bucata" al IARU HF Contest....hi. Sant multe aspecte care ar trebui "armonizate" pentru secolul XX!..si XXII...hi. Ramane totusi o mare distractie. Pit - multumesc ca m-ai chemat in 160m la IARU Contest.

  • Postat de Eduard - YO2LSP (yo2lsp) la 2019-07-22 16:50:43 (ora Romaniei)
  • Salut,

    Pentru mine ARR , SRR, nu sunt mai mult decat niste ONG-uri, societati ce promoveaza si fac radioamatorism, dar care nu ma reprezinta. Nu stiu de unde pretentia asta... ei reprezinta un nr e de membri... si cam atat.
    Daca vrei sa participi si sa ajuti,o faci, daca nu cauti motive si chichite elegante sau ne-elegante HI.
    Pentru YR0HQ trebuie un plan mediu si lung, o strategie ce trebuie sa plece de la cele 12 locatii si antene pana la operatori.
    Cat timp noi incepem pregatirile cu 2 luni inainte si ne bazam pe ce exista... greu cu urcatul HI.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2019-07-23 10:15:35 (ora Romaniei)
  • Pe lnga aspectele tehnice sau organizatorice care conduc la succesul ori insuccesul unei asocieri la un obiectiv comun, elementul de baza ramane sentimentul de apartenenta la ceva care te atrage pentru ca iti impune respect si te respecta, daca nu exista alte interese. Asta ii face pe oameni sa se asocieze, motivati in primul rand sentimental, nu o asociere cu sila, la ordin, pe care multi le-au (le-am) trait pe vremuri.
    S-a aratat aici ca F sau EA sunt privilegiate de zonele ITU, este o problema, dar nu o problema de fond. Mai sunt si alte tari din zona 28, mult mai vizibile pe plan mondial, DL, I, SP, HB (sa nu fi facut si ele demersuri contra dezavantajelor evidente?) care, la momentul cand scriu cele de fata, apar pe lista 3830 in ordinea DA0HQ (loc 2), IO0HQ (loc 3), OL9HQ (loc 4), 9A0HQ (loc 7).
    Daca veti cerceta lista membrilor IARU la http://www.iaru.org/member-societies.html veti gasi organizatiile tarilor membre si date de contact prin care puteti afla cum functioneaza acestea, REF (F), DARC (DL), ARI (I), CRK (OK), HRS (9A), formate din radioamatori egali prin statutul lor si nu discriminati pe baza vechiului criteriu "cine nu este cu noi este impotriva noastra". Poate ca cei care au intentia (sau, poate, impresia) ca ne reprezinta la IARU vor reusi sa-si invinga resentimentele atavice ineficiente. Ce s-ar putea intampla rau?
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2019-07-23 14:14:12 (ora Romaniei)
  • Dragilor colegi - mai este un aspect pe care in mod voit se trece sub tacere. La ultimul QTC de Bistrita a-a iscat o mica discutie cu N2YO Ciprian care a evocat amplasamentul strategic avantajos in funtie de pozitie gheografica. Da suntem relativ o tara mica dar - C4HQ este si mai mica si cu toate astea in 2015 a facut peste 34 mill. de puncte (loc 1) - da dar este in Mediterana, zicea Ciprian. Consultati listele ca C4HQ, de atunci nu a mai aparut intre primii pe lista. De ce oare? Apoi ca si Adrian, YO5APJ, sustinea Ciprian - ca echipele HQ de fapt nu reprezinta un clasament intre loturile tarilor, apare doar o lista cu clasamente HQ si...gata. Nu inseamna de fapt ca primele locuri reflecta o diferentiere intre tari, doar intre echipe. Oare de ce mai spunem HQ sau selectionata Romaniei? S-mi fie iertat, daca o echipa fotball sau ori care sportiv din tara mea ajunge pe locul 1 pe podiumul intrecerilor mondiale, eu cacetatean acelui tara ma simt magulit si mandru de faptul ca si eu am acelas cetatenie ca sportivul respectiv. Pilde ar fii cu sutele. Te umple o bucurie ca esti roman, sau italian etc. Cu contestul IARU a destupat o sticla din care a iesit spiritul competitiv a natiunilor si acum din motive obscure punem batista pe tambal? De ce oare? E pe cale de disparitie constiinta nationala? Sper din inima ca in cetatenii romani nu va muri respectul pentru traditii, respectul si constiinta de a fi cetatean al acestei tari. Sau poate....va trebui refacut din temelie regulamentul si organizarea acestui mare contest "IARU HF World Champion Contest"?!
    Epilog. In ce a ce ma priveste imi pun cenusa pe cap ca ani de zile m-am implicat emotional in acest contest dar si in altele in viata de radioamatorism si acum repet cuvintele lui Burke: "Ca raul sa dainuie, oamenii de treaba trebuie doar sa taca".

  • Postat de Ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2019-07-23 16:11:44 (ora Romaniei)
  • DR OM Miki , problemele sint la noi nu la TM , C4 , EA sau mai stiu unde . Anul trecut am fost la WRTC in DL si am cunoscut multi contestmani de top printre care si 4 din YO (yo9wf, yo9gzu ,yo8sca si yo8ttt ) care au obtinut rezultate bune ! Prima intrebare : de ce niciunul dintre ei nu au figurat in echipa YR0HQ 2019 ? O sa revin . 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Silviu - YO8TK (yo8tk) la 2019-07-23 18:51:58 (ora Romaniei)
  • E mare diferenta intre contestmani si contestatari.Bineinteles contestatarii ai FRR si mai ales ai echipei nationale HQ.
    Cand contestatarii(FRR) au ajuns sa faca parte din echipa HQ, contestmanii nu mai incap in echipa.
    Culmea este ca acesti contestatari sint aici pe acest forum ....cu tupeu!

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2019-07-23 20:18:48 (ora Romaniei)
  • @ YO8TK: De ce nu dai si un exemplu concret?
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Silviu - YO8TK (yo8tk) la 2019-07-23 20:53:27 (ora Romaniei)
  • https://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=18&t=2096&p=18762&hilit=yo8cln#p18762

    Exemple chiar aici la radioamator.ro.Doar trebuie cautate.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2019-07-23 21:24:26 (ora Romaniei)
  • Inteleg ca-i acuzi pe toti in bloc ca au tupeu? Vad ca n-ai curajul raspunderii...

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2019-07-24 22:22:23 (ora Romaniei)
  • Miki draga ! Totusi rezultatul nostru este excelent. Ca si mine, stii ca noi am fost sub aceiasi influienta ca si P5 dupa ultima conflagratie mondiala. Unul din cei doi alienati mintal a disparut, dar celalalt si-a impus demnenta in spatiul ocupat. Noi am rezistat eroic. Cei din P5 unde sunt acum ? Ma refer la radioamatorism. Ne comparam noi cu TM0HQ ? In "62 cand am terminat scoala, se termina de montat radioreleul Buc.-Ctza pe 7 GHz ! Era frantuzesc. Nici in o suta de ani nu se va repara ce a stricat "tatucul stalin". Mare noroc am avut ca nu a ajuns si in JA ! 73s !

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2019-07-24 23:26:47 (ora Romaniei)
  • Da draga Mircea stiu ca esti unentuziast dar eu cred cu tarie ca "daca vrei...poti - imposibilul? Nu exista!" In YO avem radioamatori talentati, dedicati, oameni buni cu multa motivatie dar isi ard pasiunile in singuratate, scarbiti. Povestile si argumentele cum ca noi suntem o tara mica, ca noi suntem mai saraci etc, eu nu cred, si as putea sa dau exemple chiar din marile conteste. Conteaza daruirea, respect, pasiunea, altruismul, darzenia si o mare doza de motivatie. In rest - o leaca de organizare. Si iar...pilda lu Mos Ion Roata....:) Trebuie sa recunosc insa ca in acest an am ramas totusi cu amaraciune vs. de anumite comportamente intre noi. Dar sa lasam, sa speram pana traim...73 de Miki

  • Postat de Marian Aradoaei - YO3DIU (yo3diu) la 2019-07-25 16:45:32 (ora Romaniei)
  • Salut
    Nu ma pasionează sa scriu pe aici, deobicei doar citesc comentariile la vreun subiect.
    Nu sunt decât un simplu radioamator, am și eu indicativ, nu ma pot compara cu voi, operatori de vârf,care au dovedit ca se pot ocupa locuri bune, chiar dacă nu avem dotarea statiilor de vârf din lista.
    Vreau sa va ofer acea transparenta ceruta, sa nu fiu acuzat ca în continuare lucram cu „batista pe tambal”.
    Sa încep, YO9RIJ nu a oferit nici un fel de colaborare, eu l-am sunat, dar din motive de organizare nu am putut colabora anul asta, poate mai încercam anul viitor.
    YO8TTT nu a putut participa anul asta la acest concurs, era pe lista mea de la început, dar din motive personale, nu a putut lucra in concurs.
    YO9WF și YO9GZU până aproape o saptamina de concurs erau pe lista, dar am primit de la amândoi câte un SMS ca din cauza unor probleme personale nu pot participa anul asta la concurs.
    YO8SCA nu l-am avut pe lista, nu am știut ca este un operator de excepție, poate la anu va fi operator în vreuna din echipe.
    Aștept întrebări din partea tuturor celor care vor sa știe exact ce se întâmpla în cadrul organizarii unui astfel de concurs la noi pe plaiurile mioritice.
    Numai bine
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2019-08-08 00:11:56 (ora Romaniei)
  • Draga Miki, avand in vedere ce scrie la Regulamentul competitiei, "Object: To contact as many other amateurs, especially IARU member society HQ stations, around the world as possible using the 160, 80, 40, 20, 15 and 10 meter bands", rezulta foarte clar ca numai societatea reprezentativa inscrisa la IARU poate participa cu statie de tip HQ. Ca indicative speciale cu "HQ" se pot elibera si altor solicitanti decat asociatiilor membre IARU, asta e alta poveste. Ca unele chiar au facut-o si au iesit in eter, si asta e alta poveste. Amuzanta si pe deplin YO. Pana una alta, FRR este unic reprezentant la IARU dar si unic responsabil! Succes participantilor!
      Comentariu modificat de autor.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "REFLECTII LA IARU CONTEST 2019"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact